گروه اقتصاد ـ بخش شهداد در شهرستان کرمان که گفته میشود 80 سال است در تقسیمات کشوری بهعنوان «بخش» معرفی شده، شهرها و روستاهای متعددی دارد و اگرچه دورههای تاریخی پرفروغی را پشت سر گذاشته و صاحب یکی از قدیمیترین تمدنهای باستانی سرزمین ایران نیز است ولی طی دهههای اخیر، آنطور که باید، برای توسعهی آن فکری نشده تا جایی که طی سالهای اخیر، محرومیت این منطقه از منابع اشتغالزایی و امکانات آموزشی و بهداشتی موجب شده مهاجرت از شهداد شدت زیادی بگیرد و کورسوی چراغ اقتصاد آن تنها در دست خردهمالکان کشاورز روشن مانده است. روستاهای پرتعداد این منطقه علاوه بر اینکه اقتصادی قوی ندارند، از امکانات آموزشی و درمانی نیز محروم مانده تا جایی که همواره، یکی از جدیترین خواستههای بیشتر روستاییان، جادهی دسترسی است. این در حالیاست که در استان نیز، راهبردی مشخص و برنامهای مدون که محور توسعهی این منطقه را مشخص کند وجود ندارد و تنها اقدام بزرگ سالهای اخیر، حضور هواپیمایی ماهان در منطقه برای سرمایهگذاری است که مردمان محلی هم، نسبت به آن چندان خوشبین نیستند. این منطقه که بیابان لوت بهعنوان یکی از خاصترین جاذبههای طبیعی دنیا را در خود دارد، با مشکلات و مسائل متعددی روبهروست. نوروز امسال، استاندار کرمان، در نخستین روز رسمی کاری، به این منطقه سفر کرد و از نزدیک در جریان برخی از این مشکلات قرار گرفت. در دیدار مردمی که محمدجواد فدایی در امامزاده زید شهداد داشت، مسئولان محلی شهداد برخی مشکلات خود را در میان گذاشتند؛ از شور بودن آب شرب روستاهای تکاب شمالی تا تعطیلی زایشگاه شهداد و کمبود آب کشاورزی و نیاز قنوات به احیا و بیپولی صندوقهای خرد روستایی و حادثهخیزی جادهی کرمانشهداد و نیاز به دو بانده شدن آن و نبود پارکینگ کنار پیست اسکی سیرچ و تاریکی ورودی شهر و نبود امکانات تفریحی برای جوانان و کودکان و ... در جریان آن سفر، استاندار کرمان ضمن اینکه از همهی شهدادیها دعوت کرد برای توسعهی زادگاهشان وارد عرصه شوند، به اهالی قول داد که در کرمان جلسهای برای پیگیری درخواستهای آنان برگزار خواهد کرد.
29 خردادماه این جلسه در استانداری کرمان و با حضور جمع پرتعدادی از مسئولان محلی بخش شهداد از ائمهجمعه تا دهیاران برخی روستاها برگزار شد.
علی بابایی، فرماندار کرمان گفت که در سفر استاندار، حدود 77 درخواست از سوی اهالی شهداد و اندوهجرد مطرح شده که برای رسیدگی به آن در کرمان جلسهای تشکیل داده و با مدیران شهرستان آن را بررسی و آن را به 17 مصوبه تبدیل کردهاند.
عصر چهارشنبه، در جلسهای که دو ساعت و نیم طول کشید، دربارهی برخی از این مصوبات توضیحاتی داده شد.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، علی سعیدی، مدیر جهاد کشاورزی استان کرمان گفت: «در بخش کشاورزی عمدهی مشکلاتی مطرح شده در زمینهی احیای قنوات بوده که در سال 97 برای 80 رشته قنات شهداد، 166 میلیارد تومان بودجه گذاشته شده است و اگر بخواهیم در کل استان، اینطور که به قناتهای شهداد کمک کردیم به قناتهای دیگر نیز اعتبار بدهیم باید کل بودجهی وزارتخانه را به استان کرمان بدهند».
کشیتوئیه صاحب آب شرب سالم میشوند
پس از این، دربارهی ساماندهی گلزار شهدای شهداد و اندوهجرد و حمایت کمیته امداد از متقاضیانی که در سفر استاندار درخواستهایی داشتهاند، صحبت شد و بعد، مشکل آب شرب روستای کشیتوییه بررسی شد. جهانشاهی، دهیار کشیتوییه گفت که آبی ما مصرف میکنیم بهداشتی نیست. کشاورزان آب مزارع را به خانهها آورده و استفاده میکنند. علی رشیدی، مدیر آبفار استان توضیح داد که این روستا و پشیتوئیه (در بخش گلباف) خودگردان هستند و آب آن، تحویل ما نیست ولی آمادگی داریم تا آن را تحویل بگیریم. جهانشاهی گفت که موافق این پیشنهاد رشیدی هستند ولی مسئله این است که آب فعلی روستا مالک دارد و مالک آن کشاورزان هستند ضمن اینکه برای نصب کنتور و خرید آب توان اقتصادی در روستا وجود ندارد. این دو روستا 65 خانوار دارند که به دستور استاندار قرار شد شبکهی آب به آبفار واگذار و بررسی شود چند خانوار تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند تا امتیاز رایگان به آنها داده شود.
به گزارش استقامت، بلوردی، رئیس راه و شهرسازی استان کرمان نیز در این جلسه، تقاضاهای اهالی شهداد برای ساخت جاده را مطرح کرد و توضیح داد که اقدامات لازم برای برگزاری مناقصهی احداث این راهها را انجام داده و تا شهریورماه امسال، پنج جاده از جمله دهنو ـ شهداد یا دهنو ـ حجتآباد ـ شهداد را میسازند.
ساخت جادهی اندوهجرد ـ جهر ـ پشوئیه اما به گفتهی بلوردی یک مورد خاص است. بخشی از این جاده در مسیر رودخانه قرار دارد و پیش از این، در یک قرارداد ملی نیز گنجانده شده بوده است. بلوردی گفت که این جاده را از آن قرارداد خارج کردهاند و در حال پیگیری برای ساخت آن هستند.
جادۀ شهداد ـ نهبندان همچنان بسته است
در این جلسه، سیدعلیخانی، مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای استان خبر داد که جادهی شهداد ـ نهبندان نیز همچنان بسته است.
این مسیر در جریان سیلابهای فروردینماه امسال تخریب شده است. سیدعلیخانی توضیح داد: «30 کیلومتر کامل تخریب شده است و دو طرف مسیر هنوز حالت باتلاقی دارد و حتی پیاده هم نمیشود از آنجا تردد کرد». وی افزود: «در توافق با معاون وزیر و رئیس سازمان راهداری و شرکت ساخت و توسعه زیربناها، قرار شد بیایند یا همین جاده را بسازند یا مسیر دیگری برای آن انتخاب شود». وی ادامه داد: «این جاده از حوزهی وظایف ما خارج شده چون اعتبارات ما پاسخگوی آن نیست». بلوردی نیز گفت: «90 میلیارد تومان برآورد اولیه برای ساخت این جاده است. گزارشی از این جاده به رئیسجمهور نیز داده شده و قرار است از اعتبارات سیل برای آن در نظر گرفته شود».
سیدعلیخانی یادآور شد چنانچه این اعتبارات که مبلغ خوبی دارد تامین شود، جاده ساخته خواهد شد.
وعدۀ مشروط بازگشایی دبیرستان پسرانۀ سیرچ
غلامرضا اسکندرینسب، مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمان نیز در این جلسه گزارشی از این حوزه در شهداد داد. او گفت: «در بخش شهداد سه هزار دانشآموز و 44 مدرسه با 140 کلاس داریم». او افزود: «اختصاص اعتبار در آموزش و پرورش براساس شاخصهایی است که عمدهی آن آمار است». وی با بیان اینکه اعتبار 16میلیاردی آموزش و پرورش شهداد سال گذشته به 161 میلیارد تومان رسیده است، افزود: «مشکل دانشآموزان جهر را رفع کردیم و تعمیر و تجهیز مدرسهی این روستا تا مهرماه امسال انجام میشود، نوسازی امکانات مدارس شبانهروزی شهداد نیز در دست انجام است». او بیان کرد: «امسال 51 میلیارد تومان اعتبار فقط به منطقهی شهداد اختصاص یافته است».
رئیس شورای روستای سیرچ اما از تعطیلی دبیرستان پسرانهی این روستا گلایه کرد و گفت: «مدارس ما به مرکز ترک اعتیاد و کارگاه تبدیل شده و دانشآموزان مجبورند هر روز به کرمان بروند». او افزود: «مدرسهی هوشنگمرادیکرمانی سیرچ نیز محوطهای خاکی دارد و در شان این نویسنده نیست». اسکندرینسب شرط راهاندازی دبیرستان را تامین 12 دانشآموز در یک رشتهی تحصیلی دانست و قول داد چنانچه این جمعیت را تا مهرماه تامین کنند مدرسه بازگشایی شود.
رئیس شورای سیرچ همچنین با تاکید بر اینکه راهاندازی پمپبنزین در این روستا ضروری است از معطلی پروژهی ساخت آن بهدلیل ضوابط آب منطقهای خبر داد و خواستار رفع این مشکل شد.
همچنین، از سوی عباس تقیزاده اعلام شد که جشن صد سالگی آموزشوپرورش شهداد نیمهی دوم امسال برگزار میشود. او از مسئولان خواست تا در برگزاری این مراسم آموزشوپرورش شهداد را حمایت کنند.
همچنین باقری، مسئول آموزشوپرورش شهداد اعلام آمادگی کرد که سالن ورزشیای که در سیرچ دارند را در اختیار دهیاری قرار دهند البته کف آن موزاییک است و باید اعتباری برای تعویض آن اختصاص یابد.
او همچنین خواستار رفع مشکلات مدارس شهداد از فرسودگی بنای فیزیکی تا فرسودگی مینیبوسهای 25 ساله شد.
بند خاکی شهداد لایروبی شود
حجت ابراهیمیزاده، عضو شورای شهر شهداد هم در این جلسه گفت: «بند خاکی شهداد نیاز جدی به لایروبی دارد». او همچنین اظهار کرد: «سالها قبل، اعتباری از سوی رهبری برای احداث گلخانه در شهداد اختصاص یافت که متقاضی چندانی نداشت، بعد طرح دامداری دادند که از آن هم کسی استقبال نکرد ولی الان آن را فروختهاند!». او با انتقاد از این اقدام افزود: «یکی دیگر از مشکلات ما این است نیروهای شهدادی که در ادارات شهداد استخدام میشوند به کرمان میروند که باید در اینباره تصمیمگیری شود».
در این جلسه، از سوی مدیر ورزش و جوانان شهرستان کرمان خبر داده شد که زمین چمن ورزشی شهداد تا یک ماه آینده افتتاح میشود. رفیعزاده افزود: «به برخی از روستاها هم امکانات ورزشی داده شده که تا یک ماه آینده به برخی دیگر از مناطق نیز وسایل ورزشی ارسال خواهیم کرد».
افضلی مدیر پایگاه جهانی لوت نیز خواستار برگزاری نشست شورای راهبردی لوت با حضور استاندار شد.
استاندار وعده داد که بهزودی جلسهای ویژه دربارهی مسائل لوت و میراثفرهنگی شهداد برگزار خواهد کرد. همچنین، مسئولان اندوهجرد از او خواستند تا به این منطقه سفر کند. فدایی این قول را داد تا به اندوهجرد سفر کند. همچنین دربارهی تامین روشنایی ورودی شهر شهداد و خط کشی بلوار امامزاده زید شهداد به جاده نهبندان و تامین زمین برای مسکن جوانان نیز تصمیماتی گرفته شد. / الف
عکس: روابط عمومی استانداری کرمان
نظر خود را بنویسید