فردایکرمان – گروه فرهنگوهنر: آیین رونمایی از سه جلد کتاب «رواق زبرجد» و کتاب «کرمان در نگارخانۀ تاریخ»، پنجشنبه 13 مهرماه در کرمان برگزار میشود.
تالیف و جمعآوری این مجموعهها به کوشش محسن جلالپور، فعال اقتصادی و فرهنگی انجام شده است.
جلالپور که بسیاری او را بهعنوان یک فعال اقتصادی و چهرۀ سرشناس کرمانی در اتاق بازرگانی میشناسند سالهاست در زمینههای مختلف فرهنگی و درمانی نیز فعالیت دارد و در سالهای اخیر کوششهای زیادی در تالیف و انتشار کتابهای فرهنگی بهخصوص با محوریت کرمان انجام داده است.
او از اواخر سال 95 و پس از استعفا از اتاق بازرگانی ایران، برای شناساندن چهرههای موثر دیار کریمان در حوزههای مختلف تلاش کرد و حاصل این تلاشها تاکنون در سه جلد کتاب با عنوان «رواق زبرجد» منتشر شده است.
جلالپور با اشاره به انجام بیش از 200 مصاحبۀ تصویری با کرمانیهای اثرگذار در زمینههای فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی، گفت که این کار ادامه پیدا خواهد کرد و هر سال بخشی از گفتوگوها بهصورت کتاب منتشر خواهد شد.
به مناسبت رونمایی از کتابهای «رواق زبرجد» و «کرمان در نگارخانۀ تاریخ» با وی گفتوگو کردیم که در ادامه میخوانید.
جلالپور با اشاره نحوۀ تالیف کتاب رواق زبرجد، گفت: «کار رواق زبرجد از اواخر سال 95 با این ایده که تاریخ شفاهی کرمان را در یک دورۀ 100 ساله یعنی از سال 1300 تا 1400 مکتوب کنیم، آغاز شد که کار سنگینی بوده و مصاحبههای زیادی تاکنون انجام شده است».
وی ادامه داد: «این ایده زمانی به فکر من آمد که در اتاق بازرگانی کتاب تاریخ تجارت کرمان را توسط آقای گلابزاده منتشر کردم و آنجا متوجه شدم که از 100 سال اخیر هیچ مستند و مکتوبی خصوصا در زمینههای اقتصادی و اجتماعی کرمان نداریم و هر آنچه که هست در ذهن افراد است».
رئیس اسبق اتاق ایران و کرمان افزود: «وقتی که از اتاق خارج شدم از اواخر سال 95 و اوایل سال 96 با چند نفر صحبت کردم و بین این افراد آقای ملکقاسمی را بیش از دیگران به این کار نزدیک دیدم، هم توانایی خوبی داشتند و هم شرایط خوبی برای انجام کار داشتند. با ایشان قراردادی تنظیم کردم که ابتدا برای 100 مصاحبه بود اما کار ادامه پیدا کرد و انشاالله که همینطور هم ادامه پیدا کند».
وی اظهار کرد: «بعد از اینکه تعداد زیادی از مصاحبهها انجام شد به این نتیجه رسیدیم که مصاحبههایی که صاحبان آنها اجازه میدهند را بهصورت کتاب دربیاوریم. برای مکتوب کردن مصاحبه، این اجازه را از خودشان میگیریم و مطلبی را هم که از مصاحبۀ تصویری آنها پیاده میکنیم به سمع و نظر آنها میرسانیم و اگر تغییری یا نظری دارند انجام میدهند و بعد کار تدوین آن را برای چاپ انجام میدهیم».
جلالپور یادآور شد: «کار پیاده کردن و تدوین کتاب را نیز آقای دکتر عبدالرشیدی انجام میدهند که تاکنون سه جلد از این کتاب منتشر شده است».
وی بیان کرد: «قصد من این است که هر سال یک جلد از این کتاب منتشر شود همانطور که طی سه سال اخیر نیز هر سال یک جلد به بازار آمده است».
جلالپور درخصوص برنامۀ رونمایی از کتابها، توضیح داد: «برنامهای برای رونمایی از کتاب نداشتم اما به دلیل اینکه بعضی از دوستان هماستانی و برخی از کسانی که در کتاب معرفی شدند و همچنین جناب آقای دکتر ملکقاسمی بر این کار اصرار داشتند، من پذیرفتم امسال برنامۀ رونمایی را داشته باشیم».
وی درخصوص کتاب «کرمان در نگارخانۀ تاریخ» نیز گفت: «سالهاست که فکر میکنم باید عکسهای مربوط به دورانی که عکس و عکاسی باب بوده را یکجا جمع کنیم. در همین راستا بیش از دو سال است که این فعالیت شروع شده و مجری این کار آقای نیکپور هستند که خیلی هم همت کردند».
این فعال اقتصادی و فرهنگی ادامه داد: «من قراردادی با ایشان تنظیم کردم کل عکسها و تصاویری که بوده جمعآوری شده است و برای اینکه افرادی که کتاب را مطالعه میکنند از عکسهای منتشرشده اطلاعاتی داشته باشند، متن کوتاهی زیر عکس توضیح داده که عکس برای چه دورانی است چه کسانی در تصویر دیده میشوند و به چه مناسبتی این عکس ثبت شده است».
وی خاطرنشان کرد: «این کتاب در 9 قسمت منتشر شده که جزئیات کامل آن را روز پنجشنبه که مراسم رونمایی از این کتاب برگزار میشود، عرض خواهم کرد».
جلالپور افزود: «سه جلد کتاب «رواق زبرجد» و کتاب «کرمان در نگارخانۀ تاریخ» از روز شنبه 15 مهرماه قابل دسترسی خواهد بود».
وی در ادامه با اشاره به جزئیات بیشتر از مراسم روز رونمایی از این کتابها، بیان کرد: «در روز رونمایی سه برنامه را خواهیم داشت. سخنرانیهایی را داریم که توسط آقای مهندس مهدی ایرانی، جناب آقای محبیکرمانی و آقای دکتر نعمتالله فاضلی انجام میشود و خود من نیز عرض ادب و خیرمقدمی خدمت شرکتکنندگان خواهم داشت».
جلالپور با بیان اینکه سعی کردیم تعداد سخنرانیها کم و محتوای صحبتها خوب باشد، افزود: «در آن روز چهار کلیپ منتشر میشود که سه کلیپ مربوط به کتاب رواق زبرجد است و در این کلیپها بخشی از صحبتهای افرادی که در کتاب هستند و متاسفانه در این سالها فوت کردند خیلی کوتاه پخش میشود و سایر افرادی که شرح حال آنها در کتاب منتشر شده و هنوز در قید حیات هستند فقط معرفی میشوند».
وی گفت: «یک کلیپ هم از کتاب «کرمان در نگارخانۀ تاریخ» داریم که کلیاتی دربارۀ کتاب در آن بیان میشود و این کلیپها بین سخنرانیها پخش خواهد شد».
این فعال اقتصادی و فرهنگی ادامه داد: «یک برنامۀ موسیقی کرمانی نیز داریم که آوازخوانی همصدایی کرمانیهاست و توسط یک گروه بسیار خوب که کارهایی را در عرصۀ استان، کشور و بینالمللی برای کرمان انجام دادند، اجرا خواهد شد».
وی خاطرنشان کرد: «بعد از آن و در پایان جلسه، پذیرایی مختصری انجام میشود و از کتابها رونمایی خواهد شد».
جلالپور در پاسخ به این سوال که برای توسعۀ فعالیتهای فرهنگی خود چه برنامههای دیگری دارید؟، گفت: «کتاب رواق زبرجد ادامه پیدا میکند. این ویترینی از کاری است که ما انجام دادیم. رواق زبرجد کار بزرگی است که تاکنون بیش از 200 مصاحبۀ چند ساعته برای آن انجام شده است و بسیار توضیحات خوبی در آنها است که بخش کوتاهی از صحبتهای بعضی از این افراد مکتوب شده است که این روال ادامه پیدا خواهد کرد و انشاالله هر سال یک کتاب منتشر خواهد شد».
وی ادامه داد: «در زمینۀ کاری که با آقای نیکپور انجام میدهم نیز موضوعات جدیدی مطرح شده است، من معتقدم که در سه زمینه در کرمان هنوز نتوانستیم اطلاعات کافی را نشر بدهیم. یکی خیریههایی که در کرمان طی این 100 سال کارهای بزرگی انجام دادند اما هیچ مستندی از آنها وجود ندارد و معمولا هرچه که وجود دارد شفاهی است».
جلالپور توضیح داد: «مورد دیگر آدمهای بزرگی است که در 100 سال گذشته در کرمان بودند و حتی اسم و نامی از آنها نیست. بهعنوان مثال من بسیار علاقهمند بودم دربارۀ میرزا برزو آمیغی یک فیلم تهیه کنم که این کار را هم شروع کردم اما به دلیل نبود مستندات و اثر مکتوب، کار به سختی پیش رفت».
وی افزود: «تصمیم گرفتم روی کسانی که امروز حضور دارند وقت بیشتری گذاشته شود تا اگر در آینده قرار شد مستنداتی ساخته شود حداقل اطلاعات بیشتری داشته باشیم و این کار را ادامه خواهم داد و با تکتک افرادی که فکر میکنم در 100 سال اخیر خصوصا در نیمقرن اخیر اثرگذاری بودهاند، مصاحبه خواهیم کرد».
جلالپور با بیان اینکه در حوزۀ فرهنگی مستند کردن دورۀ اخیر را وظیفۀ خود میدانم، گفت: «ممکن است بعدا در زمینههای دیگری نیز مانند درمان کرمان در 100 سال اخیر یا ورزش و فرهنگ کرمان با توجه به بضاعتی که دارم ورود کنیم زیرا تمام هزینههای این کار از بودجۀ شخصی من است. نه از کسی کمک میگیرم و نه کسی هزینهای را قبول کرده و نه من متقاضی بودم که قبول کند».
وی با تاکید بر اینکه با توجه به توان، وقت و بودجهای که برای این کار میتوانم اختصاص دهم کار را ادامه میدهم، بیان کرد: «من در زمینههای دیگر اجتماعی و همچنین در بخش درمان و بخشهای فرهنگی و آموزشی نیز فعالیت دارم و تا جایی که بتوانم سعی میکنم اگر عمری باشد کار را ادامه بدهم».
خبرنگار فردایکرمان سوال کرد: «آیا برنامهای برای انتشار تصاویر ضبط شده هم دارید؟».
جلالپور پاسخ داد: «شاید روزی این تصاویر بهصورت فیلم و مستند نیز منتشر شود اما فعلا در حال جمعآوری اطلاعات هستیم. با آقای ملکقاسمی نیز در اینباره صحبت کردم که مطالب برخی از این فیلمها را مستندسازی کنیم. احتمال این کار وجود دارد اما هنوز کاری را شروع نکردیم».
وی در پاسخ به اینکه چرا شرح حال این افراد که در حوزههای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی کرمان فعالیت داشتند برای شما اهمیت دارد؟؛ گفت: «اهمیت این کار به دلیل قدردانی و شناساندن زحماتی است که طی این سالها توسط این افراد کشیده شده است. متاسفانه ما مردم قدردان و قدرشناسی نیستیم و به همین دلیل بسیاری از بزرگان ما و کسانی که خدمت کردند ناشناخته هستند و متاسفانه کسی آنها را معرفی نکرده است».
فعال اقتصادی و فرهنگی ادامه داد: «من وظیفۀ خودم میدانم که هم شناسایی این افراد را داشته باشیم، هم از خدمات آنها تقدیر کنم و هم خدمات آنها را اطلاعرسانی کنم و هم اگر پند و اندرز و داشتهای دارند، مردم استفاده کنند».
خبرنگار فردایکرمان سوال کرد: «آیا قصد دارید یک مرکز کرمانشناسی غیردولتی راهاندازی کنید؟»؛ وی پاسخ داد: «خیر من نه بضاعت آن را دارم، نه توان و نه سواد این کار را و چنین ادعایی نیز ندارم، اما در حد توان خودم در معرفی کرمانیها در زمینههای مختلف فرهنگی، ورزشی، درمانی، اقتصادی و اجتماعی تلاش میکنم».
وی خاطرنشان کرد: «برای این کار در صفحۀ شخصی خودم در اینستاگرام نیز هر کس را که گمان میکنم میتوان از او تقدیر کرد یا مطلبی از او منتشر کرد را معرفی میکنم، یا در نوشتههای کانال تلگرام به او اشاره میکنم و یا در رواق زبرجد او را معرفی میکنیم و این را کار را ادامه میدهم.
جلالپور با بیان اینکه کرمانشناسی بسیار بالاتر، وسیعتر، توانمندتر و ارزشمندتر است، گفت: «به نوبۀ خودم به عنوان یک فرد کرمانی معرفی افراد موثر در کرمان را انجام میدهم. توان، ظرفیت و دانش من بسیار محدود است اما احساس وظیفه میکنم در این زمینه کارهایی را در حد وسعم عرضه کنم». /پ
نظر خود را بنویسید