گروه جامعه ـ معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان از افزایش مراکز عرضهی قلیان در شهر کرمان خبر داد و نسبت به شیوع مصرف هشدار داد.
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا منطقه کویر، دکتر سید وحید احمدیطباطبایی اظهار کرد: «مبارزه با قلیان نیازمند یک کار تیمی است که یک ارگان به تنهایی نمیتواند از پس آن برآید و اصناف و اتحادیهها، دادگستری، استانداری، نیروی انتظامی و خود مردم باید برای این مسئله تلاش کنند».
وی افزود: «مصرف و عرضهی قلیان باید برای نیروی انتظامی و اماکن عمومی و اتحادیه و اصناف نیز معضل مهمی باشد و مردم باید از آنها مطالبه کنند که چرا باید این مادهی خطرناک توزیع شود».
وی ادامه داد: «متاسفانه ]اتاق[ اصناف در این زمینه کمی کوتاه میآید و تذکر لازم را نمیدهند. مجوز مکانهایی که قلیان عرضه میکنند توسط میراث فرهنگی و اصناف داده میشود که باید نظارت خود را افزایش داده و متخلفان را شناسایی و به مراجع قضایی معرفی کنند».
عضو کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان کرمان اضافه کرد: «مردم هم باید مطالبهگر باشند و خودشان وارد شوند و خانوادهها و فرزندان خود را به رستوران یا مکانهایی که قلیان عرضه میکنند نبرند».
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به اینکه از ابتدای امسال تاکنون 792 مورد شکایت مردمی در زمینهی مصرف و عرضهی قلیان به سامانهی 190 ارسال شده است، گفت: «اکنون 184 مرکز در شهر کرمان قلیان عرضه میکنند که نسبت به سال 85 که تعداد آن 40 مورد بود افزایش چند برابری داشته است».
وی ادامه داد: «متاسفانه سودآوری زیاد عرضه و فروش قلیان باعث ایجاد مافیایی شده که سود آن اغوا کننده است».
احمدی طباطبایی در مورد نحوه فعالیت بارزسان بهداشتی در رابطه با مقابله با عرضه قلیان گفت: «بعد از بررسی بارزسان بهداشتی، نامه به قوه قضاییه فرستاده میشود و دادستان یا دادیار در خصوص پلمب آن مکان حکم صادر و با اجرای حکم پلمب میشوند».
وی با بیان اینکه از ابتدای سال تاکنون 14 مرکز عرضه قلیان پلمپ شده است، اظهار کرد: «در سال 95 در کرمان، 120 مرکز و در سال 96، 174 مرکز عرضهی قلیان پلمب شده است».
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به اینکه تحقیقات اخیر نشان میدهد افرادی که قلیان مصرف میکنند احتمال افسردگی، خودکشی و خشونتهای اجتماعی در آنها بیشتر است، گفت: «تهدید قلیان و سیگار به مراتب بسیار جدیتر از آن است که مردم فکر میکنند، زیرا قلیان و سیگار راهی برای اعتیاد به انواع دیگر مواد مخدر هستند». احمدی طباطبایی افزود: «متاسفانه سن اعتیاد به قلیان و مصرف آن پایین آمده و خانمها نیز به قلیان روی آوردهاند». این دکترای آموزش و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی کرمان، در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به اینکه مضرات مصرف قلیان گریبانگیر افرادی که در معرض دود قلیان هستند نیز میشود، گفت: «عفونتهای گوش میانی در کودکان، سرماخوردگیهای مکرر و سرفههای طول کشیده از عوارض در معرض دود قلیان بودن کودکان است. خانوادهها باید دقت کنند که دود ناشی از قلیان و صدایی که ایجاد میکند برای کودکان جذاب است و وقتی در مکانهای تفریحی با آن مواجه میشوند در آنها ذهنیت مثبتی نسبت به آن ایجاد میشود». احمدیطباطبایی با بیان اینکه از آنجا که بروز مضرات مصرف قلیان ممکن است کمی طول بکشد، جوانان عوامل خطر آن را خیلی دور میبینند، ادامه داد: «اثرات کوتاهمدت قلیان شامل زردی دندانها، رنگ پریدگی، بوی بد دهان و چین و چروک زودرس در چهره هستند».
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان ناباروری را از مضرات دیگر قلیان دانست و گفت: «اگر فردی قصد فرزندآوری داشته باشد باید از قلیان دوری کند زیرا تحقیقات نشان داده کشیدن قلیان ممکن است باعث ایجاد نازایی در زنان و مردان بشود».
وی بیان کرد: «یکی از علل گرایش جوانان به قلیان باور غلطی است که فکر میکنند دود قلیان چون از آب عبور میکند بی ضرر است در صورتی که 4 هزار مادهی شیمیایی مضر در تنباکو وجود دارد که آب به هیچ عنوان نمیتواند آن را از بین ببرد».
عضو هیات علمی دانشکده بهداشت با اشاره به مواد سمی قلیان گفت: «ترکیبات خطرناک بنزن، پلوتونیوم، فنول، سم مالاتیوم و در بعضی موارد آمفتامینها از جمله موادی هستند که در تنباکو ها مشاهده شده است».
احمدیطباطبایی با اشاره به اینکه بیماریهای مسری مثل سل و هپاتیت نیز از طریق قلیان منتقل میشود، اظهار کرد: «ممکن است که بعضی به اشتباه فکر کنند اگر سر لوله قلیان را تعویض کنند دیگر از نظر بهداشتی مشکلی ندارد در صورتی که این سر تنها 15 درصد عامل انتقال بیماری است و 85 درصد دیگر از طریق مخزن آب و شیلنگ قلیان انتقال مییابد».
وی با بیان اینکه یک وعدهی نیم ساعته مصرف قلیان معادل سه تا پنج بسته سیگار مضر است، افزود: «گرایش به سوی قلیان ممکن است بهدلیل هر یک از عوامل فردی، خانوادگی و محیطی باشد. عوامل فردی مانند اعتماد به نفس پایین، روحیهی سرکشی، احساس بزرگ نشان دادن خود و نگرش مثبت به قلیان میتواند باعث گرایش فرد به قلیان شود».
احمد طباطبایی گفت: «سیگاری یا قلیانی بودن اعضای خانواده، کاهش ارتباط والدین با فرزندان، سهلگیری یا سختگیری بیش از حد والدین، تبعیض میان فرزندان و غیره از عوامل خانوادگی خطر مصرف قلیان هستند».
وی افزود: «در دسترس بودن قلیان، قیمت پایین آن و تبلیغات از عوامل محیطی اعتیاد به قلیان است». معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان اضافه کرد: «جوانان به جای اینکه برای مقابله با مشکلات به دود سیگار و قلیان و اعتیاد پناه ببرند بهتر است مهارتهای حل مسئله را آموزش ببینند تا بتوانند با مشکلات مقابله کنند. افراد میتوانند با مراجعه به پایگاههای بهداشتی در هر منطقهای از شهر، مهارتهای حل مسئله را که توسط روانشناسان این پایگاهها به صورت رایگان آموزش داده میشوند فرا بگیرند».
4865
معاون دانشگاه علوم پزشکی کرمان هشدار داد
افزایش مراکز عرضۀ قلیان در کرمان
میراث فرهنگی و اتاق اصناف نظارت را تشدید کنند
نظر خود را بنویسید