اسما پورزنگیآبادی: رئیس شورای شهر کرمان که کمیسیونهای تخصصی شورا را مامور کرده بود تا پایان خردادماه، کارنامهی سه سالهی سیدمهران عالمزاده، شهردار را بررسی و گزارشی از آن ارائه کنند، اکنون که تیرماه رو به پایان گذاشته میگوید که این گزارشها هنوز واصل نشده و دلیل تاخیر را هم، شیوع شدیدتر کرونا در کرمان و در ادامه تعطیلی 10 روزهی شورا میداند. محمد فرشاد البته یادآور میشود که برخی گزارشها بهتدریج در حال ارسال به شوراست. به همین بهانه، از او خواستم تا ارزیابیاش از کارنامهی شهردار را بگوید. او عملکرد شهرداری را «نسبتا قابلقبول» میداند اما آن را چیزی نمیبیند که خودش آرزو و انتظار داشته است. فرشاد از عملکرد شورای پنجم هم دفاع کرده و تنها ضعف آن را این میداند که تعداد بانوان عضو شورا کم است! رئیس شورا همچنین با اشاره به تاثیراتی که کرونا بر درآمدهای شهرداری گذاشته از ستاد مدیریت کرونا در استان میخواهد تا جلوی بحرانی شدن اوضاع را بگیرد. همچنین، به گفتهی او، حال منصور ایرانمنش، تنها عضو شورا که به کرونا مبتلا شده خوب است و بهزودی به شورا برمیگردد.
آقای فرشاد، اواسط خردادماه کمیسیونهای شورای شهر را مامور کردید تا هریک، در حوزهی تخصصی خودشان، کارنامهی سه سالهی شهرداری را ارزیابی و تا پایان خردادماه گزارش آن را ارائه کنند. این کار انجام شد؟
ما گفتیم کمیسیونها در چارچوب حوزهی تخصصی خود به مسائل شهر ورود کنند. در اینباره، برای برخی اعضای شورا ابلاغ صادر و رونوشت آن را به شهرداری ارسال کردیم. شهرداری هم برای هر پروژه مدیری انتخاب و به شورا معرفی کرد. الان کمیسیونها در حال بررسی امورات مربوطه هستند.
این که شما اشاره کردید، مربوط به پروژههایی است که شهرداری در سال جاری دنبال میکند و شورا نمایندگانی را برای رصد این پروژهها معرفی کرد.
شورا و شهرداری براساس نیاز جامعه و در چارچوب بودجه و امکانات، پروژههایی را در اولویت گذاشتند مثلا آسفالت معابر یا پروژهی تملک مسیر بلوار شهید سلیمانی. که برای این پروژهها، هم شهرداری مسئول پروژه را معرفی کرده و هم شورا از طرف کمیسیون مربوطه آن را پیگیری میکند. البته، کرونا مقداری روند کارها را کند و محدودیتهایی را ایجاد کرده که ما گفتیم این محدودیتها را به طریق مقتضی پشت سر بگذارند و با وجود رعایت اصول بهداشتی و ایمنی، وقفهای در امور ایجاد نشود.
من سوالم دربارهی عملکرد سه سالهی شهرداری است که شما کمیسیونها را مامور کردید تا آن را بررسی کنند و گزارشی تا آخر خردادماه به شورا ارائه کنند.
مقدمات این کار در حال فراهم شدن است.
گفتید تا آخر خرداد گزارشها را ارائه کنند ولی ما الان آخر تیرماه هستیم و میگویید مقدمات کار در حال فراهم شدن است.
عرض کردم به دلیل کرونا وقفهای ایجاد شده و 10 روز تعطیلی شورا هم مزید بر علت شده است. تعطیلی از ضروریات بوده و باید یک ماهه میشد اما تبدیل به سه دورهی ده روزه شده است. گزارشها اما در حال آمادهسازی است. گزارش آسفالت را همین امروز گرفتم و در چرخهی نظارت شورا قرار گرفت.
وقتی کمیسیونها گزارشها را تهیه کردند میخواهید با آن چه بکنید؟
ما دو هدف از تهیهی این گزارشها داشتیم. یکی اینکه شورا بهطور کامل در جریان امورات قرار گیرد و از طرفی، شهرداری مقید باشد در چارچوب برنامهای که داده و تصویب شده امور را پیش ببرد و خدای ناکرده، برنامه به فراموشی سپرده نشود.
چرا در سال آخر شورا اینچنین سختگیرانه به موضوع نظارت بر شهرداری ورود کردید؟ در سالهای قبل این رویکرد را در شورا ندیده بودیم.
در سالهای گذشته هم این نظارت و پیگیری بوده و بازدید از پروژهها مرتب انجام میگرفت. در سال اول که شش ماه بدون شهردار و در تدارک انتخاب شهردار و سازماندهی شهرداری بودیم. بعد از تعیینتکلیف شهرداری، اتمام پروژههای نیمهتمام در دستور کار قرار گرفت؛ مجموعهای از پروژهها که بهطور متوسط 20،25 درصد بیشتر پیش نرفته و معضلی برای شهر شده بود. در آن سال، همهی وقت و توان شورا و شهرداری بر اتمام این پروژهها گذاشته شد. پروژهی پل سیدی که همه در جریان هستند چه وضعیتی داشت، تکمیل شد، پروژهی آزادی به بهرهبرداری رسید، پل باغملی افتتاح شد. با وجود همهی انتقاداتی که بعضا درست و بعضا هم نادرست هستند، میبینیم که برخی از این پروژهها، بسیار هم مفید هستند و همین الان کارآیی که دارند کاملا مشهود شده است و اگر نواقص پروژههایی که به بهرهبرداری رسیده برطرف شود؛ مثلا تملکهای حاشیهی پروژهها صورت گیرد کارآمدی بیشتر هم خواهد شد. دو پروژهی دیگر هم باقی مانده که یکی از آن، تقاطع غیرهمسطح در چهارراه امیرکبیر است که در حال انجام است و امیدواریم با وجود همهی مشکلاتی که وجود دارد، بهموقع به بهرهبرداری برسند.
پس میگویید گزارشهایی که تا آخر خردادماه قرار بود ارائه شود به خاطر کرونا با تاخیر مواجه شده است.
بله و به تدریج گزارشها در حال تهیه و ارائه است. این بررسی و پیگیریها قبلا هم انجام میشده اما اکنون شورا به دنبال این است که برای استفادهی بهینه از فرصت باقیمانده، فاصلهی بین گزارشگیریها کمتر شود تا وضعیت پیشرفت کارها و پروژهها بهطور مستمر ارزیابی شود.
آقای فرشاد، خود شما بهطور کلی چه ارزیابی از کارنامهی سه سالهی شهرداری کرمان دارید. نقاط قوت و ضعف آن را چه میدانید؟
بهتر است در پایان دوره ارزیابی کنم. هنوز یک سال باقی مانده که با برنامهریزی و ساماندهی صورت گرفته، برنامهها باید در پایان این دوره، به ثمر بنشیند و هنوز نمیتوان قضاوت کلی کرد ولی ارزیابی بهصورت نسبی را میتوان انجام داد البته براساس وضعیت فعلی کشور، وضعیت دیگر شهرها و محدودیتهای موجود باید این کار انجام شود. چهارماه از سال گذشته، عوارضی که امکان اخذش نبوده، هیچ، بسیاری از عوارض دیگر، به خاطر کرونا بخشوده شده و بسیاری از درآمدها محقق نشده است. مردم هم به دلیل وضعیت اقتصادی روی ساختوسازها نمیتوانند برنامهریزی کنند. اما به نسبت این مشکلات و در مقایسه با دیگر شهرهای مشابه، از نظر من، عملکرد قابل قبول است اما بدین معنی نیست که بهتر از این نمیتوانست باشد. هر وضعیتی، بهتر از آنچه که هست هم میتواند باشد. اگر به طریق دیگری برنامهریزی میشد یا از نیروی دیگری استفاده میشد یا به پروژههای دیگری اولویت داده میشد، بهتر بود. عملکرد نسبتا قابل قبول است اما ایدهآل نیست و من توقع و آرزوهایم بیشتر و بالاتر از این بود ولی عرض کردم؛ به نسبت شرایط موجود و در مقایسه با بسیاری از شهرها و مراکز شهرها عملکرد قابل قبول است. در پرداخت حقوق کارکنان خوشبختانه شهرداری بهروز است، یا در پرداخت به پیمانکاران، وضع بحرانی نیست، پیشرفت پروژههای عمرانی هم قابل قبول است ولی میتواند بهتر از این باشد.
نقطهی ضعف کارنامهی آقای عالمزاده را چه میدانید؟
بهتر است به این بحث ورود نکنم. به طور کلی معتقدم انسانها در هر جایگاه و موقعیت باید سیر تکاملی را طی کنند. دستور دینی ما هم هست که هر روز ما باید بهتر از روز قبل باشد. همه باید خودمان را ارزیابی و موفقیتها و ناکامیهایی که داشتیم را شناسایی کنیم. آقای شهردار و من و هیچیک از مدیران بینیاز از تکامل نیستیم. بلوغ کاری آقای عالمزاده هم در یک سال باقیمانده، روند بهسازی شهر و تمشیت و اداره امور را بهتر از سه سال گذشته میکند.
بهطور مصداقی بگویید چه ضعفی در مدیریت آقای عالمزاده میبینید که اگر دور شود روند امور بهبود مییابد؟
در گفتوگوهای خصوصی و دو نفره این مسائل را به ایشان گفتم و باز هم خواهم گفت.
چرا ما نباید از این مسائل بدانیم؟
مصلحت نمیدانم به این صورت به موضوع ورود کنم.
نگرانید که آقای شهردار از انتقادی که میکنید دلخور بشوند؟
نه. انتقاد موضوع دیگری است و این موضوع که چگونه باید باشیم؛ بحث جداگانهای است و حوزهی خصوصیتری را میطلبد. در هر صورت باید این را همهی ما و جامعه و مطبوعات رعایت کنیم که اعتماد بهنفس مدیران را از آنها نگیریم و در مقابل مردم ضعیف جلوه نکنند و اگر هم ضرورت بازنگری در رفتارها باشد، بهتر است طوری باشد که لطمهای به شان و توان مدیران برای ادامهی کارشان وارد نشود.
ظاهرا تمایل ندارید دربارهی نقاط ضعف شهردار صحبت کنید. از نقاط ضعف شورای شهر بگویید.
اینکه تعداد اعضای خانم شورا کم است. کاش لااقل 30،40 درصد اعضای شورا خانم بودند تا نیمی از جامعه، از داشتن نمایندهای که مسائلشان را پیگیری کند محروم نمانند.
در شورای چهارم تعداد بیشتری خانم عضو شورای شهر کرمان بودند. میخواهید بگویید در این حوزه، آنها بهتر از شورای پنجم عمل کردهاند؟
نمیدانم. چون مقایسهی اینچنینی انجام ندادم اما معتقدم اگر زنان توانمند به اندازهی کافی در شورا باشند وضعیت پیشرفت امور به خصوص در حوزهی زنان شاید بهتر باشد. خود خانم لری تنها عضو زن شورا این را میگویند که اگر یک همراه داشتند مسائل را بهتر میتوانستند پیگیری کنند.
یعنی به جز این، هیچ ضعفی برای شورای پنجم متصور نیستید؟
شورا هم باید سیر تکاملی داشته باشد. همهی اعضا در حد توان تلاش کرده و میکنند.
دربارهی شورا همیشه این موضوع مطرح بوده که به روزمرگی افتاده و تکاپوی لازم را ندارد. این نقد را میپذیرید؟
نه. شاید کسانی که اینگونه به موضوع نگاه میکنند تکاپو را در قالب شعار و جنجال و تبلیغات میبینند. شورا در راستای وظایف قانونی که دارد برنامهها را پیش میبرد و نمیخواهد جلوهای را از خود نشان بدهد که ماهیتا نیست. براساس قانون، شوراها وظایف و چارچوب اختیاراتی دارند که شورای پنجم در این چارچوب موفق بوده است مثلا بودجه را بهموقع مصوب کرده،منطقی با قضایا مواجه شده، مصوبات خوبی ارائه کرده و با همهی نهادها تعامل داشته و سعی کرده از چالش پرهیز کند تا وقتش را بیهود تلف نکند و در کار اجرا هم، دخالت بیربط نکرده است. جایی نیاز به انتقاد بوده انتقاد کرده و هرجا کمک نیاز بوده، یاری رسانده است. اینها همه موفقیت است. اگر در شورا همهاش داد و بیداد و تبلیغ باشد و وانمود شود که ما هستیم پل میسازیم و آسفالت میکنیم و ... درست نیست. شورا باید بستر را برای کارهای شهرداری فراهم کند و شورای پنجم در این راستا در ابعاد مختلف خوب عمل کرده است.
گفتوگو از تاثیرات کرونا بر امور شهر گفتید. بهعنوان نمایندهی بخشی از مردم کرمان، عملکرد ستاد استانی مدیریت کرونا را چهطور ارزیابی میکنید؟ چه انتقاداتی به ستاد دارید؟
تا آنجا که من رصد کردم، دانشگاه علومپزشکی که واقعا زحمت کشیده است. همه میدانیم در ماههای اول اپیدمی ما از لحاظ کنترل بیماری، جزو استانهای موفق بودیم. ستاد برنامهریزی خوبی داشت و اعضای ستاد از جمله شهرداری و هلالاحمر و نیروی انتظامی و دیگر دستگاهها به خوبی عمل کردند ولی بعد از مدتی، در کشور، امکان استمرار تعطیلی وجود نداشت و الان هم انتظار نداریم مثل ماههای اول تعطیل میشد. با این حال هنوز جزو چند استان بهتر از لحاظ آماری هستیم.
چند روزی است که استان در وضعیت قرمز کرونا قرار گرفته است. در این وضعیت، بهعنوان نماینده بخشی از مردم کرمان، از ستاد مدیریت کرونا چه درخواستی دارید؟
درخواستم بیشتر از مردم است که همکاری بیشتری داشته باشند و ای کاش وضعیت اقتصادی به گونهای بود که دولت میتوانست سختگیریهای بیشتری اعمال کند ولی اینکه انتظار داشته باشیم استان از حاکمیت و دولت مرکزی جلوتر حرکت کند که ممکن نیست. الان بخواهند تعطیلی اعمال کنند، آیا اختیار آن را دارند؟ آیا امکان قانونی اجرای آن وجود دارد؟ آیا مردم تمکین میکنند؟ محدودیتهایی وجود دارد البته توقع داریم ستاد استان، درحد نیاز، اختیاراتی را از مرکز بگیرد و برنامهریزی کند تا وضعیت بحرانیتر نشود و از وضعیت قرمز هم، هرچه زودتر خارج شویم. این انتظارات را داریم ولی محدودیتهای قانونی و شرایط را نیز میدانیم.
از اعضای شورای شهر کسی مبتلا به کرونا شده است؟
تست کرونای یکی از اعضای شورا مدتی پیش مثبت شد و خوشبختانه خیلی وضع ایشان حاد و بحرانی نیست و امیدواریم ظرف چند روز آینده به شورا برگردند.
آقای منصور ایرانمنش؟
بله.
بعد از ابتلای ایشان، از دیگر اعضای شورا تست نگرفتند که معلوم شود بیماری منتقل شده یا نه؟
وقتی مشخص شد ایشان مشکل پیدا کردهاند که تعطیلی شورا شروع شده و جلساتی برگزار نشده بود. / پ
*منتشر شده در هفتهنامه استقامت / شماره 697
نظر خود را بنویسید