پروین میرزا حسینی ـ در کنار مشکلات متعددی که وجود داشته و دارد؛ افزایش بیسابقهی دمای هوا در سالجاری بسیاری از محصولات کشاورزی را دچار خسارت کرد و زندگی کشاورزان زیادی را به شدت تحت تاثیر قرار داد.
به گزارش فردای کرمان، به جز کشاورزان شمال استان که تولید محصول پسته آنها به دلیل شرایط اقلیمی کاهش چشمگیری داشته است، در شرق استان نیز خرماکاران به دلیل پدیدهی خشکیدگی خوشهی خرما با مشکلات جدی مواجه شدند.
استان کرمان که همه ساله حدود ۱۶۰ هزار تن تولید خرما داشت و این محصول پس از پسته دومین محصول استراتژیک استان در بخش کشاورزی محسوب میشود، با کاهش چشمگیری در این حوزه روبهرو شده است.
بررسیها نشان میدهد، در سال جاری بسیاری از نخلهای خرما در استان کرمان به دلیل گرمای شدید هوا، یک ماه مانده به برداشت خشک شده و قابل استفاده نیستند.
در این میان شاید بتوان گفت، بیشترین صدمه به اقتصاد مردم در شهرستان ریگان وارد شده است، مردم ریگان که این روزها درگیر توفان شن و ریزگردها هستند، با خشک شدن محصولشان حالا با مشکل جدی دیگری دست به گریبان شدهاند.
در همین باره، امین باقری؛ فرماندار ریگان در گفتوگو با خبرنگار فردای کرمان
اظهارکرد: «بر اساس آماری که جهاد کشاورزی اعلام کرده، با توجه به عارضهی خشکیدگی خوشه و ریزش خرما که امسال بسیار زیاد بود، 50 تا 60 درصد محصول از دست رفته است».
وی با بیان اینکه تولید محصول امسال به نصف کاهش یافته، افزود: «پیشبینی ما برداشت حدود 33 تا 40 هزار تن خرما بود اما کمتر از 20 هزار تن خرما برداشت شده است».
باقری با اشاره به اتمام برداشت خرما در ریگان، اذعان کرد: «تاکنون تنها 15 هزار تن خرما به سردخانه منتقل شده و این نشان میدهد بحث خشکیدگی خوشه و ریزش خرما زیاد بوده است».
وی تصریح کرد: «ممکن است هنوز دو تا سه هزار تن خرما در خانهها باشد که پس از بستهبندی به سردخانه منتقل شود اما اکثر محصول جمع شده است».
خبرنگار فردای کرمان سوال کرد: «پدیدهی خشکیدگی خوشهی خرما از دههی 80 رخ میدهد چرا راهکار جدی برای این مسئله ارائه نشده است»؟ فرماندار ریگان پاسخ داد: «سوال ما هم همین است. شما باید این سوال را از سازمان جهاد کشاورزی و مرکز تحقیقات و دوستانی که حوزهی تخصصی آنهاست بپرسید. ما هم این سوال را داریم. آقایان باید جواب بدهند بعد از این همه سال برای پدیدهی خشکیدگی و ریزش محصول که به عنوان یک عارضه یا مشکل در منطقه است کاری انجام شده یا نه».
وی اظهارکرد: «هنوز جواب قطعی به ما داده نشده و فقط میدانیم سالیانه این عارضه، صدمه وارد میکند و محصول خرمایی که با سختی و در این وضعیت خشکسالی تولید میشود، خسارت میبیند».
خبرنگار فردای کرمان در خصوص توصیه به استفاده از کیسهی متقال و میزان تاثیر آن بر سالم ماندن محصول سوال کرد که باقری گفت: «ما هنوز نتیجهی علمی از این قضیه ندیدیم. این را جهاد یا مرکز تحقیقات باید اعلام کند. ما حتی گفتیم از گروههای ترویجی استفاده کنید و اگر جایی کشاورزی کاری را انجام داده و روشی را تجربه کرده که نتیجه گرفته کشاورزان را ببرید با هم صحبت کنند تا نتیجه مطلوبی در این قضیه بگیرند».
وی تاکید کرد: «هنوز به ما منتقل نشده که در این عارضه چه عامل و عواملی دخیل است. یک بار میگویند خشکسالی، بار دیگر اعلام میکنند تنش آبی و گاهی نیز گرمای شدید ناگهانی و شوک به درختان را علت این مساله میدانند. اما معمولا یک یا دو هفته مانده به زمان برداشت، یک دفعه خوشههای سر درخت خشک میشوند».
فرماندار ریگان با بیان اینکه این مسئله به شدت روی معیشت مردم ریگان تاثیر گذاشته، اظهار کرد: «حوزهی این شهرستان کشاورزی تک محصولی است و هر زمان خرما دچار بحران در تولید یا فروش بشود ما تبعاتش را در تمام حوزههای امنیتی، اقتصادی و ... دقیقا حس میکنیم».
وی با بیان اینکه قیمت خرما بر اساس عرضه و تقاضا تعیین میشود، افزود: «امسال با توجه به اینکه محصول خرما در شرق استان کم است، خرید و فروشی که سالهای قبل معمولا دو تا سه ماه بعد از برداشت خرما شروع میشد زودتر انجام شده و خوشبختانه بازار دارد و قیمتی هم که الان اعلام شده قابل قبول است و کشاورز از قیمتی که شروع شده برای عرضهی محصول راضی است».
2448
فرماندار ریگان با اشاره به پیشینۀ طولانی خشکیدگی خرما مطرح کرد
نظر خود را بنویسید