گروه فرهنگ و هنر - «نزدیک 55 سال است که عکاسی میکنم و اکنون هم که دوربینهای دیجیتال دست شماست، دارم با دوربینهای قدیمی عکاسی میکنم. حتی آدرس میدهم تشریف بیاورید که بدانید چطور میتوان با همان وسایل قدیمی عکس گرفت. حتی جالب است بدانید، زمانی که اساتید آن دوره کار میکردند برق نبود؛ در حالیکه عکاسی به نور نیاز دارد. چراغ تاریکخانهی من نفتی است».
بهگزارش خبرنگار فردای کرمان، مطلب بالا را مسعود مصری پیشکسوت عکاسی در کرمان بیان کرد. او روز دوشنبه بیست و هشتم مرداد ماه به مناسبت روز جهانی عکاسی در نشست «پاتوق عکس»، سخنرانی کرد و از تجربههای گذشتهی عکاسی برای نسل امروز حرف زد.
مصری با اشاره به دوربین جعبهای قدیمی که همراه خود آورده بود افزود:«امروز دوربینی با خودم آوردم که آخرین دوربینی بوده که عکاسان قدیمی با آن عکس میگرفتند. ظاهر مدرنی دارد، ولی متعلق به 100 سال پیش است.
وی تصریح کرد: من با همین دوربین عکس گرفتم و باز هم عکس میگیرم.
پیشکسوت عکاسی در کرمان اظهار کرد: شاید علاقهمندی من به عکاسی وجود همین دوربینها بود. دوربینهایی که از نزدیک میایستادم و کار با آنها را تماشا میکردم تا یاد بگیرم.
مصری بیان کرد: 65 سال سن دارم و تمام اینها را از نزدیک دیدهام. یادم هست زمانی که کلاس اول دبستان بودم، خانهی ما نزدیک میدان ارگ بود. عکاسی شمس در میدان ارگ اولین عکس را از من گرفت و آخرین عکس را هم من از او گرفتم؛ خدا رحمتش کند».
مصری ادامه داد:« در سالهای 42، 43 بود که ایشان را میدیدم و آن زمان مثل امروز فیلم و نگاتیو نبود. روی کاغذ عکس میگرفتند. کاغذ را در خود دوربین ظاهر میکردند و تمام زندگیشان و تاریکخانهشان در همین دوربین بوده است. کاغذ ظاهر شده را جلوی لنز دوربین میگذاشتند و کاغذ دیگری را روی محل ثبت تصویر قرار میدادند و از روی آن کپی میکردند. تمام فکر و ذکر من تماشای همین فرآیند بود. همین باعث شد به عکاسی علاقهمند شوم. یکبار از او پرسیدم روزی چقدر کاسبی میکنی؟ به من نگاهی کرد و گفت در روزی که پر کار باشم 6 قران کاسبی میکنم. او خرج زندگیاش را از همین راه در میآورد».
این عکاس هنرمند با بیان اینکه من اولین کسی بودم که صاحب دوربین 135 شدم، توضیح داد: «از سال 45 با اولین دوربین 135 آشنا شدم که هیچکجا وجود نداشت. دوربینهای آن زمان 12 عکس بیشتر نمیگرفتند، من اما 36 عکس با آن میگرفتم. این دوربین متعلق به داییام بود. قبل از اینکه به فرانسه برود، از او خواستم دوربیناش را به من بدهد. آن زمان آقای یزدانفر(عکاسی شرق) سیاه سفیدکار بود. برای یادگیری روش کار با همین دوربین با ایشان آشنا شدم و این بندهی خدا، فیلمهای مرا ظاهر میکرد. تا اینکه در سال 1350 توانستم اولین فیلمهای رنگی سینمایی را در کرمان ظاهر کنم. چون بسیار به این کار علاقه داشتم، درس میخواندم، ولی این کار را هم انجام میدادم. فیلمهای زیادی را هم خراب کردم، که ای کاش کسی بود به من یاد میداد. درهرحال، من اولین فیلمهای سینمایی 8، 16، 35 میلیمتری را ظاهر کردم و تا سالهای دهه 60 این کار را ادامه دادم».
مصری افزود: در سال 53 عکسهای رنگی را به تهران میفرستادم و 15 روزه برمیگشت. فیلمهای سینمایی که ظاهر میکردم یک ماه و نیمه در خارج ظاهر میشدند. ظهورش مجانی بود و بعد از 40، 45 روز میآمد. در سال 53 من اولین کسی بودم که عکس رنگی میگرفت. اگرچه بیشترین عکسهایم 30 در 40 بیشتر نبود، ولی اولین کسی بودم که توانستم عکسهای متری را چاپ بزنم. حتی تا دو متر و خردهای را هم با دست چاپ میکردم».
پیشکسوت عکاسی کرمان در بخش دیگری از سخنان خود، با بیان اینکه هنوز با دوربینهای دیجیتال کنار نیامدهام، اظهار کرد:«متاسفانه دوربینهای دیجیتال دقت را از ما گرفتهاند و سرعت جایگزین آن شده است». وی با اشاره به اینکه در گذشته عکاسی را با دقت بالایی انجام میدادیم افزود: ما فقط سریع عکس میگیریم و عکسی هم که خوب نشد را دوباره میگیریم. چرا به قدر کافی دقت نکنیم که عکس اولمان خوب شود؟ زمان ما چون هزینهی چاپ میپرداختیم دقت هم میکردیم».
مصری بار دیگر تاکید کرد: هنوز با دوربین دیجیتال کنار نیامدهام. نمیدانم چرا؟ دوربین دیجیتال مرا راضی نکرده. من هنوز هم با همان مواد و وسایل قدیمی عکس ظاهر میکنم. با اینکه هزینهاش بالاست؛ اما دستکمی از یک آدم معتاد ندارم؛ عکاسی مثل مواد من است که با آن عشق میکنم»!
بهگزارش فردای کرمان، مصری در پایان سخنرانیاش کار کردن با یکی از قدیمیترین دوربینهای عکاسی را که همراهش آورده به تفصیل توضیح داد.
«پاتوق عکس» عنوان سلسله نشستهایی است که انجمن سینمای جوانان کرمان هر هفته برگزار میکند. دومین نشست این برنامه با روز جهانی عکاسی مقارن بود که در محل فرهنگسرای کوثر برگزار شد. در ابتدای این نشست فیلم مستند پیشینه عکاسی در کرمان، ساختهی محسن مجیدی پخش شد و در ادامه هم پیام کوتاهی از مظفر طاهری از دیگر پبشکسوتهای این رشته پخش شد. طبق برنامهی اعلامی این نشست طاهری برای انجام سخنرانی به این برنامه دعوت بوده اما بدلیل کسالت و عدم حضور در کرمان، نتوانست در این نشست شرکت کند.
در بخش پایانی «پاتوق عکس»، انجم شعاع مدرس رشتهی عکاسی در مورد تاریخچهی این رشته و تحولاتی که پیدا کرده سخنرانی کرد. /م
نظر خود را بنویسید