گروه اقتصاد ـ معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی نیز در این زمینه گفت: «بهشدت به دنبال ایجاد و راهاندازی تشکلها و اتحادیههای تخصصی در زمینه پسته و صادرات آن هستیم».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرانآنلاین، نجفقلی صالحی افزود: «علاوه بر این، راهاندازی بورس پسته در این استان برای نخستینبار در کشور در دستور کار قرار گرفته است و در آیندهای نزدیک شاهد این رخداد ویژه خواهیم بود».
وی با بیان این که امید داریم همزمان با اولین برداشت محصول در استان خراسان رضوی طی امسال شاهد فعال شدن بورس پسته باشیم، ادامه داد: «زیرساختهای لازم در بورس کالای ایران ایجاد شده است و امیدواریم با راهاندازی خرید و فروش در این زمینه شاهد اتفاقات مبارکی در این حوزه باشیم».
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی گفت: «راهانداری بورس پسته به نفع تولید کننده و مصرفکننده به صورت مشترک است و موجب شفافسازی قیمت میشود».
صالحی افزود: «با شفاف شدن قیمت این محصول در قالب بورس پسته تکلیف صادرات مشخص و تسهیل لازم در این عرصه ایجاد میشود بنابراین شاهد افزایش تمایل بخش خصوصی برای ورود به این حوزه خواهیم بود».
وی اضافه کرد: «تجربهی ساماندهی ایجاد شده در بازار زعفران با راهاندازی بورس زعفران را میتوان برای محصول ارزشمند پسته نیز به کار گرفت».
همچنین، مدیرامور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی گفت: «هماکنون ۱۰۱ هزار هکتار از باغات استان زیر کشت محصول پسته است که از این منظر پس از استان کرمان رتبهی دوم از آن خراسان رضوی است».
هاشم نقیبی با بیان اینکه برداشت محصول از باغات استان آغاز شده است، افزود: «پیشبینی میشود امسال حدود ۵۵ هزار تن برداشت محصول از باغات پسته خراسان رضوی انجام شود که در مقایسه با پارسال ۲۰ درصد افزایش دارد».
وی با اشاره به اینکه سال گذشته به دلیل سرمازدگی بهاره و قرار داشتن در سال ناباروری پسته، محصول برداشتی کاهش چشمگیری داشت، گفت: «امسال خوشخبتانه هم سال باروری پسته است و هم شاهد بارندگی خوب و شیوع کمتر آفات پسته بودیم ضمن اینکه سرمازدگی بهاره را درختان پسته استان امسال تجربه نکردند به همین دلیل پیشبینی میشود امسال برداشت پسته خوبی داشته باشیم».
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی گفت: «سالانه بین چهار تا چهار هزار و ۵۰۰ تُن پسته خشک از این استان به کشورهای دیگر به صورت مستقیم صادر میشود که این حدود ۱۰ درصد محصول تولیدی است».
نقیبی افزود: «معتقدیم میزان صادرات پسته استان خراسان رضوی بسیار بیشتر از این حجم است اما بخش اصلی صادرات پسته استان از استانهای دیگر مانند کرمان انجام میشود». وی ادامه داد: «دلیل این امر نبود اتحادیه و تشکل مشخص و تخصصی برای صادرات پسته در خراسان رضوی است».
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی گفت: «تشکلها و اتحادیههای صادرات پسته در استان کرمان سابقه زیاد فعالیت دارند و نیز فعالیت دفاتر فروش این اتحادیهها در کشورهای مختلف و فعالیت نمایندگی های آنان در راستای رایزنی، بازاریابی و شناسایی ظرفیتهای فروش است در حالیکه خراسان رضوی هیچکدام از این بخشها را ندارد».
نقیبی افزود: «این در حالی است که در خراسان رضوی باغهای خوب و محصول با کیفیت عالی داریم اما در زمینهی فراوری و نیز فعالیت تشکلهای قوی در عرصه صادرات عقب هستیم».
وی ادامه داد: «این امر باعث شده است پسته تولیدی خراسان رضوی به صورت خام و یا فراوری شده به استانهای دیگر برای صادرات میرود و همین امر عامل ناشناخته ماندن برند پسته خراسان رضوی در بازار جهانی شده است».
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی گفت: «باید در این زمینه بخش خصوصی پای کار بیاید و حمایتهای لازم هم توسط جهاد کشاورزی استان صورت بگیرد».
وی ادامه داد: «متاسفانه ادامه روند موجود میتواند هر چه بیشتر به شناخت کیفیت پسته تولیدی خراسان رضوی ضربه بزند و به زمان زیادی برای معرفی و شناخته شدن این محصول در بازار و جهان نیاز خواهیم داشت».
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی با اشاره به ارزآوری و درآمدزایی صادرات پسته و اهمیت آن در رشد اقتصادی گفت: «پارسال حدود چهار هزار و ۲۰۰ تن پسته این استان به ارزش ۳۶ میلیون دلار به خارج از کشور صادر شد».
نقیبی بیان کرد: «صادرات این محصول در سال ۹۶ معادل شش هزار و ۲۶۷ تن پسته به ارزش ۶۰ میلیون دلار بوده است و دلیل این کاهش صادرات در سال گذشته، کاهش تولید ناشی از نوسانات دمای هوا بوده است و میزان صادرات از استان های دیگر قابل تفکیک و استخراج نیست».
وی اضافه کرد: «صادرات پسته تازه در زمان برداشت اغلب به کشورهای حاشیه خلیج فارس و صادرات پسته خشک به کشورهایی مانند روسیه، چین، مالزی، سنگاپور، آلمان، فرانسه و هلند انجام میشود». /الف
نظر خود را بنویسید