گروه اقتصاد – رئیس اتاق اصناف استان کرمان از آمار بالای واحدهای صنفی خبر داد؛ همین مسئله را با معاون امور بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان در میان گذاشتیم. او میگوید که اتحادیهها میتوانند براساس ضوابط داخلی خود، صدور پروانههای کسب را کنترل کنند.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، قانون نظام صنفی از سال 92 دچار تغییراتی شد و یکی از تصمیمات جدید در این قانون، مسالهی حذف حدود و حریم صنفی و عدم تعیین سقف برای فعالیت صنوف بود. قانونی که به نظر میرسد در حال حاضر برای اصناف به یک معضل تبدیل شده است؛ زیرا اجرای آن سبب افزایش آمار واحدهای صنفی و اشباع در برخی صنوف شده تا جایی که رئیس اتاق اصناف معتقد است در شهری مانند کرمان بازار از حد اشباع نیز گذشته است. معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان اما معتقد است این مسئله باعث ایجاد رقابت نیز شده است.
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان در گفتوگو با فردایکرمان، با اشاره به اصلاحیهی قانون نظام صنفی در شهریور ماه سال 92 گفت: «قبل از این قانون، واحدهای صنفی هم حریم داشتند هم سقف. یعنی اتحادیه میتوانست به عنوان مثال در مورد اینکه واحد مشابه هر رستهی فعالیت، چقدر با واحد صنفی دیگر فاصله داشته باشد را به کمیسیون نظارت پیشنهاد بدهد؛ موضوع در کمیسیون نظارت استان با اعضای کمیسیون که آن زمان 9 نفر بودند بررسی میشد و کمیسیون تصمیم نهایی را میگرفت».
محمدرضا خواجویی افزود: «بعد از اینکه اصلاحیهی قانون نظام صنفی انجام شد و به تایید شورای نگهبان هم رسید، حریم و سقف صنفی نداریم اما اینکه چرا این کار انجام شده را باید از قانونگذار بپرسید، من نمیتوانم به آن پاسخ بدهم».
وی در خصوص اینکه عنوان میشود یکی از دلایل تصویب این قانون، ایجاد رقابت سالم بوده، تصریح کرد: «یک مصوبه داریم که آن را هم مجلس در سال 92 مصوب کرده و به تایید شورای نگهبان رسیده که بر اساس آن دستگاههایی که صادرکنندهی مجوز کسبوکار هستند نمیتوانند به دلیل اشباع بازار یا به دلیل اینکه تعداد واحدها زیاد است از صدور مجوز خودداری کنند».
خواجویی افزود: «آن چیزی که بیشتر مد نظر بوده این است که شرایط فعالیت و صدور پروانهی کسب برای فرد متقاضی آسانتر شود و رقابت هم بهوجود میآید».
وی در پاسخ به خبرنگار فردای کرمان دربارهی ابطال پروانههای کسب به دلیل اشباع بازار اظهارکرد: «تعطیلی واحد که صورت میگیرد دلیلش این قانون نیست، عوامل متعددی میتواند دخالت داشته باشد».
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان ادامه داد: «اتحادیههای صنفی ما، یک آئیننامه و ضوابط داخلی دارند. آئیننامه و ضوابط داخلی را که اتحادیه مینویسد در کمیسیون نظارت تایید میشود. مثلا در این آئیننامه حداقل متراژ را مشخص میکنند و اگر فرد متقاضی، مکانی کمتر از آن متراژ داشته باشد پروانه به او داده نمیشود اینکه واحدها تعطیل شدند به دلیل این قانون نمیتواند باشد، موارد دیگری وجود دارد که باید بررسی کنند».
وی در پاسخ به این سوال که آیا این قانون کارساز بوده و رقابت سالم ایجاد کرده، گفت: «قبلا بعضی اتحادیههای ما بر اساس همان حریم و سقف صنفی، یکسری انحصاراتی ایجاد میکردند که این اعتراضات معمولا به وزارتخانه و دستگاههای ذیربط دیگر منعکس میشود».
خواجویی خاطرنشان کرد: «با این وضعیت فرد میتواند مجوزش را بگیرد و این را قبول کنید هر کس میآید سرمایهگذاری میکند اول میرود بررسی میکند. فردی که میخواهد پروانهی کسب بگیرد قبل از اینکه برای گرفتن پروانه اقدام کند، بررسی میکند ببیند اطراف آن محل مغازهی مشابهی نباشد».
وی ادامه داد: «معمولا افراد جاهایی میروند واحد صنفی خود را راهاندازی میکنند که فعالیت نوع مشابه آن کمتر باشد. پس فردی که میآید مجوز میگیرد و میخواهد یک سرمایهگذاری کوچک در حد یک واحد صنفی انجام بدهد این را خودش لحاظ میکند».
وی تصریح کرد: «از دیدگاه دولت و قانونگذار باید شرایط صدور پروانهی کسب برای متقاضی آسان باشد. ما نباید ضوابط و شرایطی بگذاریم که فرد متقاضی با مشکل مواجه شود، قانونگذار هدفش این است».
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان افزود: «در کنار این اگر دوستان اصناف عنوان میکنند حریم و سقف نیست، ضوابط داخلی اتحادیه است. یعنی به نوعی نظرات اتحادیه و اتاق در ضوابط داخلی گرفته شده و در کمیسیون مصوب کردیم. اگر حریم و سقف ندارند ضوابط دارند و اتحادیه میتواند روی صدور مجوز و تعداد واحدهای صنفی، بر اساس ضوابطی که مصوب میشود باز نظارت کند».
خبرنگار فردای کرمان سوال کرد یعنی اگر حریم و سقف صنفی برداشته شده، اتحادیه بر اساس آئیننامه و ضوابط داخلی میتواند محدودیت ایجاد کند، خواجویی پاسخ داد: «نمیتواند محدودیت ایجاد کند ولی میتواند کنترل کند. درست است میگویند ما حریم و سقف صنفی نداریم اما آئیننامه و ضوابط داخلی را دارند و بر اساس آن میتوانند یکسری آیتمهایی را قرار دهند. اینکه الان میگویند اشباع شده به این صورت هم نیست».
1335
معاون امور بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان؛
نظر خود را بنویسید