گروه جامعه ـ پس از آنکه در نخستین جلسهی گردشگری نوروزی در دیماه سال گذشته، از سوی استاندار کرمان پیشنهاد فعالیتهای فرهنگی و هنری در پلاتوها و گالریها در نوروز داده شد؛ تعدادی از گالریهای شهر کرمان خود را برای اجرای یک برنامه آماده کردند.
به گزارش فردای کرمان، آنها طرحی را نوشتند که در آبانبار گنجعلیخان در ایام نوروز برنامههای متعدد هنری اجرا شود؛ طرحی که با وجود پیگیریهای مداوم از سوی چهار گالری، هرگز به مرحلهی اجرا نرسید و حالا شیما هاشمی، یکی از مدیران کافهگالری آزاد با انتقاد از نحوهی مواجههی شهرداری، میراثفرهنگی و اداره کل فرهنگ و ارشاد استان با طرح آنها، میگوید: «ما قصد داشتیم در آبانبار گنجعلیخان نمایشگاه هنرمندان کرمانی را بگذاریم همچنین کارگاههای زنده هنری با حضور استادان برجستهی رشتههای مختلف نقاشی، نگارگری، خوشنویسی، طراحی، گرافیک، حجم و مجسمهسازی، عکاسی، مرمت و... برای ۲۰روز برگزار و از هر رشتهی هنری استادانی را دعوت کنیم تا در روزهای مختلف صبح و عصر در محل آبانبار، به خلق آثار هنری بپردازند و مردم بهویژه گردشگران غیربومی بدانند کرمان از لحاظ فرهنگی و هنری چه شهر غنیای است».
او اظهار میکند: «در بخش دیگر برنامه، اجرای پرفورمنس را داشتیم که هم داخل آبانبار و هم در راستهی بازار، صبح و عصر اجرا میشد. همچنین اجرای موسیقی هنگ درام و تلفیق آن با زنگ جَرس که خاص کرمان است را هم در نظر گرفته بودیم».
او با بیان اینکه تمام هدف ما این بود که فرهنگ و هنر و آبانبار کرمان را معرفی کنیم؛ جایی که در این سالها مهجور مانده و اگر جستجو کنید نامی از آبانبار کرمان نیست در حالی که در گذشته آب انبار کاربرد زیادی در کرمان داشته؛ میافزاید: «برآورد اولیهی ما برای اجرای این طرح 170میلیون تومان برای ۸ساعت برنامه در ۲۰ روز بود اما وقتی آن را به شهرداری ارائه کردیم گفتند که توان تامین این هزینه وجود ندارد و قیمت شما غیرواقعی است. طرح را چندبار تغییر دادیم و با حذف قسمتهایی هزینه را تا 50 میلیون تومان هم پایین آوردیم اما در نهایت گفته شد که تنها برای معرفی آبانبار حاضرند 25 میلیون برای تبلیغات بدهند؛ این اما با آنچه ما گالریها در نظر داشتیم متفاوت بود. میخواستیم هم هنرهای تجسمی کرمان و هم آبانبار را معرفی کنیم اما با این هزینهی کم به شرطی راضی شدیم که آبانبار را مدت بیشتری از ایام نوروز به ما بدهند تا آنجا را به مکانی هنری تبدیل کنیم که هم هنر و هم آبانبار را به همه بشناسانیم».
او با بیان اینکه حدود دو ماه مدام پیگیر تایید و هماهنگی برای اجرای این برنامه بودیم، میگوید: «اما دست آخر گفتند که آبانبار را نمیتوانیم در اختیار شما قرار بدهیم؛ مشکل قانونی دارد، شاکی خصوصی دارد و در آخر هم برقش مشکل دارد و... هر روز یک بهانه آوردند. حرف از آبانبار متروکهای است که گوشهی بازار به حال خود رها شده و همین را هم از ما دریغ کردند».
هاشمی شرح کاملی از پیگیریهایی که انجام دادهاند را ارائه میکند و سپس با یادآوری اینکه شهردار کرمان در نشست خبری پیش از نوروز برنامهی آبانبار را هم بهعنوان یکی از برنامههای شهرداری معرفی کرده است، ادامه میدهد: «اما این برنامه هرگز اجرا نشد و میخواهم بپرسم چرا؟».
او اظهار میکند: «در جریان پیگیریهایی که داشتیم متوجه شدیم چهقدر بیاعتنایی از سوی مسوولان نسبت به گالریها و هنر تجسمی وجود دارد این در حالیاست که ما چند گالری بهعنوان بخش خصوصی، طی سال گذشته برنامههای خوب و متعددی اجرا کرده بودیم که مورد استقبال هم قرار گرفته بود اما وقتی خواستیم پا را از گالری بیرون بگذاریم و به دعوت و پیشنهاد خودشان برنامههایمان را با مشارکت دولت برگزار کنیم، جز ناامیدی و بیانگیزگی چیزی به ما داده نشد!».
او میافزاید: «به استناد خواستهی استاندار و به دلگرمی خبری که شهردار دربارهی اجرای برنامهی ما دادند حدود دو ماه کار را پیگیری کردیم و حتی برنامههای نمایشگاهی اسفندماه را کنسل کردیم تا این طرح را اجرا کنیم ولی همه چیز در نهایت به ضرر ما تمام شد».
هاشمی افزود: «من گالریدار تمام سال با هزاران مشکل و سختی کارم را انجام میدهم و هیچکس نمیگوید شما هم وجود دارید در شهری مثل کرمان، انگار برخلاف جریان رودخانهای در حال شنا هستیم و از هر طرف هم به ما سنگاندازی میشود و هم طوفان تندی میوزد؛ وقتی من اینها را برای هنر تحمل میکنم چون به هدف بزرگتری میاندیشم باید جایی هم دلگرم شوم».
او ادامه میدهد: »میگویند برای تجسمی نمایشگاه خوشنویسی از سه استاد در گالری شهرداری گذاشتیم؛ حرفتان قبول؛ اما چرا گالریهای خصوصی را ندیدید؟ حالا ندیدید، چرا وقتی علی شیرازی در افتتاحیهی نمایشگاه با آن همه مخاطب مردمی میگوید چون در کرمان گالری نبوده ما به گالری شهرداری آمدیم!!؟؟ شما ساکت مینشینید؛ مگر شما نمیدانید به چه سختی گالریهای شهر سر پا هستند.»؟
هاشمی ادامه میدهد: «مردم مخاطب بالقوه گالری هستند و شما باید آنها را با گالریها آشنا کنید میهمان شما تمام زحمات چند ساله ما را برای معرفی گالری به مردم به باد داد، بله شما ما را نمیبینید. برای نمایشگاه گالری خودتان تمام شهر پر از بیلبورد است اما آیا یک بار برای یک گالری در طول سال این کار را کردهاید.»؟
مدیرگالری آزاد میافزاید: «من و دیگر همکارانم شاید بهزودی مجبور به تعطیلی شویم چون خاری در چشم خیلیها بودیم. زندگیمان را قمار کردیم و پای هنر گذاشتیم اما انگار فرزند سرراهی هنریم. انگار جای ما اینجا نیست؛ این چیزی است که در راهروی همین ادارات شنیدیم. باورمان نمیشد ولی شنیدیم و بخش بزرگی از دنیای آمال و آرزوهایمان فرو ریخت، دنیایی که دیگر چیزی از آن نمانده است».
بنا به گفتهی هاشمی، در ابتدا گالریهای یادگاران، رستاک، دیبا، سروستان و آزاد قرار بود در این برنامه همکاری کنند که بعد، گالری یادگاران از کار کنار کشید و چهار گالری ادامه دادند اما راهی که رفتند در نهایت به بنبستی ختم شد که آنها را سخت گلایهمند و بی انگیزه کرده است.
9038
شیما هاشمی مدیر کافهگالری آزاد انتقاد کرد
جای خالی گالریها در برنامههای نوروزی
شاید بهزودی مجبور به تعطیلی گالریها بشویم
نظر خود را بنویسید