گروه اقتصاد – قیمت مرغ در کرمان همچنان با قیمت مصوبهی کشور فاصله دارد و به گفتهی رئیس اتحادیه مرغ و ماهی کرمان با توجه به شرایط بازار و تلفات مرغداریها ممکن نیست تغییر کند.
رئیس اتحادیه مرغ و ماهی کرمان در گفتوگو با فردای کرمان در خصوی مصوبهی ستاد تنظیم بازار برای عرضهی مرغ بر اساس قیمت مصوب کشوری گفت: «بر اساس مصوبهی ستاد تنظیم بازار کشور، قیمت مرغ زنده باید هشتهزار و 500 تومان و قیمت برای مصرفکننده باید 12 هزار و 900 تومان باشد ولی در آمار تولید و بازار مصرف، کمی شرایط متفاوت است زیرا مرغ تلفات دارد و تولید مرغ به میزانی که بازار مرتفع شود نیست و مقداری که باید تولید بالا برود اتفاق نمیافتد».حسن سیستانی اظهار کرد: «از یکسو بحث هزینهها وجود دارد که هزینههای تولید بالاتر است و قیمت تمامشدهای که دوستان در کرمان محاسبه کردند با اقلیم و شرایطی که ما در استان داریم قیمت مرغ زنده هر کیلو 9 هزار و 200 تومان است که برای مصرفکننده همان 14 هزار و 900 تومان میشود ولی تولید هم بالا نرفته که بتوان قیمت را کاهش داد».
وی با بیان اینکه ملاک ستاد تنظیم بازار استان مصوبهی کشوری است، یادآور شد: «در کل کشور قیمت 12 هزار و 900 تومان را تعیین کردند اما به جز درصد کمی، هنوز بسیاری از استانها نتوانستند با این قیمت مرغ را عرضه کنند».
رئیس اتحادیه مرغ و ماهی کرمان خاطرنشان کرد: «همهی این مسائل به میزان تولید و مصرف بستگی دارد، البته با توجه به کاهش مصرف گوشت قرمز، گوشت مرغ جایگزین آن شده است».
وی افزود: «صحبت تنظیم بازار درست است و باید قیمت مرغ به 12 هزار و 900 تومان برسد اما نمیتوان گفت که به این قیمت میرسیم یا نه؛ زیرا قیمت در حال کاهش بود که تولید کمتر شد و یکسری گلّهها درگیر بیماری شدند و از سوی دیگر یکسری از داروها و ویتامینها کیفیت لازم را ندارند».
سیستانی بیان کرد: «ستاد تنظیم بازار کشور ابتدا قیمت مرغ را 11 هزار و 500 اعلام کرد اما بعد با توجه به بحث دارو و نهادهها - که البته زیاد هم افزایش نداشتند – قیمت 12 هزار و 900 تومان را اعلام کرد اما به دلیل بیماریهایی مانند آنفولانزا و نیوکاسل که حتی تا 50 درصد هم تلفات دادند و سبب شد تولید بالا نرود، به قیمت 12 هزار و 900 نرسیدیم».
وی نیاز روزانهی مرغ در شهر کرمان را به طور متوسط 60 تن و دیگر شهرستانها 100 تن بیان کرد و ادامه داد: «تمام نیاز استان در داخل استان تامین نمیشود زیرا برای تامین این میزان گوشت باید ماهانه حدود دو میلیون و 300 هزار قطعه جوجهریزی شود، که این میزان گاهی بیشتر و گاهی کمتر است».
رئیس اتحادیه مرغ و ماهی کرمان افزود: «30 تا 40 درصد در شرایط سخت و 20 تا 25 درصد در شرایط معمولی، از استانهای دیگر گوشت و مرغ زنده وارد میکنیم تا بازار تامین شود».
وی با اشاره به قیمت مرغ در استانهای همجوار، گفت: «در استان یزد میزان تولید از میزان مصرف بالاتر است و معمولا مرغی که در این استان توزیع میشود کمی از قیمت واقعی مصرفکننده کمتر است اما همین مرغ زمانی که وارد استان کرمان میشود به دلیل هزینه و تلفات افزایش مییابد».
سیستانی خاطرنشان کرد: «در استانهای هرمزگان و سیستان و بلوچستان به دلیل پایین بودن تولید، از کرمان مرغ زنده یا گوشت وارد میکنند که به همین دلیل قیمت مرغ در این استانها از کرمان بالاتر است».
وی افزود: «در استان خراسان جنوبی نیز تولید مرغ بالاتر از کرمان است و قیمت در این منطقه حدودا 200 تومان از قیمت مرغ در استان کرمان پایینتر است».
رئیس اتحادیه مرغ و ماهی کرمان بیان کرد: «بیشترین واردات استان کرمان برای تامین گوشت مرغ مورد نیاز از یزد است».
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به کمبود مرغ چرا مرغ از استان خارج میشود؛ گفت: «یکی از مسائل مهمی است که بارها در ستاد تنظیم بازار مطرح شده این است که چرا وقتی در کرمان مرغ نیاز داریم، آن را صادر میکنیم، البته تولیدکننده چه ما مرغ کم داشته باشیم و چه زیاد، کار خودش را انجام میدهد و خروج مرغ زنده برای تامین بخشی از بازار زاهدان و سیستان و بلوچستان یا گوشت مرغ برای هرمزگان انجام میشود».
سیستانی یادآور شد: «از سوی دیگر ما کمبود مرغ داریم و باید مرغ استان تامین شود و اگر مرغ نباشد باید آن را از جایی وارد کنیم و قیمت به همین دلیل بالا و پایین میشود. بابت تامین و یکنواختی قیمت و اینکه توزیعکننده و کشتارکننده ضرر نکند، اگر در یزد قیمت پایین بیاید آنها هم قیمت را پایین اعلام میکنند و اگر بالا رفته باشد قیمت افزایش مییابد».
وی افزود: «کرمان هم یک یکنواختی در کل کشور دارد، وقتی قیمت مرغ زنده افزایش مییابد این موضوع مربوط به همهی کشور است اما برخی استانها به دلیل تولید بالاتر، افزایش قیمت کمتری دارند و در استانهایی که تولید کمتر است به دلیل کرایهی حمل، قیمت بیشتر بالا میرود».
رئیس اتحادیه مرغ و ماهی کرمان توضیح داد: «دامپزشکی در یک مقطع از خروج مرغ جلوگیری کردند و قیمت مرغ نسبت به سایر استانهای همجوار پایین آمد اما از سویی بحث تولید و حمایت از تولید هم مطرح است و باید تولیدکننده هم حمایت شود، اگر قیمت پایین بیاید همین تولیدکننده هم مرغ را با قیمت پایین میفروشد، قیمت بر اساس قانون عرضه و تقاضا است ولی با این قیمتی که دستوری اعلام کردند، مرغ تولید نمیشود فعلا این کار در این شرایط شدنی نیست مگر اینکه تولید بالاتر برود که قیمت زیر 12 هزار و 900 تومان هم میرسد».
وی تاکید کرد: «اگر خروج مرغ از استان نباشد قیمت پایین میآید ولی نه آنقدر که به 12 هزار و 900 برسد و در شرایطی که قیمت در استانهای دیگر بالاتر باشد در کرمان پایینتر عرضه شود».
سیستانی اظهار کرد: «چند بار سعی کردند از خروج مرغ از استان جلوگیری کنند اما نشد زیرا گفتند این کار قانونی نیست و تجارت به کل کشور است و بازارها به هم وصل است، کسانی که مجوز داشته باشند قانونی نمیتوانند جلوی آن را بگیرند مگر شرایط خاصی مانند شیوع بیماری اتفاق بیفتد که دامپزشکی بر اساس آن بتواند از خروج مرغ از استان جلوگیری کند».
وی گفت: «در حال حاضر تولید کرمان با ظرفیت 70 تا 80 درصد کار میکند اما تلفات، خروج مرغ از استان و هزینهها روی قیمت اثرگذار است».
سیستانی افزود: «اگر قیمت 12 هزار و 900 تومان اعمال شود مرغ از استان خارج میشود و به مشکل برمیخوریم مگر اینکه قیمت استانهای همجوار همین حدود باشد و در این صورت شدنیتر است». /پ
13405
رئیس اتحادیه مرغ و ماهی کرمان در گفتوگو با فردای کرمان مطرح کرد؛
عرضه مرغ 12900 تومانی در کرمان ممکن نیست!
صادرات مرغ ممنوعنشدنی است
نظر خود را بنویسید