اسما پورزنگیآبادی ـ شهرداری کرمان در سیزدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری در تهران که از چهارشنبهی گذشته شروع شده و تا شنبه 26 بهمنماه ادامه دارد غرفهای را دائر کرده است و در تلاش است تا قابلیتهای گردشگری شهر کرمان را به بازدیدکنندگان این نمایشگاه که همزمان با نمایشگاه صنایعدستی برگزار شده است ارائه کند. سیدمهران عالمزاده، شهردار کرمان نیز شخصا به نمایشگاه آمد و هم ساعتی را در غرفهی شهرداری و دیگر غرفههای کرمان گذراند، هم از نمایشگاه بازدید کرد و هم به پرسشهای خبرنگاران پاسخ داد. او در روز دوم نمایشگاه، در پاسخ به «فردایکرمان» همچون دیگر متولیان و دستاندرکاران نمایشگاه، از حضور کمرنگ کرمان در نمایشگاه گلایه کرد. عالمزاده ضعفهای کرمان برای پذیرایی از گردشگران نوروزی سال 99 را نیز یادآور شد و تاکید کرد که هرچه زودتر تقسیمکار و برنامهریزی برای نوروز صورت گیرد.
آقای شهردار، نمایشگاه را چهطور دیدید؟
وارد که شدم، در محوطه و فضای عمومی نمایشگاه، رونق خوبی دیدم ولی حضور کرمان را خیلی کمرنگ میبینم. انتظار میرفت هم شهرهای دیگر استان و هم دستگاههای مختلف حضور پررنگی در نمایشگاه داشته باشند. ظرفیت گردشگری ما بهدلیل تهدیدات سیاسی آسیب دیده است و در این فضای فعلی، کرمان لااقل باید همان سهم همیشگی خود را حفظ کند؛ با کمرنگ کردن حضورمان قطعا شهرهای دیگر بهویژه شهرهایی که از لحاظ تاریخی حرفهایی برای گفتن دارند و امکانات گردشگری آنها بیش از ماست همین سهم محدودی که از بازار گردشگری داریم را از ما خواهند گرفت.
شرکتکنندگان کرمانی گلایهای دارند و میگویند که فضا و سالنی که به کرمان داده شده مناسب نیست. شما هم چنین نظری دارید؟
بستگی دارد از کدام ورودی نمایشگاه به سالن کرمان نگاه کنیم. اگر از ورودی پارکینگ باشد، کرمان جزو اولین سالنهاست ولی شاید اگر مکان غرفههای کرمان در مرکز نمایشگاه بود بهتر میشد.
شما همیشه بر نقش شهرداری در رونق گردشگری تاکید دارید. در برخی شهرداریهای کشور، حوزهی گردشگری در حد معاونت دیده شده است. آیا در شهرداری کرمان چنین ضرورتی نمیبینید تا معاونت گردشگری داشته باشیم؟
تغییر ساختار سازمانی نیاز به تائید وزارت کشور دارد. الان معاونت فرهنگیواجتماعی هم در برخی شهرداریها از جمله کرمان حذف و به سازمان تبدیل شده است که ما با این موضوع هم مخالفیم. حالا در این وضعیت، ما در شهرداری کرمان، ستاد گردشگری را تحت حوزهی شهردار تعریف کردیم تا بتوانیم از ظرفیتهای سایر بخشها و معاونتهای شهرداری در راستای گردشگری استفاده کنیم.
در برخی شهرهای کشور، شهرداری طرح جامع گردشگری تهیه کرده است. با نگاهی که شما نسبت به گردشگری دارید، فکر نمیکنید شهر کرمان هم نیاز به طرح گردشگری داشته باشد؟
قطعا هر کاری نیاز به یک نقشهی راه دارد. نقشهی راه گردشگری استان هم قاعدتا طرح جامع گردشگری استان است که شهر کرمان بهعنوان مرکز استان باید بهصورت ویژه در آن دیده شود. من اما فکر میکنم راه درست این باشد که اداره کل میراثفرهنگی استان یا اتاق بازرگانی در این حوزه ورود کنند. ما هم بهعنوان شهرداری حاضریم در این زمینه کمک کنیم و بخشی از هزینه را بپردازیم ولی این نهادها متولی تهیهی طرح باشند چرا که ما اگر بخواهیم سند جامع گردشگری شهر کرمان را بنویسیم، این سند خیلی نمیتواند سند موفقی باشد چون باید رویکرد آن استانمحور باشد و در آن، نقش کرمان دیده شود. ما در اینباره، قبلا با آقای طبیبزاده، رئیس محترم اتاق کرمان صحبت کردهایم و ایشان هم اعلام آمادگی و حمایت کرد تا با کمک همهی دستگاههای ذیربط، سند جامع گردشگری استان تهیه شود. با یکی، دو مشاور هم صحبت شده ولی موضوع بعد از مدتی رها شد. حتی یک مشاور را اتاق به ما معرفی کرد و جلسهای با مشاور داشتیم ولی دیگر خبری نشد. اگر اتاق بازرگانی و کمیسیون گردشگری متولی شوند و این موضوع را پیگیری کنند، ما هم بهعنوان شهرداری در کنارشان خواهیم بود و مشارکت میکنیم تا طرح جامع گردشگری نوشته شود.
آقای شهردار، پیشبینی شما از گردشگری نوروزی کرمان در سال پیشرو چیست؟
با توجه به حضور مزار سردار شهید حاجقاسم سلیمانی در کرمان فکر میکنم امسال ظرفیت مضاعفی داریم و میزبان گردشگران معنوی و زیارتی بسیاری باشیم. در این شرایط، همهی نهادها و دستگاهها باید منسجمتر فعالیت و برنامهریزی کنند چون مجموع امکاناتی که شهرداری و میراثفرهنگی دارد؛ اگر جمعیت میهمانان نوروزی خیلی زیاد شود پاسخگو نیست و ممکن است نارضایتیهایی ایجاد شود. بنابراین، ضرورت دارد استاندار محترم یا معاون ایشان جلساتی بگذارند و کمکهایی حداقل از شهرستانهای مجاور کرمان برای مرکز استان جذب کنند تا بتوانیم خدمات لازم را بهخوبی ارائه کنیم.
برای میزبانی از گردشگران نوروزی، بیشتر در چه حوزههای در شهر کرمان ضعف داریم؟
یکی از نگرانیهای خود من، موضوع اسکان است که ممکن است در این بخش دچار چالش بشویم؛ باید شرایط آبوهوایی در نوروز را مدنظر قرار دهیم و براساس آن برنامهریزی کنیم بهویژه اینکه اگر بارندگی داشته باشیم، نهادی مثل هلالاحمر باید به کمک بیاید و پیشبینی لازم برای اسکان میهمانان صورت گیرد. چالش بعدی، کمبود سرویس بهداشتی است. در محدودهی جنگل قائم و گلزار شهدا با وجود ساختوسازی که داریم این مشکل همچنان وجود دارد. باید به این ضعفها و چالشها از همین الان توجه شود نه که بگذاریم نزدیک عید و آن زمان بخواهیم کاری بکنیم. اگرچه همین الان هم دیر است و باید هرچه زودتر جلساتی تشکیل و تکالیف همهی دستگاهها از سپاه و ارتش و نیروی انتظامی تا شهرداری و دیگران برای نوروز معلوم شود. / الف
عکس: کرمانشهر آنلاین / فرزاد گوری
نظر خود را بنویسید