فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: در حالی که بحران کمآبی ادامهدار شده و چشم امید بسیاری به پروژۀ انتقال آب از خلیجفارس به شهر کرمان دوخته شده، این طرح حیاتی همچنان زیر سایۀ سنگین «بیپولی» پیش میرود.
طبق گفتۀ معاون عمرانی استاندار کرمان این پروژه در حال حاضر حدود 80 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و چون با کمبود منابع مالی مواجه است، به کُندی در حال اجراست.
سیدمصطفی آیتاللهی موسوی گفت که در تلاشند تا پول به این پروژه تزریق شود و امیدوارند که تا اواسط تابستان امسال لااقل 40،50 درصد از کل آب تخصیصیافته، به کرمان برسد. متن کامل اظهارات او دربارۀ این پروژۀ آبرسانی را در ادامه میخوانید.
معاون استاندار کرمان در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که دربارۀ پروژۀ انتقال آب خلیجفارس از سرچشمه به شهر کرمان اظهارنظرهای ضدونقیضی مطرح میشود. برخی میگویند پروژه متوقف است و برخی میگویند نه. آیا هماکنون و در اردیبهشتماه سال 1404 پروژه فعال است یا متوقف؟ گفت: «پروژه متوقف نیست البته انتظار این است که پیشرفت فیزیکی و سرعت عمل کار بالاتر باشد ولی متاسفانه به دلیل کمبود منابع مالی به کندی پیش میرود. بخشی از منابع مالی پروژه را وزارتخانه و بخشی را صنایع و معادن استان باید تامین میکردند».
آیتاللهی موسوی افزود: «خط انتقال این آب به رفسنجان رسیده، طول کل مسیر از رفسنجان تا شهر کرمان حدود 112 کیلومتر است که از این مسیر تنها هشت، 9 کیلومتر پایانی باقی مانده است».
وی با بیان اینکه پروژه در حال حاضر بیش از 70، 80 درصد پیشرفت فیزیکی دارد، توضیح داد: «برای همین هشت، 9 کیلومتری که از مسیر باقی مانده، ورق موردنیاز برای تولید لوله در کارخانه تامین و دپو شده است و منتظرند منابع مالی تزریق تا تولید و در مسیر اجرا شود. موضوع بعدی شیرآلات و اتصالات است که تامین شده و آمادۀ تحویل است. در طول مسیر چند حوضچه نیاز است که به صورت پیشساخته است و تقریبا 80 درصد آن اجرا شده است. دو ایستگاه پمپاژ هم در مسیر داریم که بخشی از کار آن از جمله فونداسیون اجرا شده، تجهیزات برقی هم آماده است و به محل نصب منتقل شده است».
آیتاللهی موسوی اظهار کرد: «این پروژه یک مخزن پنج هزار مترمکعبی دارد که ساخت آن حدود 26 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و با وجود اینکه در تامین مالی مشکل وجود دارد، در حال انجام است».
بیپولی پروژه
وی با تاکید بر اینکه بخش زیادی از اقدامات انجام شده است، گفت: «این پروژه را جزو مصوبات سفر رئیسجمهور گذشته پیشنهاد داده بودیم و قرار بر این شد بخشی از اعتبار آن از طریق سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارت نیرو و بخشی هم با کمک صنایع استان تامین شود. سهم پیشنهادی صنایع 700 میلیارد تومان بود اما تنها 250 میلیارد از آن داده شد و بقیۀ نهادها هم سهم خود را کامل نپرداختند و نتیجه این شد که پروژه معطل مانده است».
معاون عمرانی استاندار کرمان افزود: «هدف این بود که این پروژه تا تابستان به بهرهبرداری برسد. الان هم پیگیر هستیم تا از صنایع سهمی را دریافت و به پروژه تزریق کنیم. امیدواریم تا اواسط تابستان امسال لااقل 40،50 درصد از کل آبی که باید به کرمان برسد مورد استفاده قرار گیرد. اینکه چقدر این اتفاق بیفتد بستگی به وزارت نیرو و سازمان برنامه کشور و شرکتهای صنعتی و معدنی استان دارد که میزان از منابع مالی موردنیاز را تامین کنند».
وی اضافه کرد: «از محل پروژههای پیوست ملی استان هم پروژۀ انتقال آب خلیجفارس به کرمان جزو اولویتهاست و امیدواریم بتوانیم از منابع مالی ملی هم 230 میلیارد تومان بگیریم و به پروژه تزریق کنیم».
وی تاکید کرد که کار پروژه در حال انجام بوده و تعطیل نیست ولی باید منابع مالی باشد تا سرعت بگیرد.
بیاعتنایی صنایع
معاون عمرانی استاندار کرمان در پاسخ به این پرسش که براساس آخرین برآوردی که شده، چقدر اعتبار برای تکمیل این پروژه نیاز است؟ گفت: «700 میلیارد تومان مصوبۀ سفر بود. در کنار آن، از دیگر منابع مالی هم باید تامین صورت میگرفت. برآورد کل پروژه حدود دو، سه هزار میلیارد تومان است».
وی با بیان اینکه سهم صنایع استان در آن مصوبه (سفر رئیسی به کرمان) 700 میلیارد تومان است، اظهار کرد: «در استان هم طی صورتجلسهای، سهم همۀ صنایع از جمله مس و گلگهر و گهرزمین مشخص شده است. اخیرا هم نامهای به صنایع زدیم تا واریز وجه را انجام دهند ولی تاکنون صورت نگرفته است».
رضایت به نصف آب
موسوی در پاسخ به این پرسش که تخصیص نهایی این پروژه برای شهر کرمان چقدر است؟ گفت: «فکر میکنم توافق اولیه 20 میلیون مترمکعب است».
وی در پاسخ به این پرسش که منظورتان از اینکه تا تابستان امسال 40،50 درصد از این آب به کرمان برسد چیست؟ اظهار کرد: «اگر این آب به شهر کرمان برسد مشکل حل میشود. در این پروژه مثلا به دو پمپاژ نیاز داریم ولی اگر تاسیسات کمتر نصب شود 50 درصد آب را میتوان به کرمان رساند البته تاکید ما اجرای کامل پروژه است ولی اگر نشود میخواهیم به گونهای باشد که از تابستان بدون مشکل عبور کنیم. البته برنامهریزی برای حفر چاههای جدید نیز صورت گرفته و فکر نمیکنم تابستان امسال مشکل آب داشته باشیم».
معاون عمرانی استاندار کرمان در پاسخ به این پرسش که هنوز که چیزی مشخص نیست؛ چطور میگویید تابستان امسال مشکل نداریم؟ توضیح داد: «در تابستان با اضافه شدن چاههای اضطراری که در حال حفر است و چاههایی که دستگاه اجرایی در اختیار دارند با مشکل برنمیخوریم. البته گاهی اوقات ممکن است برخی مناطق با افت فشار آب مواجه شوند ولی سعی و برنامهریزی بر این است که حتی اگر آب خلیجفارس نیامد با حفر چاههای اضطراری، تابستان را بگذرانیم».
قیمت نامعلوم آب
گفته میشود این آب که از خلیجفارس میآید برای شرب آب گرانی است؛ مردم نگرانند که با آمدن این آب، با قبوض سنگین مواجه بشوند، در اینباره چه تصمیمی گرفته شده است؟ موسوی اینطور پاسخ داد: «صنعت هزینۀ شیرینسازی و اجرای خط انتقال آب از خلیجفارس را پرداخته است. دربارۀ اینکه وقتی به شهر کرمان برسد، به چه قیمتی در اختیار مردم قرار بگیرد وزارت صمت و وزارت نیرو باید توافق کنند».
وی تاکید کرد: «این موضوع کشوری و مربوط به وزارتخانههاست و ما در استان دخالتی در آن نداریم». وی اضافه کرد: «بابت این موضوع قرار نیست مردم هزینهای بپردازند و باید ببینیم سیاست کشور چه خواهد بود».
شرب یا صنعت
این پروژه را برای تامین آب شرب میشناسیم، ولی میگویند شرب ظاهر قضیه است و در واقع این آب برای انتقال به صنایع است، در اینباره چه تصمیمی گرفته شده است؟
موسوی در پاسخ گفت: «سهم تخصیص آب مشخص است. عمدۀ تخصیص آب خلیجفارس برای صنعت است و چون صنعت سرمایهگذاری کرده باید بتواند آب موردنیاز خود را تامین کند اما این موضوع باید در نظر گرفته شود اگر آب از این محل به صنعت داده شود از منابع زیرزمینی و سطحی به بخش شرب منتقل میشود».
وی در پاسخ به اینکه یعنی این آب به صنایع شهرستان کرمان هم میرسد؟ اظهار کرد: «اینکه به که برسد را شرکت تامین آب خلیجفارس باید برنامهریزی کند که هزینه کرده است. شاید در طول مسیر صنعتی به آب نیاز داشته باشد به آن صنعت هم از این آب بدهند».
وی افزود: «مجوز این آب در اختیار دولت بوده و از این مجوز میخواهند آب شرب شهر کرمان را تامین کند».
انتقال آب گسترده
معاون عمرانی استاندار کرمان در پاسخ به این پرسش که برای تامین آب تابستانۀ سایر شهرهای بیآب استان چه برنامهای دارید؟ توضیح داد: «برای تامین آب کل استان برنامهای داریم که در سندسازگاری با کمآبی که چراغ راه ماست مصوب شده است. مثلا برای مناطق جنوبی قرار است آب از دریای عمان انتقال داده شود که تخصیص آن را گرفتهایم و پیگیر سرمایهگذار هستیم یا یکی از طرحها برای شهرهای شمالی همین انتقال آب خلیجفارس است ضمن اینکه انتقال آب از خِرسان به سمت کرمان را هم داریم».
وی با اشاره به طرح تامین آب از سد قدرونی و اجرای فازهای بعدی انتقال آب از سد نساء برای شهرهای شرقی استان کرمان افزود: «برای کرمان، تامین آب از سد شهیدان امیرتیموری هم دیده شده است. وزارت نیرو باید منابع مالی موردنیاز را تامین کند تا پروژهها بتواند اجرا شود».
وی تاکید کرد: «تامین آب وظیفۀ وزارت نیرو است و استان تنها برای طرحهای اضطراری میتواند کمک کند و یا کار را تسریع کند که ما هم در این خصوص در تلاش هستیم و اقدامات لازم را انجام میدهیم».
رقابت بر سر آب
موسوی در پاسخ به این پرسش که به نظر میرسد شرکتهای تابعۀ وزارت نیرو در حدی که انتظار میرود برای پروژههای انتقال آب از جمله همین پروژۀ شهر کرمان تلاش نمیکنند، این کمکاری را میپذیرید؟ اظهار کرد: «دوستان تلاش میکنند ولی تلاشگران زیادی هستند؛ کل کشور مشکل آب دارند و همۀ مدیران و نمایندگان مجلس و استانداران پیگیر هستند. اینکه چقدر تلاشها به نتیجه برسد بستگی به وزارت نیرو دارد».
وی افزود: «در کل کشور به دلیل کاهش بارشها، میزان آبی که پشت سدها باید ذخیره میشد، نشده است. هم آب و هم بخشی از برق ما از طریق سدها تامین میشود که با کاهش بارشها مشکل پیدا کرده است».
وی ادامه داد: «از طرفی، منابع آب زیرزمینی هم دچار افت شده و بهدلیل کمبارشی تغذیه نشده است. در این شرایط از مردم میخواهیم که کمک کنند و هم در مصرف برق و هم آب صرفهجویی شود تا بتوانیم به سلامت از این دوران بگذریم».
وی اظهار کرد: «ما مقصر قضیه نیستیم؛ بارش به میزان کافی نداریم و در نتیجه، نه آب و نه برق به حد لازم تامین نمیشود. دعا کنیم خشکسالی هرچه سریعتر تمام شود». / الف
نظر خود را بنویسید