فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: آنطور که دهیار روستای کنارصندل در جیرفت میگوید، بهدلیل اینکه حریم و عرصۀ تپۀ باستانی کنارصندل در این روستا بهطور دقیق مشخص نشده و ضوابطی برای آن تعریف نکردهاند، کار روستا قفل شده است. آقای جوشنی میگوید: «جلوی هر ساختوسازی را در روستا میگیرند و میگویند از هر طرف تپۀ کنارصندل تا شعاع یک کیلومتری را نمیتوانید بسازید و این یعنی کل روستا روی عرصۀ تاریخی است!».
او در گفتوگو با فردایکرمان با انتقاد از اینکه دستگاههای متولی طرحی جامع برای این روستا تعریف نمیکنند، ادامه میدهد: «سرمایهگذار هم که میآید چوب لای چرخش میگذارند، میگویند عرصۀ تاریخی است. یک مدیرکل میآید و میگوید که این روستا باید جابهجا بشود. میگوییم هزینۀ این جابهجایی را دولت باید بدهد. دولت هم میگوید چنین کاری نمیتوانیم انجام بدهیم».
جوشنی با اشاره به اینکه روستای کنارصندل 1536 نفر جمعیت دارد، تصریح میکند: «روستا را نمیتوانیم تخلیه کنیم».
او در عین حال اظهار میکند: «درخواست ما این است که ضوابطی را تعریف کنند و بگذارند کار انجام شود».
او توضیح میدهد: «هر روز اینجا مشکل داریم. در روستا نمیتوانیم ساختوساز انجام بدهیم و هر گردشگری که میآید میپرسد که چرا اینجا هیچ امکاناتی نیست! ما هم نمیتوانیم فعالیت کنیم و امکاناتی را فراهم کنیم. سرمایهگذار قرار بود در نزدیکی کنارصندل هتل کپری ایجاد کند اما سالهاست که رها شده و رفته است».
او بار دیگر خواستۀ اهالی روستا را مطرح میکند: «نقشهای جامع و کامل با ضوابط به ما بدهند تا طبق همان کار انجام بدهیم».
به گزارش فردایکرمان، بهمنماه سال 99 بود که خبر از سرگیری کاوشهای باستانشناسی برای تعیین حریم و عرصۀ کنارصندل منتشر شد.
نصیر اسکندری ـ سرپرست این کاوشها و عضو هیات علمی گروه باستانشناسی دانشگاه تهران مردادماه امسال در یک برنامۀ زندۀ اینستاگرامی با موضوع تمدن جیرفت در بخشی از اظهاراتش گفت که عرصه و حریم کنارصندل تعیین شده ولی هنوز مصوب نشده و از لحاظ حقوقی در مراجع قضایی قابل دفاع نیست.
دکتر نادر علیدادیسلیمانی ـ باستانشناس و مشاور عالی مدیرکل میراثفرهنگی استان نیز در گفتوگوی اخیر خود با فردایکرمان با اشاره به اینکه حریم و عرصۀ کنارصندل مشخص شده است، گفت: «منتها مسئلهای وجود دارد و آن اینکه دهیار روستا نگران زندگی مردم است و میگوید روستا قفل شده است. میراثفرهنگی به عنوان متولی باید هر دو موضوع را درکنار هم ببیند تا نه محوطه آسیبی ببیند و نه زندگی مردم تعطیل شود».
وی تصریح کرد که باید اصلاحاتی روی عرصه و حریم تعیینشده صورت گیرد و به تصویب نهایی برسد تا مشکل حل شود.
موضوعی که عزتالله ضرغامی ـ وزیر میراثفرهنگی نیز در سفر اخیر خود به جنوب استان کرمان به آن اشاره کرد. وی گفت: تپۀ مهم و تاریخی کنارصندل را بازدید کردم. مهمترین مسئله تعیین حریم دقیقتر و پس از آن فنسکشی اطراف آن است.
حالا باید منتظر اقدامات میراثفرهنگی استان برای تعیینتکلیف حریم و عرصۀ تپۀ کنارصندل ماند.
کنارصندل یکی از بزرگترین و مهمترین محوطههای باستانی در ایران و دربرگیرندۀ آثار عصر مفرغ و آغاز شهرنشینی است. به گفتۀ علیدادیسلیمانی آثار اوایل شهرنشینی دوران باستان در دنیا معدود و انگشتشمارند و کنارصندل یکی از آن محوطههاست. / الف
نظر خود را بنویسید