فردایکرمان ـ گروه فرهنگوهنر: نمایشگاه انفرادی عکس دکتر علیرضا مهدیزاده عضو هیئتعلمی دانشگاه باهنر کرمان با عنوان «اوست باقی» از پنجشنبه ۵ مهرماه در گالری میرمیران خانه هنرمندان ایران دایر است و تا فردا جمعه ۱۳ مهرماه بازدید از آن ادامه دارد.
این عکاس هنرمند و پژوهشگر با نگاه و اندیشه و مواجهۀ خود در این نمایشگاه از نو به درخت التفات کرده و او را در فضای شهر ردیابی کرده و وجوه مختلف اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی آن را در قالب نزدیک به ۵۰ قطعه عکس بازنمایی کرده است.
به گزارش فردای کرمان بهنقل از پایگاه عکس چیلیک، در بخشی از متن قاب نخست و بیانیه هنری «اوست باقی» آمده است: «آدمی با او پیوند دور و درازی دارد. در آغاز از نشستن زیر سایه او، سکنی گزیدن را آموخت و آرام و قرار گرفت. صاحب فرهنگ و تمدن شد و همهچیز را از چشمانداز ثابت خویش نگریست و به مصادره غیر انسانها به نفع خود پرداخت. او همراه آدمی ساکن شهر شد و از فرط حضور به امری آشنا تبدیل گشت...».
برپایة این گزارش؛ دکتر مهدیزاده در طی یادداشتی یادآور شده است: یونگ در بررسی حالات روحی بیماران خود میگوید که بیمارانش در رویای خود به انواع درخت با اشکال مختلف اشاره میکنند.
درخت موجودی طبیعی و اکنون دارای لایههای دلالتی گوناگون از اجتماعی تا زیست محیطی و حتی طبقاتی از دیر باز در کنار آدمی بوده است و در اساطیر، مذهب و اعتقادات و فرهنگ و هنر و ادبیات آدمی به اشکال مختلف همواره حضور و دوام داشته است و آدمی به واسطة او تعابیر و تفاسیر متعددی برساخته است.
ماجرا از اینجا آغاز شد که آدمی از نشستن زیر سایة او، سکنی گزیدن را آموخت و یکجا نشین شد و آرام و قرار گرفت و صاحب تمدن و فرهنگ شد. پس چشمانداز ثابتی یافت و از این طریق به خود آگاهتر شد و غیرانسانیها را زیر نظر گرفت و به مصادرة آنها پرداخت.
او لاجرم همراه آدمی ساکن شهر شد و به عنوان یک شهروند طبیعی در نقاط مختلف شهر و در کنار انسان و غیر انسانها قرار گرفت. اما از فرط حضور به امری آشنا تبدیل شد که چندان به چشم انسانها نمیآید.
این شهروند طبیعی در نقاط مختلف شهر بالا یا پایین شهر و بنا به زمان روز یا شب دلالتهای گوناگونی از خود نشان میدهد. در واقع او از موجودی صرفا! طبیعی به امری اجتماعی، فرهنگی و حتی طبقاتی تبدیل شد که چیزهای مختلفی از جامعة انسانی بر ملا میسازد.
برای نمونه برخی درختان بالای شهر قیمت گرانتری دارند و باید با آب شیرین آبیاری شوند. در حالیکه درختان پایین شهر ارزانترند و با آب شور نیز میتوان سیرابشان کرد.
در هر حال آدمی با این موجود طبیعی که پیوند دور و درازی با او دارد با او به انحا گوناگون ارتباط یافته است و اکنون بجای التفات به او و توجه به حفظ و بقایش، به دنبال حذف و جایگزینیاش میگردد.
در این پروژه بهجای بازنمایی درخت در جایگاه واقعیاش یعنی طبیعت، آن هم به صورتی زیبا و چشمنواز، او را در فضای شهر و در مناسبت با انسان و سایر دستساختهای انسان ردیابی شده و به این همراه قدیمی انسان از نو التفات شده و حال و روزش روایت شده است.
به گزارش فردای کرمان، مهدیزاده در حوزۀ پژوهش، تدریس، داوری و برگزاری نمایشگاه فعالیتهای چشمگیری دارد و برگزاری نمایشگاه عکس با عنوان «درآمیختن با اشیاء»، در سال ۱۴۰۰ در گالری ارغوان کرمان در زمرة همین تلاشهای اوست. انتظار میرود نمایشگاه «اوست باقی» که هماینک با عکسهایی آشنا از کرمان در تهران برگزار شده، در کرمان نیز در معرض دید و قضاوت علاقهمندان قرار بگیرد. / الف
نظر خود را بنویسید