فردایکرمان – گروه جامعه: بزرگترین فرش از گنجینۀ موزه فرش با طرح «تخت جمشید و سنگنگارههای باستانی ایران» رونمایی شد.
این فرش بزرگپارچه با نقشهای از فرصتالدوله شیرازی ـ طراح و نقاش برجستۀ ایران عصر قاجار ـ و با مساحت تقریبی ۳۰متر مربع، با گره نامتقارن توسط بافندۀ مشهور اواخر دورۀ قاجار «قرهچهداغی» در شهر کرمان بافته شده است.
طرحهای موجود روی این فرش نفیس از کتاب «آثار عجم» اقتباس شدهاند. این کتاب نخستین بار در سال ۱۳۱۴ قمری در بمبئی هند چاپ شد و فرصتالدوله در این کتاب ارزشمند، با تکیه بر احیا و ثبت مضامین باستانگرایانه در هنر ایران، تمامی نقشبرجستهها و ابنیۀ باستانی ایران را نقشهبرداری و تصویرگری کرد.
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا، چاپنقشهای موجود در این کتاب، تا چند دهه، الگو و دستمایه کار طراحان فرش، کاشیکاران و دیگر هنرمندان هنرهای صناعی عصر قاجار بود.
این فرش به سفارش اسداللهخان نایب ایالت فارس (پسر حسینعلی میرزا فرمانفرمائیان) در شیراز تولید شد و شامل تصاویری از کاخها و نقشبرجستههای تخت جمشید در متن و تصاویری از سنگنگارههای ساسانی و آرامگاه کوروش در پاسارگاد در حاشیۀ فرش است.
این اثر ارزشمند برای نخستینبار به مناسبت نمایشگاه «بافتههای تصویری» و همزمان با نوروز ۱۴۰۳ در فضای نمایشگاه موقت موزه فرش ایران به نمایش درآمده است.
این اثر منحصربهفرد از شنبه ۲۶ اسفندماه ۱۴۰۲ به مدت یک ماه در موزه فرش ایران به نمایش عموم گذاشته میشود. /پ
نظر خود را بنویسید