فردایکرمان – گروه جامعه: استاد دانشگاه شهید باهنر کرمان و عضو فرهنگستان علوم پایه کشور در نشست تخصصی «منهای خبر» با موضوع «فرونشست در استان کرمان» که در محل خانه مطبوعات استان برگزار شد، با بیان اینکه دشتهای جنوب استان در فرونشست تاخیر دارند، گفت: «دشت وسیع جازموریان مستعد فرونشست است و در آیندۀ نزدیک به بحران تبدیل میشود».
احمد عباسزاده با تاکید براینکه اطراف چالۀ اختیارآباد (شهرستان کرمان) احتمال فرونشست ناگهانی وجود دارد، افزود: «زنگیآباد نیز همین وضعیت را دارد».
وی ادامه داد: «در جادۀ باغین به رفسنجان و محدودهای از دشت خاتونآباد نیز خطر فروچاله وجود دارد».
عباسزاده با اشاره به اینکه در جاهایی که مدیریت آب داشتیم با مشکل فرونشست روبهرو نیستیم خاطرنشان کرد: «در دشت بم کمترین چاه حفر شده و قناتها دایر هستند اما در محدودۀ فهرج، نصرتآباد و گنبکی با مشکل فرونشست روبهرو هستیم».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرنا کرمان، وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه بیش از ۱۰ عامل سبب پایین رفتن سطح زمین و به اصطلاح نشست زمین میشود، بیان کرد: «نشست زمین از نظر شکل ظاهر سه نمود دارد. اولین شکل شامل نشست پهنهای، دومین شکل نشست شکافی بهصورت چند ضلعی و سومین شکل نشست زمین به صورت فروچاله است».
استاد دانشگاه شهید باهنر شرایط انسانی و شرایط طبیعی را دو عامل مهم شکلگیری فرونشست دانست و یادآور شد: «یکی از عوامل انسانی ایجاد نشست زمین، اُفت سطح آبهای زیرزمینی است».
وی با اشاره به اینکه زیر شهر کرمان ۶۰ رشته قنات وجود دارد خاطرنشان کرد: «از حدود زیرساخت یکچهارم خانههای کرمان قنات عبور کرده است».
عباسزاده لایههای رسی را علت اصلی فرونشست در ایران و استان کرمان بیان کرد و افزود: «زیر رس به علت خشک شدن با کاهش حجم شدیدی روبهرو میشود، بنابراین وقتی آب زیرزمینی برداشت میشود آرام آرام آب لایۀ رُسی گرفته میشود».
وی انحلال را از دیگر عوامل مهم در فرونشست زمین در استان کرمان دانست و ادامه داد: «نمونۀ این فرونشست را در شهربابک و اختیارآباد کرمان شاهد هستیم».
عضو فرهنگستان علوم پایه کشور اجرای پروژههای فاضلاب را از موارد انسانی فرونشست زمین بیان کرد و گفت: «در اثر ایجاد حفرههای زیرزمینی، تونلها، قناتها، سازههای بلند، کانالهای فاضلاب، متروهای زیرزمینی و معادن نیز فرونشست ایجاد میشود».
وی در عین حال با اشاره به اینکه عامل انسانی به شکلهای متعددی در پدیدۀ فرونشست دخالت دارد، اظهار کرد: «نشست زمین بحرانی بینالمللی است چون همۀ کشورها بهدلیل بحران آب به سراغ سفرهها رفتهاند و اضافه برداشت دارند».
عباسزاده گفت: «وقتی ضخامت زمین متفاوت یا نشست متوقف شده باشد فرونشست پهنهای با شکاف همراه است». /پ
نظر خود را بنویسید