فردایکرمان ـ گروه جامعه: غرفۀ استان کرمان در نمایشگاه بینالمللی گردشگری در تهران از روز دوشنبه فعال شده است.
این غرفه در سالن شمارۀ 27 سایت نمایشگاه بینالمللی تهران قرار دارد که از لحاظ موقعیت مکانی نزدیکترین سالن به یکی از ورودیهای نمایشگاه است. کرمان با همدان در این سالن غرفه دارند. سمت راست سالن غرفههای همدان مستقر هستند. همدان بیشتر خود را بهعنوان مقصد گردشگری کودک و خانواده و با شعار همدان در انتظار ثبتجهانی 1403 معرفی کرده است. در سمت دیگر این سالن کرمان و برخی شهرستانها از جمله بم و جیرفت غرفههایی برپا کردهاند. شعار کرمان در این نمایشگاه «سرزمین شگفتیهای پنهان» است. این نمایشگاه تا روز پنجشنبه 26 بهمنماه فعال است.
ساعاتی پس از افتتاح نمایشگاه، سعید شاهرخی ـ مدیرکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان در جمع خبرنگاران حاضر شد و به برخی از پرسشها پاسخ داد.
وی با بیان این که کرمان امسال بسیار متفاوت از سالهای گذشته در نمایشگاه شرکت کرده است، تصریح کرد: «هیچ بخش خصوصی فعالی در استان کرمان نداریم که در نمایشگاه حضور نداشته نباشد».
وی در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: «بهطور کلی نگاه به گردشگری در استان متفاوت شده است».
مدیرکل میراثفرهنگی استان کرمان از تشکیل شورای راهبردی افق توسعۀ گردشگری استان خبر داد و توضیح داد که در تکاپو برای تهیۀ طرحی علمی برای گردشگری استان در یک افق 10 ساله هستند.
متن کامل اظهارات وی را در ادامه میخوانید.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، شاهرخی با بیان این که اصل هدف از حضور در نمایشگاه معرفی و عرضۀ استان است، اظهار کرد: «بهترین شکل معرفی جاذبهها ارائه در نمایشگاهها است بهخصوص این نمایشگاه که بینالمللی است و از سراسر کشور و خیلی از کشورهای خارجی اینجا غرفه دارند به طوری که میتوان گفت ویترین گردشگری ایران است و همه باید هرچه که دارند را در این رویداد به دنیا و به داخل کشور معرفی کنند».
وی افزود: «همۀ کسانی که به دنبال فرصت سرمایهگذاری باشند یا بخواهند تنوع جاذبهها را ببیند به نمایشگاهها سر میزنند و بسیاری از انتخابها درهمین نمایشگاه شکل میگیرد».
شاهرخی سپس گفت: «کرمان امسال بسیار متفاوت از سالهای گذشته در نمایشگاه شرکت کرده است».
مدیرکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان کرمان ادامه داد: «یکی از تفاوتهای عمده این است که غرفۀ کرمان بهصورتی طراحیشده که نماددار است. نمادهایی از جمله گنبدجبلیه و دره راگه و ... به شکل معناداری در طراحی و معماری سازۀ غرفۀ کرمان دیده شدهاند».
وی با بیان اینکه محتوای غرفۀ کرمان هم متفاوت از سالهای گذشته است، توضیح داد: «در گذشته معرفی کرمان در قالب محتواهایی فیزیکی و قابل لمس بود ولی امسال محتواهای تولید شده با آثار هنری بسیار فاخری بهصورت همهجانبه استان را پوشش داده شدهاند و هم در حوزۀ تاریخی و طبیعی و فرهنگی و هم در میراث ناملموس و آداب و رسوم بسیاری از بخشهای استان در فضایی متفاوت از گذشته دیده شده است».
افق 10 سالۀ گردشگری
وی سپس گفت: «بهطور کلی نگاه به گردشگری در استان متفاوت شده است».
شاهرخی افزود: «شورای راهبردی افق توسعۀ گردشگری استان را تشکیل دادهایم؛ این شورا در ابتدا افق 1404 را مدنظر داشت اما با حضور استاندار محترم در نمایشگاه گردشگری تهران تاکید بر این شد که فرایند و برنامههای مربوط به گردشگری باید مستمر و ادامهدار باشد. استاندار محترم هم پذیرفتند که این افق محدود به 1404 نباشد و مستمر و ادامهدار و برنامهریزیشده ادامه یابد».
وی در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که آیا این افق مدنظر همان طرح کرمان 1404 است که رویدادمحور است؟ گفت: «این طرح بخشی از افق است».
مدیرکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان کرمان اظهار کرد: «پیشنهاد بنده به استاندار محترم این بود که دهۀ اول 1400 و در واقع افق یک دههای برای استان در نظر بگیریم. ایشان هم بسیار اعلام آمادگی کردند و گفتند که هم خودشان و هم ساختار اداری و بخش خصوصی و برخوردار از جمله معادن و صنایع را پای کار خواهند آورد تا کرمانی با محور گردشگری سرزمین پارس داشته باشیم».
شاهرخی اضافه کرد: «اگر ایران فرهنگی و سرزمین پارس را تجسم کنید در حوزههای تاریخی و معماری کرمان همۀ ادوار تاریخی و معماری و اقلیمهای چهارگانۀ ایران فرهنگی را در خود دارد».
وی سپس اظهار کرد: «کرمان دادههای متکثر بسیار غنیای دارد که باید کیفیتبخشی و معرفی شوند و همزمان سواد گردشگری استان را نیز باید ارتقا دهیم».
در جستوجوی طرح علمی برای گردشگری
وی در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که به تدوین طرح افق 10 سالۀ توسعۀ گردشگری کرمان اشاره کردید؛ این آیا متفاوت از طرحهای جامع گردشگری است که در گذشته بر تدوین آن تاکید میشد؟ اظهار کرد: «در حوزۀ پژوهش و مطالعات هیچگاه نمیتوان گفت که چیزی متفاوت از گذشته داریم».
شاهرخی افزود: «در حال حاضر اطلاعات پایهای وجود دارد. استان کرمان بسیار وسیع است و هر دادهای بخواهید در این طرح اولیه جمعآوری و توصیف شده است».
وی در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که این بانک اطلاعاتی را چه کسی تهیه کرده است؟ اظهار کرد: «این بانک اطلاعاتی معنادار و هدفمند نیست. تنها، دادههای خامی است که جمعآوری شده ولی وقتی معنیدار میشوند که به صورت علمی و هدفمند در حوزۀ گردشگری تقویت شوند».
شاهرخی ادامه داد: «عنوان این طرح از گذشته وجود دارد؛ اداره کل میراثفرهنگی استان با فردی قراردادی داشته ولی این طرح در حال حاضر قابل استفاده نیست و نیاز است به شکلی متفاوت به دادههای خام آن نگاه کرد و برای آن محورهای گردشگری تعریف کرد».
مدیرکل میراثفرهنگی استان کرمان با بیان این که از ابتدا تا انتهای استان هزار کیلومتر است و باید تمام مناطق را برای گردشگران معنیدار کنیم، در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که آیا این قول را به فعالان گردشگری میدهید یک برنامۀ علمی تدوین کنید؟ گفت: «کار را شروع کردیم. با دانایان دانشگاهی و کسانی که قبلا روی این طرح کار کردند نشستهایی داشتیم و گفتوگو کردیم. سعی میکنیم از بین این افراد انتخاب کنیم. باید ببینیم کدامیک میتواند طرح جامعتر و علمیتری ارائه کند».
وی افزود: «از تجربیات کشورهای دنیا هم الگو میگیریم که بدانیم چه شده که برخی سرزمینها مقصد گردشگری شدهاند».
شاهرخی افزود: «به مردم این خبر را بدهید که کار را شروع کردهایم و آن را ادامه خواهیم داد و سعی میکنیم بهصورت مستمر و بهخوبی کار را پیگیری کنیم».
وی اظهار کرد: «این که خروجی طرح چگونه باشد نیاز به زمان دارد. چون کاری علمی پژوهشی همراه با اقدامات هنری است».
غرفۀ غیردولتی کرمان
شاهرخی در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که غرفههای استان کرمان در نمایشگاه بیشتر مربوط به بخش دولتی و نیمهدولتی است، فعالان بخش خصوصی از جمله هتلها و دفاتر خدمات مسافرتی چرا حضور ندارند؟ اظهار کرد: «نگاه بنده متفاوت از شماست. من اینجا بخش دولتی را اصلا ندیدم. شهرداریها که نهادهایی عمومی هستند».
وی اظهار کرد: «شما در غرفههای کرمان یک نهاد دولتی نمیبینید. محور برگزاری غرفهها اتاق بازرگانی است که پارلمان بخش خصوصی است. وقتی اتاق بازرگانی باشد یعنی صنعت، معدن و کشاورزی و بازرگانی خصوصی هستند».
شاهرخی با بیان این که گهرپارک و ارگ جدید بم و خودروسازی و شهرداریها در نمایشگاه حضور دارند، گفت: «دفاتر خدمات مسافرتی و بومگردیها و هتلها نیز در غرفۀ کرمان میز دارند».
وی تاکید کرد: «هیچ بخش خصوصی فعالی در استان کرمان نداریم که در نمایشگاه نباشد».
شاهرخی در بخش دیگری از اظهاراتش در پاسخ به این پرسش که در ابتدای حضورتان در این مسئولیت وعدۀ تشکیل اتاقفکر دادید؛ چرا این اتاق را تشکیل نمیدهید؟ گفت: «برای دبیری اتاق فکر به سرکارخانم دکتر فرهیمقدم ابلاغ دادیم و ایشان در حال پیگیری کارهای اولیه است که یکی از این اقدامات همین است که چگونه خروجی بهتری از طرح گردشگری داشته باشیم». / الف
نظر خود را بنویسید