گروه جامعه ـ دیروز جمعه زلزلهای با بزرگی 5.6 ریشتر در محدودهی مرزی بین استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان در عمق 10 کیلومتری رخ داد. این زلزله در شهرستان ریگان موجب خساراتی جانی و مالی شد از جمله اینکه یک دختر 16 ساله جان خود را از دست داد.
در اینباره، دبیر کارگروه ملی زلزله با تاکید بر اینکه منطقهی وقوع زلزله 5.6 روز گذشته بهویژه سوی شمالغربی آن از نظر لرزهای بسیار فعال است، گفت: «امتداد گسلهایی مانند گوک، بم و جیرفت که گسلهای با جنبایی قابل ملاحظه هستند، به تنهایی گواه لرزهخیزی بالای این بخش از محدوده اطراف رومرکز هستند».
به گزارش فردایکرمان، دکتر علی بیتاللهی در گفتوگو با ایسنا افزود: «با توجه به نقشهی تقسیمات کشوری سال 1392، رومرکز این زلزله در استان سیستان و بلوچستان و بر اساس فایل رقومی تحت GIS مرکز آمار (نقشههای سال 1395) رومرکز در محدوده استان کرمان محدودهی دهستان گاوکان شهرستان ریگان قرار میگیرد».
وی با بیان اینکه در این گزارش با توجه به گزارس موسسه ژئوفیزیک و بنا بر استناد فایلهای سازمان نقشهبرداری از زلزله رخ داده، به نام «زلزلهی غرب سیستان بلوچستان» نام برده شده است، گفت: «رومرکز زلزله بر روی مورفولوژی مرتفع حدفاصل هامون جازموریان و اراضی پست اطراف آن در جنوب و بیابانهای شرقی و جنوبشرقی کرمان و ریگان که ادامهی ارتفاعات جبالبارز است، رخ داد؛ رومرکز زلزله در نقطه ارتفاعی حدود هزار متری واقع شده است».
بیتاللهی با اشاره به تعداد پسلرزههای زلزله روز گذشته با تاکید بر اینکه تا حدود 12 ساعت پس از وقوع زلزله، 18 پسلرزه در منطقه و اغلب در سمت جنوب غربی نقطه رومرکز زلزله رخ داده است، یادآور شد: «دو پسلرزه بالای چهار و هفت پسلرزه بین سه تا چهار ریشتر و مابقی کمتر از سه ریشتر ثبت شده است و با توجه به روند رخداد پسلرزهها، انتظار نمیرود که تعداد قابل ملاحظهای پسلرزه در منطقه ثبت شود. البته بزرگی زلزله اصلی هم در تعداد پسلرزهها اثرگذار است».
وی با بیان اینکه 11 دقیقه قبل از رخداد اصلی، زلزلهای با بزرگی 3.9 در حوالی مسجد حضرت ابوالفضل واقع در مسیر بم- بزمان، رخ داده است، اظهار کرد:«در سمت شمالغربی و در جهت موقعیت شهر کرمان نیز چند خرد لرزه قبل از رویداد رخ داده که ارتباط آنها با این زلزله مشخص نیست، اما موقعیت پیشلرزه 3.9 در تصویر ذیل نشان داده شده است».
مدیر بخش زلزلهشناسی، مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در خصوص گسل مسبب این زلزله، توضیح داد: «بر اساس سازوکار ارائه شده و جانمایی گسلها در منطقه و با توجه به امتداد آنها میتوان دو گسل کهورک واقع در شمال رومرکز را که امتداد آن احتمالا وقوع زلزله 5.6 را توجیه میکند و امتداد گسل بم از سوی شمالغربی را که بهسمت جنوبشرق تدریجا به راستای شرقی – غربی متمایل میشود، به عنوان گسلهای احتمالی مسبب زمین لرزه 5.6 قلمداد کرد».
بیتاللهی با تاکید بر اینکه منطقهی وقوع زلزله 5.6 و بهویژه سوی شمال غربی آن از نظر لرزهای بسیار فعال است، افزود: «امتداد گسلهایی مانند گوک، بم و جیرفت که گسلهای با جنبایی قابل ملاحظه هستند، به تنهایی گواه لرزهخیزی بالای این بخش از محدوده اطراف رومرکز میتواند باشد».
به گفتهی این محقق، بر اساس آمار زمین لرزههای مرکز لرزهنگاری، زلزلههای بالای 2.5 در مدت 12 سال اخیر در تصویر ذیل به صورت نقشه در آمدهاند.
وی ادامه داد: «در محمد آباد ریگان در 29 آذر سال 1389 زمین لرزه بزرگی با بزرگی شش و نیم رخ داده است، همچنین چند ماه بعد آن نیز زمین لرزهای با بزرگی شش منطقه را تحت تاثیر قرار داد. فاصلهی رومرکز این دو زلزله ریگان از زلزله غرب سیستان و بلوچستان (زلزله حاضر)، به ترتیب 40 کیلومتر در شمالغرب و 52 کیلومتر در غرب است. دو زلزلهی مذکور به ترتیب در 41 کیلومتری و 26 کیلومتری محمدآباد ریگان جانمایی شده بودند. وقوع این دو زلزله همراه با تخریب بود؛ ولی بهدلیل تمرکز پایین جمعیتی میزان آن با توجه به بزرگی زلزله کم بود».
دبیر کارگروه ملی زلزله با بیان اینکه در سالهای 2010 و 2011 که مصادف با وقوع زلزلههای شش و نیم و شش ریشتر ریگان بوده گفت: « تعداد وقوع سالیانه رخدادها با ازدیاد قابل ملاحظهای همراه بوده است».
نظر خود را بنویسید