گروه جامعه ـ از فروردینماه امسال بود که سطلهای چهارقلوی بزرگی با برچسبهایی رنگی در برخی معابر کرمان جانمایی شد. روی این سطلها که بدنهی سیاه رنگی دارند نوشته شده: کاغذ و مقوا، پلاستیک، فلزاتوقوطی و زبالهی عمومی و هرکدام با رنگی مجزا هم مشخص شده است: زبالهی عمومی با برچسب طوسی، پلاستیک با برچسب قرمز، فلزات و قوطی برچسب سبز و کاغذ و مقوا برچسب آبی. و این یعنی شهروندان بسته به نوع زبالهای که قصد دور کردن آن را دارند، یکی از این سطلها را انتخاب کنند تا تفکیک زباله از مبدا انجام شود.
مهدی نیکویی، معاون خدمات شهری شهردار کرمان دربارهی این اقدام شهرداری توضیح داده بود که: «تفکیک زباله از مبدا یکی از برنامههای اصلی این معاونت است و در این راستا در حال ارائهی آموزشهای لازم توسط کارشناسان سازمان پسماند بهصورت خانه به خانه به شهروندان هستیم. همچنین در کنار این آموزشها، به عنوان فاز اول کار، سطلهای زباله تفکیکی خریداری شده و در معابر پر تردد شهر، قرار داده شدهاند».
به گزارش فردایکرمان، یکی از این سطلهای چهارگانه در حال حاضر، در پیادهروی ابتدای بلوار جمهوری از سمت آزادی قرار دارد. کسانی که در این مسیر تردد بیشتری دارند آنچه در این مدت مشاهده کردهاند، وضعیتی نابسامان در کنارهی پیادهرویی است که رفتوآمد بسیاری در آن اتفاق میافتد. شیرابهی زبالههای داخل این سطلها که ردّ سیاهرنگ آن، بیشتر اوقات سنگفرش پیادهرو را پوشانده، جمع شدن حشرات و وجود زبالههایی آویزان از درِ سطل و یا رها شده در کنار آن، همهی چیزی است که از طرح تفکیک زباله از مبدا شهرداری کرمان نصیب رهگذران این مسیر شده است.
شاهدان میگویند که شهروندان هم خیلی بهندرت زبالهها را برحسب برچسب سطلها و تفکیک شده دور میریزند و حتی مشاهده شده که ماموران شهرداری نیز، هنگام تخلیهی سطلها براساس تفکیک زبالهای که قرار است انجام شود آن را تخلیه نمیکنند و سطلها یکباره و با هم داخل خودروی زباله تخلیه میشود!
در اینباره، برخی شهروندان با شهرداری کرمان نیز تماس تلفنی گرفته و مشکلاتی که وجود این سطلها با این شیوهی استفادهی شهروندان اسباب آن شده را گوشزد کردهاند اما تاکنون اقدام موثری برای حل آن صورت نگرفته است.
به نظر میرسد شهرداری کرمان دربارهی این رویکرد و عملکرد خود نیاز به یک بازنگری دارد. تفکیک زباله از مبدا، بهعنوان یک ضرورت که در شهرهای توسعهیافتهی دنیا، عدم انجام آن جریمهی شهروندان را هم بهدنبال دارد، قبل از اینکه به سطلهایی در حاشیهی یک پیادهرو نیاز داشته باشد، نیاز به آموزش فرهنگی دارد که شیرابهی کنار سطلهای مخصوص قوطی و کاغذ و شیشه نشان میدهد هنوز چندان در کرمان رواج ندارد.
بنا به اعلام مدیر عامل سازمان پسماند شهرداری کرمان، شهروندان کرمانی روزانه 380 تن زباله تولید میکنند که 70 درصد زبالههای جمعآوری شده توسط شهرداری، تر و مابقی زبالهی خشک است.
محمدرضا قربانی همچنین گفته است که حدود ۱۳ درصد زبالههای خشک قابل تفکیک است. / الف
12702
سطلهای تفکیک زبالۀ پیادهروی بلوار جمهوری مشکلآفرین شده است
نظر خود را بنویسید