گروه جامعه ـ پس از ثبت ملی آئین جوشزنی روستای هرمزدآباد در شهرستان رفسنجان، مسجد تاریخی روستا هم ثبت ملی شد. عزاداری امام حسین(ع) با این آئین در روستا بیش از یک قرن قدمت دارد.
به گزارش فردایکرمان به نقل از فارس رفسنجان، مساجد و حسینیهها، تکایا و حتی خانههایی که طبق سنت دیرینهی آباء و اجدادشان دههی اول محرم برای امام حسین(ع) و یارانش اقامه عزا میکنند آمادهی برپایی عزاداری هستند و در این بین، هر محله و روستا هم سنتهای دیرینهی خود را در این ماه اجرا میکند و تقریبا آئین و سنن زیادی در این شهرستان برای ماه محرم وجود دارد که از گوشه و کنار شهرستان برای شرکت در این آیینها حضور مییابند.
آئین جوشزنی یکی از قدیمیترین آئینهایی است که قدمت آن به بیش از 150 سال میرسد و محل اجرای آن روستای هرمزدآباد رفسنجان در جوار امامزاده سیدغریب (ع) است که مورد استقبال بسیاری از اهالی روستا، مردم رفسنجان و حتی افرادی خارج از شهرستان قرار گرفته است و این آئین دو سال است که ثبت ملی شده و وارد سومین سال ثبت خود میشود.
حسن حسینی؛ رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان رفسنجان در گفتوگو با خبرنگار فارس در رفسنجان در این زمینه اظهار کرد: «جوشزنی یکی از آئینهای مرتبط با بحث عزاداری اباعبداللهالحسین(ع) در قرنهای گذشته است که سبکهای عزاداری شمال استان کرمان شهرهایی مثل رفسنجان، شهربابک و انار بوده است».
وی ادامه داد: «سینهزنی و زنجیرزنی امروزی سبک جدیدتری است که بعدها وارد شده است».
حسینی توضیح داد: «برای جوشزنی یک عده دور هم حلقه میزدند سران و بزرگترها سر صف بودند و بقیهی افراد در صفهای بعدی و هر کدام به کمر خود شال میبستند و نفر عقب دستش به شال نفر جلویی میگرفت و چبسیده به هم حرکت میکردند و یک دستشان روی سینه همزمان پای خود را روی زمین میکوبیدند و دستشان را روی سینه میزدند».
وی بیان کرد: «همچنین اذکار و نوحههایی با سبک حماسی خاصی خوانده میشد یا مرسوم بود با هم میخواندند یا یک نفر میخوانده مابقی تکرار میکردند».
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان افزود: «جوشزنی همان غم و غصه و جوش و شور عزای امام حسین(ع) است که این سبک را به نام جوشزنی معروف کرده است».
وی همچنین اضافه کرد: «قبل از اینکه جوشزنی شروع شود چاوشخوانی و پامنبری اجرا میشد که جزو مجموعه جوشزنی به حساب میآید و سال گذشته در برج میلاد تهران این آئین اجرا شد و مورد استقبال بازدیدکنندگانی که از سراسر ایران حضور داشتند، قرار گرفت».
حسینی عنوان کرد: «جوشزنی در هرمزدآباد بیش از 150 سال قدمت دارد که مسجد معروف به «مسجد پایین ده» همان مسجد تاریخی روستای هرمزدآباد مربوط به اواخر دوران قاجار و اوایل پهلوی و الان مسجد صاحبالزمان(عج) نام گرفته محل برگزاری آئین جوشزنی بوده است».
وی یادآور شد: «مسجد تاریخی هرمزدآباد اخیرا ثبت ملی شده است و امسال هم قرار است آئین جوشزنی در مسجد تاریخی اجرا شود».
نظر خود را بنویسید