فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: آتشنشانی از خانۀ شرکتفرش کرمان نرفته است. اگرچه ساختوسازی که در ایام نوروز در حیاط این خانۀ تاریخی در کنار کاروانسرای وکیل انجام میدادند متوقف شده اما اینبار با طرحی دیگر به این خانه آمدهاند: راهاندازی موزۀ آتشنشانی و البته ایستگاه موقت آتشنشانی بازار تاریخی شهر کرمان.
اولینبار این خبر در شبکههای اجتماعی منتشر شد. محمدرسول جهانشاهی ـ سخنگوی سازمان آتشنشانی شهرداری کرمان روز دوشنبه در گفتوگو با فردایکرمان آن را تایید کرد.
او در اینباره گفت: «این موضوع واقعیت دارد. قرار است ساختمانی که دوستان میراثی دربارۀ آن نگران بودند با هماهنگی میراثفرهنگی به موزۀ آتشنشانی تبدیل شود».
وی با بیان اینکه میراثفرهنگی اجازۀ این کار را داده است، در پاسخ به این پرسش که اگر قرار باشد موزه راهاندازی شود، در حیاط خانۀ شرکت فرش ساختوساز انجام خواهید داد یا از ساختمان تاریخی آن استفاده میکنید؟ گفت: «کاری به عمارت اصلی نداریم و آن را نمیخواهیم».
وی در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که پس احتمال ساختوساز در حیاط این خانه وجود دارد، اظهار کرد: «ممکن است. اما دقیق نمیدانم ساختمانی که برای موزه استفاده میشود چگونه است اما میدانم وارد سازۀ اصلی بنا نمیشویم».
جهانشاهی در پاسخ به این سوال که ایستگاه آتشنشانی بازار قرار است کجا دایر شود؟ بیان کرد: «قرار است مکانی برای ایستگاه دائم مشخص شود ولی گفتند فعلا بهطور موقت، در کنار موزه، ایستگاه آتشنشانی بازار را راهاندازی کنیم».
وی ادامه داد: «تا زمانی که جانمایی ایستگاه دائمی در بازار انجام میشود، تجهیزات سبک را بهصورت موقت به این مکان میآوریم».
سخنگوی آتشنشانی کرمان در پاسخ به این پرسش که از چه زمانی فعالیت خود را شروع میکنید؟ گفت: «کار زیرسازی که انجام شده است. در حال مطالعۀ طرح موزه با کمک دوستان میراثفرهنگی هستیم و خود ما هم در حال بررسی در خصوص تجهیزاتی که در موزه نمایش داده میشود هستیم. پیگیریم هرچه زودتر موزه و ایستگاه موقت آتشنشانی بازار تاریخی فعال شود».
وی بیان کرد: «وضعیت ایمنی بازار بحرانی است و میخواهیم هرچه زودتر حداقل یک دستگاه سیستم اطفایی در آنجا مستقر شود تا خدای نکرده اگر اتفاقی افتاد زودتر وارد عمل شویم. اگر در وضعیت فعلی بازار خدای نکرده یک انبار آتش بگیرد تنها راهحل تخریب است».
جهانشاهی توضیح داد: «هنگام آتشسوزی، اقداماتی که در لحظات اولیه انجام میشود بسیار اهمیت است. اگر دستگاه اطفایی در کنار بازار نداشته باشیم تا بلافاصله بعد از بروز آتشسوزی اقدام کند، حریق گسترش مییابد و ماشینهای ما نمیتوانند وارد شوند».
سخنگوی آتشنشانی کرمان به این پرسش فردایکرمان که پس پروژۀ قبلی شما اجرا میشود اما نه برای ساخت ایستگاه دائمی، بلکه این بار برای موزۀ آتشنشانی و ایستگاه موقت؛ درست میگویم؟ پاسخ داد: «قرار است موزه راهاندازی و موقتا یک دستگاه اطفایی هم در آنجا مستقر شود».
وی با تاکید بر اینکه ایسگاه موقت را حتما راهاندازی میکنیم چون نیاز است، اظهار کرد: «دوستداران و فعالان میراثفرهنگی دغدغۀ این را دارند که با استقرار ایستگاه موقت، بنا آسیب ببیند و میگویند چرا یک دستگاه موتورسیکلت آتشنشانی اینجا مستقر شده ولی ما این دغدغه را داریم که خدای نکرده آتشسوزی رخ بدهد و کل این بنا از بین برود».
آتش تهدید بزرگ بازار
وی با طرح این ادعا که ما دربارۀ بازار تاریخی دغدغۀ بیشتری نسبت به دوستان میراثی داریم، افزود: «آنها دغدغۀ کاربری دارند ولی ما نگران هویت بازار هستیم که خدای نکرده با یک حریق از بین برود. اگر آتش رخ بدهد شاید دهها بنا در بازار تاریخی از بین برود. دغدغۀ ما بیشتر از دوستان میراثی است چون میدانیم اگر اتفاقی رخ بدهد سرنوشت ابنیۀ بازار به کجا خواهد رسید».
وی بیان کرد: «تجربۀ کاروانسرای جر را داریم که بعد از آتشسوزی تخریب شد. آیا این بنا مجدد برگشت؟ خیر. این سرنوشت میتواند برای بقیۀ بناهای بازار نیز تکرار شود و ما نمیخواهیم این اتفاق بیفتد».
جهانشاهی گفت: «فرض را بر این بگذارید که ما میخواهیم در حیاط خانۀ شرکتفرش ایستگاه دائم بسازیم، ما باید ماشین آن را تامین کنیم که نیاز به بودجه دارد، باید نیروی انسانی آن را تامین کنیم که با کمبود نیروی سازمان آتشنشانی کرمان، یک دغدغه است. ولی چون دغدغۀ حفظ بازار تاریخی کرمان را داریم باید این اقدامات را انجام دهیم و ایستگاه را ایجاد کنیم».
وی اضافه کرد: «در حال حاضر، در غرب شهر کرمان در شهرکهای الغدیر و هوانیروز هم نیاز به ایستگاه آتشنشانی داریم ولی اولویت را بازار تاریخی گذاشتیم چون اهمیت بیشتری دارد. از دوستانی که دغدغۀ میراث و تجربه در خصوص موزهها دارند هم میخواهیم در راهاندازی این موزه به ما کمک و راهنمایی و مشورت بدهند».
ایستگاه دائم برای بعد
سخنگوی آتشنشانی کرمان در پاسخ به این پرسش که دغدغهای که دارید ارزشمند و بهجاست. ولی فکر نمیکنید بهتر باشد بهجای اینکه وقت و هزینه را صرف راهاندازی ایستگاه موقت در خانۀ شرکتفرش کنید، وقت و هزینهتان را صرف پیدا کردن زمینی مناسب و شروع پروژۀ راهاندازی ایستگاه دائم آتشنشانی بازار کنید؟ توضیح داد: «پیگیری برای راهاندازی ایستگاه دائم در حال انجام است اما چون زمانبر است، نمیتوانیم معطل بمانیم که مثلا یک سال تا یکونیم سال دیگر ایستگاه دائمی ساخته شود. ایستگاه میدان قرنی را فقط بازسازی کردیم تا چهار سال زمان برد. نمیتوانیم دست روی دست بگذاریم که کسی پیدا شود دلش برای آثار تاریخی کرمان بسوزد و به ما زمینی بدهد تا ایستگاه دائم بازار تاریخی هم ساخته شود».
وی افزود: «اگر آتشسوزی در بازار رخ بدهد و تخریبی اتفاق بیفتد، آن روز از ما میپرسند که چرا ایستگاه موقت راهاندازی نکردید که کار به اینجا نرسد؟ برای راهاندازی ایستگاه آتشنشانی بازار تاریخی، همین الان که دارم با شما صحبت میکنم هم دیر شده است».
جهانشاهی ادامه داد: «ما تهیۀ طرح ایمنی بازار تاریخی را کلید زدیم و هماکنون همکاران ما در بازار در حال پایش ایمنی صنوف بازار هستند. دیروز در گزارشی اعلام کردند که اوضاع بازار تاریخی وحشتناک است. یکی از همکاران ما میگفت اگر یک انبار در یک کاروانسرا آتش بگیرد فاتحۀ 40 درصد از بازار را باید بخوانیم».
تبریز الگوی کرمان
وی با دفاع از طرح موزۀ آتشنشانی در خانۀ شرکتفرش اظهار کرد: «برخی کلانشهرها از جمله تبریز موزۀ آتشنشانی دارند که واقعا هم دیدنی و جالب است. این موزهها در بناهای تاریخی راهاندازی شده است. ما هم گفتیم برای راهاندازی موزۀ آتشنشانی کرمان بهترین موقعیت همین بازار تاریخی است. دوستان گفتند احتمالا یک زمانی در ساختمان شرکت فرش، موزۀ فرش کرمان راهاندازی شود. گفتیم ایرادی ندارد در کنار آن موزۀ آتشنشانی هم دایر شود؟ گفتند خیلی هم خوب است. بنارباین تصمیم گرفتیم این کار انجام شود».
وی در پاسخ به این پرسش که پس اجازۀ میراثفرهنگی را دارید؟ تصریح کرد: «بله. میراث موافق است که موزۀ آتشنشانی در کنار بازار تاریخی داشته باشیم».
سخنگوی آتشنشانی کرمان در پاسخ به این پرسش که چه چیزهایی قرار است در این موزه نمایش داده شود؟ گفت: «اولین ماشین آتشنشانی که در کرمان داشتیم را میتوان به این موزه برد. در تبریز هم همین کار را کردهاند. یکسری تجهیزات و وسایل قدیمی هم که در آتشنشانی استفاده میشده وجود دارد. در تبریز دوچرخه و موتورسیکلتهایی وجود دارد که 20 لیتری به آن وصل و برای اطفای حریق استفاده میشده است».
وی در پاسخ به این پرسش که ما هم در کرمان از این وسایل ابتدایی داریم؟ اظهار کرد: «بله. البته نه به صورت دوچرخه. آتشنشانی کرمان سال 1342 خورشیدی با مشاور یک فرد روس در ساختمانی جنب سینما نور تاسیس شده است. آن زمان وسایل و تجهیزات امروزی که وجود نداشته است. برخی از وسایل قدیمی را داریم از جمله اولین ماشین آتشنشانی کرمان که به جبهه هم فرستاده شده است».
به گزارش فردایکرمان، در ایام تعطیلات نوروز بود که برای اولینبار، فردایکرمان به نقل از امید ابراهیمی ـ مدیرعامل انجمن دیدهبان میراث و تمدن کارمانیا از فعالیت لودرها و کامیونهای شهرداری در حیاط خانۀ تاریخی شرکتفرش چسبیده به بازار گزارش داد. مشخص شد که قصد دارند در این محل ایستگاه آتشنشانی بسازند.
پس از آن، جهانشاهی اعلام کرد که میراثفرهنگی اجازۀ این را داده که ساختمانی همکف در حیاط این خانه احداث کنند تا ایستگاه آتشنشانی بازار تاریخی در آن فعال شود.
روحی ـ معاون پیشین میراثفرهنگی کرمان اما اعلام کرد که بهدلیل موقعیت و پیشینه و شرایطی که این خانۀ تاریخی دارد، ساختوساز در آن نقض صریح قانون است.
با شکلگیری موجی از مخالفتها با این اقدام شهرداری، نیکرو ـ سرپرست میراثفرهنگی استان کرمان اعلام کرد که این خانه واجد ارزش است و باید حفظ شود.
پس از این و در حالی که مطالبۀ ایحاد حصار و دیوار در اطراف این بنای تاریخی مطرح میشد، خبر آمد که قصد راهاندازی موزۀ آتشنشانی را در آن دارند.
روز گذشته، محمد طاهری از فعالان صنعت فرش کرمان در گفتوگو با فردایکرمان دربارۀ بخشی از تاریخچۀ خانه اطلاعاتی داد. از جمله اینکه این بنا، تجارتخانۀ شرکت فرش کرمان بوده است. او با بیان اینکه این بنا بخشی از سابقۀ فرش کرمان است، پیشنهاد داد تا موزۀ فرش در آن راهاندازی شود. / الف
نظر خود را بنویسید