فردایکرمان – گروه اقتصاد: رئیس اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران با اشاره به مسائل مربوط به پسته گفت: «زمانی نام ایران را با فرش، پسته و زعفران میشناختند، سرنوشت فرش بر کسی پوشیده نیست و اکنون نیز با توجه به هشدارهایی که در مورد برگشت پسته به علت باقیماندۀ سموم و کوچکشدن سایز به علت کمآبی داده شده، سرنوشت پسته نیز در خطر است».
محمدرضا فرشچیان افزود: «برخلاف آمریکا که صادرکنندۀ پسته همان تولیدکننده است، در ایران این دو بخش از یکدیگر جداست و با مشکل خردهمالکی کشاورزی نیز درگیر است».
وی با بیان اینکه دیدگاه و رویۀ صادرکنندگان و تولیدکنندگان با یکدیگر متفاوت است، اظهار کرد: «کشورهای توسعهیافته به سمت تولید محصولات ارگانیک رفتهاند، پرداختن به بحث سلامت و افزایش طول عمر در کشورهای پیشرفته و در حال توسعه متفاوت است».
به گزارش فردای کرمان به نقل از روابط عمومی اتاق بازرگانی کرمان، فرشچیان ادامه داد: «در اتحادیه اروپا تا سال ۲۰۳۰ میلادی میزان سموم و آفتکشها به نصف مقدار فعلی میرسد، در حالی که این مهم از مسائلی است که در ایران به علت جدا بودن تولیدکنندگان از صادرکنندگان به آن توجهی نشده است».
وی با اشاره به سه چالش پیش روی صادرکنندگان گفت: «اول آنکه کشاورزان زمانی که بازار تشنۀ کالاست، محصول را به بازار عرضه نمیکنند و در انبارها بلوکه میکنند، در بازههای خاص مثل عید چینیها و کریسمس به علت بلوکه محصول در ایران، زمانی محصول به این بازارها میرسد که بازار کشورهای مقصد توسط رقبا اشباع شده است».
فرشچیان بیان کرد: «مشکل دوم تولید نشدن محصول با استانداردهای بینالمللی برای محصولی است که ۹۰ درصد آن صادراتی است و چالش سوم نیز انتظارات تورمی کشاورزان است».
وی یادآور شد: «انتظارات تورمی در سالهای گذشته این مسئله را به کشاورز دیکته کرده که کالای بد در انتهای محصول، قیمت مناسبتری نسبت به کالای خوب در ابتدای عرضه دارد که این باورها و عادتهای غلط، انگیزهای برای بهبود کیفیت محصول در کشاورز ایجاد نمیکند».
رئیس اتحادیه صادرکنندگان خشکبار با تأکید بر اینکه ترویج در وزارت جهاد جز بخشهای منسوخ شده است، افزود: «برای اینکه پسته به سرنوشت فرش دچار نشود، بایستی تعاملات صادرکنندگان با کشاورزان ایجاد و آموزشها و ترویجهایی در رابطه با میزان و زمان مصرف سموم به کشاورزان ارائه شود»./پ
نظر خود را بنویسید