گروه اقتصاد ـ استاندار کرمان دربارهی آخرین وضعیت پروژهی انتقال آب صفارود توضیحاتی داد.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، محمدجواد فدایی در بخشی از گفتوگوی خود با خبرنگاران ایسنا سراسری دربارهی راهکارهای موجود برای جلوگیری از جیرهبندی آب شرب استان گفت: «با روشهایی که شرکت آبوفاضلاب در دست دارد سعی کردیم پاسخگوی مردم باشیم و در عین حال آب جیرهبندی نشود برای این کار طرح انتقال آب از حوزه مجاور کرمان یعنی از سد صفارود به کرمان در نظر گرفته شده که این طرح از سالها قبل مورد مطالعه قرار گرفته است».
وی افزود: «بهترین قسمت این طرح حفر تونلی در حدود ۶۷ کیلومتر بود به دلیل اینکه در سالهای گذشته تکنولوژی اجرایی با این ابعاد طولی وجود نداشت قرار شد با پیمانکاران خارجی کار انجام شود اما به دلیل مشکلات ارزی این قرارداد به نتیجه نرسید».
وی ادامه داد: «سپس طرح تعویض و قرار شد با خط لوله، آب را منتقل کنند اما اشکالی که پیش آمده این بود که ارتفاع مسیر زیاد بود و نیاز به چندین ایستگاه پمپاژ داشت و باعث میشد هزینههای جاری مصرف برق بالا برود در نتیجه بخش بینابینی در نظر گرفته شود به طوری که برای بخشی از پروژه پمپاژ و بخشی تونل در نظر گرفته شد». فدایی گفت: «این بار حفر تونل به ۳۸ کیلومتر تبدیل شد که با تعویض این طرح، تکنولوژی اجرای تونل هم پیشرفت کرد به طوری که تصمیم گرفته شد قرارگاه خاتم به لحاظ تجربیاتی که در حفر تونل در کشور داشت به وسیله دو دستگاه تیبیام حفاری تونل را آغاز کند».
استاندار کرمان سپس توضیح داد: «کارهای اجرایی این طرح در سال ۹۳، آغاز و همزمان با آن احداث سد نیز شروع شد. در حال حاضر حدود ۵۰ درصد کار انجام شده است. برای اجرای این پروژه ۶۰۰ میلیارد تومان هزینه شده که برای تکمیل آن یکهزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است که از طریق تسهیلات ماده ۵۶ و ده بانک، یک کنسرسیوم تشکیل شده و بانک و صنعت و معدن مدیریت این کار را بر عهده گرفته است». وی اظهار کرد: «هر یک از این بانکها قرار بود 100 میلیارد تومان پرداخت کنند، دولت هم بازپرداخت وام را تضمین کرده بود و تفاهمنامهای هم بین بانکها و وزارت نیرو به امضا رسیده بود اما در هنگام پرداخت پول از سوی بانکها دادستان کرمان اعلام کرد که پروژه به لحاظ فنی زیر سوال بوده و اشکالاتی هم دارد». وی با بیان اینکه بانکها هم بر اساس نامه دادستانی از پرداخت وجه خودداری کردند، تصریح کرد: «در نتیجه پروژه به علت عدم تامین مالی تعطیل شد».
فدایی با تاکید بر اینکه تامین آب شهر کرمان غیر از اجرای این پروژه راهحل دیگری ندارد، گفت: «اگر قرار به انجام این پروژه نباشد. دو راه حل دیگر نیز وجود دارد منتهی اجرای آنها بسیار طولانی مدت بوده و هزینهبر است. یکی انتقال آب از سرشاخههای کارون از منطقه خرسان به کرمان است که فاصله آن زیاد بوده و ۱۸ هزار میلیارد هزینه دربر دارد و در میان مدت نمیتوان آب کرمان را از این طریق تامین کرد».
وی افزود: «راه دیگر انتقال آب از خلیج فارس و دریای عمان از طریق دستگاه شیرینکن آب است که این کار در حال حاضر برای صنعت انجام میشود. این پروژه در مجموع در حال احداث است و پیشرفت فیزیکی خوبی داشته امیدواریم تا سه چهار ماه آینده به بهرهبرداری برسد».
وی گفت: «هزینه تامین این آب بسیار بالاست و مردم توان پرداخت آن را ندارند. دولت باید بتواند ما بهالتفاوتی را پرداخت کند و یا اینکه ما باید کاری کنیم تا قیمت تمام شده را مردم پرداخت کنند». وی در خصوص اقدام دادستانی در مورد انتقال آب صفارود اظهار کرد: «اجرای این پروژه باعث نگرانی مردم جیرفت و راور شده است. آنها نگرانند که انتقال آب برای آنها مشکل ایجاد کند. ایرادی که دادستان اعلام کرده مشکلات محیط زیست است، در حالی که در مطالعاتی که برای اجرای این پروژه صورت گرفته همهی این نکات دیده شده و مجوزهای اولیه در این زمینه داده شده است».
فدایی افزود: «پروندهای که مردم شکایت کردند در مرحله دادستانی نیست و قاضی حکم به ادامهی کار داده است».
وی گفت: «در حال حاضر دادستان در این زمینه اظهارنظر کرده و بانکها چون در ارائه تسهیلات احتیاط میکنند به همین دلیل فعلا دست نگه داشتند و قرار شده از طریق صحبت با وزیر کشور در سطح ملی این قضیه را پیگیری کنیم و به زودی این پروژه به مرحلهی اجرا بازمیگردد». / الف
نظر خود را بنویسید