مینا قاسمی – شامگاه سهشنبه 11 دیماه مراسم رونمایی و جشن امضای تازهترین اثر سیدعلی میرافضلی، مجموعه شعر «کارنامۀ تبر» به میزبانی کافهگالری آزاد برگزار شد. در این مراسم عدهی قابل توجهی از اهالی فرهنگ و هنر حضور یافتند تا پای سخنان حمید نیکنفس شاعر و طنزپرداز و رضا شمسی روزنامهنگار و منتقد ادبی پیرامون تازهترین اثر شعر نیمایی این شاعر و پژوهشگر بنشینند.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، نیکنفس در این مراسم با اشاره به جمعیتی که در مراسم حاضر شده بودند، گفت:«کسانی که اینجا هستند برای سمت سازمانیِ سیدعلی میرافضلی نیامدهاند. او آنقدر بزرگ هست که همه به عشقِ خود او آمدهاند و آدمی هم که بزرگ است، خود به جلسه هویت میدهد».
وی در ادامه پس از ذکر خاطراتی در مورد آشنایی او با میرافضلی، در مورد مجموعه شعر کارنامۀ تبر بیان کرد:«اشعار سیدعلی میرافضلی به سادگیِ زندگیاش است. من کاری به سبکهای مختلف شعر آزاد و نیمایی ندارم، چون میرافضلی در این مجموعه با شعر خود بازی نمیکند؛ بلکه آنچه را که خود بدان اعتقاد دارد را بیان میکند. درواقع شعر خوب به دل مینشیند فارغ از هر قالبی که میخواهد باشد».
سبک ویژهی میرافضلی در شعر نیمایی
رضا شمسی در این مراسم با بیان اینکه میرافضلی در حوزهی شعر نیمایی راه و روش و سبک ویژهی خودش را پیدا کرده است، گفت: «میرافضلی در شعر نیمایی اکنون به زبان خاص خودش رسیده است و اگر بخواهم دقیقترین توصیف را از شعرِ او ارائه دهم میگویم: این شعر خودِ خودش است! یعنی اینکه شعر او از هیچ جریان شعری تبعیت نمیکند، از هیچ شاعری تقلید نمیکند و فقط خودش را عرضه میکند، چه در سطح واژگان و چه در تصویرسازی».
وی افزود: «اما این شعر نیز همچون هر شعری که متعلق به هر شاعر دیگری است، فرازها و فرودهای خودش را معرفی میکند. در این شعر، شاعر گاهی تند شعر میگوید و بهسرعت میگذرد و بیشتر از آنکه شعر بگوید، بیان شاعرانه میکند. اما شعر میرافضلی فرازهای خودش را هم دارد که من سه شاخصه را برای آن در نظر گرفتهام».
او ادامه داد: «یک شاخصه از فرازهای مجموعه شعر کارنامۀ تبر این است که تخیل در شعر میرافضلی گاهی بسیار غریب میشود یعنی فرد تا زمانی که شعر او را نخوانده باشد، نمیتوانست چنین موقعیتی را تصور کند. دومین شاخصه این است که تصاویر شعر او متحرّک و پویا است و سومین شاخصه آشناییزدایی او در زبان و موسیقی شعر است».
بازگشتِ موفق میرافضلی به شعر کوتاه نیمایی
مهدی محبیکرمانی؛ روزنامهنگار، شاعر و داستاننویس نیز در این مراسم با بیان اینکه رویکرد میرافضلی به شعر کوتاه نیمایی، درواقع یک بازگشتِ موفق به شعر نیمایی بود، اظهار کرد: «شعر نیمایی در طی سالها داشت فراموش میشد و شعر کوتاه نیز به سمت تصویر رفته بود. اتفاقی که افتاد این بود که میرافضلی شعر کوتاه نیمایی را احیاء و شاید حتی آن را ابداع کرد. این شاعر و نویسنده افزود: ـچون در گذشته آدمهای زیادی نداشتیم که شعر کوتاه نیمایی بسرایند مگر یدالله رویایی و دو، سه نفر دیگر. و این، یکی از شاخصترین کارهایی است که میرافضلی به عنوان یک شاعر از یکطرف، و به عنوان یک محقق و پژوهشگر ادبی از طرف دیگر، انجام داده است».
وی ادامه داد: «نکتهی دوم در مورد میرافضلی، مرجعیت او در حوزه رباعی است تا جاییکه دکتر شفیعیکدکنی در تحقیقات خود اگر به ابهامی برخورده، به میرافضلی ارجاع داده است و این یک افتخار است که به دوستی او و به اینکه جزو مریدان ایشان هستیم، ببالیم».
میرافضلی سرمایه فرهنگ و ادبیات کشور
در این مراسم، محمدرضا علیزاده، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، با بیان اینکه امروز وظیفهی خود دانستم که به خاطر زحمات آقای میرافضلی به این نشست بیایم، گفت: «قرار نیست اینجا در مورد شخصیت میرافضلی در حوزهی فرهنگ صحبت کنیم چرا که این ویژگی بر کسی پوشیده نیست. امروز، روز خوبی برای ما بود از آنجا که از صبح در جوار ایشان بودم و از این بابت خوشحالم. او شاعر و پژوهشگری است که جزو سرمایههای ادبیات و فرهنگ استان و کشور ماست و ما به این شخصیت میبالیم».
گفتنی است، در ادامهی مراسم، هاشمینژاد در فرصت کوتاهی در مورد شعر میرافضلی صحبت کرد و سپس مجید رفعتی، فرینوش عسکری، حمید نیکنفس، سام اسماعیلی، رضا شمسی و ... نیز بهتناوب در طول مراسم به قرائت اشعاری از خود پرداختند. پایان بخش مراسم جشن امضاء کتاب کارنامه تبر بود که میرافضلی کتابش را برای علاقهمندان بهرسم یادگار امضاء کرد.
*به گزارش فردایکرمان، در این مراسم سیدعلی میرافضلی به ایراد سخنرانی پرداخت که مشروح سخنان او در سایت فردایکرمان منتشر شده است.
نظر خود را بنویسید