فردایکرمان ـ پروین میرزا حسینی: مشکلاتی که صنعت پسته در استان کرمان با آن دستوپنجه نرم میکند این روزها سرخط اخبار است. کمآبی، گرمی هوا و شوری آب و چالشهای انباشتهای که در بخش تولید و بازار صادراتی این محصول وجود داشت دست به دست هم داده تا نگذارد چشمانداز روشنی از آیندهی این محصول باقدمت در این منطقه ترسیم شود؛ به گفتهی دبیر خانه کشاورز استان کرمان اگر بخواهیم این صنعت را ادامه بدهیم باید با افزایش بهرهوری، سطح زیر کشت پسته را به 70 درصد یا نصف وضع موجود برسانیم.
مهدی سیفالدینی در گفتوگو با خبرنگار فردای کرمان با بیان اینکه تغییرات اقلیمی و خسارت به محصول پسته، خردهمالکان را به شدت تحت تاثیر قرار داده است، اظهارکرد: «خردهمالکان کشاورزانی هستند که زیر دو هکتار زمین دارند و وام 10 میلیون تومانی کمکی به آنها نمیکند».
وی افزود: «از سوی دیگر جریان اخذ وام بسیار پیچیده است و خردهمالکان برای دریافت این تسهیلات نیاز به ضامن، سند و ... دارند و آنقدر در این مسیر اذیت میشوند که اصلا صرفشان نمیکند دنبال وام کشاورزی بروند».
دبیر خانه کشاورز استان کرمان بیان کرد: «خردهمالکان معمولا زمینهای خود را بیمه هم نمیکنند زیرا طی چند سال گذشته روند پرداخت خسارت بیمه خوب نبوده و صندوق بیمه محصولات کشاورزی، نتوانسته خودش را خوب نشان دهد و خواستهی کشاورزان را برآورده کند، به همین دلیل کشاورزان خردهمالک رغبتی به بیمه کردن محصول و باغات خود ندارند».
وی خاطرنشان کرد: «البته هزینههای خردهمالکان پایین است و خودشان کارهایی مانند سمپاشی و آبیاری را انجام میدهند و هزینههای جانبی که کشاورزان متوسط با آن درگیر هستند را ندارند؛ خردهمالکان بیشتر در روستا زندگی میکنند و با هزینههای پایین زندگی خود را نگه میدارند».
سیفالدینی با اشاره به مشکلات کشاورزان متوسط، گفت: «کشاورزانی که زیر 10 هکتار زمین دارند، باید برای همهی کارهایشان کارگر بگیرند، تانکر و سمپاش دارند و برای آبیاری و سایر کارها متحمل هزینه میشوند، لذا اینها هم متضرر شدهاند».
وی ادامه داد: «البته این گروه میتوانند وام بگیرند و یا محصولشان را بیمه کردهاند اما خردهمالکان قشر آسیبپذیری بودند که بیشتر متضرر شدند».
دبیر خانه کشاورز استان کرمان اظهارکرد: «سختی امسال را پشت سر بگذاریم انشاءالله سال آینده اگر محصولی باشد میتواند به خروج از این بحران کمک کند».
وی با اشاره به محصول سال آینده گفت: «با توجه به جوانههای زایشی مشخص است در بعضی باغات به طور متوسط پسته وجود دارد، اما بهطور میانگین میزان آن کم است».
سیفالدینی ادامه داد: «در مناطقی که مشکل آب دارند، مخصوصا در زرند، وضعیت درختان کلهقوچی و فندقی خوب نیست اما رقم احمدآقایی و ممتاز وضعیت بهتری دارند».
وی اضافه کرد: «امسال با توجه به اینکه سال بارور نبوده و درخت محصولی نداشته، درخت باید خیلی سرحال باشد اما اینطور نیست و باغات آنقدر خوب نیستند».
دبیر خانه کشاورز استان کرمان افزود: «اگر سال آینده همین میزان جوانهی زایشی که هست دچار نوسانات اقلیمی نشود، بیمحصول نخواهیم بود و به دلیل اینکه قیمت پسته با بالا رفتن قیمت دلار افزایش داشته، میتواند این فشار را کم کند».
وی در ادامه با اشاره به پیگیریهای انجام شده برای دریافت تسهیلات برای حمایت از کشاوزان خسارتدیده گفت: «قرار بود مشکل کشاورزان پستهکار در ستاد بحران کشور مطرح شود و با توجه به اینکه تغییر اقلیم و خشکسالی سبب آسیب به محصول پسته شده و این مسئله یک بحران بوده، به کشاورزان وام چهار درصد پرداخت کنند اما دولت زیر بار نرفت و ستاد بحران قبول نکرد». سیفالدینی افزود: «در حال حاضر به کشاورزان یک وام 14 درصد از صندوق توسعه در قالب اصلاح و احیاء باغات پرداخت میشود اما به دلیل مشکلات و سختگیریهایی که برای دریافت آن اعمال میکنند، کشاورز واقعی موفق به دریافت آن نمیشود».
وی ادامه داد: «کشاورزی که متقاضی وام است نباید وام دیگری داشته باشد، نباید چک برگشتی داشته باشد و برای دریافت وام احتیاج به ضامن و سند دارد، ضمن اینکه وام 14 درصد اصلا جوابگوی بخش کشاورزی نیست».
دبیر خانه کشاورز استان کرمان در پاسخ به این سوال که آیندهی پسته را چگونه پیشبینی میکنید؛ گفت: «آیندهی دراز مدت پسته در استان کرمان فاجعهبار است زیرا آب نیست، تغییر اقلیم باعث خشکیدگی رقمهای مختلف کلهقوچی و فندقی شده، دورهی آبیاری کم شده و شوری بالای آب به محصول آسیب میزند».
وی اظهار کرد: «تعدادی از کارشناسان هواشناسی معتقدند دورهی خشکسالی تمام شده و به یک دورهی تر سالی رسیدهایم و از امسال بارندگیها شروع میشود. اگر این اتفاق بیفتد هر چند روی آبهای زیرزمینی اثر نمیگذارد ولی اگر چند باران در زمستان داشته باشیم این احتمال وجود دارد که سالهای آینده، محصول داشته باشیم و بتوانیم چند سالی دوام بیاوریم».
سیفالدینی با بیان اینکه پسته در درازمدت چشمانداز خوبی ندارد، اظهارکرد: «برای اینکه این صنعت دوام داشته باشد باید با افزایش بهرهوری سطح زیر کشت پسته را به 70 درصد موجود برسانیم و یا حتی به نصف کاهش دهیم و در کنار آن باید میزان آب برداشتی را کنترل کنیم تا شاید با استفاده از روشهای نوین آبیاری ضمن استفادهی بهینه از آب موجود و افزایش بهرهوری بتوانیم 20 سال دیگر دوام بیاوریم».
نظر خود را بنویسید