فردایکرمان – گروه جامعه: رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی جنوب کرمان گفت: «همایش ملی جازموریان، چالشها و فرصتها، هشت اسفند در جیرفت برگزار میشود».
احمد آیین افزود: «۲۰ استان در این همایش ثبتنام کرده و از ۱۵ استان هم تاکنون ۵۰ مقاله ارائه کردهاند که برای ارسال مقاله همچنان فرصت وجود دارد».
وی با بیان اینکه میزان مقالات از استان کرمان هنوز در حد مطلوب نیست اضافه کرد: «هدفگذاری ما این است که ۲ سال یک بار این همایش برگزار شود و ممکن است سالهای بعد در استان سیستان و بلوچستان این همایش برگزار شود».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرنا کرمان، رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی جنوب کرمان در ادامه یادآور شد: «اقلیم و منابع آب، بیابانزایی و تخریب سرزمین، فرسایش بادی و گردوغبار، کشاورزی پایدار و گردشگری و صنایعدستی برخی از محورهای همایش است».
وی بیان کرد: «مرتعداری و مدیریت دام، پتانسیلهای اکوسیستم جازموریان، محیط زیست جازموریان، مدیریت جامع حوزۀ آبخیز جازموریان، مسائل فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی، اکوسیستم جازموریان و کاربرد هوش مصنوعی در منابع طبیعی از دیگر محورهای این همایش است».
آیین گفت: «اکوسیستم جازموریان همچون سایر تالابهای کشور آنچنان شناخته شده نیست و نیاز به گفتمانسازی و معرفی به مجامع علمی و افراد تاثیرگذار وجود دارد».
وی با بیان اینکه بعد از نشستها و همایشها باید جریانسازی و مطالبهگری کنیم ادامه داد: «یک میلیون نفر در اکوسیستم جازموریان زندگی میکنند که شاید آنقدر مطالبهگر نبودند یا شرایط اقتضا نکرده و یا چون چالشها، مشکلات و بحرانها تدریجی بوده است مردم، تولیدکنندگان و ذینفعان به خوبی متوجه آن نشدهاند».
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی جنوب کرمان تاکید کرد: «مطالبهگری و حفظ وضعیت فعلی در مرحلۀ اول قرار دارد و در مراحل بعد باید برای احیا جازموریان قدم برداریم».
وی بیان کرد: «شاید بازگرداندن اکوسیستم جازموریان به سه دهه قبل یک خواستۀ دستنیافتنی باشد اما تلاش خود را در راستای احیا انجام میدهیم».
آیین یادآور شد: «حوزۀ اکوسیستم جازموریان نزدیک به ۶ میلیون و ۹۰۰ هزار هکتار وسعت دارد که در این محدوده ۲۵۰ هزار هکتار کشاورزی داریم».
وی افزود: «اگر این هفت میلیون هکتار حفظ نشود حوزۀ کشاورزی که پنج میلیون هکتار تولید دارد تحت تاثیر این تخریب قرار خواهد گرفت».
آیین گفت: «بخش عمدۀ تالاب و پوشش گیاهی آن که قطب تولید علوفه بوده خشک شده و خاک مستعد تولید گردوغبار شده است که میتواند استانهای دیگر را تحت تاثیر قرار دهد».
وی اضافه کرد: «تخریب اکوسیستم جازموریان تهدید جدی برای تولید کشاورزی است و معیشت میلیونها نفر را تحتتاثیر قرار میدهد و بیکاری و مهاجرت افزایش مییابد».
آیین با بیان اینکه ۳۰۰ هزار هکتار تالاب امروز خشک شده است، گفت: «۲۸ هزار حلقه چاه در جنوب کرمان حفر شده و در کنار آن، سدها و خشکسالی مواردی هستند که بر وضعیت کنونی اکوسیستم جازموریان اثر گذاشتهاند». /پ
نظر خود را بنویسید