[vc_row][vc_column][vc_btn title="دریافت نسخه PDF" style="classic" shape="square" color="danger" align="left" i_icon_fontawesome="fa fa-file-pdf-o" add_icon="true" link="url:http%3A%2F%2Ffardayekerman.ir%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F08%2F73.pdf||target:%20_blank|"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_tta_tabs style="modern" shape="square" color="black" alignment="center" active_section="1"][vc_tta_section title="صفحه اول" tab_id="1524549306151-ab4f9a14-e680"][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title="2" tab_id="1524478144046-6b638a05-88ac"][vc_column_text]
درساعات اولیه بامداد دوشنبه رخ داد؛
بازگشت زلزله به سیرچ!
گروه جامعه بامداد دوشنبه، اول مرداد ماه، زلزلهای با قدرت 8/5 ریشتر، سیرچ را لرزاند. شدت این زمینلرزه به حدی بود که در شهرهای کرمان، بم، زرند و راور نیز احساس شد.
بنا بر اعلام مرکز لرزهنگاری کشور، این زمینلرزه ساعت یک و 9دقیقه و 19 ثانیه در عمق 10 کیلومتری زمین رخ داد.
فروریختن دیوارهای قدیمی باغات
به گفتهی مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمان، این زمین لرزه از زمان وقوع تا حوالی ظهر دوشنبه، 12 پسلرزه با شدت 2 تا 3 ریشتر داشته است.
مجید سعیدی دربارهی آخرین وضعیت زلزلهی سیرچ گفت: در این زلزله فقط به دیوارهای قدیمی باغات خسارت وارد شده و گزارش دیگری مبنی بر خسارات دیگر نداشتهایم.
وی افزود: کانون این زمینلرزه در فاصلهی 19 کیلومتری دهستان سیرچ و 21 کیلومتری شهداد بوده است.
سعیدی با اشاره به اینکه پس از وقوع زمین لرزه، 9 تیم امدادی و ارزیاب هلالاحمر و یک تیم از اورژانس به منطقه اعزام شدند، گفت: در مجموع خسارتهای زمینلرزه در 40 روستا مورد بررسی قرار گرفت که در نهایت مشخص شد دیوار چند باغ قدیمی فروریخته و موارد محدودی قطعی برق وجود داشته که در اسرع وقت نسبت به رفع این مشکل اقدام شد.
وی استان کرمان را استانی زلزلهخیز دانست و اظهارداشت: سوخت مورد نیاز و اقلام امدادی مورد نیاز همواره تامین شده است و نیروها و عوامل اجرایی نیز آمادگی مقابله با حوادث احتمالی را دارند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمان افزود: دستگاههای عضو مدیریت بحران از جمله هلالاحمر، اورژانس و علوم پزشکی تجارب و توانمندیهای خوبی دارند که در زمان بروز حادثه میتوانند به خوبی خدمات امدادی، درمانی و ... را اریه دهند.
راهاندازی سیستم رادیویی ویژهی بحران
وی یادآور شد: در زمان بروز این زمینلرزه مشکل ارتباطی نداشتیم و اداره کل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان زیرساختهای مناسبی را برای زمان بحران تامین کرده است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمان بیان کرد: درصدد ایجاد سیستم رادیویی ویژه بحران (رادیو ترانک) در استان کرمان هستیم که تاکنون دو دکل مورد نیاز آن نیز نصب شده است.
وی یادآور شد: وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به منظور ساماندهی فضای رادیویی کشور راهاندازی سیستم رادیو ترانک را در دستور کار دارد که یکی از موارد پیشبینی شده در این سیستم، استفاده از آن در زمان بحران است.
سعیدی تصریح کرد: سیستم رادیو ترانک در چهار استان کرمان، کرمانشاه، خوزستان و مازندران به عنوان پایلوت اجرایی میشود و در این سیستم از هیچ اعتبار و بودجه دولتی هزینه نمیشود زیرا مجری پروژه تامین زیرساخت، نصب، تجهیز و نگهداری تجهیزات را انجام میدهد و به صورت سالانه از بهرهبرداران آبونمان دریافت میکند.
وی خاطرنشان کرد: بهتر است مردم در زمان بروز بحران به جای استفاده از شبکهی تلفن همراه با استفاده از پیامک یا تلفن ثابت از وضعیت خانواده و اطرافیان خود مطلع شوند تا از بروز اختلالات احتمالی در سامانههای ارتباطی همراه پیشگیری شود.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمان بر رعایت ضوابط مهندسی در احداث بناها نیز تاکید کرد و گفت: مردم باید در زمان بروز حادثه آرامش خود را حفظ کرده و در محلهای امن پناه گیرند تا حداقل خسارت و مصدومیت را داشته باشیم.
مراجعه 20 نفر به دلیل درد قلبی و ترس
سیدمحمد صابری مدیر مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی کرمان نیز اظهارکرد: این زلزله 91 نفر در شهر کرمان و 4 نفر در سیرچ مصدومیت غیرمستقیم داشتند که هفت نفر در بیمارستان باهنر و دو نفر در بیمارستان پیامبر اعظم بستری هستند که به علت شکستگی دست و پا نیاز به عمل جراحی دارند.
وی تصریح کرد: 20 نفر از 91 نفر در شهر کرمان به دلیل درد قلبی و استرس و ترس و ناراحتی مراجعه کرده بودند و دچار آسیبدیدگی و ضربهدیدگی نشده بودند.
--------------
رئیس اداره بهزیستی کرمان مطرح کرد؛
روند کُند مناسبسازی محیط شهری
گروه جامعه رئیس اداره بهزیستی شهرستان کرمان با بیان اینکه در شهر کرمان یک عزم جدی برای کمک به کاهش آسیبهای اجتماعی شکل گرفته است، گفت: برای کمک به توسعه پایدار محلات حاشیهی شهر، طرحهای اجتماعمحوری شروع شده که خانوادهها را از همهی ابعاد کمک میکند.
علیرضا احمدیپور در جمع خبرنگاران اظهارکرد: بسیاری از سازمانها در این طرح حضور دارند، و اگر در عمل هم کار خوب پیش برود میتواند نتایج مثبتی داشته باشد.
وی با بیان اینکه معاونت اجتماعی استانداری کرمان در این زمینه پیشگام است، افزود: سازمانهایی که متولی امور فرهنگی و اجتماعی هستند و حتی سازمانهایی که بحثهای اقتصادی و زیرساختی را بر عهده دارند، وارد شدهاند و میخواهند برای توسعهی محلات حاشیهی شهر و سکونتگاههای غیررسمی که قبلا اتفاق افتاده کمک کنند.
احمدیپور تصریح کرد: بخشی از این کار بر عهدهی بهزیستی است که در محلات حاشیهای و نقاطی که احتمال آسیب در آنجا بیشتر است، پایگاههای اجتماعمحوری را تشکیل داده است.
وی ادامه داد: بهزیستی در زمینهی تسهیلگری و اعتماد اجتماعی کار کرده و هرجا نیاز به مداخلات اجتماعی بوده، حضور داشته است.
رئیس اداره بهزیستی شهرستان کرمان خاطرنشان کرد: ما به محلات مراجعه میکردیم و با تسهیلگرهایی که از خود محلات انتخاب میکردیم مسائل و مشکلاتشان را ارزیابی میکردیم و کارهایی که با فوریت، در میان مدت و یا بلند مدت باید انجام میشد مورد ارزیابی قرار میگرفت.
وی با اشاره به حضور نهادهایی مانند شهرداری، اداره راه و شهرسازی، آب، برق، گاز، علوم پزشکی و کمیته امداد در این طرح، گفت: معتقدم اگر هرکس کار و وظیفهی خود در را درست و به موقع انجام دهد مشکلی پیش نمیآید و حضور نهادهای مختلف سبب ناهماهنگی نمیشود.
احمدیپور با بیان اینکه برای مبارزه با آسیبها یک سند اجتماعی تنظیم و وظایف هر سازمان مشخص شده، اظهارکرد: یکی از برنامههای بهزیستی در این طرح، توسعهی مهدهای کودک و وارد کردن آموزش به این محلات بود که اگر این کار را به موقع و درست انجام بدهیم، بخشی از نتیجهای که میخواستیم حاصل شده است.
وی نتیجهگیری خوب را در گرو ابزار و اعتبارات لازم و فعالیت کافی دانست و افزود: اگر بسیاری از برنامهها به نتیجه دلخواه نمیرسد به دلیل کمبودهایی است که وجود دارد و قطعا اعتبارات و امکانات ما به اندازهی کافی نیست.
بیش از ۹۰ درصد کودکان کار از اتباع بیگانه هستند
احمدیپور در ادامه با اشاره به معضل اعتیاد، خاطرنشان کرد: یکی از عمده مسائلی که باعث از هم گسیختگی خانوادهها شده و بسیاری از آسیبهای اجتماعی را رقم زده، اعتیاد است.
وی ادامه داد: تحقیقات انجام شده نشان میدهد شیوع مصرف مواد مخدر بهخصوص مواد مخدر صنعتی در بین جوانان و خانمها بیشتر شده است.
رئیس اداره بهزیستی شهرستان کرمان همچنین با اشاره به وجود کودکان خیابانی در کرمان گفت: بیش از ۹۰ درصد این کودکان از اتباع بیگانه هستند.
وی با اشاره به مداخله بهزیستی برای ساماندهی این کودکان، خاطرنشان کرد: در خصوص این کودکان مراقبتهای فوریتی صورت میگیرد و اگر ضرورت داشته باشد دربارهی کودکان ایرانی وارد خانوادهی آنها میشویم تا علت متواری شدن یا تکدیگری کودک را بررسی نماییم و زمینهی بازگشت کودک به خانواده را فراهم کنیم.
احمدیپور از فعالیت دو مرکز کودکان خیابانی در کرمان خبر داد و تصریح کرد: یکی از این مراکز به صورت شبانهروزی خدمات میدهد و در مرکز روزانه نیز به کودکان مهارتهایی آموزش داده میشود و یا از نظر مواد غذایی، بهداشت و تحصیل آنها خدماتی به خانوادهها ارائه میشود.
مناسبسازی محیط شهری با سرعت پایین و دیرهنگام
وی یکی از اقدامات ضروری در محیطهای شهری را مناسبسازی عنوان کرد و گفت: بهزیستی متولی ارزیابی محیط است که این محیط چطور میتواند برای تمامی افراد جامعه هموار باشد.
رئیس اداره بهزیستی شهرستان کرمان افزود: مناسبسازی با سرعت پایین و دیر انجام میشود و به همین دلیل هیچگاه به عنوان یک فعالیت مثبت احساس نمیشود.
وی با بیان اینکه کارهای خوبی در معابر عمومی که متولی آن شهرداری است انجام شده، خاطرنشان کرد: یک بخش از مناسبسازی مخصوص فضای داخل ادارات است اما با وجود اینکه سالها این مساله بیان شده و اعتبارات خاصی هم نیاز ندارد آن اراده و دیدگاه که فضا را برای استفادهی همهی افراد جامعه فراهم کنیم وجود ندارد.
احمدیپور ادامه داد: سالها برنامههایی با فرصتهای ۳ ساله تنظیم شده تا هر سال ۳۰ درصد محیطها مناسبسازی شود اما هنوز حتی همان ۳۰ درصد هم انجام نشده است.
وی اظهارکرد: در زمینهی مناسبسازی هم بهزیستی و هم نمایندهی معلولین، کار را پیگیری میکنند و اگر جایی مشکلی وجود داشته باشد توصیههایی میکنیم؛ اما ضمانت اجرایی کافی برای این کار وجود ندارد و کار ما بیشتر گوشزد کردن و توصیه است.
رئیس اداره بهزیستی شهرستان کرمان با بیان اینکه کار در زمینهی مناسبسازی بسیار ضعیف و کمرنگ است، افزود: نمیتوانیم اعلام کنیم فلان خیابان کاملا شرایط مناسب را دارد و در دسترس همهی افراد جامعه است.
وی ادامه داد: با نمایندهی مناسبسازی شهرداری مرتب در تماس هستیم و هر ۲ ماه جلساتی را برگزار میکنیم اما به دلیل اینکه ضمانت اجرایی کافی وجود نداشته، به نتیجه نرسیده است.
احمدیپور در خصوص اشتغال معلولین در ادارات و اختصاص سهمیه ۳ درصد در استخدامها به معلولین نیز گفت: در سالهای اخیر عمدهی استخدامها از طریق شرکتها و موسسات غیردولتی صورت گرفته و چون از نظر قانونی التزامی برای آنها وجود نداشته، کاری انجام ندادهاند؛ اما دولت هرجا استخدام داشته، سهمیهی ۳ درصد را رعایت کرده است.
سرپرست استانداری کرمان:
محیط زیست جلوی توسعه را میگیرد!
گروه جامعه سرپرست استانداری کرمان با تاکید بر اینکه میتوان توسعه را با حفظ محیط زیست محقق ساخت، اظهارکرد: هیچ کس و هیچ مدیری با حفظ محیط زیست مخالف نیست اما محیط زیست به جای آنکه کار کارشناسی و علمی انجام دهد، جلوی توسعه را میگیرد؛ حال جای سوال است که آیا کشورهای توسعهیافته محیط زیست ندارند؟
به گزارش ایسنا، محمدجواد فدایی در جلسه شورای برنامهریزی و توسعهی استان کرمان بر لزوم استفاده از امکانات موجود تاکید کرد و گفت: خیلی بد است که امکانات وجود داشته باشد اما از این امکانات نهایت استفاده نشود.
وی با اشاره به بحران آب استان کرمان ادامه داد: ما بودجهی لازم برای مکانیزه کردن آبیاری در بخش کشاورزی را داریم اما متاسفانه مردم برای استفاده از آنها استقبال لازم را انجام نمیدهند و باید سیاستهایی به کار برده شود تا مردم از این تسهیلات استفاده کنند.
سرپرست استانداری کرمان با اشاره به مشکلات برق در سالجاری و با تاکید بر جایگزینی انرژی خورشیدی به جای انرژی آبی اظهارکرد: میتوان از انرژی خورشیدی در جهت تولید برق استفاده کنیم، اما باید مدیران مربوطه بررسی کنند که اگر سرمایهگذاری در این زمینه تعلل میکند، میزان هزینهکردی که تاکنون انجام شده با انجام کارهای کارشناسی به او پرداخت و پروژه را به سرمایهگذار دیگری واگذار کنند.
وی اولویتبندی پروژهها را یکی از هنرهای مدیران برشمرد و افزود: نقش مديريت در مجموعههايي كه خلاقيت و نوآوري از ضروريات و عامل اصلي بوده، بسيار مهم و حساس است زيرا مديريت ميتواند توانايي و استعداد خلاقيت و نوآوري را در افراد ايجاد، ترويج و تشويق كند يا از سوی دیگر رفتار و عملكرد وی ميتواند مانع اين امر حياتي شود.
با هدف مدیریت مصرف برق انجام شد؛
انعقاد تفاهمنامه همکاری برق منطقهای کرمان با صنایع
گروه جامعه رئیس گروه مدیریت مصرف شرکت برق منطقه ای کرمان گفت: با توجه به شرایط ویژهی صنعت برق در سال جاری و محدودیتهای تامین برق و در راستای اجرای برنامههای پاسخگویی بار، شرکت برق منطقهای کرمان موفق شد تفاهمنامههای همکاری متعددی در زمینه طرحهای مدیریت مصرف برق با صنایع تحت پوشش منعقد نماید.
به گزارش روابط عمومی شرکت برق منطقهای کرمان، حمیدرضا ایرانمنش اظهارکرد: جمع میزان کاهش بار تعهد شده در قراردادهای مختلف صنعتی شامل طرح ذخیرهی عملیاتی، برنامهی کاهش یا قطع بار برنامهریزی شده 24 ساعته و برنامهی کاهش بار برنامهریزی شده در ساعات اوج بار؛ بالغ بر 245 مگاوات و جمع قدرت عملی تولید آماده به کار مولدهای دیزلی شرکت بیش از 12 میباشد که جمع کل پیشبینی ظرفیت مدیریت بار شرکت 260 مگاوات است که در حال تکمیل و افزایش میباشد.
وی گفت: تقریباً از تمام ظرفیت مشارکت صنایع در طرحهای پیکسایی سال جاری استفاده شده و البته مشترکین معدودی به دلایلی مانند پیوسته بودن فرآیند تولید، تعهدات سفارش محصول، ماهیت تجهیزات، طرحهای راهاندازی، توسعه صنعتی و ... مستثنی از همکاری بودهاند.
ایرانمنش افزود: جهت کنترل مصرف در دورهی پیک، مشارکت صنایع در طول دورهی همکاری به صورت مداوم توسط گروه مدیریت مصرف شرکت در حال پایش و اندازهگیری است و در موارد ضروری تذکرات لازم به مشترکین ابلاغ میشود.
اختصاص 104 میلیارد تومان به تنش آبی در استان
گروه جامعه رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان از تخصیص یک هزار میلیارد تومان اعتبار تنش آبی به این استان خبر داد و اظهارکرد: تاکنون 104 میلیارد تومان به استان کرمان از محل اعتبارات تنش آبی ابلاغ شده که 67 میلیارد تومان آن به آب شهری و 25 میلیارد تومان آن به آب منطقهای و مابقی آن به آب روستایی و عشایری اختصاص داده شده است.
به گزارش ایسنا، جعفر رودری در جلسه شورای برنامهریزی و توسعهی استان کرمان به خشکسالیهای اخیر در استان کرمان و کشور اشاره کرد و گفت: با توجه به خشکسالیهای رخ داده در کشور، تصمیمگیریها و برنامهریزیهای در سطح ملی و استانی متناسب با این موضوع گرفته شده است.
وی با اشاره به ابلاغ 76 میلیارد تومان مربوط به تخصیص مادهی 10 و 12 مربوط به زلزلهی زرند و سیل سال 95 به استان کرمان اظهارکرد: با توجه به اینکه در سال گذشته 53 میلیارد تومان اعتبارات متوازن عدم تخصیص در استان کرمان داشتهایم، لذا در سالجاری این میزان به استان ابلاغ شده است.
رودری از جذب 98 درصد اعتبارات سال گذشته خبر داد و عنوان کرد: یک هزار و 587 میلیارد تومان اعتبارات عمرانی ابلاغ شده است که 4/628 میلیارد تومان یعنی معادل 40 درصد، تخصیص یافته ضمن آنکه باید تاکید کرد در سالجاری به لحاظ تامین اعتبار مشکلی نخواهیم داشت.
صدور سند تک برگ برای 10 میلیون هکتار اراضی ملی
گروه اطلاعرسانی مدیر کل ثبت اسناد و املاک استان کرمان با بیان اینکه تثبیت 60 درصدی اراضی ملی توسط این اداره کل با همکاری اداره کل منابع طبیعی شمال و جنوب استان گامی موثر در دفاع از حقوق دولتی و کاهش زمینخواری است، گفت: برای 40 درصد باقیمانده نیز برنامههایی تدوین شده که ضمن تعامل با ادارات کل متولی امر زمین و مسکن، محقق خواهد شد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل ثبت اسناد و املاک استان کرمان، رضا طالبیزاده در نشست هماندیشی با مدیران کل راه و شهرسازی، جهاد کشاورزی، منابع طبیعی و بنیاد مسکن استان، میزان اراضی ملی سطح استان را 17 میلیون و 200 هزار هکتار برآورد و خاطرنشان کرد: تا پایان سال گذشته برای 10 میلیون و 218 هزار هکتار از اراضی مذکور سند مالکیت تک برگ صادر شده است.
وی افزود: با بازدیدهای ادواری از ادارات ثبت سطح استان و بررسی مشکلات آنها و تشکیل جلسات مشترک با ادارات متولی امر زمین و مسکن، توانستهایم اقدامات خوبی در تثبیت مالکیت اراضی دولتی انجام دهیم به طوریکه یک سوم اراضی ملی تثبیت شده سطح کشور متعلق به استان کرمان است.
طالبیزاده با اشاره به قرار گرفتن معدن مس درآلو در مرز شهرستانهای بردسیر و رابر تصریح کرد: در تعیین مرز شهرستانهای مذکور و تثبیت اراضی ملی و مستثنیات آنان بر اساس سوابق ثبتی و موارد فنی و حقوقی عمل میکنیم و نمیگذاریم حقی از فرد یا افرادی ضایع شود.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان نیز با بیان اینکه این اداره در سال جاری نقشه اراضی ملی شهرستانهای رابر، بافت، زرند و راور را به طور کامل رقومی و به ادارات ثبت جهت تثبیت مالکیت تحویل میدهد، گفت: وقتی زمینخواران متوجه شوند برای اراضی ملی سند مالکیت صادر شده، اقدامات خلاف قانون خود را برای تصرف اراضی مذکور متوقف میسازند.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title="3" tab_id="1524478144064-614d9aaa-576c"][vc_column_text]
رئیس انجمن اوتیسم کرمان عنوان کرد؛
تشخیص دیرهنگام اوتیسم مانعی برای درمان
گروه جامعه نام اوتیسم، کودکانی که به این اختلال دچارند و خانوادههای کودکان اوتیسمی این روزها شاید بیشتر از هر زمان دیگری عنوان میشود.
اوتیسم اختلالی است که مبتلایان به آن را در ارتباط با محیط و اطرافیان با مشکل مواجه میسازد و اگر تحت آموزش مداوم نباشند به تدریج از آنچه که هستند هم عقبتر میروند و به گفتهی رئیس انجمن اوتیسم کرمان دیگر امکان آموزش آنها وجود نخواهد داشت.
مهین اسلامی شهربابکی در گفتوگو با فردای کرمان با اشاره به افزایش شیوع اوتیسم در جامعه اظهارکرد: در حال حاضر از هر ۵۵ یا ۵۸ تولد ممکن است یک نوزاد مبتلا به اوتیسم متولد شود.
کودکان اوتیسم واکنش عاطفی ندارند
رئیس بیمارستان شهید بهشتی کرمان با بیان اینکه شناسایی زودرس اوتیسم در سرنوشت این بچهها خیلی تاثیر دارد، گفت: پژوهشگران به دنبال یافتن راهی هستند تا بتوانند با اسکرین در بدو تولد، این اختلال را تشخیص دهند.
وی خاطرنشان کرد: ساختمان مغز این بچهها با افراد معمولی متفاوت است و معتقدند اگر اختلال اوتیسم زود تشخیص داده شود، میتوان با مداخلاتی که انجام میشود، نواقص آنها از نظر قدرت هوشی، توانایی مهارتهای اجتماعی، ارتباط با سایر افراد، رفع نیازهای شخصی و بیان احساسات و عواطف را درمان کرد.
این روانپزشک کودک و نوجوان با بیان اینکه بچههای اوتیسم مشکلات زیادی دارند، گفت: مهمترین درمان این بچهها که باعث میشود بتوانیم مشکلات آنها را کاهش بدهیم، ارائه درمانهای آموزشی و توانبخشی در زمینههای گفتار درمانی، رفتار درمانی، ارتباط با دیگران و آموزش بدیهیترین چیزها مثل لبخند زدن و سلام کردن است.
وی ادامه داد: مغز انسانهای نرمال دارای سلولهایی است که به محرکهای محیطی پاسخ میدهد؛ در بچههای مبتلا به اوتیسم اگر چه این سلولها وجود دارد اما با افزایش سن تحلیل میروند و هدف از آموزش این است که از تحلیل رفتن این سلولها جلوگیری شود.
اسلامی تصریح کرد: زمانی که تشخیص دیرهنگام باشد و با تاخیر انجام شود، درمان خیلی سختتر میشود و حتی در تشخیص زود هنگام هم ممکن است قرار باشد سالها و حتی تا زمان نوجوانی و گاهی تا پایان عمر، این درمانها ادامه داشته باشد!
وی در پاسخ به این سوال که والدین چگونه میتوانند این اختلال را در کودک تشخیص بدهند، گفت: رفلکسهای نوزادی در این کودکان متفاوت است و این مساله معمولا در حیطه تخصص پزشکان است که بررسی کنند و آن را تشخیص دهند.
رئیس انجمن اوتیسم کرمان در عین حال خاطرنشان کرد: مادر در مواردی میتواند برخی علائم را درک کند زیرا این نوزادان بر خلاف کودکان سالم زمان شیر خوردن به چهره مادر نگاه نمیکنند، انگشت را در دست نمیگیرند، به خندیدن واکنش نشان نمیدهند و هرچه اسم آنها را صدا کنند پاسخی دریافت نمیکنند و حتی گاهی والدین گمان میکنند کودک از نظر شنوایی دچار مشکل شده است.
وی ادامه داد: این کودکان اگرچه به صدای تکلم انسان واکنش نشان نمیدهند اما به صدای اشیاء، موسیقی و یا تیکتیک ساعت واکنش نشان میدهند و مجذوب آن میشوند.
اسلامی تصریح کرد: کودکان مبتلا به اوتیسم واکنشهای عاطفی و هیجانات را نه در چهرهی انسانهای دیگر درک میکنند و نه خودشان میتوانند بروز دهند.
غربالگری باید توسط روانپزشک انجام شود
وی با تاکید بر اینکه تشخیص زود هنگام هزینههای درمان و فشارهای اجتماعی و روانی را کاهش میدهد، گفت: هر چه این اختلال دیرتر تشخیص داده شود، درمان سختتر میشود و گاهی دیگر نمیتوان کاری انجام داد زیرا
کار درمانگرِ ماهری که بتواند به کودک ۵ سال به بالا آموزش دهد وجود ندارد و یا تعداد رفتار درمانگرها بسیار محدود است و در نتیجه میتوان گفت از ۵ سالگی به بعد کار درمان بسیار سخت است.
رئیس انجمن اوتیسم کرمان با اشاره به غربالگری کودکان توسط بهزیستی اظهار کرد: این کار توسط یک روانشناس انجام میشود در حالی که تشخیص این اختلال بر عهدهی پزشک است و غربالگری باید توسط روانپزشک انجام شود.
وی تصریح کرد: بهزیستی میبایست برای انجام این غربالگری با انجمن روانپزشکی کودک و نوجوان ایران هماهنگ میکردند و آنها باید صحت و سقم پرسشنامه را تایید میکردند در صورتی که انجمن اصلا در جریان نیست.
اسلامی با بیان اینکه شیوع اوتیسم در پسران، ۴ تا ۹ برابر بیشتر از دختران است، افزود: در مقابل، در دختران عقبماندگی ذهنی شدیدتر است و طول عمر کوتاهتری دارند.
رئیس بیمارستان شهید بهشتی کرمان اظهار کرد: ۲۵ درصد کودکان اوتیسمی تکلم دارند که به تدریج و با شدت گرفتن این بیماری، سلولهای مغز آنها تحلیل میرود و تکلم را از دست میدهند و در نتیجه ۷۵ تا ۹۰ درصد کودکان اوتیسمی تکلم ندارند و درمان آنها بسیار سخت است.
وی با بیان اینکه آموزش کودکان اوتیسم باید فشرده و مداوم باشد، گفت: آموزش این کودکان، تعطیلات تابستانی ندارد و اگر هر روز هفته باشد خیلی بهتر است اما این کار بسیار پر هزینه است و خانوادههایی وجود دارند که حتی نیازهای اولیهی کودک را نیز به سختی برآورده میکنند و این امکان که کارهای توانبخشی را برای آنها انجام دهند، ندارند.
اسلامی با اشاره به اینکه اوتیسم به تازگی جزو بیماریهای خاص قرار گرفته، تصریح کرد: با این وجود هنوز چیزی را در عمل ندیدهایم و حمایت خاصی از خانوادهها نشده است.
وی ادامه داد: در کنار فشارهای مالی، خانوادهی این کودکان فشار روانی زیادی را نیز تحمل میکنند و گاه به دلیل عدم آگاهی والدین از امکان درمان این بچهها، افسردگی و اضطراب در آنها بسیار زیاد است.
مدرسه ویژه کودکان اوتیسم اشتباه است
رئیس انجمن اوتیسم کرمان با بیان اینکه والدین باید در زمان درمانهای توانبخشی در کنار کودک باشند، خاطرنشان کرد: معمولا زمان انجام درمانهای توانبخشی کودک را داخل یک اتاق میبرند و از والدین میخواهند بیرون از اتاق منتظر بمانند که این یک کار اشتباه است؛ زیرا این کودکان تمام عمرشان را با خانواده میگذرانند و والدین باید حتما زمان درمان حضور داشته باشند.
وی افزود: مطالعات اخیر نشان داده این درمانها باید به عنوان یک بخش روتین از زندگی کودک باشد و حتی درمانگر داخل خانه و در شرایط عادی کارهای درمان را انجام دهد.
اسلامی در خصوص امکان ابتلای سایر فرزندان خانواده به اختلال اوتیسم نیز گفت: به طور کلی در پزشکی اینگونه است که اگر اتفاقی رخ میدهد امکان تکرار آن وجود دارد.
وی تصریح کرد: احتمال اینکه سایر کودکان یک خانواده مبتلا به اوتیسم بشوند حدود ۲۰ تا ۲۵ برابر است اما اینکه اختلالاتی شبیه اوتیسم داشته باشند ۲۰۰ برابر است.
این روانپزشک کودک و نوجوان افزود: ۷۵ درصد کودکان اوتیسم درجاتی از عقبماندگی ذهنی خفیف، متوسط یا شدید را دارند و ۳۲ درصد آنها تشنج دارند.
وی با اشاره به هزینهی بالای درمان این کودکان اظهارکرد: فقط هزینهی کار درمانی این کودکان ماهیانه حدود ۵ میلیون تومان است و در کنار آن بازی درمانی، گفتار درمانی، رفتار درمانی و آموزشهای تحصیلی نیز باید انجام شود.
اسلامی دایر کردن مهد یا مدرسهی ویژهی کودکان اوتیسم را یک اشتباه دانست و گفت: جداسازی کار اشتباهی است، این کودکان باید در مدارس عادی درس بخوانند؛ در کشورهای پیشرفته یک معلم کمکی در کنار معلم اصلی قرار دارد و در همان کلاس به کودک اوتیسمی آموزش میدهد زیرا هدف اصلی از آموزش و درمان این است که کودک قدرت برقراری ارتباط با دیگران و تعاملات اجتماعی را بیاموزد.
مانعتراشی آدم را فرسوده میکند
وی در ادامه با بیان اینکه انجمن اوتیسم را با موانع بسیار زیادی راه انداختیم، گفت: هیچ کجای کشور، یک پزشک، مدیر عامل انجمن اوتیسم نشده و همهجا خانوادهها کار را بر عهده دارند اما من با توجه به ارتباطی که با خانوادهی کودکان مبتلا به اوتیسم داشتم این مسئولیت را پذیرفتم.
وی تصریح کرد: گاهی عدهای به جای اینکه بالی برای پرواز باشند اینقدر سنگاندازی میکنند که ترمزی برای پیشرفت میشوند.
رئیس بیمارستان شهید بهشتی کرمان افزود: عدم آگاهی مسئولین و مانعتراشی آنها آدم را فرسوده میکند و گاهی احساس میکنم اشتباه کردم که در این مسیر قدم گذاشتم اما تا به نتیجه نرسم دست برنمیدارم.
وی از راهاندازی کار درمانی ویژه کودکان اوتیسم در بیمارستان شهید بهشتی خبر داد و گفت: کاردرمانگرها و روانشناسان انجمن در این مکان به صورت رایگان به خانوادهها خدمات ارائه میدهند و خانوادههایی که توان مالی بیشتری دارند و یا خودشان تمایل دارند میتوانند مبلغی را پرداخت کنند.
در گفتوگو با معاون پیشگیری بهزیستی استان مطرح شد؛
رواج الگوی مصرف چند مادهای مخدرها!
پروین میرزاحسینی اعتیاد این روزها به شدت در حال شیوع است و آنچه سبب شده زنگ خطر آن بیش از گذشته به گوش برسد از یک سو پایین آمدن سن شروع مصرف است و از سوی دیگر رواج مخدرهای صنعتی. در این میان عدم وجود قانون مناسب برای برخی مخدرها مانند گل و ناس، سبب شده تا این مواد به راحتی در اختیار مصرفکننده قرار گیرند.
معاون پیشگیری بهزیستی استان کرمان در گفتوگو با فردای کرمان دو نگرانی مهم در حوزهی اعتیاد را شیوع مصرف مواد مخدر روانگردان بین خانمها و کاهش سن مصرف عنوان کرد و گفت: الگو، نوع، سن و جنس مصرف مواد مخدر در جهتی حرکات میکند که انسان احساس خطر میکند.
وابستگی شدید با مصرف خودسرانه متادون
موسی دریجانی تصریح کرد: به جز کودکانی که از مادارن معتاد متولد میشوند و مادرزادی اعتیاد دارند و یا کودکانی که توسط والدین معتاد، به مصرف مواد مخدر گرایش پیدا میکنند، در حال حاضر سن اعتیاد به زیر 10 سال تنزل پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه الگوی مصرف در حال حاضر چند مادهای شده است، افزود: با توجه به تبلیغاتی که در خصوص مصرف شیشه به عنوان کاهشدهندهی وزن و یا عدم اعتیادآوری آن وجود دارد مصرف این مادهی مخدر در بین خانمها افزایش یافته و گروههایی که موادی مانند تریاک و هروئین مصرف میکنند نیز عمدتا یک دوره مصرف شیشه را تجربه کردهاند و یا در حال مصرف آن هستند.
معاون پیشگیری بهزیستی استان کرمان مصرف خودسرانهی متادون را نیز اعتیادآور دانست و گفت: مصرف متادون اگر خودسرانه و بدون تجویز پزشک انجام شود میتواند وابستگی شدید ایجاد کند و بسیار آسیبزا است.
وی علت اصلی گرایش به مواد مخدر را گسسته شدن روابط اجتماعی و خصوصا خانوادگی عنوان و اظهارکرد: خانوادهها مسئولیت اجتماعی خود را فراموش کردهاند و آنقدر درگیر مشکلات شدهاند که انسجام خانواده از هم پاشیده است.
دریجانی نبود آموزش را نیز در گسترش اعتیاد موثر دانست و ادامه داد: آموزش مهارتهای زندگی باید از کودکی آغاز شود و تا جوانی و نوجوانی ادامه داشته باشد.
مراکز TC موفق و گران!
وی در ادامه با اشاره به شیوههای درمان معتادین گفت: پروسهی درمان بسیار پیچیده است و یکی از دلایل اینکه سبب شده در حوزهی اعتیاد موفق نباشیم، ماهیت بیماری اعتیاد است.
معاون پیشگیری بهزیستی استان کرمان تصریح کرد: درمان فرد مبتلا به مصرف مواد مخدر به دلیل اینکه ارادهی خود ار از دست داده، بسیار سخت است و باید عواملی مانند خانواده، پزشک و گروه درمانگر نیز دخالت داشته باشند تا یک فرد مبتلا به مصرف مواد مخدر، درمان شود.
وی بهترین مراکز درمان اعتیاد را مراکز TC یا اجتماع درمانمدار عنوان کرد و افزود: در این شیوه، درمان با مشارکت فرد مصرفکنندهی مواد مخدر انجام میشود و چون آموزشها از پایه صورت میگیرد و یک گروه درمانگر به عنوان لیدر در کنار فرد هستند، موفقیت بیشتری داشتند.
دریجانی خاطرنشان کرد: در کرمان یک مرکز دولتی TC فعال بود که به دلیل عدم استحکام بنا، تعطیل شد و در حال حاضر دو مرکز غیردولتی در شهرهای کرمان و بم فعالیت میکنند.
وی هزینهی درمان در این مراکز را ماهیانه یک میلیون و 300 هزار تومان عنوان کرد و گفت: بخشی از هزینهی درمان افراد بیبضاعت به عنوان یارانهی درمان اعتیاد از سوی بهزیستی به این مراکز پرداخت میشود.
معاون پیشگیری بهزیستی استان کرمان افزود: برای احداث مرکز TC دولتی، زمین مشخص و جانمایی شده و در حال پیگیری هستیم تا بخش دولتی این مرکز نیز راهاندازی شود.
هزینهی بالای زندگی یک معتاد
وی هزینهی ماهانه یک فرد معتاد را حداقل 300 هزار تومان بیان کرد و گفت: تعدادی از معتادین ماهیانه یک میلیون و 500 هزار تا 2 میلیون تومان مواد مخدر مصرف میکنند.
دریجانی همچنین از شیوع مصرف مادهی مخدر گل در استان خبر داد و اظهارکرد: متاسفانه این مادهی مخدر به راحتی، در هر عطاری و مغازهای عرضه میشود و قانون مشخصی برای برخورد با آن وجود ندارد.
کارگردان «رویای شیرین» مطرح کرد؛
نمایش انگلیسی با فرهنگ ایرانی
گروه فرهنگ و هنر اجرای تئاتر به زبان انگلیسی، به نویسندگی و کارگردانیِ آرش رضایی این روزها در تئاتر کرمان اتفاق تازهای است. کارگردان این نمایش معتقد است مسیری تازه را برای آموزش زبان انگلیسی به زبانآموزانِ ایرانی ارائه میکند. رضایی در اینباره به فردای کرمان گفت: در سیستم آموزش زبان، به زبانآموز گفته میشود که شرط یادگیری زبان انگلیسی، تماشای فیلم به زبان اصلی و گوش دادن به موسیقی زبان اصلی است. بدیهی است که همینها به صورت ناخودگاه موجب ورود فرهنگ غرب به اجتماع میشوند. پس ما چرا نیاییم و برای جلوگیری از تهاجم فرهنگی، تئاتری را بر اساس مبانی و هنجارهای جامعهی خودمان تعریف نکنیم؟»
او افزود:« بچههای همین شهر و بزرگشدههای همین جامعهی ایران دارند در قالب تئاتر و با زبان انگلیسی، پیامی اخلاقی که تطبیقیافته با فرهنگ و معیارهای جامعهی ایرانی است را به مخاطب منتقل میکنند و این میتواند نوید ورود سیستمی تازه برای آموزش زبان انگلیسی در کشورمان را بدهد.»
رضایی همچنین در خصوص چگونگیِ شکلگیریِ ایدهی اولیهی این اثر گفت:«درواقع فکر اولیهی چنین اثری از طرف دانشجویان ادبیات انگلیسی دانشگاه آزاد و اساتید آنها بود که در پی تولید یک کار نمایشی از متنی داستانی بودند. من به عنوان کارگردان به این جمع معرفی شدم و به آنها پیوستم.»
او در اینباره افزود:« ابتدا لازم بود تا یک متن نوشته شود، سپس به زبان انگلیسی ترجمه گردد و بعد از آن، تبدیل به یک کار نمایشی بشود که در طول مراحل به ثمر رسیدن این کار، از مشاوره و کمکهای خانم دکتر وطنی و خانم دکتر پورجعفری که از اساتید ادبیات انگلیسی هستند بهره بردیم، و کار ترجمه نیز بر عهدهی خانم الهه سالاری بود.»
وی ادامه داد:« ترجمهی آمادهشده را به کتاب تبدیل کردیم و اکنون که در روزهای اجرای تئاتر هستیم، این کتاب که حاوی متن دوزبانهی داستان تئاتر رویای شیرین است را به همراه بلیط در اختیار تماشاچی قرار میدهیم.
البته ما سعی کردیم که زبان تئاتر را به زبانی ساده، قابل فهم و عامیانه نزدیک کنیم که مخاطب به راحتی با داستان ارتباط برقرار کند اما برای راحتی و لذت بیشتر تماشاچی از تئاتر، این کتاب را نیز ارائه میکنیم.»
رضایی ادامه داد:«بعد از چاپ کتاب بود که نمایشنامه را با اعمال تغییرات جدید در متن نوشتیم و روی صحنه بردیم و موسیقی انگلیسیِ کار را هم بر عهدهی آقای ریحانی (گروه آترون) گذاشتیم.»
وی دربارهی بازیگرانی که در این تئاتر به ایفای نقش میپردازند گفت:«گروه تئاتر رویای شیرین خوشبختانه یک گروه زنمحور است که از گریمور گرفته تا بازیگر و طراح صحنه، همگی خانم هستند و تئاتر را مدیریت میکنند.»
گفتنی است، تئاتر رویای شیرین که تا 12 مردادماه، هرشب ساعت 20:30 در محل پلاتوی موج نو به مدت یک ساعت به روی صحنه میرود، در فضایی سورئال و رویاگونه، داستان زندگی، پیروزیها و ناکامیهای دختری به نام «مری» را روایت میکند. خانمها: الهه سالاری، زهرا رضاپور و ناهید مرتضیزاده بازیگرانی هستند که در این تئاتر به ایفای نقش میپردازند. مرجان ضیایی، مدیریت صحنه این تئاتر را بر عهده دارد.
معاون اداره کل ارشاد اسلامی خبر داد؛
اکران فیلمهای خارجی در سینماهای کرمان
معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان گفت: امکان نمایش فیلمهای خارجی در سینماهای استان فراهم شده است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا منطقه کویر، وحید محمدی در جمع خبرنگاران افزود: با توجه به اعلام نظر سینمای حرفهای سازمان امور سینمایی و سمعی و بصری و با هدف ساماندهی و اکران فیلمهای سینمایی خارجی، با اتکا به برنامهی جامع سینماهای کشور و چشمانداز مبتنی بر ارزشهای هنری و اقتصادی و با اولویت اکران فیلمهای ایرانی از این پس سینماهای استان فقط در روزهای تعطیل یک سانس قبل از آغازسانسهای موظف، مجازند نسبت به نمایش فیلمهای خارجی دارای پروانهی معتبر و بر اساس ضوابط و مقررات و اجرای مفاد نظامنامه اکران، اقدام کنند. محمدی با بیان اینکه تامین و توزیع فیلمهای خارجی فقط در اختیار موسسه رسانههای تصویری خواهد بود افزود: تبلیغ فیلمهای خارجی و مواد تبلیغی آنها نظیر پوستر، عکس و غیره با مجوز این اداره کل انجام میشود.
وی تصریح کرد: اکران فیلم، تحت هرعنوان دیگر بدون داشتن مجوز نمایش در هر مکان، غیرقانونی محسوب میشود و میبایست برابر ضوابط و مقررات از نمایش آن جلوگیری شود.
از شنبه 6 مرداد ماه در تماشاخانه پارس
فیلمهای سهراب شهید ثالث به نمایش در میآید
گروه فرهنگ و هنر هفته نمایش فیلمهای سهراب شهید ثالث به میزبانی سینمای هنر و تجربه در کرمان در راه است. به گزارش کانال خبری تماشاخانه پارس، از 6 تا 11 مرداد ماه هرشب ساعت 20 این سالن سینمایی محل نمایش پنج فیلم از این کارگردان بزرگ خواهد بود. یک اتفاق ساده، فرزندخواندهی ویرانگر، درخت بید، هانس جوانی از آلمان، آخرین تابستان گرابه و همچنین سفر سهراب به کارگردانی امید عبدالهی که یک مستند سینمایی از شهید ثالث است از فیلمهایی هستند که به اکران میرسند.
در دانشگاه تحصیلات تکمیلی کرمان؛
مسابقات مقدماتی پانزدهمین المپیاد جهانی رباتیک کشور برگزار شد
گروه جامعه مسابقات مقدماتی پانزدهمین المپیاد جهانی رباتیک با حضور ۱۵۰ تیم از ۱۵ استان کشور در دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفتهی کرمان برگزار شد. به گزارش روابط عمومی دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان، مدیر المپیاد جهانی رباتیک ایران گفت: هر یک از تیمهای شرکتکننده دانشجویی و دانشآموزی با سه عضو، در سه گروه سنی ۹ تا ۲۵ سال و در ۹ رشته در این دانشگاه رقابت کردند. مرتضی فرازمند افزود: مسابقات مقدماتی دو مرحله دارد که ۲۹ تیرماه نخستین مرحلهی آن در کرمان برگزار شد. وی با بیان اینکه مرحلهی دوم مسابقات مقدماتی شهریورماه در تهران برگزار میگردد، خاطرنشان کرد: مجموع امتیازات این ۲ مرحله، مشخصکننده تیمهای راهیافته به المپیاد جهانی رباتیک است که آذر ۹۷ در کشور تایلند برگزار میشود. مدیر المپیاد جهانی رباتیک ایران خاطرنشان کرد: از ایران ۱۴ تیم در مرحلهی نهایی پانزدهمین المپیاد جهانی رباتیک در کنار تیمهای ۶۶ کشور دیگر در تایلند شرکت میکند.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title="4" tab_id="1532501578140-34b15859-272a"][vc_column_text]
گفت و گو با افشین درم بخش نماینده و برگزار کننده نمایشگاه تونی کرگ در ایران
کرمان در هنر شدیدا به کمک نیاز دارد
کرمان باید یک شهر فرهنگی بینالمللی شود
رحیم بنی اسد آزاد و شیما هاشمی حدود چند ماه پیش بود که پای افشین درم بخش به کرمان باز شد کسی که سالها خارج از ایران بوده و مدیرعامل شرکت آرت کانسپت و گالری برکنر آلمان است ؛ او نمایشگاه تونی کرگ را به ایران آورد و کرمان هم این شانس را داشت تا یکی از میزبانان این نمایشگاه شود. از اردیبهشت ماه که نمایشگاه برگزار شد درم بخش رفت و آمدهای زیادی به کرمان داشت و تا حدودی فضای هنر کرمان را از نزدیک لمس کرد. برای مصاحبه با او که میدانستم حرفهای تازه ای برایم دارد مشتاق بودم که این فرصت در زمان جمعآوری آثار نمایشگاه فراهم شد و او از همه چیز برایم گفت از اینکه دوست دارد بیشتر با کرمان کار کند و اینکه کرمان باید شهری فرهنگی شود و بحثهای دیگری که شما را به خواندن آنها دعوت میکنم.
چه شد که تصمیم گرفته شد که آثار تونی کرگ به کرمان بیاید؟
تعریف موزه کرمان را سه سال پیش شنیدم، اینکه گنجینه خوبی هم از هنرمندان اروپایی و هم ایرانی دارد. در جلسهای با مدیرعامل تجسمی ایران نشسته بودیم؛گفتند که مدیرکل کرمان علاقهمند است همکاری کنیم. البته آن موقع هنوز نوع همکاری مشخص نبود. من گفتم اگر هنرمندانی که دعوت میکنیم علاقهمند بودند این کار را انجام میدهیم؛ وقتی قرار بر حضور تونی کرگ در کرمان شد چون میدانستم وقت ندارد برایش ده صفحه مطلب کلی دربارهی کرمان آماده کردم؛ او هم بعد از مطالعه گفت کرمان شهری تاریخی است و با نمایشگاه مشکلی ندارم؛ ما هم به تهران اعلام کردیم و آنها هم علاقهمند بودند و از 4ماه قبل از نمایشگاه تهران نمایشگاه کرمان قطعی شد.
ولی اول به اصفهان رفتید؟
دلیلش این بود که سال ۲۰۱۲ نمایشگاهی در اصفهان داشتیم و همین ارتباطی که الان با کرمان به وجود آمده شکل گرفته بود.
وقتی اولین بار کرمان آمدید کرمان را چگونه دیدید؟
اولین بار برای دیدن موزه به کرمان آمدم تا فضا را بررسی کنم. قبل از اینکه آثار چیدمان شود نقشههای موزه را یک به یک خیلی بزرگ چاپ میکنیم و تونی کرگ اثرش را با مگنت روی یک شیلد خیلی بزرگ جا میدهد. وقتی اینجا را بررسی کردم اولین ارتباط تاثیر خوبی بر من گذاشت.
ولی کرمان را از نظر ارتباط هنری نسبت به اصفهان و تهران عقبتر دیدم.
منظورتان از ارتباط هنری چیست؟
با مسایلی که از اینجا دیدم این شهر احتیاج به کمک دارد و من وظیفه خودم میدانم هر کاری از دستم بر میآید برای رشد هنر در کرمان انجام دهم.
وقتی تاریخ کرمان را میخوانی میبینی چه اتفاقاتی اینجا افتاده و چه رویدادهایی به وجود آمده است و فکر میکنم نباید همینجور رهایش کرد؛
این احساس درونی من بود.
میبینم رییس موزه کرمان با دو نفر کار میکند ولی موزه اصفهان 40 نفر و موزه تهران 95 نفر دارد. گالریهای اینجا 6تا است که قابل مقایسه با گالریهای تهران و اصفهان نیست. رویدادهایی هنری که در این شهر اتفاق میافتد اصلا به چشم نمیآید.
چرا در اصفهان این اتفاقات افتاده است؟
مخاطبها فرق میکنند؛ شما اینجا فرهنگ مخصوص خودتان را دارید، اصفهان فرهنگ خودش را دارد؛ فکر میکنم کرمانیها خیلی توی خودشان هستند، توی خودشان زندگی میکنند برای همین وقتی چیزی بروز داده نشود همان جور هم میماند. یکی از وظایف گالریدار این است که فرهنگسازی کند و اینرا به روز کند؛ در خیلی از خانهها اثر هنری ندیدم. این خیلی بد است، فرش خوب است ولی چقدر فرش؛ اینجا اثر هنری شناخته شده نیست؛ شما تا چیزی را نشناسی که حرکتی روی آن انجام نمیدهی، باید با برگزاری نشستهای مختلف فرهنگسازی انجام شود، درست است هزینه دارد ولی تا انجام نشود درست نمیشود.
دیگر اینکه من مساله توریست را دیدم اینجا کشش فوقالعادهای برای جذب توریست دارد، این هتل الان باید پر باشد و توریست هم وقتی وارد شهر شود با خودش فرهنگ و ایده میآورد. یکی از دلایلی که در اروپا اینقدر گالری داریم توریست است؛ توریستها به خاطر اینکه جذب فرهنگ کنند گالریها را بازدید میکنند و ارتباطی با فرهنگ آن شهر به وجود میآید.
وقتی کارها چیده شد چه دیدید؟ توقعاتتان برآورده شد؟
در اصفهان هم نمایشگاه گذاشتم ولی کرمان برایم خیلی فرق میکند دلسوزانهتر دوست دارم با کرمان باشم. مردم کرمان خیلی گرم هستند؛ مسایلی که در شهرهای بزرگ در هرج و مرج میبینید اینجا نمیبینید. فکر میکنم این شهر و مردمش از نظر ارتباط اجتماعی هنوز تمیز هستند و مریض نشدهاند؛ ولی رشته هنر در تهران مریض است، ناراحت است؛ و کسی هم نیست که اینرا درمان کند. چون کار از کار گذشته و هیچ کاری نمیتوان کرد اما اینجا هنوز جا دارد و وقت دارد. دلسوزی من به این دلیل است؛ مردمش لیاقتش را دارند و احتیاج است برای نسل جوان حرکتی شود و اینکه من تمایل به هنر را اینجا بیشتر از جاهای دیگر دیدم.
روز افتتاحیه نمایشگاه خود تونی کرگ هم تعجب کرد که چقدر علاقهمند در شهری در کویر وجود دارد.
خود تونی کرگ نظرش درباره نمایشگاه چه بود؟
"تونی کرگ" نمایشگاه را مثبت دید و به من گفت نمایشگاه کرمان از تهران و اصفهان هم بهتر بود. او محبت و دوستی را لمس کرد. معماری موزه کرمان برای یک هنرمند اروپایی فوقالعاده است، ما در اینجا معماری تاریخی را با مدرن به هم پیوند دادیم.
شما از تمام گالریهای فعال کرمان بازدید کردید میخواهم نظرتان را درباره آنها بدانم؟
گالریها همه در یک سطح بودند چون مثل اینکه زمان زیادی از شروع کارشان نمیگذرد و فکر میکنم در حد این شهر آنچه را میتوانند و از دستشان بر میآید انجام میدهند. این گالریها وظیفهشان نجات هنر است؛ اما باید به مسایل مادی هم توجه داشته باشند و این خیلی مهم است.
شما به مخارج این شش گالری ده گالری دیگر هم اضافه کنید میشود مخارج گالریای که من آلمان دارم. دلیلش هم این است به همان نسبتی که شما در کاری سرمایهگذاری میکنید باید بازدهی بدهد.
اگر بازدهی ندهد مشخصا جایی ایراد است، ایرادها همان فرهنگسازی است یعنی گالری را نمیشناسند؛ تا شناخت به وجود نیاید وضع گالری خوب نمیشود. شما اگر 50 نفر داشته باشید که هرکدام از این افراد با 50 نفر در ارتباط باشند اگر روی اینها تاثیر بگذارید و این ارتباط شکل بگیرد به خرید منجر میشود. این باید پله پله جلو برود؛ من میگویم گالریهای تهران روی نقطه 5 وگالریهای کرمان روی نقطه یک هستند از نظر فرهنگسازی تهران جا افتاده و مردم راحتتر خرید میکنند.
با این وضع معادن نمیتوانم هم بگویم کرمانیها پول ندارند؛ به نظر من فقط شناخت نیست.
در آلمان فرهنگسازی چگونه اتفاق افتاده؟
آنجا اگر بخواهم آثار هنرمندی را نمایش دهم همینجوری آثارش را نمیآورم و شروع به فروختن کنم. صدجور روی آن هنرمند کار میکنم. کارت چاپ میکنم، در اینترنت و روزنامه میزنم، سخنرانی قبل و بعد میگذارم؛ نه در گالری؛ بلکه مردم را دعوت میکنم که به استانداری و شهرداری بیایند تا ارتباط هنری شکل بگیرد.
پس اول هنرمند را معرفی میکنید؟
بله؛ اما در کرمان اول باید هنر معرفی شود، هنوز به هنرمند نرسیده است. باید بگوییم تاریخ کرمان اینرا در مورد جایگاه هنر و ما اینرا میگوید؛ باید دست به دست هم دهیم و به این جایگاه جان دوباره ببخشیم؛ نه اینکه همه منتظر باشند اداره ارشاد بیاید دست یکی یکی اینها را بگیرد؛نمیتواند؛ هنرمند از موزه و ارشاد انتظار دارد در حالی که باید از مردمی که هنر را نمیشناسند انتظار داشته باشد. با مردم حرف بزند به آنها بگوید من چه کار میکنم تا مردم نشناسند هیچ اتفاقی نمیافتد. خلاصه من اینقدر بالا پایین میکنم برای نمایشگاهی که در گالری صدمتریام میگذارم 500 نفر برای افتتاحیه شرکت کنند. اگرساعت شش شروع مراسم باشد بیشتر اوقات تا دو شب هنوز همه باهم در حال صحبت هستند و ارتباط میگیرند. در همین ارتباطات، فرهنگسازی شکل میگیرد. نه اینکه برویم یک دور بزنیم و بگوییم چه چیدمانی داشت، این کارش اینجوری بود یا نبود. گالریدار کسی است که اطلاعاتش از نمایشگاههای هنری دنیا کامل باشد
مرتب در حال رفت و آمد و دیدن باشد شما وقتی کاری را میبینید باید صد در صد بگویید این هنرمند در ایران یکی از پرفروشترین هنرمندان میشود؛ من آمستردام که میروم فقط از این گالری به آن گالری میروم در هر شهری همین است چون میخواهم بدانم رویدادهای هنری این شهر چیست و چه کار میکنند.
شما جاهای مختلف را دیدید اگر بخواهید کرمان را با آنها مقایسه کنید جایگاه کرمان کجاست؟
متاسفانه جایی نیست؛ با کشورهای دیگر اصلا نمیشود مقایسه کرد و در ایران با تمام تفاسیر میگویم کرمان احتیاج به کمک دارد اگر به آن کمک نشود از این بدتر می شود. کرمان شدیدا در رابطه با هنر احتیاج به کمک دارد. جاهایی که راه خودش را در هنر میرود یک جوری میگذرانند آنجاهایی که دارد بسته میشود باید به آن رسیدگی کنیم که کرمان یکی از آن شهرها است و فکر میکنم اگر به همین شیوه پیش برود در سه چهار سال آینده اینجا هنرمند نداشته باشید.
اینجا حرکت هنری آن چیزی که باید باشد نیست. فقط توقع است؛ همه نسبت به هم توقع دارند.
خیلیها فاصله با مرکز را بهانه میکنند این تاثیر دارد؟
میتواند تاثیر داشته باشد ولی چرا نمیگوییم کرمان یک شهر فرهنگی بشود، چرا مقایسه کنیم؛ بیاییم کرمان را یک شهر فرهنگی بینالمللی بکنیم چقدر ساختمان تاریخی خالی اینجا دارد؟ بیایید ارتباطی با تمام دنیا برقرار کنید بگویید از این تاریخ تا آن تاریخ هرکس دوست دارد بیاید، جایش را میدهیم تا کارهای هنریاش را در معرض نمایش بگذارد؛ فکر میکنید نمیآیند؟ به خدا میآیند. فقط باید استارتش را زد
این را دو سالی یک بار یا چهار سالی یک بار انجام دهید. خیلی دوست دارم کرمان شهر فرهنگ ایران شود؛ چون پتانسیلها را میبینم. موزه، تاریخ کرمان، هنرمندان و استادان را میبینم؛ همه پاک و درست هستند فقط نمیدانند از کجا شروع کنند. شما شاید نمایشگاه تونی کرگ درکرمان را معجزه ببینید ولی خیلی چیزها دیده نشد تا این نمایشگاه آمد. این پشتیبانی است؛ پشتیبانی خود من که چه جوری اینرا حرکت بدهم که انجام شود.
با حس ناامیدی و جو منفی که در کرمان وجود دارد چه باید کرد؟
اینها از ندانستنهاست وقتی کسی نمیداند اینجور رفتار میکند. در آلمان 5 گالری در خیابان ما است و از این 5 تا 3 تا چسبیده به گالری ما است، من از این وضعیت خوشحالم؛ چون اگر کسی آن گالریها را ببیند گالری منرا هم میبیند و این باعث رونق هنر می شود، رقابت مثبت خوب است؛ مشتری که گالری من میآید،گالری او را هم ببیند چه اشکالی دارد و این آزادی فکری را دارد که انتخاب کند، لازم نیست به آن تحمیل شود. در سه سال گذشته در آلمان 180گالری بسته شد. این به مسایل اقتصادی برمیگردد و اینکه واکنشهای جهانی روی هنر تاثیر میگذارد.
بازخوردی که از برپایی نمایشگاه تونی کرگ میخواستید بگیرید؛ گرفتید؟
اینرا هنوز نمیتوانم بگویم احتیاج به وقت دارد، همینکه میبینم افرادی که حرف اول را در هنر میزنند تمایل دارند با ما همکاری کنند باعث دلگرمی میشود. هنرمند آنرا انتخاب میکنم با هر هنرمندی کار نمیکنم.
چرا تا به حال این اتفاقات در کرمان نیفتاده است؟
چون کسی نبوده؛ خیلی از افراد هستند که دلسوزی هم دارند ولی سر نخ از دستشان در رفته است، همه چیز وجود دارد و پتانسیل هم است ولی سرنخ تبدیل به 50 تا شده و نمیتوانند آن اصلی را پیدا کنند. این نمایشگاهها که بیایند سر نخ هم پیدا میشود و میفهمیم همه با هم یکی هستیم، الان مسیرهای مختلفی است که این مسیرها همه باید تبدیل به یک مسیر واحد شوند.
باید افکار من با شما یکی شود؛ مساله اصلی یادگیری است؛ شما انرژی به من میدهی، ممکن است من از یک بچه 5 ساله یاد بگیرم؛ چه ایرادی دارد؟یکی که سابقه طولانی در هنر ندارد ولی علاقهمند است چرا باید رد شود؛ الان سیستم آلمان براین اساس است، آنجا ما است، من نیست؛ اگر شما خراب شوی، من خراب شدم. الان هرکس کار خودش را میکند و میخواهد اول شود؛ در صورتی که ما در هنر نفر اول نداریم همه باهم باید جلو بروند.
دغدغههای هنرمندان کرمانی با هنرمندان دیگری که در جاهای مختلف دیدید چه تفاوتی دارد؟
زمین تا آسمان تفاوت دارد. از دانشجوها میگویم؛ مثلا به یک دانشجو میگویند در وین فلان نمایشگاه هنرمند که طبق ایده او است برگزار میشود؛ او شنبه صبح با قطار میرود نمایشگاه را میبیند، بررسی میکند و بر میگردد. ممکن است هر آخر هفته چنین برنامهای بگذارد مرتبا با هنر روز ارتباط دارد. اینجا اینرا نداریم، دلیلش این است که خیلی چیزهایی که آنجا باز است اینجا بسته است.
کسی که علاقهمند واقعی هنر باشد تا یک حدی احتیاج به استاد و معلومات دارد بقیهاش را خودش رقم میزند.
دیگر اینکه دربارهی دغدغه هنرمندان خیلیها را دیدم که دوست دارند با هنر غرب ارتباط داشته باشند. در صورتیکه خودشان منبع هستند، خود ایران منبع هنر است. هنرمند ایرانی وقتی به بازار کرمان میرود آن اشکال برایش عادی است اصلا آنها را نمیبیند، زیبایی موزه را نمیبیند، ولی در اینستاگرام تابلو پیکاسو را می بیند و آن روی کارش تاثیر میگذارد؛ در صورتیکه باید بگویی تو کار خودت را بکن، مدرن بودنت را با تاریخ و فرهنگ خودت نشان بده؛ یک چیز جدید کشف کن که وقتی اثرت میرود آن طرف همه تعجب کنند.چقدر هنرمندان دنیا دوست دارند ایران را ببینند؛"اوکر" سه بار به ایران آمد،به من میگفت احتیاج به اطلاعات جدید دارم خواهش میکنم برنامه ایران را ردیف کن؛ از ایران که برگشت از ارتباطی که اینجا با مردم با ساختمانها با افرادی که با او حرف زدند برقرار کرد 6 تابلو کار کرد که در گالری لندن با قیمت خوبی فروش رفت؛ آپدیت شد قبلش قفل کرده بود.
"تونی کرگ" هم همینطور؛ ولی ما اصلا اینها را نمیبینیم و دایم میخواهیم مثل آنها باشیم و تقلید کنیم.
اطرافمان را درست ببینیم
رحیم بنی اسد آزاد این روزها پای صحبت هر کسی مینشینی همه از شرایط بد اقتصادی و شرایط نامناسب بازار میگویند؛ هر روز اخبار نگران کنندهای از افزایش قیمت و نوسان بازار فلان کالا میشنویم. شما هم مثل من اینرا لمس کردهاید. چند روز پیش با یکی از دوستان که در کار هنر بود صحبت میکردم همین حرفها را میگفت؛ او با حس ناامیدانهای میگفت: با این اوضاع بد ما که کارمان هنر است چه بکنیم؟ دیگر مگر دل و دماغی و انرژی برای مردم میماند که به سمت هنر بروند و در هنر هزینه کنند. حرفش را تایید کردم؛ اما او نا امیدتر از این حرفها بود که تایید من مرحمش باشد. از زمین و زمان گله داشت، از به هدر رفتن تلاشهایی که سالها در جذب مردم به سمت هنر کرده ناامید شده بود و از اینکه دیگر تلاشها فایده ندارد و با این اوضاع اقتصادی هنر در شهری مثل کرمان جایگاهی ندارد. حرفهایش برایم آشنا بود، اما دیگر حرفش را قبول نکردم با اینکه میدانستم همه اینها وجود دارد اما دیگر نمیخواستم تایید کنم. او را به اتفاقات هنری که در این مدت در کرمان افتاد رجوع دادم. چیزهایی که اصلا نمیبینیم. همین نمایشگاه تونی کرگ که دو هفته قبل پایان یافت. هنوز خیلیها اثرات حضور این نمایشگاه در کرمان را درک نکردند شاید از دید آنها فقط نمایشگاهی بود مثل همه نمایشگاههای دیگر که آمدند و رفتند.
در زمان جمع کردن آثار تونی کرگ فرصتی فراهم شد تا از نزدیک در جریان جمعآوری آثار باشم وقتی نظم و برنامهریزی و جدیت تیم برگزاری نمایشگاه را از ماشین حمل آثار و راننده و همه و همه را دیدم از اینکه برای لحظاتشان برنامه دارند با خود گفتم اگر این کار درست است پس ما در کرمان دور هم فقط بازی میکنیم و سرگرمیم. موزهای که هر روز با بیتفاوتی از کنارش رد میشویم چقدر برای آنها جذاب و پر از ایده بود. چرا نگاهمان همیشه بدی را میبیند؟ چرا نمیگوییم در همین شهر هم میشود کار هنری کرد و موفق بود. آنجا دیدم نیروهای مبتدی خودمان برای کمک به تیم نمایشگاه کار میکردند و اینقدر مسوول تیم از آنها راضی بود که میگفت کاش اینها نیروهای من بودند و من آنها را به آلمان میبردم.
چقدر استعداد و انرژی اینگونه به هدر میرود چون نمیدانیم چگونه از آنها استفاده کنیم همیشه حاشیهها را میبینیم.فقط دوست داریم از زمین و زمان گله کنیم. الان هم که دیگر خوراک گلایهمان جور است. کاش به جای این همه گلایه و ناامیدی که برای جامعه هنری و اطرافیانمان به ارمغان میآوریم و بذر یاس میپاشیم به اطرافمان نگاه میکردیم و میدیدیم در همین شهر پر از ایراد هم میشود نگاهی متفاوت داشت و هنرمند بود و هنرمندانه زیست و مطرح شد. قرار نیست ما همیشه دنبال دیگران باشیم.
اگر اطرافمان را درست ببینیم دیگر نیازی نیست تب و تاب غرب را داشته باشیم. یاد حرف استاد عکاسی افتادم که گفته بود حاضر است سالها دریک اتاق خالی عکاسی کند و هنوز سوژه داشته باشد. شاید خیلیها تعجب کنند اما اگر درست ببینیم این شدنی است. نمایشگاه تونی کرگ و هزاران نمایشگاه دیگر هم تا درست آنها را نبینیم نمیتواند برایمان حرکت روبه رشدی باشد. ولی اگر همین رویداد را درست درک کنیم آینده هنر این شهر را میسازدو میتوانیم سال ها از تبعاتش استفاده کنیم.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title="5" tab_id="1532501579491-bb540fd6-9062"][vc_column_text]
در نشست نقد و بررسی تئاتر «منم میرزا رضا» مطرح شد؛
میرزا رضا تروریست نبود
مینا قاسمی شامگاه پنجشنبهی گذشته، 28 تیر ماه جمعی از اهالی فرهنگ و تئاتر کرمان، به همراه عدهای از تماشاگران و بازیگران و علاقهمندان به تئاتر، در محل تالار همایون حضور یافتند تا در نشست نقد و بررسی نمایش «منم میرزا رضا»، با حضور نویسنده و کارگردان اثر، دکتر یدالله آقاعباسی شرکت کنند.
نشستی که با هدایت و بررسی دو فعال حوزهی تئاتر، پوریا قلیپور و جلیل امیری پیش رفت، و مورد استقبال قابل توجهی قرار گرفت. بهطوریکه که تمام حاضرین در جلسه، از بازیگر گرفته تا تماشاچی و کارگردان و منتقد، همگی در بحثهای مطروحه در نشست، مشارکت خود را با واکنشها و طرح نقطهنظرات موافق و مخالف خود ابراز کردند، که البته در این مجال کوتاه فرصت طرح تمامی این گفتوگوها را نداریم.
دکتر آقاعباسی در این نشست در توضیح پیرامون تئاتر منم میرزا رضا، نکاتی را دربارهی ارتباط این اثر با آثار پیشین خود با حاضرین جلسه در میان گذاشت و از سبک ویژهی آثارش، به ویژه از «منم میرزا رضا» سخن گفت و آن را تئاتری «اوراسیایی»، که تلفیقی از نمایش ایرانی و تئاتر اروپایی است دانست. این کارگردان تئاتر در راستای همین نکته، به ابراز ناخرسندیاش نسبت به فضای نقد در کرمان پرداخت و از بیان صریح و مستقیم آزردگیهایش در این زمینه پرهیز نکرد و گفت:«اکنون اگر من در تهران بودم در همهجا این را فریاد میزدند که من یک تئاتر اوراسیایی روی صحنه بردهام؛ اما در کرمان و در اینجا نشستهام و باید درمورد چیزهای دیگری صحبت بکنم که خب البته اشکالی هم ندارد! این را پذیرفتهام.»
درگیری ذهنیام
نمایش ایرانی است
آقاعباسی در این نشست تئاتر اوراسیایی را تحققی بر هدفِ یافتن زبانی مشترک در نمایش ایرانی و تئاتر اروپایی دانست و تصریح کرد:«تلفیق نمایش ایرانی و تئاتر اروپایی (تئاتر اوراسیایی) که من سالهاست مشغول کار کردن آن هستم، امری سابقهدار است و کارگردانان دیگری از جمله بیضایی نیز این کار را انجام دادهاند. بنای این نوع تئاتر هم بر این است که ما دیگر تئاتر اروپاییِ صرف نداریم و همچنین نمایش ایرانیِ صرف (تعزیه) را هم نداریم. پس باید به زبانی مشترک در نمایش ایرانی و تئاتر اروپایی برسیم.»
کارگردان «آن اسب کهر را بنگر» در ادامه با تاکید بر تمایل خود برای ساختن آثار بیشتر ِتلفیقی افزود:«من از سال 60 بود که شروع کردم به بازگشت به فرمهای نمایش ایرانی و تلفیق آنها با تئاتر اروپایی که اوج تلفیق من در این کار در تئاتر «طلسم دره تاریک» بود که تجربیترین کار من است. پیش از آن هم مشغول انتخاب چند سوژه از تاریخ کرمان بودم که اولینِ آنها، تئاتر «دوغی عنابی» بود. اما «منم میرزا رضا» در ادامهی همان کارهای تلفیقی من است و تصمیم دارم باز هم اگر شد، در همین مسیر کار کنم.»
آقاعباسی در ادامه اما با تصریح اینکه با این وجود قصد تکرار یک اثر مشابه آثار پیشین خود را ندارد، گفت:« درگیری ذهنی من همواره نمایش ایرانی بوده و هست. من سالهاست که روی نمایش ایرانی کار کرده و رساله نوشتهام و همیشه سعی میکنم از فنون نمایشهای ایرانی استفاده کنم. اما همواره آنچه که انگیزهی من در انتخاب کار است، پاسخگویی من به نیاز زمانه است. بنابراین سعی نمیکنم که یک تجربه را تکرار کنم و همواره سعی میکنم در کارهای جدیدم، حرفهای تازه بزنم. چراکه هر اثری که از نو ساخته میشود، طراوت دیگری با خود دارد.»
این تئاتر در مورد
میرزا رضا نیست
در این نشست، جلیل امیری، عضو کانون ملی منتقدان ایران، در تایید حرفهای آقاعباسی خاطرنشان کرد:«در همهی آثار دکتر آقاعباسی، همواره یک خط مشترک در بناندیشهی کارها وجود دارد که در مورد منم میرزا رضا، نهایتا منجر به این شد که ما امشب یک «تئاتر» دیدیم. ما فقط تعزیه ندیدیم در حالیکه امشب ما تعزیه را هم دیدیم، و ما فقط مضحکه ندیدیم درحالیکه مضحکه را هم دیدیم! منم میرزا رضا، استفاده از تمام عنصرهای منفرد، در قالب یک تئاتر واحد است. این نمایش تلفیق زیبا و شاخصی از کارهای دکتر بود که از عناصر نمایش ایرانی و نمایش اپیک (حماسهای) بهخوبی بهره میبرد.»
وی همچنین دیگر نقاط قوت نمایش منم میرزا رضا را عجز تماشاگر در اقرار مستقیم و سریع او در شرح آنچه که نمایش درباره ی آن بود دانست و تاکید کرد که اتفاقا همینکه تماشاگر بعد از اتمام اجرا نمیتواند دقیقا بگوید که: این نمایشنامه «قطعا» درمورد میرزا رضا بود، نشانهی این است که نمایش موفقی است. او درگیر شدنِ میرزا رضا با وجه دیگر شخصیتاش را ارجاعی قابل تطبیق با یکی از نمایشنامهی عبری دانست و گفت:«روایتهای مختلف پیرامون شخصیت میرزا رضا از تروریست خواندن او و نگاههای دیگری که به او شده در نهایت منجر به تفکر دربارهی نفس کشته شدن شاه و خشونت موجود در آن گشته است. این نمایشنامه، سرفصلهای تازهای در روایت میرزارضا ارائه کرده که موجب طرح سوالاتی از قبیل: مجاز بودن یا نبودن خشونت در ریشهکن کردن ستم و ستمگر و اینکه آیا با کشتن شاه ستم یا ستمگر از بین میرود یا نمیرود شده؛ که از نقاط قوت آن است.»
آقاعباسی در همین زمینه اظهار کرد: «داستان میرزا رضا داستان تردید است. و تردید این آدم یک مسالهی انسانی است. داستان درگیریهای ذهنی میرزا رضا با خودش است. او به گذشته برمیگردد و هرچه به روزهای آخر میرسد، محکمتر میشود تا جایی که خود میگوید: فدایی مردم ایران رضای شاه شکارم. میرزا رضا به هیچ وجه آن آدم عامیای که مردم تصویر میکنند نیست. او آدمی بوده که مسائل را میفهمیده و آدم جستوجوگری بوده که خب البته سرش هم برای دعوا درد میکرده؛ اما هرجا که میدیده حق زیر پا گذاشته میشده، میافتاده جلو! برای همین او همیشه دربهدر بوده و درگیر. همهی قصههایی که در موردش گفته میشود که او تروریست بوده برای او جایی ندارد. تروریسم را امروزه ما جور دیگری معنا میکنیم. این آدم خودش را فدا کرده است.»
آقاعباسی در همین راستا بر این برداشت فردای کرمان که:«کارگردان نمایش حق را به میرزا رضا میدهد چراکه یکجا صراحتا میگوید: من همراه توام، تو تنها نیستی، با او همدردی میکند. سیر نمایش نیز در پی تبیین چراییِ عمل اوست چراکه تردید میرزا رضای شاه شکار، تردیدی در درون او بود که درواقع تردید جامعهی امروز نسبت به عمل میرزا رضا است.»، صحّه گذاشت و گفت:«بله درست است؛ ما در اینجا دو قصه موازی داریم که دارند پیش میروند و یکدیگر را تداعی میکنند. بله، میرزا باید به نتیجه برسد و نهایتا این خودش است که باید تصمیم بگیرد که در واقعیت هم همینطور است.»
فضای مناسبی برای
کار تئاتر نداریم
امیری همچنین در ادامهی نشست در اشاره به بازی بازیگران تئاتر منم میرزا رضا، در مورد بازیِ شخص آقاعباسی خاطرنشان کرد:«حضور دکتر آقاعباسی روی صحنه خود یک پیشبیانگری (حضور) بود.
همهی ما یک پیشزمینه از بازی ایشان در ذهن داریم و همگی بازیِ دکتر را دیدهایم اما در باقی بازیگران این اتفاق وجود ندارد و آنها باید تلاش بیشتری کنند که به نسبت در این کار خوب ظاهر شده بودند.
درحالیکه در تئاترهای ما بازیهای نامتجانس و ناهمگون وجود دارد. اما در بازیِ این بازیگران اگرچه قوت و ضعفهایی هست، اما همجنس و همگون در جهت اپیک بودن اثر هستند و همگی اپیک بازی میکنند و منسجماند.»
کارگردان «کوچه بنبستی» تاکید کرد:«در شرایطی که داریم در یک فضای غیرحرفهای (نه از لحاظ دانش و بنمایههای تئوری و اندیشهای) بلکه به لحاظ وجود زیرساختهایی که عملا داریم «تلاش» میکنیم جریانی را زنده نگه داریم، کار کردن در چنین فضایی جای تقدیر دارد. در فضایی که نه سالنی برای تمرین داریم، و نه شرایطی مناسب برای کار، همین به «اجرا» رسیدنِ یک نمایش خودش جای حرف بسیار دارد.»
من دست همهی بازیگران را میبوسم
آقاعباسی در واکنش به این گفتهی امیری اظهار کرد:«من دست همهی بازیگران را میبوسم. این بازیگران از زندگی و کارشان میزنند و در شهری هنرمندی خود را به اجرا میگذارند که شهرداریِ آن بنر تئاترشان را بعد از پنج روز برمیدارد و الان که در حال اجرای تئاتر هستیم میبینیم که هیچ بنری وجود ندارد! در شهری که شما دارید میبینید چه تعداد بنر هست و چه بنرهایی هم هستند! واقعا نمیدانم این چه عمدی است! همه هم ظاهرا از دوستان و آشنایان من هستند و همه هم دستشان روی سینه است و «استاد، استاد» میکنند و همه هم کارهای هستند و میخواهند کاری برای تو انجام دهند! واقعا نمیدانم چه عمدی است!؟»
در پایان این نشست، امیری همچنین در نقد یکی از تکنیکهای تئاتر منم میرزا رضا توضیح داد:«در این نمایش تنظیم ریتم اشکال داشت و این را که میگویم منظورم سرعت ریتم نیست. در بعضی از قسمتهای نمایش، ریتم بسیار مناسب و کاملا تنظیم شدهای وجود داشت و در بعضی قسمتها، به خصوص که دیالوگ دکتر آقاعباسی شروع میشد، ریتم از بستر خودش خارج میشد و به نظر میآمد کار همانجا تمام شده است و باز نیاز به شروع مجدد است.»
در این نشست پوریا قلیپور، کارگردان و دانشآموختهی رشتهی بازیگری، که جریان پرسش و پاسخ را هدایت میکرد، آقاعباسی را از سیاسیترین کارگردانهای کرمان دانست که متونی را انتخاب میکند که به دغدغههای اجتماعی و سیاسی حال حاضر ایران و شهر کرمان توجه دارد.
انجمن نغمه ماندگار از استاد محمد میرزایی تجلیل کرد
خودمان را دستکم نگیریم
رحیم بنی اسد آزاد جمعهی گذشته «انجمن نغمه ماندگار» مراسمی را برای تجلیل از محمد میرزایی، هنرمندی که هم در عرصه خوشنویسی و هم در موسیقی کرمان جایگاه شایستهای دارد ترتیب داده بود. مراسم درسالن کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد و مورد استقبال هنرمندان و هنر دوستان از قشرهای مختلف هنری قرار گرفت. در این مراسم که با اجرای موسیقی و آواز خوانی استاد میرزایی و نوازندگی عباس منشی زاده و محمد شاهرخی همراه بود «علیرضا هاشمینژاد» خوشنویس و پژوهشگر و «سعادت ارجمند» نوازنده و مدرس موسیقی دربارهی او صحبت کردند که در ادامه گزارشی از این مراسم را میخوانید:
زندگی میرزایی پر از شاخصههای هنری است
«سعادت ارجمند» در این مراسم درباره استاد میرزایی گفت: همیشه میگویند صحبت کردن دربارهی فلانی سخت است اما من میگویم صحبت کردن دربارهی استاد میرزایی بسیار ساده است؛ چون نباید در زندگی ایشان دنبال نکات شاخص باشید؛ زندگی این مرد پر از شاخصههای هنری است.
او در ادامه تاثیر میرزایی بر موسیقی کرمان را با خاطرهای بیان کرد:« سال 63 شبی در منزل دکتر داریوش کاظمی بودیم. من برای اولین بار استاد میرزایی را آنجا زیارت کردم؛ آن شب من سنتور زدم و آقای میرزایی آواز خواندند؛ هسته اولیهی تشکیل گروه نوروز به اعتقاد من آن شب رقم خورد. اعضای اولیه گروه نوروز را آقای میرزایی به من معرفی کردند و گروه تشکیل شد و اولین اجرا در سال 64 در بزرگداشت استاد شهریار بود.»
ارجمند با اشاره به آواز خوانی میرزایی ادامه داد: در گروه نوروز 16 تا 17 سال در خدمت استاد بودیم و میتوانم به جرات بگویم که آن زمان چیزی به اسم آموزش مدون موسیقی آوازی در کرمان نبود. خوانندهای نداشتیم که یک مقام را به صورت آواز بخواند، این اتفاق به وسیله استاد میرزایی افتاد.
آواز خوانی کرمان مدیون میرزایی است
او آواز خوانی کرمان را مدیون میرزایی دانست و افزود: کرمان هرچه آواز خوانی، ردیفخوانی، بداههخوانی و مرکبخوانی دارد، از استاد میرزایی دارد.
ارجمند، تسلط استاد میرزایی به ادبیات را وجه شاخص او دانست و افزود: وجه مشترک دو هنر موسیقی و خوشنویسی، ادبیات است، و آقای میرزایی به هر سه اشراف دارد و به جرات میگویم یکی از قویترین چکامهسرایان عصر حاضر کرمان یا حتی کشور است. نمیدانم چقدر غزلهای ایشان را خواندهاید؛ بسیار قوی هستند. اینها همه در هنرش تاثیر داشته است.
میرزایی به ماهیت هنر توجه داشت
«علیرضا هاشمینژاد» خوشنویس و پژوهشگر نیزصحبتاش را اینگونه آغاز کرد: اولین باری که با آقای میرزایی دربارهی خوشنویسی صحبت داشتم در سال 64 بود. وقتی خوشنویسی را شروع کردم خیلی سریع متوجه فضایی در هنر کرمان شدم که مبتلا به خوشنویسی نبود و همهی شاخههای هنری به نوعی به این گرفتاری دچار بودند که خوشنویسی هم کمی بیشتر این معضل را داشت.
او ادامه داد: من که با روحیه نقادی در هنر شروع کرده بودم، زمانی که با آقای میرزایی آشنا شدم نویدی از فضای جدیدی در هنر کرمان دیدم و آن فضا فاصله گرفتن از عوام گرایی، توجه به تخصص و ماهیت هنر، روح واقعی هنر، رودربایستی نداشتن و بیپروا بودن بود اینها همه ویژگیهایی بود که من در آن دوره در آقای میرزایی دیدم.
هاشمینژاد با اشاره به ارتباط نزدیک و سفرهایش با آقای میرزایی افزود: در آن دوره آقای میرزایی با جریان واقعی خوشنویسی آشنا بود وکارهای متفاوت انجام میداد و این نگاه همچنان در آقای میرزایی قوی ماند. او افسوساش را هم نتوانست پنهان کند؛«ای کاش که به تناسب جایگاه و توان وشخصیت فرهنگی ایشان این تاثیر را بیشتر در فضای خوشنویسی کرمان میدیدیم».
هاشمینژاد البته مقصر را بیشتر فضا و شرایطی که تحمیل میشود دانست که حتی فیل را هم از پا در میآورد.
میرزایی در خوشنویسی ماندگارتر است
این خوشنویس ادامه داد: آقای میرزایی به شایستگی در جایگاه خودش است و این شایستگی را از توجه به جریان واقعی هنر بدست آورده است. اگر هنرمندان این را در نظر بگیرند ممکن است در انظار عمومی نباشند، اما وجود واقعیشان بالاخره آشکار میشود. تاثیری که ایشان درخوشنویسی میتوانند داشته باشند به نظر من ماندگارتر است.
هاشمی نژاد افزود: این اطمینان را میدهم که آقای میرزایی در جایگاه خودش موثر و توانمند است؛ چون بهجا حضور دارد و تاثیر میگذارد و امیدوارم فضای خوشنویسی قدر چنین آدمهایی را بداند.
او با همهی اینها در پایان گفت: مدیریت زمان و مدیریت حضور میتوانست این هنرمند را در جایگاهی بسیار موثرتر در هنر کرمان قرار دهد.
هنر برای دل است
«محمد میرزایی» که مراسم به بهانه بزرگداشت او بود نفر بعدی بود که به روی صحنه آمد. اوگفت: «واقعا نمیدانم چه بگویم؛ زبانم قاصر است از این همه لطف و بزرگواری؛ و خودم را در این مرتبه نمیبینم»
او ادامه داد: هنرمند اگر بخواهد با معیارهای اخلاقی درست، و اصول هنر زندگی کند سخت است.
میرزایی افزود: من با این حرفها که هنر برای مردم، هنر برای هنر و... اعتقادی نداشتم؛ هنر برای دل است، و اگر واقعا بر اساس اصول صحیحش کار کند، قطعا اثر خودش را بر مردم هم میگذارد.
کرمانی ها خودشان را دست کم می گیرند
او ادامه داد: کرمانیها خودشان را دست کم میگیرند و این باعث عدم اعتماد به نفس میشود؛ و این میشود که کرمان بر سر زبانها یک پله عقبتر است. در حالی که جایگاهش این نیست و خیلی توان دارد.
این استاد خوشنویسی به انجمن نغمه ماندگار هم اشاره کرد و گفت:کار این انجمن خیلی درست است و خیلی خیلی درست است. اینها دارند کاری میکنند که وظیفهی کسان دیگری است. اینها وظایف ارشاد است؛ وظیفهی مسئولینی است که مدعیاند و دم از هنر میزنند و پز هنرمند را میدهند و هرجا هنر به دردشان بخورد به کارش میگیرند.
این استاد آواز، تجلیل واقعی از هنرمند را زمانی دانست که هنرمند بتواند یک زندگی نسبی راحت و بی دغدغهای داشته باشد و در پایان گفت: امیدوارم تک تک شما مورد تجلیل وجدانتان قرار بگیرید.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title="6" tab_id="1532501605839-03eaa353-5a67"][vc_column_text]
گفتوگو با دوستدار و فعال میراث فرهنگی
بُرجکاری روی بافت تاریخی!
گروه جامعه سه سالی میشود که امضای میراث فرهنگی کرمان، پایِ طرح ساختمانِ سیتیسنتری است که درست روی بافت تاریخی این شهر بالا رفته؛ طرحی که حالا میلههای فلزیاش بالاتر از چند بنای تاریخی و در فاصلهی یکی دو متریاش قد کشیدهاند.
به گزارش ایسنا، انگار میخواهند کرمان را هم مانند تهران آفتزده کنند، مالهای تجاری به بهانهی توسعهی شهری اینروزها در هرکوچه، پسکوچه قد کشیدهاند و به جان بافت تاریخی کرمان افتادهاند؛ اقدامی که به مرور به کرمان هم راه یافته، شهری که روزگاری پایتخت چهار دورهی تاریخیِ «قراختائیان»، «آل بویه»، «آل مظفر» و «زندیه» بوده است، حالا هم فکر توسعهی شهری نه تنها با ساخت سیتیسنترها و مجتمعهای بزرگ تجاری، بلکه آپارتمانهای چند طبقه و احداث خیابانها در این شهر خودنمایی میکند و به مرور آن را تکه پاره کرده است.
اگر نقشهی هوایی شهر کرمان در سالهای گذشته و امروز را با یکدیگر مقایسه کنید، به تفاوتهای زیادی بین آن دو نقشه برمیخورید، نقشهای که امروزه کمتر اثری از تاریخ و بافت تاریخی در کرمان، در آن به چشم میآید.
اگر از کنار پروژههایی که در طول سالهای گذشته برای توسعهی کرمان مطرح شدهاند و بدون هیچ توجهی به تاریخ، بیکم و کاست جلو رفتهاند بگذریم، اما هستند هنوز پروژههای زیادی که به مرور و بدون هیچ اعتراضی شاید در قالب طرحهای زیرزمینی در حال اجرایی شدن هستند، و حتی هیچ صدای رسانهای نسبت به آنها بلند نشده است.
معجزه برای بافت تاریخی کرمان
امید ابراهیمی، دوستدار و فعال میراث فرهنگی استان کرمان اما وضعیتِ امروزی مالِ تجاری در حال ساخت در بافت تاریخی کرمان و درست روی بافت این شهر را آنقدر نامناسب میداند که معتقد است؛ فقط یک معجزه میتواند بافت تاریخی و میدان ارگ و مجموعهی گنجعلیخان کرمان را از آن وضعیت نجات دهد.
وی تاکید میکند: تیشه به ریشه زدن یعنی روی محلهی ۴۰۰ ساله «گودال خشتمالها» و در یک متری چندین کاروانسرا، تیمچهی ثبت ملی شده و بازار بزرگ کرمان که میتوانند با معماری منحصر بهفرد دورههای تیموری، صفوی، قاجار و پهلوی، ثبت جهانی شوند، سیتیسنتری بسازیم که در عرصه، حریم فنی، منظرکیفی و حتی ارتفاعی که همیشه مسئولان از آن صحبت میکنند، قرار گرفته است.
او بروز این اتفاق را در عین ناباوری همراه با سکوتِ سازمان میراث فرهنگی و البته با مجوز میراث فرهنگی کرمان میداند و میگوید: از چند سالِ گذشته با پایان گودبرداریها و نصبِ ستونهای فلزی، این مال تجاری به کمتر از یک متری «کاروانسرای تاریخی کوزهگران» نزدیک شده و در نزدیکی بازار بزرگ کرمان قد برافراشته است، به طوری که حتی پنجرههای مغازههای قدیمی بازار به روی میلههای اسکلت آبیرنگ سیتیسنتر باز میشود.
وی با بیان اینکه این مجتمع از طرف دیگر به میدان ارگ نزدیک است و در صورت تکمیل آن، نمای ضلع جنوب غربی میدان ارگ را میگیرد، ادامه میدهد: آهنها از سطح بناها و میدان تاریخی بالا زدهاند، اما میراث فرهنگی همچنان اعلام میکند، این میزان ارتفاع براساس ضوابط میراثی است و مشکلی وجود ندارد.
ابراهیمی، با اشاره به از رونق افتادن بازار قدیمی کرمان، با احداث و تجهیز این مجتمع تجاری میگوید: از همان زمانِ آغاز به کارِ ساختِ این پروژه در سالهای گذشته و در زمان گودبرداری عمیقی که برای این مجتمع تجاری انجام شده بود، بخشی از بدنهسازی میدانِ ارگ در آذرماه ۱۳۹۶ فرو ریخت، که البته میراث فرهنگی بیان این علت را به بررسیهایی که به نظر میرسد هیچ گاه انجام نشدند، موکول کرد.
او با اشاره به طرح در دست بررسی پیادهراه کردن میدان ارگ کرمان نیز تاکید میکند: تمام مجموعههای اطراف بازار که ثبت ملی شده در حریم درجه یک این سیتیسنتر قرار دارند. طرح پیادهراهسازی میدان نیز با این هدف که مانند میدان نقش جهان اصفهان اجرایی شود، در دست انجام است، اما این کار در این منطقه و با توجه به در دست ساخت بودن این مجتمع تجاری کاملا بیتدبیری است.
به اعتقاد وی، چون در ضلع جنوب غربی میدان ارگ، این بنا ساخته میشود و هیچ نشانِ تاریخی برای حضور گردشگرانی که به اصفهان و میدان نقش جهان میروند، امروز دیگر در ارگ کرمان وجود ندارد، حال این سوال پیش میآید که در پیادهراه کردن این محوطه چه تاثیری میتواند داشته باشد.
سایهی سنگین سیتیسنتر بر بازار کرمان
وی تاکید میکند: این سازهی عظیم هر روز لرزهای بر بازار قدیم کرمان میاندازد و سایهاش بر مغازههای بازار و بافت تاریخی کرمان هر روز بزرگتر میشود، چون آن در فاصلهی کمتر از پنج متریِ کاروانسرای چهارسوق، حاج مهدی، و تیمچهی عطارها قرار دارد و فقط یک متر با کاروانسرای «کوزهگران» فاصله دارد.
او با تاکید بر اینکه فقط همین چند بنای تاریخی به واسطهی ساخت یک سیتیسنتر مخدوش نشدهاند، میگوید: این ساختمان درست روی بافت تاریخی کرمان در حال ساخت است. از گذشته نیز خانههای تاریخی را خراب کردند تا خیابان از میان آن بکشند. تیمچهی «عطارها» نیز در این شرایط با وضعیت نامناسبی روبهرو شده و یک خانهی تاریخی در طول یکی دو سال گذشته تخریب شده که اکنون فقط مقرنسهای آن باقی ماندهاند و خانهی تاریخی دیگری روی بافت تاریخی در گودال خشتمالها وجود دارد که تاریخی ۴۰۰ ساله دارد و در معرض تهدید قرار گرفته است.
ابراهیمی با بیان اینکه امروز قدِ این مال تجاری بلندتر از مغازههای بازار تاریخی کرمان شده است، میگوید: حتی میتوان آن را از میدان گنجعلیخان کرمان هم به وضوح دید. ارتفاع آن از سقف بازار ۱۰ تا ۱۵ متر بالاتر است.
وی تاکید میکند: در گذشته گودال خشتمالها، نوعی روش زندگی مردم و آداب و رسوم و کسبوکار آنها را نشان میداده است.
او با بیان اینکه مجوزِ ساختِ این سیتیسنتر در حدود سه سال پیش و با امضای مدیر کل وقتِ میراث فرهنگی استان کرمان صادر شده است، ادامه میدهد: آخرین حرف میراث فرهنگی از نظر ارتفاعی این بوده که ساختوسازها و ارتفاع آنها در حریم نیست و هیچ مشکلی را برای این بنای تاریخی ایجاد نمیکند.
او ادامه میدهد: حتی نام میدانِ ارگ را از مدتی قبل به «میدان توحید» تغییر دادهاند، آن هم در شرایطی که این میدان با نام قبلی خود در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
تشویق سرمایهگذاران برای احیای کاروانسراها
این فعال میراث فرهنگی استان کرمان؛ در ادامه این پرسش را مطرح میکند که چرا مسئولان کرمان نقطهی پیشرفت و مدرنسازی در شهر کرمان را در حریم بناهای تاریخی (بافت تاریخی) انتخاب میکنند؟ و میگوید: قطعا بعد از ساخت بازاری بزرگ و مدرن، مرگ تدریجی و از رونق افتادن بازار تاریخی را میبینیم.
وی تاکید میکند: در این شرایط اگر به جای ساخت سیتیسنتر، سرمایهگذاران را توجیه میکردند که کاروانسراها و تیمچههای متروک بازار را مرمت و احیا کنند و بازار متروک قلعه محمود را سامان دهند، قطعا شرایط بهتر میشد.
ابراهیمی وضعیت این منطقه از بافت تاریخی کرمان را بعد از راهاندازی این مجتمع تجاری بدتر از گذشته توصیف میکند و میگوید: در شرایطی که هنوز این پروژه به پایان نرسیده، مشکل ترافیکی در این منطقه زیاد است، اگر قصد از بین بردن آفتهای بافت تاریخی مانند مشکلات ترافیکی را دارند، این کار نه تنها هیچ کمکی به بافت تاریخی کرمان نمیکند، بلکه با راهاندازی سیتیسنتر قطعا ترافیک منطقه به درجهی انفجار میرسد.
سرپرست استانداری کرمان:
دستگاههای اجرایی سرانه اشتغال را افزایش دهند
گروه اقتصاد سرپرست استانداری کرمان در هشتمین کارگروه اشتغال و سرمایهگذاری استان در سال 97 اظهارکرد: در ارتباط با شغل بایستی دیدگاه ما از ارائه آمار و ارقام، به سمت ایجاد شغل مفید، مثبت و پایدار تغییر یابد.
محمد جواد فدائی با اشاره به تناقضات در مورد آمار ایجاد اشتغال در استان گفت: در ارتباط با میزان اشتغال ایجاد شده در سال 96 در استان، دارای سه آمار متفاوت از سوی سازمان تأمین اجتماعی، سامانه رصد و مرکز آمار ایران هستیم که ارزیابی میزان دقیق شغل پایدار ایجاد شده در سال گذشته در سطح استان را با مشکل مواجه میکند.
وی ادامه داد: دیدگاه مدیران دستگاهها نیز برای ایجاد شغل متفاوت است، و آمار اشتغالزایی نباید دلیلی برای رفع مسئولیت باشد لذا تلاش مسئولان در زمینه اشتغال و سرمایهگذاری باید روزبهروز افزونتر شود.
فدائی با اشاره به نقش دستگاههای اجرایی و بانکها در ایجاد اشتغال تصریح کرد: دستگاههای اجرایی استان سرانه اشتغال پایدار را از راه پرداخت تسهیلات بانکی و یا فعالیتهای جدید عمرانی افزایش دهند.
سرپرست استانداری کرمان گفت: کارآموزی و مهارتآموزی به افراد جویای کار و نیز فارغالتحصیلان دانشگاهی یکی از طرحهای مهمی است که متأسفانه در سطح استان توجه چندانی از جانب دستگاههای اجرایی و نیز مراکز خدماتی و صنعتی به آن نشده است و آمار یک هزار و 628 استفادهکننده از طرح کارآموزی در استان، نشان از ضعف دستگاههای مختلف در این رابطه دارد.
اشتغال ایجاد شده در استان عدد مناسبی نیست
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمان نیز با بیان اینکه در سال 96 بیش از 39 هزار شغل جدید در سامانهی رصد ثبت شد که تعهد استان 36 هزار شغل بود، افزود: در سال 97 قرار است 35 هزار شغل در استان ایجاد شود که مجموع شغل ایجاد شده تاکنون دو هزار و 469 شغل است که عدد مناسبی نیست.
رضا اسماعیلی با اشاره به اینکه کمیته امداد تعهد 4 هزار و 500 شغل کرده است، بیان کرد: میزان اشتغالزایی به تفکیک ادارات که تعهد کردند احصا شده است.
وی با بیان اینکه تعهد شغل شهرستان کرمان برای سال 97 بیش از 6 هزار و 700 شغل است، گفت: از این میزان تعهد اشتغال تاکنون 277 شغل در شهرستان کرمان ایجاد شده است.
اسماعیلی با اشاره به اینکه شهرستان کوهبنان تعهد 437 شغل در سال جاری را داشته است، افزود: شهرستان کوهبنان کمترین تعهد اشتغالزایی در استان را داشته که تاکنون برای 40 نفر شغل ایجاد و در سامانهی رصد ثبت شده است.
وی با اشاره به آمار اشتغال ارائه شده در سامانهی رصد افزود: در ارتباط با آمار اشتغال، ما با سامانهی رصد و 42 دستگاهی سر و کار داریم که متأسفانه در ارائهی اطلاعات دقیق همکاری لازم را نمیکنند.
فقر نیروی کار ماهر در استان
مدیرکل فنی و حرفهای استان کرمان نیز گفت: مهمترین شاخص توسعه یک کشور وجود نیروی کار ماهر است که در این رابطه استان کرمان با فقر نیروی کار ماهر مواجه است که در این زمینه ما با نیازسنجی، آموزش و ارزشیابی افراد میتوانیم به ایجاد نیروی کار ماهر کمک کنیم.
محمدرضا جهانگیری اظهارکرد: نیازهای شغلی استان در سازمان فنی و حرفهای احصا شده که نشان میدهد جمع نیازهای شغلی استان 100 هزار شغل در قالب 500 حرفه است و آمار کنونی نیز نشان از وجود 117 هزار جویای کار در سطح استان است.
وی با اشاره به اهمیت آموزشهای کوتاهمدت در ایجاد نیروی کار ماهر گفت: طرح کارورزی در محیط کار یکی از طرحهای خوبی است که به توانمندسازی نیروی کار و آماده کردن فرد برای دستیابی به شغل پایدار موثر است و با استفاده از این طرح تاکنون توانستیم زمینهی آموزش 178 نفر در محیط کار را فراهم کنیم.
جهانگیری با اشاره به طرح کارورزی نیز افزود: در بحث کارورزی نیروی کار تاکنون 1628 نفر در مراکز مختلف مشغول به آموزش و فعالیت شدهاند که متأسفانه از برنامهریزی 5 هزار نفر برای سال گذشته عقب هستیم.
کتابخانه گویا ویژه کودکان نابینای کرمان افتتاح شد
گروه جامعه مراسم افتتاح سیزدهمین کتابخانهی گویای سامسونگ ویژه کودکان نابینا با حضور مدیران بخش مسئولیتهای اجتماعی سامسونگ، نمایندگان انجمن نابینایان کشور و مدیران ارشد استان کرمان در باغ کتابخانه ملی کرمان برگزار شد.
به گزارش ایسنا، علیاکبر جمالی، مدیرعامل انجمن نابینایان ایران در این مراسم گفت: با توجه به اینکه سرانه مطالعه در کشورمان بین ۲ تا ۱۵ دقیقه است، باید اعلام کنم که سرانه مطالعهی کودکان نابینا در حداقل میزان ممکن قرار دارد زیرا این افراد دسترسی مناسبی به کتاب ندارند.
وی با بیان اینکه حتی معادل نیمدرصد کتابهایی که هر سال منتشر میشود، برای نابینایان کتاب چاپ نمیشود، تاکید کرد: در قوانین جدید دولت الزامی ایجاد کرده که باید به معلولان و نابینایان خدمات فرهنگی ارایه شود.
امیدواریم با اجرایی شدن این قوانین، نابینایان به کتابها و مجلههای بیشتری دسترسی داشته باشند.
مدیر ارشد بازاریابی سامسونگ نیز در این مراسم گفت: هدف سامسونگ ایجاد فضاهای آموزشی و دوستانه برای افراد نابینا و کمبینا است تا بتوانند مهارتهای جدیدی کسب کنند.
فرهاد هجرت تاکید کرد: سامسونگ با درک علایق نابینایان، تا به امروز حدود 15000 هزار عنوان کتاب صوتی در زمینهها و رشتههای مختلف تهیه کرده که این کتابها توسط مردم عادی و همچنین هنرمندان محبوب کشور خوانده و با سرمایهگذاری سامسونگ برای استفاده نابینایان آماده شدهاند.
آبرسانی به 5 روستای رودبارجنوب؛
گروه اقتصاد 160روستای رودبارجنوب فاقد آب هستند
مدیرامور آبفار رودبارجنوب گفت: 5 روستای مجتمع آبرسانی دشت مهران در آینده نزدیک به شبکهی آبرسانی وصل میشوند.
به گزارش روابط عمومی شرکت آبفار استان کرمان، موسی دیدهور با اشاره به بازدید معاون فرماندار رودبار، مدیرعامل و معاونین شرکت آبفار کرمان از مجتمعهای مختلف آبرسانی این شهرستان افزود: در این بازدیدها از روستاهای چاهحسن، محمدآباد کپکی، تکل حسن، محمدآباد کهنچراغ، شهرک کاظمآباد و سیاهکهور بازدید و روند اجرای پروژهها از نزدیک بررسی شد.
وی با بیان اینکه در اغلب این روستاها اجرای خط انتقال آب در دست اجرا است، گفت: در رودبارجنوب 78 روستای بالای 20 خانوار فاقد آب هستند و با اجرای پروژههای در دست اقدام، بخش زیادی از این روستاها به نعمت آب شرب دست پیدا میکنند.
مدیر امور آبفار رودبارجنوب اظهارکرد: در مجموع 160روستای این شهرستان فاقد آب هستند که با اجرای پروژههای ذکر شده حدود 60 روستا به شبکهی آبرسانی متصل میشوند.
بازداشت سرکرده باندهای کلان موادمخدر در کرمان
گروه جامعه بازپرس شعبهی پنجم دادسرای عمومی و انقلاب مرکز استان کرمان از بازداشت یک تبعهی پاکستانی از سرکردگان باندهای کلان موادمخدر و توقیف50 میلیارد ریال وجه نقد از حسابهای قاچاقچیان مواد مخدر توسط سربازان گمنان امام زمان(عج) در استان کرمان خبر داد.
حمید گرامی در تشریح جزئیات این خبر گفت: طی یک ماه گذشته در راستای ضربه به بنیانهای مالی باندهای کلان قاچاق مواد مخدر، 11پرونده تحت عنوان پولشویی در دادسرای کرمان تشکیل و اموال و وجوه نقد 22 قاچاقچی کلان مواد مخدر تحت رصد اطلاعاتی قرار گرفت و با دستور مقام قضایی توقیف شد.
وی تصریح کرد: در راستای منویات رهبر معظم انقلاب مبنی بر مبارزهی ریشهای با قاچاق مواد مخدر، اداره کل اطلاعات استان کرمان اقدام به شناسایی حسابهای بانکی اعضای چندین باند بزرگ قاچاق مواد مخدر که سالها در منطقهی جنوبشرق کشور اقدام به شرارت مینمودند کرد.گرامی ادامه داد: پس از رسیدگی مقدماتی به این پروندهها در دادسرای عمومی و انقلاب مرکز استان کرمان و با توجه به اینکه این وجوه از طریق قاچاق مواد مخدر،آدمربایی و قاچاق سوخت تحصیل شده بود، تقاضای ضبط آن به نفع دولت داده شده است.
بخشش قاتل به احترام امام رضا(ع)
گروه جامعه با حضور پرچم بارگاه امام رضا(ع) و خدام رضوی در زندان جیرفت اولیای دم به حرمت پرچم بارگاه رضوی از قصاص صرف نظر و مانع از اعدام شدند.
رئیس ستاد سیرهی رضوی جنوب استان کرمان اظهارکرد: این فرد ۱۱ سال پیش مقتول را در یکی از روستاهای جیرفت به قتل رسانده بود که پس از گذشت این مدت و صادر شدن رای اعدام، قرار بود بامداد اول مرداد ماه جاری، این حکم به اجرا درآید که با حضور خادمان آستان قدس رضوی و صحبت و رایزنی، خانواده به بخشش رضایت دادند.
حسین مشایخی گفت: در بالای چوبهی دار اولیای دم با اعلام بخشش قاتل در کنار پرچم بارگاه رضوی صحنهای را به نمایش گذاشتند که نشان از عشق و ارادت به این امام رئوف دارد. وی بیان کرد: اولیای دم با این کار از خانواده و فرد قاتل خواستند تا با وقف همهی اموال و داراییهای خود به نام امام رضا(ع) سبب آزادی دوباره از بند زندان شود.
سقوط آسانسور جان شهروند کرمانی را گرفت
گروه جامعه مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری کرمان از فوت یک شهروند به علت سقوط اتاقک آسانسور خبر داد.
به گزارش روابط عمومی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری کرمان، علی عسکری گفت: حادثهی سقوط آسانسور در خیابان هزار و یک شب رخ داد لذا بلافاصله تیم امداد و نجات از نزدیکترین ایستگاه به محل این حادثه اعزام شد. وی اظهارکرد: آتشنشانان با حضور در محل حادثه به سرعت عملیات امداد و نجات و انتقال فرد حادثهدیده از داخل چاله آسانسور را آغاز کردند.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری کرمان گفت: یک نفر از شهروندان که برای انجام امور خدماتی به داخل چالهی آسانسور وارد شده بود، به علت سقوط اتاقک آسانسور دچار حادثه شده و متاسفانه فوت کرد.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title="7" tab_id="1532501607586-99c535fe-3c49"][vc_column_text]
یادداشت مهدی ایرانی، بهمناسبت انتشار کتاب«سه شتران روانه به اسمیرنا»؛
روایتی نیمهنوستالژیک از ایران و صنعت فرش
در عهد باستان دشمن اصلی ایران یونانیان بودند و بزرگترین لطمهای که به جهانشاهی (امپراطوری) هخامنشیان وارد آمد به دست اسکندر گجسته و سربازان یونانی بود که دودمان هخامنشی را نابود کرد و تخت جمشید را به آتش کشید و سلوکیهای یونانی حدود 250 سال بر ایران حکمرانی کردند و تلاش بر چیرگی فرهنگ یونانی بر فرهنگ ایرانی کردند. اما اگر هرودوت، با همهی گزافگوییها و دروغهایی که در سراسر نوشتههایش مشهود بود؛ اگر گزنفون، اگر کتزیاس و دیگر مورخین یونانی و رومی نبودند ما چیزی از تاریخ دورهی باستان ایران نمیدانستیم و اگر میدانستیم محدود و منحصر به چند سنگ نبشته و کتیبه و تندیس و امثالهم بود.
دیرینگی فرشبافی در ایران، به شهادت فرش پازیریک، به سدههای چهارم و پنجم بیش از میلاد میرسد. اوج هنر فرش بافی در دورهی صفویه است؛ بیشترین حجم تولید فرش و بنابراین بیشترین تعداد بافندهها در ایران در اوایل قرن بیستم میلادی، بیش از 5 میلیون نفر است و بنابراین صنعت قالیبافی بزرگترین صنعت بومی کشور بود.
جالب است که برجستهترین کتاب راجع به این صنعت را یک انگلیسی به نام سسیل ادواردز نوشته که بعد از هفتاد سال از تاریخ چاپ آن هنوز مشروحترین توضیحات دربارهی تولید فرش، رنگها و طرحها و کیفیت بافت در مناطق مختلف ایران در آن کتاب که « قالی ایران » نام دارد یافت میشود.
اغلب پژوهشگران و علاقمندانیکه مطالبی دربارهی قالیبافی ایران نوشتهاند وامدار کتاب « قالی ایران » هستند و به قول ظریفی، حاشیههایی بر کتاب سسیل ادواردز نوشتهاند.
حال پس از دهههای متوالی یک پژوهشگر و علاقمند انگلیسی دیگری به نام «آنتونی وین» در قالب تاریخ شرکت
کمپانی قالی شرق (Oriental carpet Manulucturing Co) شرحی بر توسعهی صنعت فرش در طول قرن بیستم میلادی نوشته که با ترجمهی روان و تخصصی و کششدار «یدالله آقاعباسی» و «زهرا آقاعباسی» با عنوان « سه شتران روانه به اسمیرنا» روانه بازار شده است.
نویسندهی کتاب دانشآموختهی دانشگاه اکسفورد در رشتهی زبانهای فارسی و ترکی است؛ چند سالی نمایندهی همین شرکت در همدان بوده؛ مدتی در گنبدکاووس به مدیریت میادین اسب سواری پرداخته؛ در بیست سال گذشته تقریبا هر ساله به ایران سفر کرده و شناخت خوبی از ایران و مردمانش دارد؛ چندین و چند کتاب و مقاله دربارهی ایران نوشته و پیشینهی مناسبی برای تالیف این کتاب داشته است.
شرکت «او. سی. ام» فعالیتش را در ایران در سال 1911 آغاز کرد و در سال 1986 متوقف و ورشکسته اعلام شد. تقریبا کلیهی اسناد حسابداری، گزارشهای تحلیلی از شرایط ایران و نامههای رد و بدل شدهی شرکت که قاعدتا سر به هزاران برگ میزند، در جعبههایی در انباری متروکه در سال 2007 در اختیار نویسنده قرار میگیرد تا تاریخچهی شرکت را استنتاج کند و به رشته تحریر در آورد.
نویسنده، نوشتن تاریخچهی شرکت را مستمسکی یا محملی قرار میدهد تا رویدادهایی که در همهی کشورهاییکه با فعالیتهای شرکت ارتباط داشتهاند، از انقلاب مشروطه در 1906، جنگ جهانی اول، انقلاب اکتبر در روسیه، استقرار حکومت جمهوری در ترکیه، سقوط والاستریت در آمریکا، رفتن رضا شاه، اشغال ایران، ملی شدن صنعت نفت، کودتای 28 مرداد و انقلاب اسلامی چه تاثیری بر روند تولید و فروش قالی داشته است .
به قول خود نویسنده، او تاریخچه را همچون رشتهی پیوندی بهکار میگیرد، تا از این طریق، چگونگی تاثیر این رویدادها را نه فقط بر کسب وکار شرکت، بلکه بر زندگی بافندهها، رنگرزها، ریسندهها، گردآورندگان محلی فرش و دلالانی که برای آنها کار میکردند، یعنی گمنامان حوزه فرش نشان دهد. درواقع،این کتاب« نهفقط دربارهی مردمی است که دستاندرکار تولید و تجارت فرش بودند، بلکه دربارهی زمانهای است که این مردم در آن زندگی میکردند ».
فعالیت شرکت از مشهد و سلطانآباد(اراک) و تبریز و همدان آغاز شد و سرانجام به کرمان و مناطق دیگر رسید و دراوج کار بیش از ده هزار بافنده برای شرکت «او.ام. سی» کار میکردند و در کنار شرکتهای خارجی دیگر، و تجار تبریزی که 40 درصد صادرات در انحصار آنان بود، قالی ایران جهانگیر شد.
نویسنده دربارهی صنعت فرش دستباف در همهی مناطقی که شرکت در آنجاها فعالیت داشته پرداخته؛ ولی آنچه برای ما کرمانیها اهمیت دارد این است که او عاشق کرمان است و مینویسد: « کرمان دلپذیرترین شهر ایران است ، ... از سه طرف در احاطهی کوهستانهاست.... بهدلیل دوربودن از تهران و از هر پایتختهای پیشین ایران، همیشه از سیاست دور بوده و مردم آن ملایمترین و بیتکلفترین مردم ایران هستند».
اگر علاقمند به قالی و صنعت قالی بافی هستید، اگر علاقمند به روایتی نیمهنوستالژیک، نیمهرومانتیک، نیمهواقعبینانه با چاشنی طنزی زیرپوستی از اوضاع و احوال ایران در قرن بیستم میلادی هستید، این کتاب را که هنرمندانه ترجمه شده است را توصیه میکنم. بخشهایی از کتاب بسیار لذتبخش و بخشهایی بسیار آموزنده است.
وضعیت پیچیدهی بازار جهانی پسته
گروه اقتصاد درست در شرایطی که ایران با تهدید جدی تحریمهای امریکا مواجه است و برای تامین نیازهای ارزیاش به صدور بیشتر محصولات غیرنفتی شدیدا نیازمند است؛ امسال متاسفانه با کاهش 80 درصدی پسته مواجه شدهایم. در همینحال، این روزها روابط تجاری چین و امریکا پرتنش شده و هیچ بعید نیست که دامنهی جنگ تجاری امریکا به اروپا هم برسد. بهاین ترتیب این اتفاقات تا چه اندازه میتواند بر اقتصاد ما تاپیرگذار باشد؟
برخی تحلیلگران بازار براین باورند که این جنگ تجاری میتواند بهنفع اقتصاد پسته ایران باشد. هفتهی گذشته محس جلالپور کارشناس و فعال بازار پسته اولین کسی بود که خبر داد چینیها با وضع 45درصد تعرفه بر پستهی امریکا راه ورود این محصول را به بازار چین با مشکل جدی مواجه کردهاند. جلالپور اما دو روز بعد در کانال تلگرامیاش نوشت با توجه به محدود بودن تولید پسته ایران، ما نمیتوانیم خلا عدم حضور امریکا را در بازار چین پر کنیم، و تاکید کرد؛ «اگر نگوييم پستهخوران چينی امسال ناچارند از مصرف پسته ایرانی و آمریکایی صرف نظركنند، احتمالا مجبورند پول بيشتری براي آن بپردازند». یادداشت جلالپور را در ادامه بخوانید.
چینیها پسته را به عنوان آجیل شاد میشناسند چون ظاهرش بهگونهای است که انگار میخندد. اما درگیری تجاری رئیسجمهور آمريكا با چین ممکن است شکست بزرگی برای کشاورزان پستهکار آمریکا باشد که عملا با تعیین تعرفه قافیه را به ایرانیها میبازند.
سوال آمريكاييها اين است: آیا این اقدامات شما حفظ امنیت ملی بود آقای ترامپ؟
بعد از آن که دونالد ترامپ تعرفههای فولاد و آلومینیوم وبعد از آن تعرفه واردات کالاهای چینی را معادل 50 میلیارد دلار بالا برد، پکن هم درصدد جبران برآمد. چین تعرفه واردات پسته آمریکایی را از 5 به 45 درصد در سال جاری افزایش داده است. این اقدام چین دقیقا منطقهای را هدف قرار میدهد که جمهوری خواهان در آن آسیبپذیرند. حدود 99 درصد پسته آمریکا در دره «سن خواکین» کالیفرنیا تولید میشود، منطقهای که خاستگاه جمهوریخواهانی مانند دیوید والادو، جف دنهام و دوین نانز است.
این منطقه به تازگی هم با محدودیتهای برای پمپاژ آب دلتای رودخانه سن خواکین ساکرامنتو مواجه شده است. افزایش قیمت آب در یک دهه گذشه باعث شده است تا کشاورزان زیادی در این منطقه به جای کشت یونجه و دیگر محصولات ارزانقیمت به تولید محصولات مغزدار مانند پسته و بادام رو بیاورند. درست است که این محصولات نیز آب زیادی لازم دارند اما به لطف تقاضای فزاینده در جهان به ویژه چین، قیمتشان نیز بالاست.
بیش از نیمی از پسته تولید شده در آمریکا به خارج صادر میشود و چین و هنگکنگ به تنهایی نیمی از صادرات پسته آمریکا را خریداری میکنند. در ده تادوازده سال گذشته ارسال پسته از کالیفرنیا به چین 1300 درصد رشد داشته است.
آمریکا سال گذشته بزرگترین صادرکننده پسته در جهان بود (217599 تن) و ایران با اختلاف نه چندان زیادی (144300 تن) در جایگاه دوم. صادرات پسته دیگر کشورها چندان به چشم نمیآید پس تنها جایگزین پسته کالیفرنیا در چین پسته ایران است.سوال اين است كه آيا واقعا ارزش دارد که دونالد ترامپ افزایش تعرفه فولاد و آلومینیوم را به خاطر منافع ملی پس بگیرد چرا که چین هم در پی جبران و شلیک به سوی دشمن تجاری خود است.
در عین حال اداره کنترل منابع آب ایالت کالیفرنیا این ماه قیمت آب را برای تحویل بالا برده است تا از ماهیها و آبزیان حفاظت کند. با افزایش قیمت آب و پیش آمدن مساله جديدي بنام تعرفههابرای کشاورزان پستهکار سخت است که بتوانند از این کار سود ببرند.
کشاورزان کالیفرنیا مدتهای زیادی از لیبرالهای ساکرامنتو شکایت داشتند و گلهمند بودند اما به نظر میرسد حالا باید بسیار بیشتر از سیاستهای دولت جمهوري خواه ترامپ بترسند.
این گزارش وال استریت ژورنال بود اما اوضاع آن گونه که این روزنامه آمریکایی ادعا کرده به نفع پسته ایران نیست. چون بر اساس تازه ترین برآوردها، امسال به دلیل خشکسالی و تغییرات اقلیمی، تولید پسته در ایران 80 درصد کاهش یافته است. به این ترتیب اگر نگوييم پستهخوران چينی امسال ناچارند از مصرف پسته ایرانی و آمریکایی صرف نظركنند، احتمالا مجبورند پول بيشتری براي آن بپردازند.
در نشست مسئولان سازمان صنعت، معدن و تجارت عنوان شد
مصوبهی تنظیم بازار ملاک نرخگذاری است
گروه اقتصاد معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان با بیان اینکه دولت اقدامات ویژهای در تنظیم بازار آغاز کرده، گفت: کالاهای اساسی طبق قانون تمرکز وظایف سال ۹۲ به جهاد کشاورزی واگذار شد و مسئولیت تنظیم بازار، قیمت و اعمال نظارت به عهدهی این نهاد است.
محمدرضا خواجویی در جمع خبرنگاران با بیان اینکه تنظیم بازار کالاهایی که دارای اولویت کمتری هستند به عهدهی سازمان صنعت، معدن و تجارت است، اظهارکرد: کالاها و خدمات صنفی که شامل کالاهای توزیعی، تولیدی، خدماتی و خدمات فنی هستند نیز در حیطه کار سازمان صنعت و معدن میباشد.
وی تصریح کرد: در واحدهای توزیعی، قیمت کالا بر اساس درصد سودی که قانونگذار تعیین کرده و فاکتور معتبر است و در واحدهای تولیدی نرخ کالا بر اساس نرخ پیشنهادی اتحادیهها، در کمیتهی نرخگذاری و کمیسیون مصوب میشود.
خواجویی با اشاره به اینکه قیمت سایر کالاها و خدمات نیز در جلسه تنظیم بازار تعیین میشود، گفت: بر اساس آخرین بخشنامهی رییس جمهور و وزیر صنعت، معدن و تجارت همهی نرخگذاریها باید مصوبهی تنظیم بازار را داشته باشند.
معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان خاطرنشان کرد: هیچ واحد صنفی حق ندارد نرخ بزند و افزایش قیمت داشته باشد.
مردم نگران تامین کالا نباشند
وی با بیان اینکه در تامین کالاهای اساسی مردم مشکلی وجود ندارد، افزود: در حال حاضر بیش از ۵ برابر نیاز کشور ذخیرهی کالا وجود دارد، هیچ مشکلی نداریم و مردم نباید نگران باشند.
وی همچنین از راهاندازی سامانهی جامع انبارها خبر داد و بیان کرد: همهی انبارها باید در این سامانه ثبت شوند تا جابهجایی کالا قابل رصد باشد.
بازار را رصد و کنترل میکنیم
معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان نیز یکی از وظایف این معاونت را رصد و کنترل بازار عنوان کرد و گفت: در طول سال سه طرح مهم نظارتی در ماه رمضان، فصل بازگشایی مدارس و نوروز اجرا میشود.
محسن میرزایی افزود: هر یک از این طرحها با توجه به زمانی که برای آنها مشخص شده از یک تا ۲ ماه طول میکشد.
وی تصریح کرد: در شرایط فعلی تلاش مضاعفی در حوزهی نظارت و بازرسی صورت میگیرد و همکاران ما دو شیفت در سطح شهر حضور دارند و از واحدهای صنفی بازدید میکنند.
میرزایی ادامه داد: شماره تلفن ۱۲۴ نیز به صورت شبانهروزی آماده دریافت شکایات مردم است.
معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان با بیان اینکه متاسفانه مردم استان مطالبه گر نیستند و این امر ایجاد مشکل کرده است، گفت: در آینده طرحی تحت عنوان «هر شهروند یک بازرس» را اجرا خواهیم کرد که مردم تخلفات را گزارش بدهند تا هم کار ما تمرکز بیشتری پیدا کند و هم کسبه احساس نارضایتی نداشته باشند.
وی نصب برچسب قیمت را مهم دانست و اظهارکرد: بسیاری از واحدهای صنفی این مساله را رعایت نمیکنند.
میرزایی افزود: تمام واحدهای صنفی موظف هستند برای فروش بیش از ۱۰ هزار تومان فاکتور صادر کنند و برای کمتر از این عدد نیز در صورتی که خریدار متقاضی باشد، باید فاکتور صادر شود.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس مکاتبهای که با اتاق اصناف داشتیم اگر کالاهای مشمول عرضه در جایی انبار شده باشند و کشف شوند، مشمول احتکار میشوند.
معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان ادامه داد: ضرورت عرضهی تمام کالاها اعلام شده و اگر کسی انباری دارد باید اعلام کند.
گلیم چهل ماشوله کرمان ثبت ملی شد
گروه جامعه مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمان از ثبت ملی روستای بیدکردویه شهرستان بافت در رشتهی گلیم چهل ماشوله خبر داد.
غلامرضا فرخی روز دوشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: روستای بیدکردویه استان کرمان در کنار 10 روستا و شهر دیگر به عنوان شهر گلیم چهل ماشوله به ثبت ملی رسید.
وی بیان کرد: این تصمیم در آخرین نشست شورای انتخاب شهرها و روستاهای ملی صنایعدستی، پس از ارائه گزارشی از شاخصها و نقاط قوت توسط مسئولان ارشد منطقه گرفته شد.
مدیرکل میراث فرهنگی کرمان اظهار داشت: بافت این گلیم در دهستانهای فتح آباد و دشتاب؛ به ویژه روستاهای بیدکردویه و زردشت شهرستان بافت، همچنان توسط هنرمندان انجام میشود.
وی تاکید کرد: صادرات، ترویج و توسعه صنایعدستی، حوزه میراثفرهنگی، جاذبههای گردشگری، میزان فعالیت تشکلهای غیردولتی از جمله شاخصهایی است که برای انتخاب شهرها و روستاهای ملی صنایعدستی در این شورا مدنظر قرار میگیرد.
فرخی گفت: تشکیل شورای راهبردی انتخاب شهرها و روستای جهانی صنایعدستی به مدیریت رئیس سازمان میراث فرهنگی قدم بعدی پس از انتخاب شهرها و روستاهای ملی صنایعدستی است.
گلیم چهل ماشوله یا سینه ریز از مشهورترین دست بافتههای شهرستان بافت کرمان است که قدمت آن به دوران صفویه و ورود ایل افشار به این منطقه باز میگردد.
چهل ماشوله نوعی طرح راه راه است که با تکنیک جفت قلاب و به صورت معکوسباف بافته میشود. همچنین چپ بافبودن این دستبافته یکی از ویژگیهای منحصر بهفرد تکنیک بافت این محصول در کرمان است.
مهمترین نقوش این نوع دست بافته چهار گل، چهار فصلو، ترمئو، چوگونو، خارا، کله قوچی، سم قاطرو، گنبهای و غیره است.
پیش از این در تابستان سال 96 گلیم شیرکی پیچ و شهر سیرجان دیگر شهر استان کرمان به عنوان شهر جهانی گلیم ثبت جهانی شد.
روستای بیدکردویه حدود 25 کیلومتری شمال غرب شهرستان بافت واقع شده و از مناطق ییلاقی و خوش آب هوا به شمار می رود.
فعال محیط زیست :
قانون زیست محیطی فعالیت معدنی رعایت نمیشود
دبیر شبکهی انجمنهای زیست محیطی استان کرمان گفت: موضوع مهم امروز در بحث محیط زیست ناتوانی و ضعف اِعمال قانون است که سازمان محیط زیست باید از توان اجرایی خود بهره ببرد تا دست سوءاستفادهکنندگان از این حوزه حیاتی را برای همیشه قطع کند. به گزارش ایرنا، بابک رمضانی افزود: برای اغلب مسائل محیط زیست راه حل قانونی و راهکار پیشبینی شده و به منظور صیانت از شاخصهای این حوزه در شرایط فعلی نیاز به وضع قانون جدید نداریم. وی با اشاره به فعالیت معدنی گسترده در استان کرمان که برخی از آنها مشکلات زیست محیطی ایجاد کرده، خاطرنشان کرد: همانگونه که در قانون دیده شده، هرگونه مجوز فعالیت معدنی باید با تایید سازمان حفاظت محیط زیست باشد که در مواردی این مساله به درستی رعایت نمیشود. این فعال محیط زیست ادامه داد: بهطور مثال منطقه معدنی بحرآسمان در جنوب کرمان جزو مناطق حفاظتشده محیط زیست است و بر روی سفرههای زیرزمینی آب منطقه قرار گرفته و نباید با فعالیتهای معدنی خارج از ضوابط، این ناحیه نیز به سرنوشت دیگر نقاط آسیبدیده استان دچار شود.
وی با بیان اینکه تجمعات مردمی در برابر تخلفات زیست محیطی با قوت پیگیری میشود، اظهارکرد: گزارشهای مردمی بطور مستمر به سازمان حفاظت محیط زیست میرسد و باید سازوکاری طراحی شود تا مشکلات در کمترین زمان ممکن رسیدگی شود. رمضانی با اشاره به فعالیت گسترده سمنهای محیط زیست در کرمان تصریح کرد: این تشکلها بدنهی مردمی سازمان حفاظت محیط زیست هستند که خالصانه فعالیت میکنند، اما با مشکلات مالی مواجه هستند که باید برای تامین درآمد آنها راهکاری اندیشیده شود.
مدیرعامل برق جنوب استان کرمان:
حوزه برق قسمتهای شرقی در شرايط مساعدي است
نمایندگی برق در بخش روداب شهرستان نرماشیر افتتاح شد.
به گزارش روابط عمومی شرکت توزیع نیروی برق جنوب استان کرمان، امام جمعه نرماشیر در مراسم افتتاح این نمایندگی گفت: امروزه برق یکی از نيازهاي اساسي مردم ميباشد و متاسفانه خاموشيهاي امسال باعث ايجاد سختيهايي در بين مردم شده است. وی افزود: اين مشکل در سطح ملي است و بايستي تمام مردم در زمينهی مديريت مصرف اهتمام ورزند تا شاهد کمترين خاموشيها در اين منطقه باشيم. امام جمعه نرماشیر با اشاره به پتانسیل خوب این شهرستان در زمینهی انرژیهاي پاک از جمله انرژي باد و خورشيد تصريح کرد: بايستي در اين زمينه سرمايهگذاري بيشتري انجام شود تا بتوانيم در اين منطقه توليد انرژي پاک داشته باشيم.
مهدوینیا، مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق جنوب استان نیز با اشاره به بسته سرمايهگذاري نظامشهر بم، بيان کرد: در اين منطقه در زمینهی انرژي پاک با همت ساير مسئولين اقدامات خوبي انجام شده است. وی با بیان اینکه در حوزهی برق قسمتهای شرقی در شرايط مساعدي ميباشيم، خاطرنشان کرد: زيرساختهاي مناسب برق در شهرستانهاي بم، فهرج، نرماشير، ريگان انجام شده تا بتوانيم خدمات بهتري به مردم اين منطقه ارائه نمایيم.
مهدوینیا افزود: در چهار شهرستان مذکور حدود ۱۵ میلیارد تومان نقدینگی در راستاي رفع افت ولتاژ و ساير مشکلات اين شهرستانها هزينه کرديم اما اگر تابستان امسال با مشکل خاموشی روبرو شدهایم به دلیل کمبود برق تولیدي در سطح کشور ميباشد.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title="8" tab_id="1532501608614-c8d9092c-37ae"][vc_column_text]
شب نهم مفرغ به بزرگداشت دکتر سید ابوالفضل ریاضی اختصاص یافت
جامعه فرهنگی در مهجوریت نماند
مینا قاسمی شامگاه چهارشنبهی گذشته، موسسه فرهنگی مفرغ (با حمایت مجتمع مس سرچشمه) با برگزاری مراسم ویژهی بزرگداشت دکتر سیدابوالفضل ریاضی در رفسنجان جمع زیادی از اهل علم و فرهنگ با حضور در این مراسم به این پزشک داروساز و شاعر ادای احترام کردند.
در شب نهم از شبهای فرهنگی مفرغ که در سالن شهید زکریای رفسنجان برگزار شد، سیدعلی میرافضلی، مهدی محبیکرمانی و حمید نیکنفس سخنرانی کردند و در انتهای مراسم با تقدیم لوح و هدایایی از این شخصیت علمی و هنری رفسنجان تجلیل بهعمل آمد.
ادای احترام به شهید ارسلان و شهید بندی
دکتر ریاضی در این مراسم طبق عادتِ مالوفِ بیان بیشترینِ حرفها و نکات، در قالبِ کمترینِ الفاظ، در مراسم بزرگداشت خود نیز طی صحبتی کوتاه، ارج بزرگان فرهنگ و ادب کرمان و به ویژه شاعرانِ رفسنجان را یادآوری کرد و گفت: «این شهر به خود میبالد که اساتید و شاعران گرانقدری چون میرافضلی، محبی و نیکنفس را که عمری را صرف تحقیق و پژوهش در ادبیات قدیم و جدید، امثال و حکم و ضربالمثلهای حکمتآمیز کردهاند و آثار با ارزش خود را بر ما عرضه داشتهاند را در دامان خود پرورش داده است. جملگی این بزرگان از مفاخر این خطه به شمار میآیند. خداوند توفیقشان دهد.»
این شاعر و پزشک داروساز همچنین، مادهی تاریخی را که در قالب رباعی برای ادای احترام به شاعران شهید روانپاک، شهید ارسلان و شهید بندی سروده بود را برای حضار قرائت کرد و یاد آنان که در عملیات هورالعظیم سال 1364 به فیض شهادت رسیدند را زنده کرد.
بعد از تو بهار ما خزان خواهد بود
معراج تو درس عاشقان خواهد بود
هرجا که گلی شکفت در هر شب شعر
این یاد شهید ارسلان خواهد بود
و این جملهی «این یاد شهید ارسلان خواهد بود»، جمع آن به حروف ابجد میشود هزار و سیصد و شصت و چهار.
انگارهی منفی مردم از شاعران را به هم ریخت
سیدعلی میرافضلی در این نشست با تاکید بر اهمیت جایگاه شخصیت فرهیختهای چون دکتر ریاضی در شهرستان رفسنجان، از شخصیت او به عنوان شخصیتی ویژه و کمالیافته یاد کرد و در بیان تاثیر او بر تفکر و شعورِ شاعریِ مردم رفسنجان گفت:«در زمان نوجوانیام که افتخار عضویت در انجمن شعر رفسنجان را داشتم، این را میدیدم که انگارهی ذهنی بعضی از مردم از شخصیتِ شاعران، شخصیتی آشفته، افسرده و ناتوان بود. اما انجمن شعر رفسنجان با حضور دکتر ریاضی، موجب به همریختگیِ این انگارهی ذهنی شد و همواره دکتر خود تجسم کاملِ اعتلای فرهنگ بودند که برای همیشه تصویر شاعری صاحبکرامت و بزرگوار را در اذهان تثبیت کردند.»
وی ادامه داد:« مردم رفسنجان، و تمام کسانی که در حوزه شعر و ادب فرهنگ کار میکنند، ایشان را با همین خصوصیتِ ویژهی آراستگی و جمال و کمالشان میشناسند. اما شاید از شکستهنفسیِ دکتر، و بخت بد ما است که هنوز مجموعهی آثار ایشان منتشر نشده است. ولی چند وقتی است که دوستان دارند همت میکنند تا کتاب ایشان به زیور طبع آراسته شود و من امید دارم هرچه زودتر مجموعه اشعار ایشان به چاپ برسد.»
بزرگان ما عمود خیمهی اقتدار جامعه هنری هستند
مهدی محبی کرمانی در این مراسم، با بیان اینکه:«هنوز ما را اهلیتِ گفت نیست، کاشکی اهلیتِ شنودن بود»، نکاتی را پیرامون زخمهای پیکرهی جامعهی فرهنگی و هنری استان گوشزد کرد و توضیح داد:«جامعهای که ما آن را ساختهایم، جامعهای است که بهرغم همهی عزت و اعتبار و حرمتی که در بین مردم دارد اما، هنوز نتوانسته جایگاه واقعی خودش را در تاثیرگذاری بر جریانهای فرهنگی جامعه و به تبع آن سایر جریاناتی که متاثر از یک جریان فرهنگی هستند، بگذارد.»
وی تاکید کرد:«مشکل اصلیِ ما، در فقدان نهادهای مدنی و فرهنگی است. نظام پزشکی با اقتدار مطالبات جامعه پزشکی را پیگیری میکند و دیکته میکند، نظام مهندسی هم همینطور. شاید بخشی از قصور جامعهی فرهنگی و هنری در نهادسازی، برمیگردد به سوءظن مداومی که همیشه دولتها به جامعهی فرهنگی داشتند. اما بخش عمدهی آن هم برمیگردد به عملکرد خود جامعه در طول تاریخ جامعه فرهنگی و هنری.»
مدیرعامل موسسه فرهنگی مفرغ افزود:«متاسفانه جامعهی ما بیش از آنکه از علم و هنر و صناعت خود بگوید، شمشیر جنگاوران را صیقل داده است. مشکل در عدم مفاهمه و عدم گفتوگو است. آدمهای بزرگی در میان ما میآیند و میروند و ما رسم پیشکسوتداری را بهجا نمیآوریم. بخش عمدهای از قصور ما برمیگردد به مناعت تاریخی ما که حالا هم که جمع، جمع فرهنگی و خودمانی است، میشود خود مشتومالی هم کرد.»
محبیکرمانی ادامه داد:«میخواهم این را بگویم که متاسفانه بخشی از مشکلات ما هم برمیگردد به تنگنظریهای خود ما در درون خودمان که شاید لازم باشد که برگشتی به درون خود داشته باشیم. تمام تاریخ ما تاریخ جنگاوریها و کشت و کشتارهاست که شاید به ضرورت میباید این اتفاق میافتاد اما امروز وضعیت آنچنان نیست. امروز با این انفجار اطلاعات، با این رسانهها و حتی با اینرسانههای نوببا، نباید جامعه فرهنگی در مهجوریت بماند.»
او سپس بر وظیفهی اهالی فرهنگ و هنر در اکرام بزرگان این وادی تاکید کرد و گفت:«همواره عادت بدی داشتیم و داریم. دور از جان همهی بزرگانِ جمع، میگفتند ما مردهپرستان خوبی هستیم! منتظر میمانیم بزرگی از میان ما برود و ما از او تقدیر کنیم. این خیلی تلخ است. که چه بشود؟ که داغ دل خانوادهاش را تازه کنیم؟ اگر قرار است حرمتداری از بزرگان بشود باید تا هستند انجام بدهیم. بزرگان ما برکت هنر، عزت ما، افتخار ما و عمود خیمهی اقتدار جامعه هنری هستند. قدر این بزرگان را بدانیم.»
وی سپس در مورد شخصیت دکتر ریاضی تصریح کرد:«ما کوچکتر از آن هستیم که قرار باشد در مورد دکتر صحبتی بکنیم اما فقط میخواهم تمام ارادت قلبی خودم را به خدمات 50 سالهی ایشان، لااقل در رفسنجان (پیش از آن در تهران و یزد بودند)، تقدیم کنم و برای ایشان طولانیترین عمر ممکن را آرزو کنم.»
به خاطر دکتر ریاضی بود که شاعر شدم
حمید نیکنفس همچنین در این مراسم فرازهایی از تجربیات و خاطرات خود از آشنایی با دکتر ریاضی را با حاضرین مراسم در میان گذاشت و با تاکید بر اهمیت جایگاه شاعری دکتر، ورود خود به شعر از سنین کودکی را از تاثیرات او عنوان کرد. نیکنفس در این مراسم گفت:«در خاطرم هست در ایام جوانیام، حتی اگر به خاطر کسالت گذارم به داروخانهی دکتر ریاضی نمیافتاد اما گاهی از پشت شیشه دکتر را نظاره میکردم و همواره شیکپوشی و برازندگی ایشان را تحسین میکردم. بگذارید این را بگویم که اگر من شاعر شدم، به خاطر دکتر ریاضی و تاثیری بود که از ایشان، از شخصیت ایشان و از قدرت شاعری ایشان گرفتم.»
گفتنی است در این مراسم، جهانبخش و مسلم حسنشاهی شاعران طنزپرداز با قرائت اشعار خود به این مجلس شور و حالی دیگر بخشیدند.
یکی از اشعار دکتر ریاضی را در ادامه بخوانید:
دور دگر
عکس رخ دلدار چو از پرده در افتاد
دل پر زد و چون صاعقه شوری به سر افتاد
جان و دل و عقل و خرد از خلق بدر رفت
زهد و ورع و ذکر و دعا بیثمر افتاد
جانانه به یک جلوه که فرمود بیفروخت
آن شعله جانسوز که در خشک و تر افتاد
دل خون شد و آوارهی صحرای جنون گشت
چون لاله از آن داغ که اندر جگر افتاد
لب چون که گشود از هم و آغاز سخن کرد
بر رخ عرق شرم به قند و شکر افتاد
از ساغر چشمش همه سرمست و طربناک
چون نوبت ما گشت به دور دگر افتاد
نگاهی گذرا به زندگی دکتر ریاضی
اشتهار دکتر ریاضی عموما به داروسازی و داروخانهداری است و بیش از آن به مردمداری و خلق و خوی پر حلاوت، و پرستیژ و کلاس اجتماعی او که خاطرهی جمعی تمام اهل رفسنجان است. داروخانهی دکتر ریاضی، واقع در خیابان شهدای رفسنجان، همواره محل مراجعهی مداوم هر جویندهی درمان و تسلای جسمی و روحی بوده و هست.
سید ابوالفضل ریاضی سال 1316 در یزد به دنیا آمد، پدرش مرحوم سیدعلی عبدالحسین از بزرگان یزد بود. سال 1344 دکترای داروسازی خود را از دانشگاه تهران اخذ و بلافاصله به رفسنجان آمد، داروخانه دکتر ریاضی در همان سال در رفسنجان گشایش یافت. تسلط او به سنت طب اسلامی و گیاهان داروئی از یکسو و فنآوریهای جدید داروسازی از طریق بازدیدهای مستمر او از کارخانجات و شرکتهای بزرگ داروسازی جهان از سوی دیگر، فرصت بینظیری برای رفسنجان نه تنها در عرضهی مجموعه داروهای جدید که در ساخت داروهای خاص نیز فراهم آورد، که در طول پنجاه سال گذشته و تا به امروز در خدمت مردم رفسنجان بوده است.
او در شعر طبعی لطیف و در فنون شاعری ذوقی بدیع دارد، نخستین اشعارش را در مدرسه سرود، و در بیشتر سبکهای شعر طبعآزمایی کرده است. به خصوص به نظم آوردن داستانها و افسانههای محلی بخشی از فعالیتهای ارزشمند ادبی و فرهنگی اوست. او پای ثابت انجمن شعر رفسنجان و محور بسیاری از شبهای شعر ریشهدار و مداوم رفسنجان و هم محفل همیشگی بزرگانی چون مرحوم سیدحسین مرعشی، سید جلال مهدوی، حاج فخری، حاج احمد حسنی خصوصا شهدای والامقام شهید حسین ارسلان و شهید صفاری (بندی سیرجانی) در انجمن شعر شهید ارسلان بوده است.
دبیر انجمن دفاع از آزادی مطبوعات خبر داد؛
سیدمحمود دعایی برندهی «قلم طلایی» شد
گروه جامعه دبیر انجمن دفاع از آزادی مطبوعات، از انتخاب سید محمود دعایی برای اهدای جایزه «قلم طلایی» خبر داده و میافزاید: این جایزه طی آیین ویژهای در روزخبرنگار( 17 مرداد) به ایشان اهداء میشود.
عباس صفاییپور به خبرنگار ایسنا گفته؛ «قلم طلایی» به چهرههای شاخص علمی، فرهنگی، سیاسی و مطبوعاتی که اقداماتی در راستای ترویج، توسعه و تثبیت آزادی بیان در مطبوعات و گردش آزاد اطلاعات انجام دادهاند، اهدا میشود.
او در توضیح این انتخاب میافزاید: هیات داوران انجمن دفاع از آزادی مطبوعات پس از نشستهای متعدد، چهرههای مختلف را مورد بررسی قرار میدهد و در نهایت بر اساس ۱۰ شرط (امتیاز) فرد نهایی شایسته قلم طلایی را در آن سال معرفی میکند.
صفاییپور تصریح میکند: حجتالاسلام والمسلمین محمود دعایی در سال ۹۶ از بین ۱۲ نامزد به عنوان فرد شایسته قلم طلایی معرفی گردید که در نهایت با اکثریت قاطع آراء و بدون هیچ مخالفی انتخاب شد.
او در ادامه با اشاره به اینکه «دعایی» مدیر مسئول روزنامه اطلاعات، از چهرههای برجسته و نمادین در نهادسازی و ترویج آزادی بیان است، خاطرنشان میکند؛ فضایی که ایشان برای شنیدن صداهای مختلف فراهم کرده، تواضع و تلاش او در جهت نقد و فراهم آوردن بستر گفتوگو، شکیبایی، خویشتنداری و مقابله با هرنوع خشونت، از ویژگیهای انتخاب او است. علاوه برآن، او نیم قرن مبارزه و تلاش برای آزادی بیان و اطلاعرسانی در کشور را در کارنامهاش دارد.
شخصیت سیدمحمود دعایی را فارغ از اینکه یک روحانی است، یا مدیرمسئول روزنامه اطلاعات، چندین دوره نمایندهی مجلس و حتی حدود نیم قرن تلاش در حوزهی رسانه داشته، دوست دارم، و برای ایشان احترام فراوان قائلم. معتقدم او همهی اینهایی که برشمردم هست؛ اما یک «آن» و «ویژگی» بالاتر هم دارد که مخصوص خود اوست.
«دعایی» اهل مدارا و گفتوگوست؛ مردمدار، مهربان و لبخندی بدون ریا دارد؛ سعهی صدر او را یک لهجه ملیح و گفتار شیرین همراهی میکند؛ و مرام فروتنی را باید در محضر او آموخت. این اخلاقیات به مقام، منصب و لباس او مربوط نیست؛ و معدل این ویژگیها از او یک شخصیت کمنظیر ساخته است. عمرش دراز باد.
این انتخاب شایسته را، بهایشان، مردم کرمان و همهی اهالی رسانه و فرهنگ کشورمان تبریک میگوییم.
شبه رسانه جایگزین رسانه میشود!
محمد لطیفکار هفته گذشته شایعاتی در استان منتشر شد که تعدادی از مسئولان دستگیر شدهاند. بدنبال آن موجی گیج و نگران کننده استان را در نوردید. اگرچه این شایعه در آغاز با واکنش رسانهای مواجه نشد، اما خبرهای بعدی از سوی مسئولان قضایی حاکی از این بود که با شایعهپردازان برخورد میشود. واکنش بعدی این بود که متهمان با تمهیداتی حضور خود را در رسانه مطرح کردند تا شایعهسازان را وادار بهعقبنشینی شوند.
حالا که چند روز از ماجر گذشته، و بهقول معروف آبها از آسیاب افتاده است خوب است تاملی به فضای رسانهای استان و کشور در این خصوص داشته باشیم. بهویژه اینکه این ماجرا نشان داد که جامعهی ما از نظر رسانهای تا چند اندازه مستعد آسیبپذیری است. جالبتر اینکه ما اکنون در عصر رسانه زندگی میکنیم و فضای اجتماعی کشور ما بیش از هر زمان دیگر حضور رسانهها را احساس میکند و مردم هر لحظه از طریق گوشی همراه خود با رسانهها در ارتباط هستند.
تا آنجا که خبر دارم، پای شایعهی اخیر خوشبختانه به هیچ رسانهی رسمی نرسید، و اخبار مربوط صرفا در فضای مجازی دست بدست شد. اما از سوی دیگر، رسانهها هم نقش خلاقانهای در کنترل، مدیریت و سرکوب این شایعات از خود بروز ندادند؛ و این نکته جای تامل دارد.
این ماجرا نشان داد که رسانههای ما اغلب در برابر توفانهای خبری و سرعت نفوذ شایعات توانمندی لازم را ندارند. در مقابل، شبه رسانههای وابسته به اشخاص یا گروههای بینام و نشان و یا خودسردبیر، هروقت اراده کنند میتوانند با راه انداختن موج رسانهای فضا را بهسود علائق خود تغییر بدهند. قدرتنمایی رسانههای بینشان در حالی رو به گسترش است که رسانههای رسمی هر روز، یکی بعد از دیگری رو به انفعال میروند؛ ابتدا بهصورت نیمه تعطیل و چندی بعد رسمی یا غیر رسمی به دام خود تعطیلی ناخواسته گرفتار میشوند.
چند ماه بعد از گران شدن سرسامآور کاغذ، دولت هنوز در مواجه با این مشکل، اقدام موثرو نجاتبخشی انجام نداده است. در حالیکه هزینههای تحریریه و فنی رسانهها به شدت رو به فزونی دارد، نظام اطلاعرسانی و سیستم توزیع آگهی دولتی و ثبتی و دانه درشتهای خصوصی و خصولتی بهشیوهای است که رسانههای پرکار و با کیفیت آسیب میبینند. سیاستهای یارانهای ارشاد هم که دائم در حال تغییر است و از این سمت، سهمی در بهبود فعالیت رسانههای با کیفیت احساس نمیشود. سوی دیگر این اتفاقات؛ شرایط بسیار دشوار دسترسی آزاد خبرنگاران حرفهای به اطلاعات است که اغلب مدیران ما هنوز خود را موظف به پاسخگویی در مقابل رسانهها نمیدانند، و از مطبوعات توقع انتشار رپرتاژ و خبرهای روابط عمومی خود را دارند.
در این مجال کوتاه، فرصتی برای تبیین مشکلاتی که فهرستوار برشمردم وجود ندارد؛ اما بهاجمال میگویم؛ رسانهها در شرایط کنونی در شمار بزرگترین سرمایهی اجتماعی کشورند، که باید به آنها بهای لازم را بدهیم. و چنانچه این بیسیاستی و بیاعتنایی به رسانهها ادامه یابد، بهطور قطع، جامعهی ما از گزند آسیبهای شبه رسانهها که رو به افزون هستند در امان نمیماند.[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_tabs][/vc_column][/vc_row]
نظر خود را بنویسید