فردایکرمان ـ گروه جامعه: مدیرکل بهزیستی استان کرمان از فشارهای مضاعف بر این نهاد در مقابله با آسیبهای اجتماعی گفت و اعلام کرد که حجم ناهنجاریهای اجتماعی در استان فراتر از ظرفیت بهزیستی است.
علیرضا وحیدزاده با انتقاد از بیتوجهی برخی صنایع و نهادهای اقتصادی استان نسبت به مسئولیتهای اجتماعی خود، خواستار مشارکت بیشتر آنها شد.
وی در اینباره اظهار کرد: «ما باید مازاد آسیبهای ناشی از فعالیتهای صنعتی و معدنی را پوشش دهیم اما بدون همراهی صنایع و خیّرین، امکان تحقق این امر وجود ندارد».
به گزارش فردایکرمان به نقل از روابط عمومی بهزیستی کرمان، وحیدزاده در نشست خبری که 24 تیرماه برگزار شد، با اشاره به نقش پررنگ سازمانهای مردمنهاد در اجرای برنامههای بهزیستی افزود: «بیش از ۹۵ درصد خدمات بهزیستی در استان کرمان توسط تشکلهای غیردولتی انجام میشود و تنها شیرخوارگاه و یک مرکز به صورت دولتی اداره میشود».
وی بیان کرد: «تنها شیرخوارگاه استان و مرکز مشاوره «۱۴۸۰» همچنان به صورت دولتی اداره میشوند و در سایر حوزهها، خدمات به بخش خصوصی و خیریهها سپرده شده است».
مدیرکل بهزیستی استان کرمان یادآور شد: «دولت تنها قادر به تامین حدود ۵۰ درصد از هزینههای ارائه خدمات است و باقیمانده این هزینهها توسط خود مؤسسات غیردولتی، از طریق پیگیریها، کمکهای مردمی و خیرین تامین میشود».
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اطلس معلولیت در استان گفت: «سه نوع معلولیت اصلی در هر منطقۀ استان شناسایی و به فرمانداریهای شهرستانها ابلاغ شده است».
وی با بیان اینکه دلایل شایع معلولیتها در استان سقوط از ارتفاع، تصادف و عوامل ژنتیکی است، اظهار کرد: «۵۰ درصد معلولیتها در استان جنبۀ ژنتیکی دارند و ما برای پیشگیری از این موارد، خواهان حمایت بیشتر نمایندگان مجلس در خصوص هزینههای غربالگری آزمایشات ژنتیک هستیم».
وحیدزاده همچنین به شرایط دشوار نگهداری از سالمندان اشاره کرد و گفت: «بیش از ۵۵۰ نفر از سالمندان تحت پوشش ما، مجهولالهویه هستند».
وی دربارۀ عملکرد این نهاد در حوزۀ ترک اعتیاد بیان کرد: «سال گذشته ۶۰۰۰ نفر در مراکز ماده ۱۶ پذیرش شدند و در حالی که طبق قانون، افراد دو ماه مهمان مراکز ما هستند، اما متاسفانه برخی از این افراد پس از خروج، جایی برای زندگی ندارند بنابراین چهار مرکز تحت عنوان خانههای بینراهی برای اقامت این افراد راهاندازی کردیم».
وی همچنین با بیان اینکه بهزیستی در همه حوزهها از جمله نگهداری کودکان بیسرپرست، سالمندان، افراد دارای معلولیت و معتادان بهبود یافته فعال است، گفت: «ما در ۶۰ مرکز، بیش از ۱۰۰۰ کودک بیسرپرست و بدسرپرست را نگهداری میکنیم. همچنین حدود ۳۰۰۰ کودک را از طریق پیوند با خانواده یا شبکه خویشاوندی به خانواده بازگرداندهایم».
مدیرکل بهزیستی استان کرمان از روند کاهش نرخ رشد جمعیت و سالمند شدن جامعه ابراز نگرانی کرد و افزود: «متاسفانه نتوانستیم شرایط لازم برای ازدواج و فرزندآوری را فراهم کنیم و این موضوع نهتنها یک مسئله ملی، بلکه یک چالش جهانی است».
وحیدزاده در بخش دیگری از سخنانش گفت: «آمارهای مربوط به آسیبهای اجتماعی از چند منبع نظیر سامانه ۱۴۸۰، سامانه رصد، اورژانس اجتماعی و دفاتر مشاوره در سطح استان جمعآوری میشود و بهطور مستمر پایش میشود. ما حتی وضعیت معتادان حاضر در مراکز ماده ۱۶ را از نظر تحصیلات، ساختار خانوادگی و شرایط اجتماعی بررسی میکنیم و ارزیابیها نشان میدهد که مهمترین عامل زمینهساز خودکشی، اختلافات حاد خانوادگی و ازهمپاشیدگی سرپرستی است».
مدیرکل بهزیستی کرمان با اشاره به دستهبندی آسیبهای اجتماعی در استان اظهار کرد: «پس از خودکشی و اعتیاد، کودکآزاری، بدسرپرستی، خشونت خانوادگی، ترک منزل، سالمندآزاری، کودکان کار و خیابانی و والدآزاری از جمله مسائل مهم اجتماعی در استان هستند».
وی افزود: «تمام این موارد بر اساس گزارشها و مستندات موجود احصا شدهاند و برنامهریزی برای مداخله در هر حوزه در حال انجام است».
وی خاطرنشان کرد: «افزایش تابآوری، آگاهی عمومی و توانمندسازی خانوارها از جمله موثرترین ابزارهای ما برای مقابله با آسیبهای اجتماعی هستند. برای موفقیت در این مسیر، همکاری جدی همه نهادهای اجرایی و رسانهها ضروری است». / الف
نظر خود را بنویسید