فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: همانطور که کارشناسان و متولیان پیشبینی کرده بودند با گرم شدن هوا، قطعی برق از سر گرفته شده و امسال هم همچون سال گذشته، باید با جیرهبندی برق در گرمای بهاری و تابستانی و احتمالا در پاییز و زمستان سر کنیم.
اگرچه جامعه با این تصمیم خسارتبار دولت به امید اینکه دارند برای رفع ناترازی تلاش میکنند همراهی کرده اما تاکنون دولت به این همراهی پاسخی در خور نداده است؛ کمترین انتظار مردم این است که پیش از قطعی برق، خاموشیها اطلاعرسانی شود تا بتوانند برنامهریزی کنند. در کرمان که سال گذشته از یک زمانی به بعد، پیامک قطع برق به مشترکان ارسال میشد، امسال اما این رویه کنار گذاشته شده است بنابراین، نهتنها دچار بیبرقی بلکه گرفتار سوءمدیریت در اطلاعرسانی نیز شدهایم.
اصناف و اقشار گوناگون از این جیرهبندی بیبرنامه متضرر میشوند؛ برای رسانههایی که با اینترنت و رایانه سروکار دارند اما وضعیت صدچندان دشوار و استرسزا شده است و بیم آن میرود که با تداوم این شرایط، اختلال در نظام اطلاعرسانی کشور ابعاد زیانباری بیابد.
در گزارشی که در ادامه میخوانید، با سه تن از مدیران رسانههای محلی کرمان گفتوگو کردم تا از تجربۀ خبرنگاری و اطلاعرسانی زیر سایۀ بیبرقی بگویند. این گزارش را با اضطراب اینکه نکند الان برق قطع شود و گزارشم تا دو ساعت دیگر بماند نوشتم؛ تجربۀ هر روز همۀ ما خبرنگاران کرمانی.
نکیسا خدیشی ـ مدیر مسئول روزنامه پیامما و پایگاه خبری کرماننو در اینباره به فردایکرمان میگوید: «ما رسانهها مثل همۀ کسبوکارها داریم از بیبرقی آسیب میبینیم و از آن مهمتر از نبود برنامۀ خاموشیها».
وی میافزاید: «خود ما بارها به نقل از متولیان، به جامعه گفتهایم که ناترازی است و فعلا جلوگیری از قطعی برق امکانپذیر نیست. از آنجایی که در همۀ حوزهها خواستههای ما حداقلی شده است، در این زمینه هم میگوییم لااقل قبل از خاموشی، اطلاع بدهند».
وی ادامه میدهد: «ما کار ویدئویی میکنیم؛ مهمان به استودیو دعوت کردهایم یا برق قطع میشود یا مدام نگرانیم که در میانۀ کار قطع شود. از طرفی یک پای رسانهها در زمین اینترنت است. متاسفانه همزمان با قطعی برق، اینترنت هم قطع و کار اطلاعرسانی کاملا مختل میشود».
خدیشی اظهار میکند: «این یک پرسش جدی است که چرا برای قطعی برق برنامهریزی نمیکنند؟ وقتی حتی برق بیمارستانها را قطع میکنند نمیتوانیم انتظار داشته باشیم برق رسانهها را قطع نکنند ولی میتوانند اولویتبندی کنند که رسانهها جزو قطعیهای نخست نباشد».
وی اضافه میکند: «نهتنها رسانههای آنلاین بلکه حتی رسانههای سنتی هم برای صفحهآرایی و تولید محتوا از خاموشیها آسیب میبینند».
این روزنامهنگار در پاسخ به این پرسش که شما در تهران هم دفتر روزنامه دارید. برخی میگویند قطعی برق در کرمان بیشتر از تهران است؛ آیا تجربۀ شما این را تایید میکند؟ میگوید: «اختلاف معناداری وجود ندارد ولی در تهران به من تقریبا چند ساعت زودتر و گاهی روز قبل پیامک میدهند و میتوانیم برنامهریزی کنیم. چون این برنامهریزی وجود دارد از تلفنهای گویای آنلاین استفاده کردهایم. تماسهای این تلفنها با قطعی برق دفتر به گوشی موبایل منتقل میشود. اطلاعرسانی خاموشیها به ما این امکان برنامهریزی را داده است ولی در کرمان متاسفانه با مشکلات زیادی مواجه هستیم».
روستاهای بیبرق
فاطمه افضلی ـ سردبیر خبرگزاری ایسنا کرمان هم با اشاره به اختلالات و مشکلاتی که قطعی ناگهانی برق در کار اطلاعرسانی ایجاد کرده است، میگوید: «متاسفانه نه فقط در شهر کرمان که در روستاها هم برق بدون اطلاع قبلی قطع میشود. بهعنوان مثال در روستاهای بخش کوهساران راور، برق تقریبا هر روز و گاهی تا سه ساعت قطع میشود و بهدنبال آن، اینترنت و آنتن تلفن هم قطع میشود. شما تصور کنید خدای ناکرده در چنین شرایطی، حادثهای پیش بیاید و نیاز به تماس با مراکز امدادرسان باشد».
او میافزاید: «در شهر کرمان هم نهتنها بدون اطلاع قبلی برق قطع میشود بلکه در محلههای مختلف انگار ساعت خاموشی متفاوت است و برخی محلهها بیش از دو ساعت خاموشی دارند. مثلا در خیابان دادبین، چند روز پیش برق از ساعت چهار، چهار و نیم عصر تا هفت عصر برق قطع بود».
افضلی با بیان اینکه در کار ما رسانهها زمان خیلی مهم است و باید فورا اخبار منتشر شوند، اظهار میکند: «چند روز پیش در جلسهای در یکی از دانشگاههای کرمان بودیم که تا مقام کشوری خواست سخنرانی کند برق سالن قطع شد. جلسه معطل ماند تا احتمالا از طریق سیستم اضطراری برق را وصل کردند اما چندی بعد مجدد برق قطع شد. جلسات اداری دیگری هم در کرمان بوده که در میانۀ جلسه برق قطع شده است. میخواهم بگویم این خاموشیهای بیبرنامه حتی بخشهای دولتی را هم با مشکل مواجه کرده است».
این خبرنگار کرمانی میگوید: «برای بیمارانی که در خانهها بستری هستند یا زنان بارداری که در طبقات بالای ساختمانها برای ویزیت پزشک مراجعه میکنند یا خودشان ساکن آن هستند قطعی برق آن هم بدون اطلاع قبلی بسیار آزاردهنده است».
خسارات گسترده
حکمت قاسمخانی ـ مسئول خبرگزاری مهر کرمان نیز از تجربۀ اطلاعرسانی در روزگار بیبرقی میگوید.
او اظهار میکند: «همین چند روز پیش بود که برق از ساعت سه تا شش عصر قطع شد. این قطعی درست زمانی بود که در حال انتشار خبر بودم. وقتی برق قطع میشود اینترنت هم قطع میشود. بعد از سه ساعت که خواستم خبر را بفرستم سوخت شده بود. خبر را بالاخره فرستادم اما به ما تذکر دادند که چرا دیر فرستادید. ما هم امتیاز منفی گرفتیم و هم سه ساعت معطل وصل مجدد برق ماندیم».
او با بیان اینکه در درازمدت این وضعیت برای رسانهها بسیار خسارتبار است، میافزاید: «برای رسانهها زمان در حد دقیقه اهمیت دارد. وقتی خبری را دیر منتشر کنیم هم مخاطبان را به مرور از دست میدهیم، هم در عرصۀ رقابت عقب میمانیم. ما که رسانۀ کشوری هستیم، امتیاز منفی نیز میگیریم».
این خبرنگار کرمانی ادامه میدهد: «بارها هم خودمان این مطالبه را مطرح کردهایم و هم از طرف مردم، از مسئولان مربوطه خواستیم تا لااقل زمان قطعی برق را اطلاعرسانی کنند. میگویند ارسال پیامک سخت است، شهروندان از اپلیکیشن برقمن استفاده کنند این در حالی است که همه به این امکان دسترسی ندارند ضمن اینکه نمیتوان مدام به اپلیکیشن مراجعه کنیم ببینیم چه زمانی برق قطع میشود».
قاسمخانی با تاکید بر اینکه زمان قطعی برق باید از قبل به شهروندان اطلاعرسانی شود، میگوید: «با شرایط فعلی، فقط کسبوکارها مختل نمیشوند. فرد میخواهد از خانه بیرون بیاید برق نیست در پارکینگ باز نمیشود. در ساختمانهای چند طبقه، با قطعی برق پمپ از کار میافتد و آب هم قطع میشود».
قاسمخانی با اشاره به قطعی اینترنت همزمان با قطعی برق اظهار میکند: «بهطور دقیق نمیدانیم دلیل آن چیست اما حتما مخابرات میتواند کاری بکند که لااقل خاموشی اینترنت همزمان با برق اتفاق نیفتد».
وی میافزاید: «این قطعیهای ناگهانی و مکرر برق به بسیاری از وسایل برقی آسیب میزند ولی شرکت برق زیر بار پرداخت خسارت نمیرود. فردی را میشناسم که در اثر همین قطعیها پکیج خانهاش سوخته و 70 میلیون تومان هزینه میبرد ولی شرکت برق نمیپذیرد و میگوید از کجا معلوم با قطعی برق خراب شده است؟ در حالی که مشخص است دستگاههای برقی با این قطع و وصلهای مکرر از کار میافتند».
قاسمخانی میگوید: «برای اینکه آسیب کمتری از قطع ناگهانی برق به وسایل برقی برسد باید نوع خاصی از محافظ استفاده شود که قیمت خیلی بالایی دارد و بسیاری از مردم توان خرید آن را ندارند». / الف
نظر خود را بنویسید