گروه جامعه ـ سیوسومین جلسهی شورای عالی مرکز کرمانشناسی در تالار کنفرانس موسسه اطلاعات برگزار شد.
به گزارش فردایکرمان به نقل از روزنامه اطلاعات، این نشست به ریاست دکتر محمدجواد فدائی استاندار و رئیس شورایعالی مرکز کرمانشناسی چهارشنبهی گذشته برگزار شد. اعضای شورا؛ مهندس محمدرضا باهنر، دکتر مظاهری، رئیس مؤسسه فرهنگی کشورهای عضو اکو در ایران، دکتر اسعدی رئیس مؤسسه چهرههای ماندگار، هوشنگ مرادی کرمانی و همچنین امیری؛ نماینده زرند و کوهبنان و حسنپور نماینده بردسیر و سیرجان، عالمزاده شهردار و فرشاد رئیس شورای شهر کرمان، سیدحسین مرعشی، محسن جلالپور ـ دکتر مجید تفرشی پژوهشگر و محقق تاریخ، علیزاده و فرخی مدیران کل ارشاد و میراث فرهنگی استان، رفیعپور رئیس سازمان اسناد ملی، سیاوشی؛ رئیس کمیسیون گردشگری اتاق، محمد حجتی کرمانی، سید محمود دعائی و جمعی دیگر نیز در این نشست شرکت داشتند.
در این نشست، ابتدا سیدمحمدعلی گلابزاده مدیر مرکز کرمانشناسی به ارائهی گزارشی از فعالیتهای اخیر پرداخت و گفت: «در این فاصله مرکز کرمانشناسی ۱۴ اثر جدید منتشر کرده و ۱۲ اثر دیگر در دست چاپ و انتشار دارد. همچنین با همراهی شهرداری کرمان، مقدمات راهاندازی شعبهای از شهر کتاب را فراهم ساخته، به پیگیری امور مربوط به طرح مسئله دیلمون در هبیتات پرداخته، مجموعه ارزشمند «به رنگ کویر» شامل اسناد کرمان در کنسولگری انگلیس را به پایان برده و هماکنون توسط حوزه هنری در دست چاپ است. با بهرهگیری از همراهیهای بنیاد ایرانشناسی، بخشهای دیگری از مطالب مربوط به دانشنامه کرمان تهیه و ارائه شد. با سفر به سیرجان و پیشگامی فرماندار و مجتمع گلگهر و فرهنگدوستان این شهرستان، مرکز سیرجانشناسی، کار خود را آغاز کرد. مراسم رونمایی از کتاب پیوندهای یزد و کرمان، در دانشگاه هنر تهران و با حضور شخصیتهای مختلف یزدی و کرمانی برگزار شد. مراسم رونمایی از کتاب ناموران کرمان هم با همکاری اداره کل ارشاد کرمان انجام شد».
وی افزود: «حضور در دانشگاه ولیعصر رفسنجان و ایراد سخنرانی در مراسم نکوداشت دکتر تجدد، بانی دانشکده ایرانشناسی و شرکت در جلسات مختلف اندیشکده فردوسی، شرکت در جلسات مراسم بزرگداشت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، کتابخانههای عمومی، جلسات گردشگری کرمان، تهیه ۱۵ مقاله برای روزنامهها و فصلنامهها، همراهی با پژوهشگران و دانشجویان برای تهیه پایاننامهها، تشکیل جلسات گوناگون و آماده کردن کمیتههای مختلف برای برگزاری مراسم سیامین سال تاسیس مرکز کرمانشناسی، حضور در نمایشگاههای کتاب تهران و کرمان، تهیه مقالههای متعدد جهت انتشار ویژهنامه کرمان در فصلنامه خلیجفارس از جمله دیگر فعالیتهای این مرکز بوده است».
کرمان بیشترین مولفههای تمدنی را دارد
در ادامه، مظاهری، رئیس مسسه فرهنگی اکو، ضمن اشاره به جمعیت ۴۲۰ میلیون نفر جمعیت اکو در هفت کشور گفت: «براساس گفتوگوهایی که با شهردار و رئیس شورای شهر کرمان بهعمل آمد، امکان خواهرخواندگی کرمان و شهرستانهای استان با شهرهای کشورهای عضو اکو وجود دارد، قرار شد پس از بررسیهای مشترک، این اقدام صورت گیرد».
دکتر مظاهری همچنین با بیان اینکه فعالیتها برای طرح مسئله دیلمون کرمان، به عنوان یکی از خاستگاههای نخستین تمدن بشری ادامه دارد، گفت: «امید است با این اقدام، ارزش تاریخی کرمان، این کهن سرزمین ایران، افزون شود». رئیس موسسه اکو اظهار امیدواری کرد که با توجه به تفاهمنامه موجود بین استانداری کرمان و اکو، راه برای همکاریهای بیشتر فرهنگی فراهم شود».
دکتر بهرامزاده عضو هیئت علمی بنیاد ایرانشناسی و از یاوران اکو و پیگیر طرح دیلمون گفت: «در دورهی پیش از ایران شهری به عنوان خاستگاه دورههای تاریخی، بیشترین نمونه را در کرمان داریم، اختراع خط ـ تجارت دریایی و وجود دیلمون خاستگاه اولیه تمدن بشری از جمله این نمونههاست. به سخنی دیگر، ایران در مولفههای توسعه فرهنگ و تمدن بشری بیشترین تعداد را به خود اختصاص داده و کرمان در این راه بیشترین سهم را دارد، امید است با طرح این مسائل در مجامع بزرگ جهانی، این حقوق مغفول مانده، احقاق شود».
چهرههای ماندگار کرمان معرفی شود
دکتر اسعدی، رئیس مؤسسه چهرههای ماندگار با اشاره به اینکه تعدادی از بزرگان کرمان، از جمله هوشنگ مرادی کرمانی، دکتر رجبعلیپور و دکتر روحالامینی جزو چهرههای ماندگار هستند و تاکنون کتابها و فصلنامههای زیادی برای معرفی چهرههای ماندگار و ارزشی ایران منتشر شده است، اظهار امیدواری کرد که این موسسه بتواند با همکاری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و مرکز کرمانشناسی، باب تازهای در این راه بگشاید و همچون استانهایی مانند اصفهان و همدان، گامهای بلندتری بردارد. حسنپور نماینده مردم سیرجان و بردسیر، با اشاره به راه فلفل یا ادویه به عنوان یکی از راههای مهم ابریشم که گذر آن از سیرجان نیز بوده است و توجهی که جهانیان به این امر مهم دارند گفت: «آماده هستیم تا پذیرای مشعل و مشعلداران صلح در راه ابریشم باشیم، هزینههای آن را نیز تامین خواهیم کرد». در این رابطه ریاست مؤسسه اکو و نیز چهرههای ماندگار، برای هرگونه همکاری اعلام آمادگی کردند.
گردآوری اسناد انگلیس آرزوی باستانیپاریزی بود
دکتر مجید تفرشی نیز در این نشست، با گرامیداشت یاد استاد باستانی پاریزی و اینکه ایشان 25 سال پیش و در دانشگاه کمبریج آرزوی گردآوری اسناد کرمان در انگلیس را داشت، گفت: «خوشبختانه با طرح این موضوع، آقای مرعشی پیشنهاد کرد که برآورندهی این آرزومندی باشد، به این ترتیب ۱۵ هزار برگ از این اسناد آماده و در اختیار مرکز کرمانشناسی قرار گرفت که با همکاری آقایان گلابزاده و مجید نیکپور، نخستین مجلد آن به اتمام رسیده و در دست چاپ است». او همچنین در مورد تاریخ محلی و تاریخ خانوادهها و ردّ پایشان در مراکز فرهنگی انگلیس توضیحاتی داد و دسترسی به آنها را بسیار مهم و اساسی خواند.
جشن 30 سالگی کرمانشناسی برگزار میشود
برپایهی این گزارش، در این نشست همچنین موضوع برگزاری مراسم ویژه سیامین سال تاسیس مرکز کرمانشناسی مطرح شد و گلابزاده مدیر مرکز گفت: «به خواست خدا و همت دلسوزان فرهنگی کرمان 30 سال از فعالیتهای این مرکز گذشت، در این مدت با دست خالی و کمترین امکانات کوشیدیم تا بیشترین ارزشها را رقم بزنیم. او به مجموعه عملکرد این 30 سال در اثری به نام «گنج سی ساله» اشاره و اظهار کرد: «این اثر در هفته کرمان رونمایی میشود».
سپس، شهابی رئیس کمیته اجرایی مراسم گفت: «بهجز همایش سیامین سال، یک هفته و با همکاری فرمانداران استان، مراسم ویژهای که نشاندهنده فرهنگ، سنتها، موسیقی، صنایعدستی و سایر ارزشهای محلی است، برگزار خواهد شد. این مراسم از هفتم اردیبهشت سال آینده آغاز خواهد شد». او جزئیات این مراسم را نیز برشمرد.
سیاوشی رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی کرمان پیشنهاد کرد که باتوجه به اهمیت مسئله گردشگری، در هفته کرمان به این مهم توجه بیشتری بشود، کلیپهایی به زبانهای مختلف تهیه و نمایشگاه گردشگری در تهران برگزار شود. فرخی مدیر کل میراث فرهنگی کرمان نیز ضمن اشاره به جاذبههای گردشگری، صنایع شهر جهانی، آثار تاریخی و ارزشهای دیگری از این دست، برنامههای این مدیریت را برای برگزاری هفتهای به یاد ماندنی اعلام کرد. او دعوت از سفرای کشورهای مختلف، دعوت از آژانسهای بینالمللی، پوشش کامل برنامهها با همکاری صداوسیما را از جمله این برنامهها خواند. عالمزاده شهردار کرمان، نیز دربارهی بحث خواهرخواندگی کرمان با شهرهای دیگر گفت: «با همکاری میراث فرهنگی، کمیسیون گردشگری و مرکز، این کار را به سامان خواهیم رساند». او ضمن تاکید بر کیفیت برنامههای سیسالگی مرکز، آمادگی خود را برای هر نوع همکاری اعلام داشت.
ساختار کرمانشناسی متحول میشود
محسن جلالپور، فعال اقتصادی و رئیس سابق اتاق ایران نیز آمادگی خود را برای تقویت بنیهی مالی مرکز در ساختار پیشنهادی اعلام کرد و یادآور شد که این مجموعه شامل هیات امناء، هیات مدیره و مدیر خواهد بود.
او به ایجاد زمینههای وقف، درآمدهای مقطعی و درآمدهای سالانه نیز اشاره کرد. با توضیحات مرعشی و مهندس باهنر، مقرر شد مدیر مرکز، با ابطال اساسنامه پیشین و ایجاد ساختار حقوقی و گزینش افراد شایسته به ساماندهی آن همت بگمارد.
مرکز اسناد نیاز به مکان جدید دارد
امیری؛ نماینده زرند و کوهبنان نیز در این جلسه، برگزاری مراسم هفته کرمان در دیگر استانها را پیشنهاد و درخصوص تامین مکان مناسبی برای سازمان اسناد ملی و در صورت امکان استفاده از بنای کنسولگری کرمان توضیحاتی داد.
معصومه رفیعپور؛ رئیس سازمان اسناد ملی درخصوص استفاده از زمین معروف به اُشیدری در جوار کتابخانه ملی و تخصیص اعتبار آن توضیحاتی داد و آمادگی ریاست کتابخانه و اسناد ملی را در این مورد اعلام کرد. با توضیحات فرخی مدیر کل میراث قرار شد موضوع ساختمان در این زمین و ایجاد بنا در زمین دیگری با وجود اعتبارات دوگانه سازمان اسناد و میراث فرهنگی و استفاده بهینه در اعتبارات اختصاص داده شده در جلسه دیگری مورد بحث و بررسی و اتخاذ تصمیم قرار گیرد.
فیلم شما که غریبه نیستید ساخته میشود
هوشنگ مرادیکرمانی، با بیان ارزشهای فرهنگی کرمان خواستار توجه بیشتر به شخصیتهای تاثیرگذار و قدردانی از آنها شد. او با اشاره به نکتهای از ارسطو گفت: «ببینید هر شهر و دیار، چه کسانی را در دامان خود پرورش داده است». هوشنگ مرادی دربارهی فیلم «شما که غریبه نیستید» از روی کتابش، از دشواریهایی که بر سر راه تهیه آن وجود دارد سخن گفت که سیاوشی، رئیس کمیسیون گردشگری، تامین هزینههای این فیلم را پذیرا شد.
فیلم زندگی صفارزاده ساخته میشود
حسنپور نماینده سیرجان نیز هزینههای ساخت فیلم زندگی خانم صفارزاده را تقبل کرد و خواستار برگزاری مراسم گذر از جاده ابریشم در پاریز شد و آمادگی شهرداری پاریز را نیز اعلام کرد. مهندس باهنر، با توجه به وضعیت کنونی اقتصادی، خواستار خودکفایی نهادهای فرهنگی شد و از همراهیهای مادی و معنوی جلالپور با مرکز کرمانشناسی، سپاسگزاری کرد. او به امکان استفاده از کمکهای مس ایران و مجتمع گل گهر نیز اشاره کرد و از استاندارکرمان خواستار همراهی در جلب این کمکها شد. وی همچنین تهیه فیلم و مستندی که به معرفی ابعاد گوناگون کرمان بپردازد را یک ضرورت دانست.
دکتر فدائی با اظهار خوشحالی از گذر سیساله مرکز کرمانشناسی در عرصهی فرهنگی، خواستار تعیین تکلیف و روشن شدن جایگاه قانونی آن شد. وی خواست تا مرکز برنامههای سالانه خود را براساس امکانات مالی تهیه و در جلسات ابتدائی هر سال به تصویب برساند.
شیخ بهائی، مدیر فصلنامه جامعه کریمان پیشنهاد کرد که همچون اصفهان و برخی شهرهای دیگر، کرمان نیز به برگزاری هفتهای در کشورهای دیگر بیاندیشد.
نظر خود را بنویسید