فردایکرمان – گروه جامعه: مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمان در همایش بررسی وضعیت تحصیل دانشآموزان بازمانده از تحصیل در جنوب کرمان که اول خردادماه با حضور تعدادی از فعالان اقتصادی و هیات رئيسه موسسه نیکوکاری ابرار در جیرفت برگزار شد، با بیان اینکه بازمانده از تحصیل موتور تولید فقر است گفت: «اگر بخواهیم تعداد افراد فقیر بزرگسال کاهش پیدا کند اول باید تعداد افراد بازمانده از تحصیل کم شود. به هر میزان که بتوان افراد را در چرخۀ آموزش قرار داد چرخۀ باز تولید فقر دچار نقصان میشود».
محمدرضا فرحبخش با اشاره به اینکه در استان کرمان ۲۱ هزار دانشآموز ترکتحصیل در ردۀ سنی ۱۵ تا ۱۷ سال داریم، یادآور شد: «در حوزۀ آموزش و پرورش بازمانده از تحصیل خطرناکتر از ترک تحصیل است زیرا فردی که ترک تحصیل کرده، حداقل آموزشی را تا دورۀ متوسطه اول دیده اما بازمانده از تحصیل، دانشآموزی است در چرخۀ آموزش قرار نمیگیرد و اثرات آن وحشتناک است».
وی با بیان اینکه بزهکاری رابطۀ مستقیم با بازماندگی از تحصیل دارد، افزود: «بازماندگی از تحصیل همواره وجود داشته اما اگر از حالت تعادلی خارج شود خطرناک میشود که در کرمان این وضعیت از حالت تعادل خارج شده است».
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، فرحبخش همچنین در بخشی از سخنان خود با بیان اینکه استان کرمان ۱۱ درصد خاک کشور را در اختیار دارد، بیان کرد: «فاصلۀ شمالیترین و جنوبیترین مدرسه در استان ۱۱۰۰ کیلومتر است».
مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمان ادامه داد: «زمانی که یک ارگان را بهعنوان متولی آموزش و پرورش تعیین میکنیم شاید نتواند آنطور که باید و شاید، خدمات را ارائه دهد زیرا آموزش و پرورش کرمان ۴۶ هزار فرهنگی و ۶۸۰ هزار دانشآموز دارد».
وی با اشاره به آمار بالای ترک تحصیل در استان کرمان خاطرنشان کرد: «تناسب این اعداد و ارقام نشان میدهد که ما با یک بخش وسیع و گسترده روبهرو هستیم و همه باید به کمک بیایند تا مشکلات این حوزه برطرف شود».
فرحبخش با بیان اینکه در حال حاضر بزرگترین چالش ما در حاشیۀ شهرهای بزرگ موضوع بازماندگان از تحصیل است، اضافه کرد: «نرخ سرانه فضای آموزشی در استان کرمان سه متر از استاندارد و یک متر از میانگین کشور کمتر است و در حال حاضر کلاسهایی با ۴۵ دانشآموز داریم در بعضی شهرها نیز مدارس دو شیفت برگزار میشود».
وی ادامه داد: «۶۰۰۰ دانشآموز اتباع در استان داریم و نیروی انسانی که در این حوزه به کار گرفته میشود باری از زحمات را به دوش ما انداخته است».
فرحبخش دربارۀ منبع آمار ارائه شده نیز توضیح داد: «سازمان ثبت احوال، وزارت کار و رفاه اجتماعی و آموزش و پرورش ۳ سامانه دارند که نرخ تولد افرادی که به سن ورود به دبستان میرسند، در این سامانهها ثبت میشود و بعد هماهنگ میکنند که آیا در آموزش و پرورش ثبت شده است یا خیر. یک لیست از این آمار، استخراج و راستیآزمایی میشود که این اعداد نرخ بازماندگی از تحصیل را مشخص میکنند».
وی با بیان اینکه ۹ درصد از دانشآموزان استان کرمان هیچ دسترسی به جز کتاب ندارند، گفت: «حتی ممکن است این تعداد به تلویزیون هم دسترسی نداشته باشد».
فرحبخش بیان کرد: «این آمار در دوران کرونا به دست آمد که قرار بود موضوع اینترنت برای آموزش از راه دور پیگیری شود».
وی با بیان اینکه آموزش و پرورش به سهم خودش در این زمینه کمکاری نکرده است، خاطرنشان کرد: «در استان هشت مدرسه تک نفره و ۸۵۶ مدرسه زیر ۱۰ نفر داریم. هر آنچه که در دسترس آموزش و پرورش بوده برای کاهش درصد بازماندگی انجام داده اما فقر چالش اصلی است که موجب عدم حضور دانشآموز در مدارس میشود».
مدیرکل آموزش و پرورش اضافه کرد: «این آمار به صفر نمیرسد اما اگر حمایت صورت بگیرد هر سال نیم درصد در این حوزه کاهش خواهیم داشت».
وی با اشاره به وجود ۲۶۳ مدرسه خوابگاهی با ۳۶ هزار دانشآموز در استان کرمان گفت: «این مدارس یکی از مصداقهای عدالت آموزشی هستند که باید به آنها توجه کنیم تا بتوانیم دانشآموزانی را که در برخی جاها به دلیل فقر از چرخۀ تحصیل بازماندند در این مدارس ساماندهی کنیم». /پ
نظر خود را بنویسید