فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: پس از انتشار گزارشی دربارۀ گردشگری ویرانگر در یک اثر طبیعی ملی در رابر که با عنوان «مرگ تدریجی تخت سرتشتک در کرمان» در فردایکرمان منتشر شد، یکی از فعالان محیطزیست با تایید آنچه که در آن گزارش آمده است، تاکید کرد که نشانههای تخریب ناشی از گردشگری کنترلنشده در تختسرتشتک بهروشنی قابل مشاهده است.
رسول زندی نسبت به وضعیت فعلی این اثر هشدار داد و گفت که اگر جلوی این روند گرفته نشود بعید نیست که تا دو، سه سال دیگر شاهد نابودی بخش زیادی از این منطقه باشیم.
این کوهنورد در گفتوگو با فردایکرمان با انتقاد از بیتوجهی متولیان به این وضعیت، خواستار قانونمند شدن گردشگری در تختسرتشتک شد.
او تاکید کرد که خودرو نباید بالای این اثر طبیعی که پوشیده از چمن و علفزار است برود. با این وجود، خودروهای گردشگران حتی ماشینهای شاسیبلند آفرودی بیهیچ ممانعتی، بر روی این اثر رفتوآمد دارند.
زندی با بیان اینکه این اثر اخیرا مورد توجه گردشگران قرار گرفته و در 15 سال گذشته کمتر کسی بود آنجا را بشناسد، ادامه داد: «بهدلیل تبلیغات زیادی که صورت گرفت و همچنین، معرفی تختسرتشتک از سوی گردشگرانی که به آنجا رفتند، سیلی از گردشگر روانۀ این منطقه شده است».
وی افزود: «این در حالی است که میراثفرهنگی، منابعطبیعی و محیطزیست تدابیر و اقدامات لازم برای محافظت از این اثر را در جریان ورود گردشگران انجام ندادهاند».
این فعال محیطزیست اذعان کرد: «خودروها بهراحتی بر روی این اثر تردد میکنند، گردشگران هرجا که خواستند آتش بر روی چمن روشن میکنند، زبالههای زیادی هم در آنجا رها میشود».
وی گفت: «از متولیان خواهش میکنم بهصورت فوری و ضربتی به گردشگری تخت سرتشک ورود کنند. هر اثری یک ظرفیت مشخص دارد و باید براساس این ظرفیت، اجازۀ ورود گردشگر داده شود. باید ایست بازرسی در آنجا فعال شود و اجازۀ ورود خودرو به بالای تخت را ندهند، گردشگران باید ورودی بپردازند. به گردشگران پاکت زباله بدهند تا زبالهها را برگردانند، روشن کردن آتش بر روی چمن ممنوع شود و بر این ضوابط نظارت شود، همچنین باید دربارۀ آلودگی آب چشمههای بالای تخت سرتشتک اطلاعرسانی و هشدار داده شود».
این فعال محیطزیست هشدار داد: «با توجه به هجمۀ گستردۀ گردشگران، اگر اقدامی صورت نگیرد، به زودی بخش زیادی از این منطقه نابود میشود».
وی با بیان اینکه تختسرتشتک اثر زیبایی است که تمام آن از علفزار و چمن پوشیده و در بین آن چشمههای آب قرار گرفته است، اظهار کرد: «گردشگران این آبها را آلوده میکنند. ماشینهای شاسیبلند آفرود به صورت افسارگسیخته تمام منطقه را دارند لگدکوب میکنند».
وی ادامه داد: «از متولیان تمنا میکنم مانع از ادامۀ این وضعیت شوند».
زندی بیان کرد: «اگر روند فعلی ادامه پیدا کند شاید کمتر از یکی، دو سال شاهد نابودی بخش زیادی از این منطقه باشیم».
وی در پاسخ به فردایکرمان دربارۀ ارزشهای طبیعی این اثر توضیح داد: «تختسرتشتک در جایی قرار گرفته که قلۀ 4048 متری سرمُشک بالای آن است. کوهنوردان برای صعود، از تخت تا قلۀ سرمشک حدود دو ساعت کوهپیمایی دارند. کمتر جایی از کشور چنین اثری داریم. در سبلان و دنا و دماوند آب برف چشمهها را تشکیل میدهد ولی در تختسرتشتک چشمههای آب بهصورت خودجوش در ارتفاع 3800 متری بالا آمده و منظرۀ بسیار زیبایی ایجاد کرده است».
وی افزود: «شاید در پاییندست کوهها در برخی مناطق کشور چنین چیزی باشد ولی در ارتقاع 3800 متری چنین حوضچههای طبیعی با آب گوارا و زلال نداریم و از این نظر باید بگویم که تختسرتشتک یک اثر طبیعی نادر است».
زندی گفت: «چنین اثری در هر جای دیگر دنیا بود مطمئنا به هیچ عنوان اجازۀ چنین رفتاری با آن را نمیدادند».
وی تاکید کرد: «گردشگران نباید با ماشین روی تختسرتشتک بروند. باید کوهپیمایی کنند. باید پارکینگی در پاییندست مهیا شود که ماشین را آنجا پارک و پیاده به تخت بروند».
وی با تاکید بر اینکه این اثر طبیعی نباید اینطور زیر پای گردشگران تخریب و نابود شود، باری دیگر اظهار کرد: «از میراثفرهنگی، منابعطبیعی و محیطزیست میخواهم به این موضوع ورود و گردشگری در این منطقه را قانونمند کنند».
زندی بیان کرد: «مخالف گردشگری نیستیم ولی باید با ضابطه باشد و از تخریب محیطزیست جلوگیری شود».
به گزارش فردایکرمان، اظهارات این فعال محیطزیستی هشداری جدی به شمار میرود. وقتی کسی که منطقه را میشناسد، تخریب ناشی از گردشگری را فراتر از انتظار توصیف میکند، نشان میدهد که شرایط از حالت هشدار عبور کرده و وارد مرحلۀ بحران شده است. در این شرایط، گردشگری تختسرتشتک باید در اولویت نهادهای تصمیمگیر، انجمنهای محلی و حتی رسانهها قرار بگیرد.
پیش از این، امید ابراهیمی ـ رئیس انجمن حرفهای راهنمایان گردشگری استان کرمان و رضا سلاجقه ـ طبیعتگرد اهل رابر نیز در گفتوگو با فردایکرمان با اشاره به تخریب این اثر توسط گردشگری بیضابطه هشدار دادهاند که تخت سرتشتک دیگر توان تحمل این شرایط را ندارد. / الف
نظر خود را بنویسید