فردایکرمان – گروه جامعه: حادثۀ گازگرفتگی معدنکاران زغالسنگ مهماندویه دامغان در روز دوشنبه ۱۸ فروردینماه، ۷ جانباخته داشت.
خبر گازگرفتگی در معدن مهماندویه دامغان ساعت ۱۵:۳۰ روز حادثه به مرکز کنترل و هماهنگی عملیات هلالاحمر استان و اورژانس سمنان اعلام شد و حوالی ساعت ۲۱ شب اعلام شد که پیکر تمامی معدنکاران محبوس در معدن پیدا شده است.
در این حادثه، هفت نفر شامل چهار ایرانی و سه تبعۀ خارجی جان خود را از دست دادند.
دو روز پیش نیز ریزش معدن در روستای عبداللهآباد مهاباد، سبب مرگ یک کارگر شد.
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرنا، در پی وقوع این حادثه، با دستور مسعود پزشکیان رئیسجمهور به وزیر صنعت، معدن و تجارت برای پیگیری حادثه در معدن مهماندویه دامغان، گروهی از کارشناسان بررسی و ارزیابی این وزارتخانه عازم محل حادثه شدند.
این معدن از نوع کوچک مقیاس است که در نظارت فنی پایان سال ۱۴۰۳ به دلیل نقص، اخطار یک ماهه در تاریخ ۲۹ بهمنماه همان سال به بهرهبردار ابلاغ شده است.
بیتوجهی به اصول ایمنی دلیل فوت معدنکاران
دبیر انجمن زغالسنگ کشور دربارۀ این حادثه گفت: «بیتوجهی به اصول ایمنی و نظاممند نبودن معدن مهماندویه دامغان منجر به فوت معدنکاران شده است».
سعید صمدی افزود: «این معدن در مقیاس بسیار کوچک بود و در زمرۀ معادن عضو انجمن زغالسنگ کشور قرار نداشت».
وی ادامه داد: «تعداد کارگران این معدن بسیار محدود بود و طبق اطلاعات کسب شده سرکارگر این معدن نیز فوت کرده است ضمن اینکه هیچ اطلاعی از بازرس فنی و مسئول ایمنی در این معدن نداریم».
دبیر انجمن زغالسنگ کشور با بیان اینکه معدن مهماندویه دامغان سیستماتیک نبوده است، اضافه کرد: «به نظر میرسد علت این حادثه تصاعد گاز متان نباشد زیرا اگر عامل آن بود، منجر به وقوع انفجار در معدن میشد؛ بنابراین آلودگی معدن به گاز منوکسیدکربن سبب خفگی معدنکاران شده است».
وی دربارۀ اینکه چرا شاهد انباشت گاز در این معدن بودیم، اظهار کرد: «معدن در ایام عید تعطیل بوده و وقتی کارگران وارد تونل شده و مشغول به کار شدند، اصول ایمنی را رعایت نکرده و در معرض گازگرفتگی قرار گرفتند».
صمدی با تاکید بر اینکه هنوز اطلاعات دقیقی از علت وقوع حادثه نداریم و هر آنچه تاکنون گفته شده بر اساس حدس و گمان است، گفت: «با توجه به حجم گاز، نیاز است ابعاد مختلف حادثه به طور دقیق بررسی شود».
وی با بیان اینکه باید نظارتهای سختگیرانه و دقیق بر معادن کوچک صورت بگیرد، افزود: «در منطقۀ سمنان و شمال حوزۀ شاهرود، البرز شرقی و مرکزی، معادن کوچک مقیاس زیادی فعال هستند که نیاز است نظارت بیشتری روی آنها صورت گیرد».
دبیر انجمن زغالسنگ کشور تاکید کرد: «معادن کوچک مقیاس، نقشی در تولید کشور ندارند و گاهی منجر به از دست دادن جان هموطنان میشوند؛ از اینرو این انجمن مدافع چنین معادنی نیست».
صمدی ادامه داد: «در کنار افزایش نظارت و کنترل معادن، بازرسی وزارتخانههای تعاون، کار و رفاه اجتماعی و صنعت، معدن و تجارت نیز باید شدت یابد و کنترل ها دقیق و سختگیرانه باشد».
تشکیل پروندۀ قضایی برای جانباختگان معدن دامغان
در همین رابطه، رئیس کل دادگستری استان سمنان از تشکیل پرونده قضایی برای بررسی ابعاد و علت وقوع حادثۀ معدن مهماندویه خبر داد و گفت: «ساعت ۱۵ و ۳۰ دقیقه گزارشی مبنی بر گازگرفتگی تعدادی از معدنکاران در معدن «جواهر زغال» در مهماندویه دامغان گزارش شد که به محض اطلاع به دادستان دامغان دستور داده شد، با حضور در محل، نسبت به بررسی ابعاد حادثه اقدامهای لازم را با بسیج نهادهای اجرایی، امدادرسانی و سایر مسئولان مربوطه معمول دارد».
حجتالاسلام محمدصادق اکبری ضمن ابراز همدردی با خانوادههای جانباختگان افزود: «در این حادثه هفت نفر جان باختند که پنج نفر از معدنکاران این معدن بودند و ۲ نفر دیگر نیز به محض اطلاع از حادثه قبل از حضور نیروهای امدادرسانی از معدنهای مجاور برای نجات حادثهدیدگان و با اختیار خویش و فداکارانه به داخل این معدن رفته بودند که همگی به علت تجمع گاز متان که منجر به کمبود اکسیژن در معدن بود، فوت شدند».
وی ادامه داد: «گزارشهای اولیه حاکی از آن است که این معدن مجوز فعالیت داشت و از آذر ۱۴۰۳ به علت سرمای شدید آن منطقه، امکان ادامۀ فعالیت نداشت و ادامۀ فعالیت آن متوقف شده بود، امروز در اولین روز کاری، چنین حادثۀ دلخراشی برای آن به وقوع پیوست».
اکبری خاطرنشان کرد: «دستور انتقال پیکرهای جانباختگان برای سیر مراحل قانونی به پزشکی قانونی صادر شد. این معدن تا اطلاع ثانوی تعطیل میشود و با توجه به اینکه پروندۀ قضایی برای این حادثه تشکیل شد، گزارش تکمیلی علت و ابعاد وقوع این حادثه پس از دریافت گزارشهای بازرسان اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی که در کنار سایر مسئولان قضایی، اجرایی و امدادرسانی در محل حاضر هستند، ارائه خواهد شد». /پ
نظر خود را بنویسید