فردایکرمان ـ گروه اقتصاد: رئیس خانه کشاورز رفسنجان بزرگترین چالش پستهکاران رفسنجان در شمال کرمان را مسئلۀ آب دانست که از لحاظ کمیت و کیفیت در وضعیت مطلوبی قرار ندارد و همین موضوع باعث شده تا میزان تولید پسته کاهش چشمگیری داشته باشد.
احمد خانی با اشاره به راهکارهای برونرفت از چالشهای پیش روی پستهکاران این منطقه اظهار کرد: «کشاورزان وابسته به دولت نیستند و تنها انتظار دارند که قوانین و بروکراسی دست و پا گیر اداری حذف شود تا خودشان مشکلات پسته را حل کنند».
وی تاکید کرد: «ما توقع حمایت مالی از دولت نداریم و اگر این قوانین حذف شود، مشکلات این بخش به وسیله خود کشاورزان و بهرهبرداران صنعت پسته قابل حل است. مسئولین فقط حرف کشاورزان و ذینفعان این بخش را گوش کنند».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایلنا، رئیس خانه کشاورز رفسنجان خواستار اصلاح ماده ۲۷ و ۲۸ قانون توزیع عادلانه آب شد و در اینباره توضیح داد: «ماده ۲۷ و ۲۸ قانون توزیع عادلانه آب، عامل اصلی افت شدید تولید و بهرهوری پستهکاران است. ما آب را در جایی استفاده میکنیم که بهرهوری ناچیزی دارد و نمیتوانیم آب را به جایی انتقال دهیم که محصول بهتر و بهرهوری بیشتری از زمینها ببریم پس چنانچه این قانون اصلاح شود، کشاورزان در واحد لیتر افزایش و پسته بیشتری برداشت میکنند».
خانی همچنین گفت: «بخش زیادی از اراضی باغی و زراعی کشاورزی شمال کرمان متعلق به خرده مالکین است و همین موضوع باعث قطعه قطعه شدن زمینها و منجر به آسیبهای جبران ناپذیری به باغات پسته کرمان شده است».
وی افزود: «ساختار خردهمالکی و مناسبات سنتی در کاشت، برداشت و تجارت پسته شاید مسبب اصلی وضعیت فعلی باشد، اما بهرهوری پایین، استفاده نابهینه از انرژی، سرمایه، آب، خاک و نیروی انسانی در حال نابود کردن این صنعت است».
رئیس خانه کشاورز کرمان از بسته پیشنهادی مجمع باغداران شمال کرمان سخن گفت که اگر عملیاتی شود میتوانند با تجمیع زمینها، هم بهرهوری را افزایش دهند و هم از هزینههای این بخش بکاهند. پیشنهادی که قیمت تمام شده پست را مطلوب، کیفیت آن را مرغوبتر و روانه بازارهای داخلی خارجی کند.
وی همچنین، ضمن انتقاد از وعدههای بیعمل متولیان مرتبط با بخش باغداری رفسنجان اظهار کرد: «آقایانی که متولی تامین آب بوده و هستند، به جز شعار دادن هیچ اقدام مثبتی در راستای کاهش تنشهای آبی باغات پسته کرمان انجام ندادهاند و هیچ کمکی هم به کنترل کردن و حفظ سفرههای آب زیر زمینی نکردهاند در حالی که شعارشان حفظ منبع و سفرههای زیر زمینی است».
وی بیان کرد: «مصداق بارز این مدعا، شرکت آب منطقهای کرمان است که در سایت خبررسانی خود از ۱۲۰۰ میلیارد متر مکعب مخازن آب سالانه در این استان خبر میدهد و از آن سو، وزارت نیرو اعلام میکند که سالانه یک میلیون و ششصد میلیون مترمکعب فرار آب در کرمان داریم، آبی که باید به زمینهای کشاورزی تزریق شود، بهصورت روانآبها و سیلاب کاشانه مردم را ویران و تاسیسات زیر بنایی استان نظیر راههای ارتباطی و مزارع میشود و هیچگونه تدابیری برای حفظ آبخوان داری و آبخیزداری اندیشیده نمیشود و هیچ اعتباری هم برای این موضوع اختصاص داده نمیشود».
این باغدار رفسنجانی به ناترازیهای انرژی و قطعیهای گاه و بیگاه برق در سالجاری نیز اشاره کرد و گفت: «خاموشیها خسارتهای جبرانناپذیری به صنعت پسته رفسنجان وارد کرده و در تابستان امسال با توجه به گرمای هوا و خاموشیهای پی در پی ۴۰ تا۵۰ درصد پسته تولیدی خود را از دست دادیم و حاصل زحمات یک ساله کشاوزان پسته کار رفسنجان که متحمل هزینههای سنگین شده بودند، به باد رفت».
رئیس خانه کشاورز رفسنجان ادامه داد: «نتیجۀ خاموشیهای برق در این منطقه افت تولید محصول پسته چه از لحاظ کمیت و چه از لحاظ کیفیت بوده است. به جرات میتوان گفت که اکثریت کشاورزان این بخش بیش از ۶۰ درصد درآمدشان را از دست دادند».
خانی با اشاره به اینکه در سال جاری تقریبا ۲۰ هزار تن پسته رفسنجان به دلایل یاد شده از دست رفته است، افزود: «این مقدار خسارتی افزون بر ۵ تا ۶ هزار میلیارد تومان خسارت روی دست پستهکاران گذاشته است». / الف
نظر خود را بنویسید