فردایکرمان ـ گروه جامعه: رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور با تاکید بر اینکه برگۀ سرشماری همۀ اتباع افغانستانی باطل شده است، گفت: «غیر از شش گروهی که میتوانند با اخذ کارت موقت در کشور ایران بمانند همۀ اتباع غیرمجاز افغانستانی تا ۱۵ تیرماه فرصت خروج از کشور را دارند».
نادر یاراحمدی افزود: «به مدیرکل اشتغال وزارت تعاون اعلام کردهایم تا همه واحدهای تولیدی که میخواهند از کارگر خارجی به صورت انبوه استفاده کنند، درخواستهای خود را اعلام کنند و ما امکان مذاکره با آنها را داریم. تمام درخواستهایی که تاکنون به ما اعلام شده برای واحدهای تولیدی نبوده و بیشتر برای استفاده از اتباع افغانستانی برای سرایداری و باغداری بوده است. حضور اتباع در این مشاغل نیز ضرورتی ندارد».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا، وی در تعریف اتباع مجاز و غیر مجاز بیان کرد: «همه کسانی که با یک سند هویتی مشخص و مورد تایید دولتی، جزو تبعه آن کشور محسوب شده و با استفاده از روادیدی که در اختیار آنها گذاشته میشود وارد کشور دیگری شده باشند، تبعه مجاز محسوب میشوند و افرادی که فاقد این مشخصات هستند نیز غیرمجاز هستند».
به گفتۀ وی، بسیاری از اتباع افغانستانی بدون سند هویتی وارد کشور ما شدند که این افراد عمده زیادی از مهاجرین کشور ما را تشکیل می دهند و در حال حاضر تعداد اتباع افغانستانی در کشور را شش میلیون و ۱۰۰ هزار نفر است.
رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور تعداد افراد غیرمجاز اتباع افغانستانی تا سال گذشته را دو میلیون و ۱۰۰ هزار نفر اعلام کرد و گفت: «دو میلیون نفر هم که تا ۳۰ اسفندماه سال گذشته برگۀ سرشماری آنها اعتبار داشت و از سال گذشته برگۀ سرشماری آنها دیگر اعتبار ندارد به این تعداد اضافه شده که تعداد اتباع غیرمجاز در کشور به چهار میلیون و صد هزار نفر افزایش پیدا کرد».
رئیس مرکز امور اتباع و مهاجران خارجی وزارت کشور با بیان اینکه در حال حاضر دو میلیون و ۳۴ هزار و ۴۶۹ نفر از اتباع افغانستانی طبق خوداظهاری خودشان دارای برگه سرشماری هستند، افزود: «سال گذشته اعلام کردهایم که برگههای سرشماری از امسال دیگر هیچ اعتباری ندارند و تاکنون ۵۰ درصد از این افراد که دارای برگه سرشماری هستند، برگ خروج از کشور گرفتهاند».
وی با تاکید بر اینکه نمیتوان در مقابل افراد پناهجو که از مرزها با خانواده خود وارد کشور میشوند از روشهای خشن استفاده کرد، ادامه داد: «برای ممانعت از ورود غیرمجاز اتباع افغانستانی اقداماتی در مرزها در حال انجام است و موانع فیزیکی در مرزها گذاشته میشود تا از ورود گسترده این افراد ممانعت صورت گیرد».
رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور اظهار کرد: «دانشآموزانی که سرپرست آنها دارای برگ سرشماری هستند در سال تحصیلی آینده امکان ادامه تحصیل ندارند. برای دانشجویان که دارای گذرنامه هستند، گذرنامه آنها تمدید شده و مشکلی برای ادامه تحصیل ندارند».
یاراحمدی در پاسخ به این سوال که برای اتباع افغانستانی که در کشور ما ازدواج کرده و دارای فرزند هستند، چه شرایطی حاکم خواهد بود؟ پاسخ داد: «چنانچه ازدواج این افراد ثبت قانونی شده باشد پروندۀ آنها در کمیسیونهای موارد خاص مورد بررسی قرار خواهد گرفت؛ اما چنانچه ازدواج آنها ثبت قانونی نشده باشد، امکان اخذ مجوز برای ماندن در ایران را ندارند».
وی یادآور شد: «چنانچه زنان سرپرست خانوار اتباع افغانستانی دارای مشکلاتی برای بازگشت از جمله تهدیدات جانی در کشورشان و یا بیماری فرزندانشان و طی کردن درمان فرزندشان در ایران باشند به آنها کمک کرده و از این افراد حمایت میکنیم».
رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور در پاسخ به این سوال که برای اتباع افغانستانی که فرزندشان در ایران متولد شده چه شرایطی اعمال خواهد شد؟ گفت: «طبق قانون ایران تابعیت افراد با توجه به خون یا خاک است که ما قانون خاک در ایران نداریم و تابعیت در کشور ما قانون خون است که ما در ایران طبق قانون به افرادی که تابعیت آنها برحسب خون است شناسنامه میدهیم»و
یاراحمدی تأکید کرد: «فرزندان مادران ایرانی و دارای پدر اتباع خارجی نیز که ازدواج آنها ثبت نشده باشد امکان دریافت شناسنامه به نام مادرشان را دارند».
وی دربارۀ تمدید کارت آمایش ۱۸ اتباع افغانستانی نیز اظهار کرد: «افراد دارای کارت آمایش که در سال گذشته برای تمدید کارت خود اقدام کردند کارتشان تمدید شد و برای سال جاری نیز کارت آنها که سالانه تمدید میشود، تمدید خواهد شد، این در حالی است که کارت آمایش برای افراد جدیدی صادر نشده و تنها اتباعی که کارت آمایش داشتند کارتشان تمدید شد و سیاست ایران این است که دیگر از میان اتباع افغانستانی پناهنده جدیدی را نمیپذیرد».
یاراحمدی با اشاره به اینکه به کارگیری اتباع غیرمجاز در مشاغل ممنوع است، گفت: «به همۀ افرادی که به نحوی توانستهاند در سال گذشته از سند هویت موقت ما استفاده کنند و موفق به اخذ کد شغلی شدهاند اعلام کردهایم که باید به کشورشان بازگردند و پس از اخذ پاسپورت و روادید از کشورشان در صورت توافق با کارفرما و پذیرش آنها توسط کارفرما امکان بازگشت به کشور ما را دارند».
وی افزود: «در صورتی که این افراد به صورت خود معرفی و عدم دستگیری به کشورشان بازگردند، میتوانند با برگ هویتی قانونی و معتبر و پذیرش آنها از سوی کارفرمایان، به ایران بازگردند و «کارت کار» یک ساله برای آنها صادر می شود که در صورت رضایت کارفرما «کارت کار» آنها تمدید نیز خواهد شد؛ البته غیر مجازین مورد حمایت قرار نمیگیرند».
یاراحمدی همچنین اظهار کرد: «۵۰ درصد از اتباع افغانستانی در کشور در استان تهران سکونت دارند که کمتر از سه میلیون نفر از اتباع را شامل میشوند که این افراد فشار مضاعفی را به زیرساختهای بهداشتی و آموزشی کشور وارد میکنند». / الف
نظر خود را بنویسید