محمد لطیفکار - روزهای سخت گردشگری ایران کم نبودهاند، اما تاثیر حوادث اخیر ایران چیزی نیست که به چشم نیاید. در مرور خبرهای یکشنبه 22 دیماه، خواندم خبرنگار ایلنا به سراغ یک فعال گردشگری رفته تا از او حال و احوال کسب و کار گردشگری را جویا شود. از توضیحات این فرد مطلع صنف خدمات سفر بهت زده شدم.
رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران گفته: «در شرایط فعلی بیش از ۷۰ درصد تورهای ورودی به ایران درخواست کنسلی دادهاند و احتمالا در روزهای آینده شاهد کاهش تعداد گردشگران ورودی خواهیم بود».
حرمتالله رفیعی اضافه میکند: «تورهای ورودی از آمریکا و کانادا ۱۰۰ درصد، تورهای استرالیا و حوزهی اقیانوسیه ۸۰ درصد، تورهای ورودی از اروپا ۶۰ درصد و تورهای ورودی آسیا ۶۰ درصد، سفرهای خود را لغو کردهاند».
واقعیت این است، کشور ما با اینکه از نظر ظرفیت گردشگری جایگاه رفیعی دارد، اما همواره در توسعهی کسب و کار در این حوزه با چالشها و موانع جدی مواجه است. این موانع باعث میشود فعالان فعلی این حوزه آب خوشی از گلویشان پایین نرود، و علاقهمندان به سرمایهگذاری در این صنعت، نیز مدام دست و دلشان بلرزد.
به ضعف زیرساختهای فعلی گردشگری و اما و اگرهای مسائل اجتماعی و ارتباطی این حوزه فعلا کاری ندارم، اما اتفاقات و حوادثی که مدام در کشور رخ میدهد قطعا اثر تخریبی گستردهای دارد؛ بهطوریکه نباید این تاثرات را در کندی و ناپیوستگی رونق این رشتهی اقتصادی کم اهمیت دانست.
نمونهاش را در همین آمارهای ناشی از حوادث اخیر ایران ملاحظه کردید. این روزها آمار گردشگر خارجی به طرز عجیبی ریزش کرده؛ این در حالی است که اگر این صنعت رونق بگیرد، سهم اشتغال و درآمد ارزی در کشور، بهخصوص استانهایی نظیر کرمان که پتانسل بالایی در این زمینه دارند، به طرز قابل ملاحظهای افزایش پیدا میکند.
در روزهای سخت گردشگری ایران، نگران سرمایههای کوچک و نیروهای خلاقی هستم که دل به این حرفه بستهاند و میخواهند زیر این فشارهای خردکننده طاقت بیاورند. /پ
17107
یادداشت محمد لطیفکار
نظر خود را بنویسید