فردایکرمان – گروه فرهنگوهنر: کتابهای «از کرمان هنرآرا تا دوشنبه و بخارا» و «پیوندهای یزد و کرمان» اثر سیدمحمدعلی گلابزاده، نویسنده، کرمانشناس و مدیر مرکز کرمانشناسی با حضور استاندار و جمعی از مسئولان و اهالی فرهنگ استان کرمان رونمایی شد.
کتاب «از کرمان هنرآرا تا دوشنبه و بخارا» تشریح پیشینۀ تاریخی و فرهنگی کرمان و نیز شرح سفر و مشاهدات سال گذشتۀ استاد گلابزاده به کشورهای تاجیکستان و ازبکستان و دیدار از شهرهای دوشنبه و بخارا است.
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرنا کرمان، استاندار کرمان در این مراسم که در محل مجتمع آموزشی ریحانه در شهر کرمان برگزار شد، گفت: «توسعه، پیشرفت و تعالی روزافزون کرمان میسّر نخواهد شد مگر اینکه توجه جدی به حوزۀ فرهنگ و تاریخ این دیار داشته باشیم».
فرهنگ و تاریخ باید پیشانی فعالیتهای ما باشد
محمدعلی طالبی افزود: «امیدواریم در مسیر پیشرو که مسیر تحول و تحرکبخشی به توسعۀ استان کرمان است، فرهنگ و تاریخ کرمان در کنار و پیشانی فعالیتهای ما باشد و عزیزانی مثل گلابزاده را در کنار خود داشته باشیم».
وی با اشاره به سوابق و فعالیتهای استاد گلابزاده اضافه کرد: «ایشان انسانی فرهیخته، دانشمند و بسیار علاقهمند به کرمان و دارای آثار ماندگار در حوزۀ فرهنگ و تاریخشناسی هستند».
استاندار کرمان گفت: «مردم و جامعۀ فرهیختگان و نخبگان کرمان باید قدر چنین شخصیتی را بدانند که در خط مقدم صیانت از فرهنگ و تاریخ این دیار همچنان دلسوز و پر انرژی قلم میزند و کار میکند».
وی ادامه داد: «استاد گلابزاده، ۲ کتابی که امروز رونمایی میشود را به من تقدیم کرد که تورق کردم و دیدم چقدر زیبا در رابطه با تعاملات یزد و کرمان نوشته و ما هم در جایگاهی که هستیم قدردان ایشان و چنین شخصیتهایی خواهیم بود».
روایت تاریخ کرمان از زوایای مختلف
سرپرست معاونت سیاسی و اجتماعی استانداری کرمان نیز در این مراسم گفت: «استاد گلابزاده از اساتید ارزشمند و فرهیخته و افتخار کرمان است و امیدواریم همچنان از برکت وجود ایشان استفاده کنیم».
ابوذر عطاپور یادآور شد: «شیوۀ جدیدی از مباحث آموزش و پرورش مطرح و در برخی شهرستانها آغاز شده است که حوزۀ اجتماعی استانداری در این رابطه همکاری میکند تا تغییر و تحول جدیدی در حوزۀ آموزش و پرورش ایجاد شود».
در ادامه حسین اکبریفرد رئیس دانشگاه شهید باهنر کرمان نیز بیان کرد: «تاریخ کرمان تاریخ ارزشمندی است و استاد گلابزاده این تاریخ را از زوایای مختلف به خوبی به تصویر کشیده است».
پاسداشت ارزشهای ملی و سرزمین کهن
رئیس مرکز کرمانشناسی با بیان اینکه اگر ارزشهای ملی و سرزمین کهن خود را پاس نگه نداریم، دیگران سوءاستفاده میکنند و شرمنده میشویم گفت: «اگر سنتهایمان را قدر ندانیم موارد دیگری مثل جشن ولنتاین و هالووین را برایمان میآورند».
سیدمحمدعلی گلابزاده افزود: «جوانان این سرزمین با دیدن آیینهای بزرگداشت مفاخر، این احساس را در خود میبینند که به آنان محبت و بزرگواری کنند، اگر کارهای بزرگی انجام شود، مردم حقشناس کرمان چنین جایگاه بزرگی در حقشان قائل خواهند بود».
وی با اشاره به رونمایی ۲ اثر «از کرمان هنرآرا تا دوشنبه و بخارا» و «پیوندهای یزد و کرمان» بیان کرد: «در سفر یکسال گذشته به کشور تاجیکستان و ازبکستان مقالهای با عنوان کرمان شهر ایدهها و شهر شاهنامه، ارائه کردیم و وقتی گفتیم کرمان شهر آرمانشهر شاهنامه است برای برخی دوستان سنگین بود، اما زمانی که تمایل، نشانهها و آنچه در گذر تاریخ بوده را بهصورت مستند آوردیم، قبول کردند».
نزدیکی تاریخی کرمان و یزد
این محقق و پژوهشگر تاریخ کرمان تاکید کرد: «صادقانه عرض میکنم بهعنوان کسی که ۵۰ سال در کتابها تورق میکنم، هنوز ندیدهام ۲ سرزمینی مثل کرمان و یزد، شانهبهشانۀ همدیگر در جهت مهرورزی، سرافرازی و بر افراشتن پرچم ایران نزدیک باشند».
وی ادامه داد: «اولین اقدام برای این مهرورزی توسط ابوحامد افضلکرمانی برداشته شد و در قرن هفتم بیمارستانی برای سلسلۀ اتابکان یزد ساخت که پس از آن محمدمظفر میبدی از یزد به واسطۀ این کار بزرگ، مسجد مظفری کرمان را ساخت».
گلابزاده با اشاره به ادامۀ تعاملات و همکاریها بین کرمانیها و یزدیها خاطرنشان کرد: «این ۲ استان در واقع موقعیت و جایگاه مشابهی داشتند، اینقدر صمیمی بودند که نویسندۀ کتاب سقوط صفویه مینویسد محمود افغان وقتی به کرمان آمد، کرمانیها نگران خودشان نبودند و پیکی برای آگاهی یزدیها فرستادند».
وی با اشاره به اینکه استاندار فعلی کرمان، شانزدهمین استاندار یزدی تاریخ کرمان است اظهار کرد: «همۀ استانداران یزدی خدمت کردند و وقتی آقامحمدخان قاجار، کرمان را ویران کرد اولین کسی که برای آبادی به کرمان آمد، آقا محمدتقی یزدی بود و ما همیشه این رابطهها را با همسایگان نداشتیم».
رئیس مرکز کرمانشناسی افزود: «اگر همراهی، برابری و برادری بین سرزمینها باشد در یک سرزمین کویری مثل یزد و کرمان، میتوان عطر زندگی پاشید و برای آن عزتآفرینی کرد و همۀ اینها در گرو انس و الفت بین این ۲ سرزمین است». /پ
نظر خود را بنویسید