فردایکرمان ـ گروه جامعه: رئیس شورای شهر کرمان، کمیسیونهای تخصصی شورا را مامور کرد که برای نظارت بر عملکرد شهرداری، اول اینکه «نقشهی راه و راهکار نظارت در حوزهی مسئولیت خود را تهیه کنند»، بعد «عملکرد سه سالهی شهرداری را ارزیابی کنند و آن را با برنامهی ارائه شده توسط شهردار و شورا تطبیق دهند و درصد پیشرفت و انحراف از این برنامهها را بهصورت مستدل معلوم و در جلسهی علنی ارائه کنند» و همچنین بگویند که «در یک سال باقیمانده از عمر این شورا، شهرداری بهتر است چه کارهایی انجام بدهد که امکان آن وجود دارد». محمد فرشاد تاکید کرد که کمیسیونها تا آخر خردادماه این گزارشهای خود را تهیه و ارائه کنند. او این ماموریتهای سهگانه را به این دلیل به کمیسیونها محول کرد که هفتهی گذشته، فتحا... مویدی، رئیس کمیسیون حقوقی و نظارت شورا گفته بود شورا بر شهرداری نظارت درستی ندارد. البته، رئیس شورا یک ماموریت هم به شهردار داد و گفت: «درست است که شورا نباید در امور اجرایی دخالت کند ولی از شهردار میخواهیم قبل از هر تغییر و تحولی در شهرداری، موضوع را در شورا مطرح کند و سپس تصمیم بگیرد». محمدجواد کامیاب، رئیس کمیسیون عمران اما دربارهی هر دو این موضوعات از همکاران خود انتقاد کرد و اول گفت که در موضوع نظارت بر شهرداری و ارزیابی عملکرد شهردار بیانصافی نکنیم و به یاد بیاوریم سه سال پیش، چه شهرداریای را تحویل گرفته بودیم و بعد این را هم متذکر شد که: «نمیشود از طرفی بگوییم در کار اجرایی دخالت نمیکنیم و از طرفی، وقتی شهردار کسی را منصوب کرد، تصمیم او را برنتابیم».
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، ماجرای نظارت بر عملکرد شهرداری از آنجا شروع شد که هفتهی گذشته، در صحن علنی شورا، از اقدام شهرداری برای نصب المان مکعب نورانی در میدان آزادی انتقاداتی شد و مویدی، رئیس کمیسیون حقوقی و نظارت شورا در انتقادات خود تصریح کرد: «این اتفاق را ناشی از ضعف نظارت شورا میدانم و من بهعنوان کمیسیون حقوقی و نظارت میگویم که شورا در زمینهی نظارت فوقالعاده ضعیف دارد عمل میکند».
در همین رابطه، فرشاد این هفته، کمیسیونهای تخصصی شورا را مامور نظارت بر شهرداری کرد و افزود: «اینکه بخواهیم مدام در جلسات بگوییم نظارت بر شهرداری چه شد؟ این یک گفتمان است. اگر میخواهیم بدانیم که واقعا عملکرد شهرداری چگونه بوده، باید به صحنهی عمل ورود کنیم».
وی ادامه داد: «کمیسیونهای تخصصی، در حوزهی مسئولیت خود، اسناد مالی و اجرایی و طرحهای اجرا شده و همهی بخشهای عملکردی شهرداری را ارزیابی کنند و بگویند که در این یک سال باقیمانده، براساس اعتباراتی که وجود دارد شهرداری چه طرحهایی را اجرا کند تا هم ما و هم شهرداری به حرف اکتفا نکرده باشیم که چرا فلان طرح اجرا شد یا نشد یا فلان مشکل وجود دارد».
شورا قبل از انتصابات از تصمیم شهردار مطلع شود
رئیس شورای شهر کرمان سپس گفت: «در سه سال گذشته، در حوزهی سازماندهی شهرداری، اقدامات لازم انجام شده و بنده هم بارها گفتهام و اعضا هم واقفند و اعتقاد دارند که شورا نباید در حوزهی اجرا ورود کند اما این، به معنای عدم نظارت نیست».
فرشاد اظهار کرد: «شهرداری سه، چهار هزار نفر نیرو دارد. شوراها و شهرداران تغییر میکنند ولی این نیروها میمانند. درست است که شورا نباید در امور اجرایی دخالت کند اما از شهردار میخواهیم برای یک سال باقیمانده، قبل از هر تغییر و تحول، موضوع در شورا مطرح شود و به تعامل برسیم و پس از آن، تصمیم گرفته شود و اینطور نباشد که شهردار تصمیمی بگیرد که از طرف بدنهی شهرداری یا شورا یا جامعه، زیر سوال برود».
او بلافاصله این را هم اضافه کرد که؛ «البته مسئلهی خاصی هم نیست. اما برای اینکه در این یک سال سازمانیافتهتر عمل کنیم، این موضوع باید مورد توجه قرار گیرد تا بیحرف و حاشیه، بتوانیم عملکرد سه سالهی شهرداری را که قابل قبول هم بوده به کمال برسانیم».
شورا کوتاهی کرده، شهردار مقصر نیست
پس از این، احمد حسنزاده، رئیس کمیسیون اجتماعی، ورزش و جوانان شورا هم از شهردار خواست تا در این سه حوزه؛ دربارهی برنامهریزی برای سازماندهی نیروها، هزینهکرد منابع مالی و شایستهسالاری گزارش دهد. محمدجواد کامیاب، رئیس کمیسیون عمران اما این رفتار همکاران خود را نپسندید و گفت: «بیانصافی است دربارهی شهرداری یکطرفه قضاوت کنیم. اگر اعضای شورا در نظارت بر شهرداری کوتاهی کردهاند، تقصیر شهردار چیست؟ هر کمیسیون خودش باید نظارت میکرده و اگر خودمان پیگیری نکردهایم، حالا نباید بگوییم شهردار چرا برنامه نداری!؟». به گزارش خبرنگار فردایکرمان، وی افزود: «فراموش هم نکنیم که چه شهرداریای را روز اول تحویل گرفتیم. حقوق کارگران قراردادی چهار ماه پرداخت نشده بود، پروژههای نیمهتمام روی دست شورا و شهرداری بود و مشکلات زیادی بود که بخش زیادی از آن حل شده است».
وی افزود: «در مورد نیروی انسانی هم که گفتید، از طرفی میگوییم در کارهای اجرایی دخالت نمیکنیم و از طرفی تا شهردار دو نفر را منصوب کرد، برنمیتابیم. من خاطرم هست که وقتی آقای سیفالهی میخواست از شهرداری کرمان برود، شورا به من پیشنهاد داد که شهردار شوم. من در جریان ارائهی برنامههایم به شورای وقت، گفتم که هرگز اجازه نمیدهم شورا برای من معاون انتخاب کند و خوب، قبول هم نکردند و یک رای بیشتر به من داده نشد و البته بعد هم خود آقای سیفالهی پذیرفت که در شهرداری بماند».
کامیاب ادامه داد: «وقتی به شهردار مسئولیت میدهیم و میگوییم باید پاسخگو باشد، قرار نیست بگوییم معاون و شهردار منطقه را هم ما انتخاب میکنیم. شورا باید آنجا که چارت سازمانهای شهرداری به تصویب میرسد اعمال نظر کند و در بودجه هم دربارهی کارهایی که شهرداری باید انجام دهد اظهارنظر کنیم».
وی سپس اظهار کرد: «اگر میخواهیم شهردار را استیضاح کنیم، باید بهطور دقیق بگوییم که مثلا در حوزهی فرهنگ، عمران و ... کمکاری کرده است. در حوزهی عمران اما باید بگویم که شهرداری بسیار خوب کار کرده آن هم در شرایطی که در کشور پول هم نیست، ولی پروژههای نیمهتمام در شهر کرمان پیش رفته است».
وی تاکید کرد: «با همهی کم و زیادها در عملکرد شهرداری، از ایشان و همکارانشان تشکر میکنم و میگویم که بیانصافی است ایراد خودمان را به شهرداری منتقل کنیم».
قرار نیست شهردار استیضاح شود
پس از این، فرشاد، رئیس شورا با اشاره به سوابق کاری کامیاب در معاونت عمرانی استانداری کرمان گفت که قضاوت ایشان براساس تجربیاتشان است که بر 70 شهرداری در کرمان نظارت میکردهاند.
وی افزود: «ایشان از واژهی استیضاح استفاده کردند که ممکن است مبنای برخی شایعات قرار گیرد اما باید بگویم اصلا حرف و قراری نیست که شهردار استیضاح شود و ایشان بهطور کلی و از دید نظری این موضوع را مطرح کردند. در شورا تاکنون اصلا چنین بحثی مطرح نبوده است. اینکه در آینده چه پیش آید آینده مشخص میکند اما تا این لحظه اصلا صحبتی در اینباره نبوده است».
وی ادامه داد: «شورا شهردار را انتخاب میکند و شهردار در قالب برنامهای چهار ساله به شورا پاسخگوست. دربارهی آنچه که از انتصابات شهردار گفتم، عرضم این بود که با توجه به عدم دخالت شورا، بهتر است برخی انتصابات در جلساتی تعاملی با شورا مطرح و رایزنی شود تا اگر عضوی دربارهی فردی که شهردار انتخاب کرده نظری دارد، شهردار با اطلاع از آن نظرات تصمیم بگیرد ولی در نهایت، اختیار با شخص شهردار است».
حسین چناریان، رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و منابع پایدار شورای شهر هم گفت که برای چنین اقدامی که رئیس شورا کمیسیونها را مامور کرده زمینه و بستر لازم از نیروی کارشناسی تا ابزار کار را در اختیار ندارند و بهتر است در یک جلسهی غیرعلنی این موضوعات مطرح و بررسی شود.
از نظارت استقبال میکنم
سید مهران عالمزاده شهردار کرمان هم در اینباره با بیان اینکه اعضای شورا در این سه سال، یار شهرداری بودهاند و من با فراغبال توانستهام بر موضوعات شهر تمرکز کنم، از ورود شورا برای نظارت بر شهرداری استقبال کرد و گفت که کمیسیونها در صورت ورود به حوزههای مختلف شهرداری، هم میتوانند ضعفهایی که خود ما آن را نتوانستهایم تشخیص دهیم شناسایی کنند و هم اینکه مطمئنم در دل این بررسیها، شورا از بسیاری از اتفاقات خوبی که در شهرداری رخ داده و فرصت نشده ارائه و اطلاعرسانی شود مطلع میشود.
وی همچنین اظهار کرد: «شورا عهدی با مردم بسته و من هم تعهدی به شورا دادهام که تا روزی که بخواهند در خدمت شهر و شهرداری باشم». / الف
*عکس:روابط عمومی شورای شهر کرمان
نظر خود را بنویسید