گروه اقتصاد ـ «اسدالله عسگر اولادی» یکی از صادرکنندگان بزرگ خشکبار در گفتوگو با ایرنا سراسری دربارهی وضعیت فعلی صادرات پسته توضیحاتی داد.
به گزارش فردایکرمان، وی گفت: «امسال با کاهش یک سومی تولید پسته به دلیل سرمازدگی و گرمازدگی، کمبود و محدودیت منابع آبی و خشکسالیهای پی در پی مواجه شدهایم بهطوری که تولید پستهی کشور از 200 هزار تن در سال گذشته به یکباره طبق برآوردها به نزدیک 55 هزارتن رسیده است». وی افزود: «از ابتدای سال تاکنون تنها 45 هزار تن پسته برداشت و عرضه شده که به نظر میرسد تا پایان سال با برداشت 10 هزار تن دیگر مجموع تولید پسته کشور به 55 هزار تن برسد که کاهش چشمگیری است».
وی گفت: «همچنین از ابتدای سال تا آبان ماه جاری میزان پسته صادراتی کشور نزدیک 37 هزارتن است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته به کمتر از نصف کاهش یافته است. در هشت ماههی سال 96 بیش از 80 هزار تن پسته صادر به کشورهای هدف صادر شده بود». رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین عمدهی مشکل صادرات را ارز نیمایی و بخشنامههای غیرمنطقی بانکی دانست و گفت: «سال گذشته پسته با ارز آزاد از کشور خارج میشد اما اکنون باید با ارز نیمایی صادر شود همچنین با مشکل نقل و انتقال پول توسط سامانه نیما مواجه هستیم که همهی اینها در کاهش روند صادرات نیز تاثیر داشته است».
وی تصریح کرد: «بخشنامه جدید بانک مرکزی نه تنها تسهیل کننده صادرات نیست بلکه قطع کنندهی صادرات و از دست رفتن بازارهای صادراتی ایران است».
وی افزود: «براساس این بخشنامه، باید صادرکننده پول را در قالب سامانه نیما وارد کشور کند در حالی که سامانه نیما از نظر خریداران خارجی شناخته شده نیست و صادرکنندهای نمی تواند با ارز نیمایی پول وارد کشور کند؛ در واقع شرکتهای وابسته به دولت میتوانند با سامانه نیما کار کنند». وی گفت: «برای صادرات باید بانک مرکزی بانکی را به ما معرفی کند تا پول واریز شود در غیر این صورت از ما جنس خریداری نمیکنند». وی بر این باور است که بخش عمدهی صادرکنندگان بخش کشاورزی و مواد غذایی به ویژه خشکبار کشور خرده پا هستند و در صورت ادامه اجرای این بخشنامه به طور حتم بیکاری افزایش مییابد. عسگر اولادی گفت: «با وجود شرایط سخت صادرات در تحریمها و بخشنامههای اخیر دولت، 20 روز است که صادرات را تعطیل کرده و کاری انجام نمیدهیم». وی اظهار کرد: «تصویب چنین بخشنامههایی میتواند شرایط را برای ایجاد قاچاق کالا در زمینههای مختلف از مرزهای غیرقابل کنترل فراهم کند که این مشکل بزرگی برای کشور خواهد بود». رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین اضافه کرد: «ادامهی این روند میتواند باعث از دست رفتن بازارهای صادراتی ایران شود تاجایی که اکنون پسته آمریکایی جایگاه پسته ایرانی را در بازارهای جهانی تصاحب کرده است که بخشی از این مشکل به روند مصوبات و بخشنامههای دولت بر میگردد». به گفتهی این صادر کننده پسته کشور، به دلیل عدم انتقال پول به کشور، در آبانماه شاهد صادرات سه هزار تن پسته بودیم که برای آذرماه پیشبینی میشود حجم صادرات این محصول به کمتر از دو هزار و 500 تن برسد. عسگر اولادی قیمت واقعی پسته در داخل کشور را بین 120 تا 130 هزار تومان اعلام کرد و افزود: «در حال حاضر قیمت پسته در بازارهای صادراتی بین 130 تا 140 هزار تومان است، درحالی که این محصول در بازار داخلی با مبالغی بیش از 200 هزار تومان عرضه میشود که گرانفروشی و اجحاف به مصرفکنندگان به شمار میرود».
وی نسبت به تعطیلی واحدهای تولید، فراوری و بستهبندی پسته در شهرهای کرمان و رفسنجان ابراز نگرانی کرد و گفت: «با کاهش تولید و صادرات محصول پسته احتمال تعطیلی بیشتر کارگاههای مذکور و در نهایت بیکاری 15 تا 20 هزار نفر وجود دارد که آسیب جدی به محصول پسته و افزایش بیکاری در جامعه میشود».
به گفتهی وی، در بیشتر کارگاههای تولیدی پسته در بسته به باز و مغز پسته تبدیل میشود. وی افزود: «انتظار میرود سازمان تعزیرات حکومتی و دستگاههای نظارتی دیگر با تشدید نظارتهای خود با متخلفان و گرانفروشان برخورد قانونی کنند تا قیمت این محصول در بازار داخلی تعدیل شود».
نظر خود را بنویسید