فردایکرمان - محمد لطیفکار: بشر از زمانی که پا بر روی کرۀ خاکی گذاشته، همواره در تلاش بوده تا با ابزارسازی و بهرهگیری از تکنولوژی بر مشکلاتاش فائق شود. او آهسته و پیوسته تحت تاثیر نویافتههایش بوده و با کمک آنها همواره رو به جلو حرکت کرده است.
اما بشر حالا با پدیدۀ عجیب هوش مصنوعی مواجه است که قطعا از جنس دیگری است. هوش مصنوعی یک اتفاق متفاوت و حتی دلهرهآور است که دارد زندگی بشر را به کلی دگرگون میکند.
این دانش به ابزارسازی بسنده نمیکند و میخواهد که وجوه انسان امروز و ازجمله قلب و عواطف و دنیای پر از عشق او را هم تحت تاثیر قرار دهد، و جانمایۀ تئاتر فنون عشقورزی همین موضوع هوش مصنوعی و یکی از تبعات آن است.
پرداخت خوب قصه، و بازیگرانی که خیلی روان ایفای نقش میکنند، آنقدر جاذبه دارند که حدود هشتاد دقیقه مخاطب را با خود همراه میکنند.
حمیدرضا کاشانی طراح و کارگردان این تئاتر، با تسلطی که بر هنرهای دیگر ازجمله خوشنویسی، نقاشی و موسیقی دارد، در جایجای این روایت تخیلی، صحنههایی از زندگی، فرهنگ و جهانبینی شرقی را در برابر مخاطب قرار میدهد. بهطوری که ما در این اثر، خیلی کم با یک ایدۀ صرفا فانتزی مواجه میشویم، کلام جاری در متن، شعرها و موسیقی زندۀ اجرای فنون عشقورزی، مخاطب را به حال خود رها نمیکند و مدام او را با زمینههای فرهنگیاش پیوند میدهد.
به گزارش فردایکرمان، کاشانی کارگردان فنون عشقورزی در نشستی که چهارشنبۀ گذشته با خبرنگاران داشت، با بیان اینکه تئاتر را بهخاطر چالشهایش دوست دارم، گفت: «چالش تئاتر این است که تو با همۀ هنرها به تئاتر ورود میکنی. یعنی در تئاتر همۀ هنرها درگیر هستند. در تئاتر از گرافیک و صحنه و لباس و موسیقی و بازی و نور و ... هست».
کاشانی با اشاره به اینکه در بسیاری از هنرها این اتفاق نمیافتد، خاطرنشان کرد: «مثلا در نقاشی هنرمند درگیر قلم و بوم و رنگ و ذهن و ... است اما این درگیری محدود است».
وی ادامه داد: «علت دیگر علاقهام این است که تئاتر آدمهای متفاوتی را درگیر میکند و شما باید آنها را طوری انتخاب کنید که همه در یک راستا قرار بگیرند و سازشان با ساز شما همکوک بشود».
کار ما از نظر ژانر و سبک کمسابقه است
در این نشست محمدحسین فرزاد بازیگر و نویسندۀ متن این تئاتر هم گفت: «کار ما از نظر ژانر و سبک یک کار کمسابقه است».
وی با بیان اینکه سناریوی علمی و تخیلی در سینما و تئاتر ایران سابقهای ندارد، یادآور شد: «وقتی کار کمسابقهای اجرا میشود قطعا اشتباه هم در آن زیاد است. ما در راهی میرویم که جای پایی جلومان نیست و طبعا یکسری اشکالات هم در کارمان هست که ما خودمان هم از این بابت واقفیم».
فرزاد با تاکید بر اینکه در واقع ما داریم بهای یکسری خلاقیتهایی را میپردازیم، افزود: «دوست دارم به این وجه کار بیشتر توجه بشود، چون بالاخره یک خلاقیتی در میان است و این خلاقیت بهایی هم دارد». نویسندۀ متن تئاتر فنون عشقورزی ادامه داد: «کار ما تکنو سوررئال است. یعنی سورئالهایی که با محوریت تکنولوژی جلو میروند. این سبک کار در واقع یکی از شاخههای علمی، تخیلی است».
وی با بیان اینکه ژانر علمی، تخیلی در جهان یکی از پرطرفدارترین ژانرهاست، گفت: «در دنیا هم در این زمینه تولیدات خیلی زیاد است و هم مخاطب زیادی دارد، ولی در ایران من الان چیزی به خاطر ندارم که بگویم مثلا ما نمونۀ این کار علمی و تخیلی را هم داشتهایم یا نه»؟!
*عکس: علیرضا سهرابی
نظر خود را بنویسید