پروین میرزاحسینی – سایهی گرانی بر بازار نوشتافزار دانشآموزان سنگینی میکند و والدینی که این روزها در تکاپوی آماده کردن وسایل و لوازم تحصیل فرزندان خود هستند را با مشکل مواجه کرده است.
به گزارش فردای کرمان، گفته میشود درصد زیادی از نوشتافزار کشور، وارداتی است و همین مسئله سبب شده تا در جهشهای قیمتی که رخ داده، قیمت آن تا سه برابر افزایش داشته باشد.
از سوی دیگر هرچند قرار است دولت برای تعدیل بازار و کمک به دهکهای پایین جامعه، دفتر تعاونی و دولتی توزیع کند اما به گفتهی رئیس اتحادیه صنف رایانه و ماشینهای اداری، کتاب و لوازمالتحریر کرمان، این سهمیه برای استانی مانند کرمان بسیار کم در نظر گرفته شده و این سهمیهی کم نیز هنوز به مقصد نرسیده است!
علی صداقتنیا در گفتوگو با فردای کرمان با بیان اینکه لوازمالتحریر در بعضی اقلام دو برابر و در بعضی اقلام 5/2 تا سه برابر افزایش قیمت داشته است، اظهار کرد: «کاغذ خارجی است و در ایران به دفتر تبدیل میشود، یک نمونه دفتر با ارز نیمایی است که قیمت یک دفتر 40 برگ آن، سه هزار تومان است».
وی یادآور شد: «یک نوع دفتر است که کاغذ آن با ارز 4200 تومان وارد شده که روند تهیهی آن طولانی شده و یک مقدار دفتر به کرمان اختصاص دادند و ما درصدد تهیهی آن هستیم که آنها را به کرمان بیاوریم؛ البته مقدار این دفاتر زیاد نیست اما شاید مرحلهی اول باشد و قیمت دفتر 40 برگ آن هزار و 700 تومان است».
رئیس اتحادیه صنف رایانه و ماشینهای اداری، کتاب و لوازمالتحریر کرمان بیان کرد: «برای مناطق محروم، کمیته امداد و بهزیستی طبق دستورالعمل خودشان به صورت رایگان دفتر توزیع میکنند ولی هنوز مشخص نیست که سهمیهی آنها جدا از این سهمیه است یا مقداری از دفتری که به کرمان اختصاص دادند به کمیته امداد و بهزیستی هم تعلق میگیرد».
وی افزود: «تعداد دفتری که ما نیاز داشتیم شاید بیش از دو تا سه میلیون بوده اما کل دفتری که برای کرمان در نظر گرفتند حدود 300 تا 400 هزار عدد است».
صداقتنیا در عین حال توضیح داد: «آنچه که الان تحویل میدهند حدود 130 هزار دفتر است و اینکه مرحلهی بعد هم دفتری اختصاص بدهند مشخص نیست».
وی با بیان اینکه مقدمات حمل دفاتری که به کرمان اختصاص داده شده در حال انجام است، گفت: «این کار مقداری با تاخیر انجام شده و تعدادی از همشهریان دفتر مورد نیاز خود را با قیمتی که در بازار بوده تامین کردند».
وی دربارهی دلیل تاخیر در رسیدن سهمیهی دفاتر تعاونی، توضیح داد: «مسئولین باید این موضوع را پیگیری میکردند. ما از اردیبهشتماه این موضوع را دنبال میکردیم اما هر روز مسئلهای را بیان میکردند، مثلا میگفتند پشت جلد نرسیده یا سایر وسایل آن آماده نیست».
در بازار کمبودی نداریم
صداقتنیا ادامه داد: «تمام کشور را به دو قسمت تقسیم کردند تا دو کارخانه در کل کشور دفاتر را با کاغذ خامی که به آنها داده شده تولید و توزیع کنند؛ کرمان هم متاسفانه جزو شهرهایی است که کارخانه دفترسازی ندارد و ما باید هر سال از اصفهان، تبریز یا مشهد دفاتر را تهیه کنیم در حالی که در گذشته کرمان جزو اولین مراکزی بود که در آن دفتر تولید میشد و به شهرهای دیگر میفرستاد».
وی خاطرنشان کرد: «قبلا در کرمان کارخانه تولید دفتر داشتیم که تا سال 67 فعالیت میکرد و حتی چاپخانهی مجهز علوی قرار بود کتب درسی دانشآموزی منطقهی جنوبشرق را تولید کند اما به دلیل اینکه از آن حمایت نشد و آنها هم برایشان مقرون به صرفه نبود تعطیل شد».
رئیس اتحادیه صنف رایانه و ماشینهای اداری، کتاب و لوازمتحریر کرمان ادامه داد: «ما حتی در تولید دفتر پیشتاز بودیم و برای اولین بار در کرمان پشت دفترها، تصویر ابنیهی تاریخی استان چاپ شد که در کشور نمونه بود و الان در مناطق دیگر این کار را انجام میدهند».
صداقتنیا با بیان اینکه در بازار کرمان همهی اقلام لوازمالتحریر وجود دارد، اظهار کرد: «بازار آنچنان رونق ندارد و به دلیل گرانی مردم بضاعتشان نمیرسد که خرید کنند».
وی با بیان اینکه بیش از 80 درصد لوازمتحریر کشور وارداتی است، یادآور شد: «تهیهی این لوازم احتیاج به ماشینآلات سنگین و مواد اولیهی خاصی دارد. کاغذ از خارج به صورت رولهای بزرگ وارد میشود و در کشور فقط کاغذ را برش میزنند یا خط میزنند و کارهای بعدی را انجام میدهند، فقط چند کارخانه مداد و خودکار داریم و بیشتر اقلام خارجی است».
صداقتنیا با اشاره به افزایش قیمت لوازمالتحریر اظهار کرد: «هزینهی لوازمالتحریر یک دانشآموز در طول سال حتی اگر خیلی هم صرفهجویی بکند از 200 هزار تومان کمتر نیست».
وی با بیان اینکه به جز دفتر سایر لوازمالتحریر به صورت تعاونی توزیع نمیشود، گفت: «در بازار کمبودی نداریم، دفتر هم فقط دولتی کمبود است که با توجه به تحریمها و مشکل اختصاص ارز برای این کار، این اتفاق افتاده و به صورت محدود مبلغی برای این کار اختصاص یافته است».
هر هفته چند واحد صنفی تعطیل میشود
رئیس اتحادیه صنف رایانه و ماشینهای اداری، کتاب و لوازمالتحریر کرمان در پاسخ به این سوال که دفاتر تعاونی در چه فروشگاههایی توزیع میشود، بیان کرد: «دستورالعمل این است که دفاتر دولتی در محلهایی که کتاب درسی عرضه میشود به فروش برسد».
وی ثبتنام کتابهای درسی از طریق سامانه و توزیع آن از طریق مدرسه را یک ظلم بزرگ به افرادی دانست که سالهای طولانی در بخش کار میکنند و گفت: «متاسفانه وزارت آموزش و پرورش با توجه به اینکه سازمان چاپ و نشر کشور در مجموعهی خودش است و کتاب درسی را تولید میکند، با یک چنین سختگیریهایی، حق و حقوق یکسری از کسبه را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد، همکاران ما همه دچار مشکل شدهاند و ما با نمایندگان مجلس و جاهای زیادی مکاتبه کردیم اما متاسفانه نتوانستیم کاری انجام بدهیم».
صداقتنیا دربارهی دلیل این کار توضیح داد: «یک دلیل مبهم که به نظر من بهانهای بیشتر نبوده این است که ظاهرا در بعضی از شهرها کتاب را به قیمتی بیشتر از آنچه پشت جلد نوشته شده فروختند در حالی که در فروش همهی لوازم و کالاها ممکن است این اتفاق رخ دهد و دستگاههای نظارتی و تعزیراتی باید با آن مقابله و برخورد کنند؛ این دلیل نمیشود که حقوق یک جامعهی فرهنگی که همراه آموزش و پرورش سالها فعالیت میکنند با این بهانههای واهی ضایع شود».
وی همچنین با بیان اینکه افزایش قیمت لوازمالتحریر سودی برای فروشنده ندارد، افزود: «فروشندگان بهدلیل افزایش قیمت باید نقدینگی بیشتری را به کار بگیرند و از سوی دیگر کالایی مثل لوازمالتحریر به دلیل اینکه مرتب تغییر میکند و بهروز میشود خیلی زود قدیمی میشود و دانشآموزان کالاهای قبلی را نمیخواهند بنابراین همکار من نمیتواند این کالا را دپو کند و سرمایهای نیست و باید تا اول مهر کالا را عرضه کند».
رئیس اتحادیه صنف رایانه و ماشینهای اداری، کتاب و لوازمتحریر کرمان یادآور شد: «این افزایش قیمتها به ضرر کاسب شده و سودی از اینجا عاید او نمیشود جز اینکه نقدینگی زیادی را به کار بگیرد و مشتری کمتری داشته باشد».
وی با بیان اینکه از سال گذشته تعداد زیادی از کسبه مجوزهای خود را باطل کردند و هر هفته چندین واحد صنفی تعطیل میشود، اظهار کرد: «با توجه به کرایهی محل، هزینهی کارکنان، بیمه و هزینهی آب و برق، کارهای فرهنگی جذابیتی ندارد و کسانی میمانند که علاقهی خاص فرهنگی دارند، کسانی که به فکر امرار معاش بودند در تنگنا هستند».
صداقتنیا با اشاره به تخصیص کاغذ به مراکز تایپ و تکثیر گفت: «در حوزهی تایپ و تکثیر اندک روزنهای باز شده و مقداری کاغذ اختصاص دادند و ما به کسانی که در این کسب و کار فعالیت میکردند دادیم تا حداقل از تعطیل شدن منصرف شوند زیرا اکثرا در حال ابطال مجوزها بودند». /پ
نظر خود را بنویسید