فردایکرمان ـ گروه جامعه: دبیر ستاد رویداد یکصدسالگی شهرداری کرمان، سه پیشنهاد به اعضای شورای شهر کرمان کرد تا به مناسبت صد سالگی شهرداری، اجرای آن را حمایت کنند. ساخت یک سالن اجلاس منطقهای با کاربری فرهنگی در شهر کرمان، تاسیس موزه بلدیه و برگزاری رویدادی فرهنگی و هنری به نام روحا... خالقی و در سطح ملی که با جشنواره «مرز پرگهر» معرفی میشود. محمدعلی جوشایی تاکید کرد که این پیشنهادات را بعد از مشورت با گروههایی از کارشناسان جمعبندی کرده و همه هم قابل اجرا هستند. پس از طرح این پیشنهادات در صحن علنی شورای شهر، زهرا لری و علیاکبر مشرفی به جشنوارهی خالقی اعتراض کردند و گفتند که ما شخصیت بزرگی چون سپهبد سلیمانی را در کرمان داریم و نباید خالقی سمبل صدسالگی شهرداری باشد. چناریان هم تاکید کرد که پیشنهادات جوشایی نباید طرح نهایی رویداد صدسالگی تلقی شود و باید بیشتر مورد بررسی قرار گیرد.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، شهرداری کرمان، بنا به گفتهی جوشایی، مهرماه سال 1299 خورشیدی تاسیس شده است. او شامگاه یکشنبه پانزدهم تیرماه در صحن علنی شورای شهر در اینباره گفت: «در کشور 113 سال پیش تهران صاحب شهرداری و اولین شهردار شده است. چهار سال بعد از آن، مشهد صاحب شهرداری شده، یک سال بعد تبریز، بعد از آن هم شیراز و بعد قزوین و کرمان در یک سال صاحب شهرداری شدند. شهری مثل اصفهان چهار سال بعد از کرمان دارای شهرداری میشود و شهرداری یزد هم امسال 59 ساله است».
وی افزود: «دربارهی شهرداری کرمان برخی میگویند تاسیس آن سال 1298 خورشیدی بوده و برخی میگویند سال 1300 بوده است ولی روایتی که الان میتوان به آن استناد کرد اواسط مهرماه 1299 اولین ابلاغ رسمی شهردار کرمان ارائه شده است».
وی ادامه داد: «اما از سال 1299 که شهردار آمده تا سال 1325 منابع اطلاعاتی ما بسیار محدود است. پیگیری زیادی انجام دادیم و حتی با نهادهای مربوطه از جمله مرکز اسناد و کتابخانه ملک ارتباط گرفتم، اسناد اندکی وجود دارد ولی خلاء زیادی نسبت به ماوقع این دوره وجود دارد».
ملاحظات معمول کنار گذاشته شود
دبیر ستاد رویداد یکصدسالگی شهرداری کرمان سپس خطاب به اعضای شورای شهر کرمان با یادآوری اهمیت تقارن صد سالگی شهرداری و این دوره از شورا توضیح داد: «صد سالگی موضوعی است که تنها در دوران خاصی پیش میآید و همیشگی نیست و حالا کسانی که در دورهی مدیریت خود، به رویدادی مثل صدسالگی برمیخورند فرصت دارند فراتر از مباحث روزمره، دربارهی آینده و چشمانداز کلان شهر هم صحبت کنند و این مناسبت صدسالگی، باید این جرات را به برگزارکنندگان بدهد که ملاحظات معمول را کنار بگذارند؛ از جمله اینکه مثلا بگویند ما که یک سال بیشتر در شورا نیستیم یا چه کسی الان میتواند برای ده سال آینده کشور برنامهریزی کند که ما برای شهر برنامهریزی کنیم یا در حالی که مردم گرفتار مسائل روزمره هستند، چه کسی جرات دارد جلوی رسانهها از چشمانداز شهر صحبت کند. باید این ملاحظات را کنار بگذاریم چون این مناسبت بسیار خاص است».
وی با بیان اینکه امیدوارم از این فرصت بتوانیم بهخوبی استفاده کنیم، افزود: «تاکنون، بنا به تاکید شهردار محترم، ما هیچ کار اجرایی انجام ندادیم تا با شورا سوءتفاهم پیش نیاید اما الان که به جمعبندی رسیدیم آن را ارائه میکنیم. جلسات متعددی هم پیش از این، با روسای محترم دو کمیسیون فرهنگی، هنری، بانوان و اجتماعی، ورزشی، جوانان برگزار کردیم. اما هیچ کار اجرایی صورت نگرفته تا در شورا کلیات کار را مطرح کنیم و اگر موافق بودید فرایند اجرای آن را آغاز کنیم».
مشاور فرهنگی شهردار کرمان پیش از ارائهی پیشنهادات خود، یادآور شد که برنامههای این رویداد را به گونهای تدارک دیدهاند که اگر در نیمهی دوم سال مسائلی مثل کرونا و دیگر مشکلات وجود داشت قابلیت اجرا داشته باشد.
وی سپس گفت: «دبیرخانه صدسالگی یک پیشنهاد مشخص آورده که برخی مسائل که معاونان دارند بهصورت معمول پیگیری میکنند، ادامه یابد. مثلا برخی میگفتند تمبر صد سالگی شهرداری را چاپ کنید. این، از نظر دبیرخانه یک کار روتین است و نیاز به جلسه و مصوبه ندارد یا برگزاری جشنوارهای مثل المپیاد ورزشی شهر هم همینطور است».
سالن اجلاس منطقهای در کرمان احداث شود
جوشایی افزود: «اما از نظر دبیرخانه، رسالت مدیریت شهری این است که با نگاهی به منطقهی جنوبشرق، برنامههایی برای شهر کرمان تعریف کنیم. جدا از همهی دغدغههای روزمرهای که دارید و بدون موازیکاری و تعطیلی فعالیتهای فعلی، ما انجام سه کار را به مناسبت صدسالگی پیشنهاد میدهیم؛ پیشنهاداتی که اجرای آن جرات و همت بلند میخواهد».
وی ادامه داد: «در حوزهی عمرانی پیشنهاد داریم که یک کار ماندگار، تصویب یا کلنگزنی شود. شهر کرمان برای صد سال اخیر یک بنای الهامبخش ندارد. بناهایی مثل گنبد جبلیه و مجموعهی گنجعلیخان مربوط به قبل از صد سال اخیر است. بنابراین، برای اینکه بنای تاثیرگذاری که کرمان را از اطراف متمایز کند و مربوط به صد سال اخیر باشد ایجاد شود، پیشنهاد میدهیم یک سالن اجلاس که به صورت مجموعهای فرهنگی عمل کند در شهر احداث شود».
وی اظهار کرد: «قرار نیست شما در این دوره آن را بسازید، فقط زمینه را فراهم کنید تا مجموعه فرهنگی کاملا متمایز در جنوبشرق که بتوان کارهای مهم و بزرگ در آن را برگزار کرد در شهر داشته باشیم».
جوشایی بیان کرد: «از ما ایراد گرفتند که چرا احداث مترو مربوط به این دوران نباشد؛ عرض کردم که اینچنین اقداماتی، جزو مسائل زیربنایی شهر است و در شرایط عادی هم دنبال میشود».
جشنوارهای ملی با عنوان خالقی برگزار کنیم
دبیر ستاد رویداد یکصدسالگی شهرداری کرمان افزود: «پیشنهاد دوم حمایت از برگزاری یک رویداد فرهنگی است. رویدادهای فرهنگی فعلی همه خوب هستند ولی تاثیر منطقهای ندارند. برای نقشآفرینی در آینده، حتما باید وزارت ارشاد و میراثفرهنگی رویدادهای ملی را برای کرمان تعریف کنند. خوشبختانه، وزارتخانهها هم بهدنبال پایهگذاری چنین رویدادهایی در نقاط مختلف کشور از جمله جنوبشرق هستند. همین جا بگویم که اصلا نگران شیوهنامهی آن نباشید. فقط جرات و جسارت نیاز دارد که این را دارید و میتوانید در همین دوره یکی از برنامههای محوری وزارتخانهها را به بهانهی صد ساله شدن شهرداری به کرمان بیاورید».
وی توضیح داد: «رویدادهایی اینچنینی، برای مصرف داخلی استان نیستند ولی طوری تعریف میشوند که مرکزیتی به آن منطقه بدهند. به همین دلیل است که ما پیشنهاد داریم با استفاده از شخصیتی چون مرحوم خالقی فستیوالی را در کرمان تعریف کنیم».
موزه بلدیه راهاندازی کنیم
جوشایی دربارهی پیشنهاد سوم دبیرخانه گفت: «موضوع بعدی، پراکندگی اطلاعات دربارهی صد سال اخیر کرمان است. در مرکز اسناد و مرکز کرمانشناسی بهصورت پراکنده اطلاعاتی وجود دارد ولی تاریخ 100 سال گذشته را نمیتوان به صورت مدون جستوجو کرد به همین خاطر ما پیشنهاد راهاندازی موزه بلدیه در شهر کرمان را ارائه کردهایم».
وی با بیان اینکه دهها برنامهی دیگر پیشنهاد شده است، گفت: «برای برگزاری این رویداد، از کارشناسانی امین مشاوره گرفتیم که این پیشنهادات نهایی شد».
کشور متوجۀ کرمان میشود
مشاور فرهنگی شهردار سپس اظهار کرد: «گمان نکنید این پیشنهادات، حرفهای یکشبه هستند. میدانم همهی شما دغدغه دارید که چهطور این اقدامات را انجام دهیم. من اما این کارها را شدنی دیدم که پیشنهادشان دادم و مطمئن هستم رسانههای کشور با این سه پروژه متوجهی کرمان خواهند شد. اگر شما این پیشنهادات را تایید کنید ما از فردا مکاتبات را با دستگاههای بالادستی آغاز میکنیم و ظرف دو تا سه ماه این سه موضوع به نتیجه خواهد رسید».
جوشایی با تاکید بر اینکه به صدسالگی باید بهعنوان یک فرصت نگاه شود، افزود: «البته وقتی میگویید صد سالگی شهرداری؛ ضعفهای شهر هم نمایان میشود و افرادی سراغ شما خواهند آمد و از گذشته و آیندهی شهر سوال خواهند کرد».
خالقی نباید سمبل صدسالگی باشد
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، پس از ارائهی این توضیحات، علیاکبر مشرفی و زهرا لری دو عضو شورای شهر نسبت به جشنوارهای با نام خالقی اعتراض کردند.
مشرفی گفت: «بیانصافی است که خالقی سمبل صدسالگی باشد و از سردار سلیمانی اسم نبریم. نام خالقی مصرف داخلی دارد ولی سردار سلیمانی یک شخصیت بینالمللی است».
زهرا لری، رئیس کمیسیون فرهنگی، هنری و بانوان شورای شهر هم اظهار کرد: «اهمیت صدسالگی شهرداری برکسی پوشیده نیست اما اینکه سال گذشته یا امسال یا سال آینده است؛ موضوعی است که باید دقیقا معلوم شود ولی کل ایران از ما انتظار دارد تا در شان جایگاه سردار سلیمانی کاری انجام دهیم، اگر این دوره بگذرد و در شان جایگاه ایشان رخداد، یادواره، تندیس و ... شکل نگیرد، من خودم را نمیبخشم».
وی افزود: «نقشی که خالقی و صنعتی و افضلیپور و دیگر شخصیتها بر توسعه و شهریت کرمان داشتند را میپذیریم اما جایگاه سردار سلیمانی برکسی پوشیده نیست و برنامهها را طوری طراحی کنید تا محور باشند».
3 کمیسیون باید نظر بدهند
جوشایی اما در پاسخ به این اظهارات بیان کرد: «از من بهعنوان یک کارشناس فرهنگی خواستند رویداد فرهنگی هنری تعریف کنیم. من حتی مرحوم افضلیپور را هم مثال زدم. اینکه چه کسی اهمیتی برای کرمان بیشتر دارد را من در مقامی نیستم که تعیین کنم. آنچه که پیشنهاد دادم، فقط از دیدگاه یک کارشناس فرهنگی بود».
محمد فرشاد، رئیس شورای شهر کرمان هم گفت: «الان، جلسهی تصمیمگیری برای رویداد صدسالگی شهرداری نیست. باید در کمیسیونهای فرهنگی و اجتماعی و گردشگری این برنامهها بحث شود. مواردی که آقای جوشایی گفتند کاملا کارشناسی شده است. اظهارات خانم لری و آقای مشرفی هم مدنظر قرار گیرد». وی اظهار کرد: «برای صد سالگی شهرداری کرمان باید جلسات متعددی بگذاریم. با اصل قضیه همه موافق هستند و باید از این فرصت استفاده شود».
صدسالگی در سطح جایگاه سردار نیست
سیدمهران عالمزاده، شهردار کرمان اما در پاسخ به اظهارات لری و مشرفی توضیح داد: «سردار سلیمانی نهتنها برای کرمان و ایران که برای دنیا چهرهی شناختهشده آزادیخواه است و ایشان شخصیتی بینالمللی است. برای کسی که چنین جایگاهی دارد کشور باید برنامهریزی کند و شهرداری هم در جریان این برنامهریزیها، وظایفی که به عهدهاش گذاشته شود را انجام دهد. ما برای این رویداد، مقیاسمان در حدی نیست که متناسب با جایگاه ایشان باشد».
وی افزود: «ضمن اینکه در شهرداری، برنامههایی مثل ایجاد پیادهراه سردار سلیمانی، نامگذاری تراموای 2000 میلیاردی به اسم ایشان را داریم. در پروژههای ملی دیگری که نهادهای دیگر در دستور کار دارند هم شهرداری مشارکت دارد».
شهردار کرمان ادامه داد: «پروژهی مدنظر آقای جوشایی فصلی است و شاید در حد یک هفته برگزار شود و نمیتواند یادوارهای در سطح جایگاه سردار باشد».
وی اضافه کرد: «نهادهای کشوری باید برای ایشان برنامه طراحی کنند و ما هم بهعنوان شهرداری در آن برنامهها مشارکت کنیم. ضمن اینکه همین الان هم برنامههایی در دستور کار است».
وی تصریح کرد: «من فکر میکنم ترکیب این دو موضوع جفا به جایگاه ایشان است».
عالمزاده افزود: «ما هم به ارزش و اهمیت شخصیت سردار شهید سلیمانی واقفیم ولی به خودمان اجازه نمیدهیم که اینقدر خود را بزرگ بدانیم که بهتنهایی و با این بضاعت محدود شهرداری، برای پاسداشت چنین شخصیتی اقدام کنیم».
حاشیه درست نشود
حسین چناریان، عضو دیگر شورای شهر کرمان هم با قدردانی از شهرداری برای پیگیری رویداد صدسالگی، تاکید کرد برنامههایی که آقای جوشایی ارائه داد، بیشتر بررسی شود و تغییر یابد.
او با بیان اینکه به نظر من این سه شاخص برای برگزاری رویداد صدسالگی کافی نیست، افزود: «خانم لری و آقای مشرفی اشاراتی درست از سر دلسوزی مطرح کردند. ما در کرمان، سرمایهها و داشتههای ارزشمندی داریم و حتی موضوعی مطرح است که کرمان بهعنوان
پایتخت مقاومت مطرح شود. بنابراین، در چنین شرایطی، باید از طرح موضوعاتی که حاشیه درست میکند خودداری کنیم».
وی تاکید کرد که پیشنهادات جوشایی بهعنوان طرح نهایی تلقی نشود و جلسات تکمیلی برای آن برگزار شود که رئیس شورا هم گفت همینطور خواهد بود و جلسات دیگری برای این موضوع خواهیم گذاشت. / الف
عکس: آرشیوی/ رحیم بنیاسد آزاد
نظر خود را بنویسید