فردایکرمان ـ گروه جامعه: طرحی با عنوان «سند تحرکبخشی میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان کرمان» از سوی سازمان برنامه و بودجه تهیه شده است. این طرح در کارگروه گردشگری استان مطرح شد اما به تصویب نرسید. معاون عمرانی استاندار و جانشین رئیس کارگروه گردشگری استان کرمان تاکید کرد که میراثفرهنگی این سند را در اختیار عموم کارشناسان و متخصصان و علاقهمندان بگذارد تا دربارۀ آن نظر بدهند. سید مصطفی آیتاللهی موسوی گفت که اگر قرار باشد این سند از بیخ و بن اصلاح شود، این کار را خواهیم کرد.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، برپایۀ این سند قرار است طی چهار سال اقداماتی در استان انجام شود از جمله اینکه 363 اثر ثبت ملی و پنج اثر ثبت جهانی شود که شامل کنارصندل جیرفت، آستانه شاه نعمتالله ولی، دره رآگه رفسنجان، مسجد جامع کرمان و هنر پتهدورزی کرمان است.
همچنین 340 اثر تاریخی مرمت و احیا و ۱۳۰۰ نفر ـ تخت به ظرفیت اقامتی استان افزوده شود. براساس این سند، طی این مدت باید 11 هزار و 230 میلیارد ریال به صادرات صنایعدستی استان اضافه شود.
این سند در حالی تهیه شده که در حوزههای میراثفرهنگی، صنایعدستی و به ویژه گردشگری استان هیچ نقشۀ راه و برنامۀ جامع بلندمدتی وجود ندارد.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، سعید باغخانی ـ رئیس گروه امور اجتماعی سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان روز دوشنبه 15 بهمنماه در کارگروه گردشگری استان جزئیات این سند را تشریح کرد.
وی با بیان اینکه این سند پیرو دستور استاندار کرمان مبنی بر تهیۀ سند تحرکبخشی در همۀ بخشهای استان تهیه شده است، گفت: «محور اصلی سند، میراثفرهنگی و گردشگری و صنایعدستی است و پنج محور فرعی شامل مرمت و بازسازی بناهای تاریخی با مشارکت بخش خصوصی، افزایش تولید صنایعدستی توام با تکمیل زنجیرۀ تامین، تقویت گردشگری در استان به ویژه گردشگری مقاومت، سلامت، تاریخی و طبیعی، تعیینتکلیف بناهای تاریخی در مالکیت اوقاف به منظور مرمت و بازسازی با مشارکت عمومی- خصوصی و همچنین ساماندهی اماکن تاریخی وقفی آمادۀ بهرهبرداری در آن مدنظر قرار گرفته است».
وی افزود: «براساس هدفگذاری این سند مرمت بناهای تاریخی و بافتهای تاریخی سطح استان، ثبت ملی 363 اثر و ثبت جهانی پنج اثر طی چهار سال آینده پیشبینی شده است».
وی با بیان اینکه ظرفیت اقامتی استان در حال حاضر 16 هزار و 500 نفر ـ تخت است، ادامه داد: «براساس این سند طی چهار سال آینده یکهزار و 300 نفر تخت باید به این عدد اضافه شود».
رئیس گروه امور اجتماعی سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان گفت: «افزایش ظرفیت فروش و صادرات صنایعدستی به میزان 11 هزار و 230 میلیارد ریال یکی دیگر از هدفگذاریهای این سند است».
بنا به گفتۀ وی، در بخش تبلیغ و معرفی جاذبههای گردشگری طی مدت اجرای این سند دو میلیون و 50 هزار قلم انواع تبلیغات باید انجام شود.
باغخانی افزود: «مرمت ۱۲ اثر با مالکیت اوقاف در استان و بهرهبرداری از آن از دیگر اهداف این سند است».
وی سپس با اشاره به ظرفیتهای متنوع استان در این سه حوزه توضیح داد: «برخی چالشها نیز شناسایی شده است که مهمترین آن مالکیت وقفی و خصوصی برخی بناهایی تاریخی استان است که اجازۀ بهرهبرداری مناسب برای گسترش فعالیتهای گردشگری داده نمیشود. همچنین، عدم بازاریابی مناسب در حوزههای صنایعدستی و گردشگری، عدم سرمایهگذاری برای راهاندازی بازارچههای صنایعدستی، عدم معرفی مناسب جاذبههای گردشگری در سطوح ملی و بینالمللی، کمبود مراکز اقامتی به خصوص هتلهای چهارستاره و پنج ستاره، تعداد کم رویدادهای گردشگری در استان و کمبود پیمانکار و مشاوران متخصص و نیروهای ماهر در حوزۀ مرمت میراثفرهنگی از دیگر چالشهاست».
وی سپس با بیان اینکه هدفگذاری سند در راستای رفع این چالشها صورت گرفته است، اظهار کرد: «برشهای شهرستانی این سند نیز مشخص شده است».
در ادامۀ این جلسه، معاون عمرانی استاندار کرمان در بخشی از سخنانش گفت: «مرمت کاروانسراهای تاریخی بازار کرمان باید به این سند اضافه شود».
سید مصطفی آیتالهی موسوی افزود: «همۀ کسانی که دلسوز گردشگری هستند، فعالان بخش خصوصی و متولیان دولتی باید برای اجرای این سند کمک کنند».
وی با بیان اینکه این سند باید بهترین سندی باشد که میتوان آن را اجرا کرد، گفت: «نیاز است از نظر همۀ دوستان استفاده کنیم. در این سند همراهی و همدلی همۀ دستگاهها باید بهطور ویژه دیده شود».
وی بیان کرد: «فایل سند در سایت اینترنتی میراثفرهنگی منتشر شود تا همۀ کارشناسان و متخصصان دربارۀ آن نظر بدهند».
معاون استاندار کرمان تصریح کرد: «اگر قرار باشد این سند از بیخ و بن اصلاح شود این کار را خواهیم کرد». / الف
*عکس: ساناز مظاهر کرمانی
نظر خود را بنویسید