فردایکرمان ـ گروه جامعه: اگرچه به گفتهی سخنگوی علومپزشکی کرمان حدود 10 روزی میشود افزایش بیماران کرونا در استان حالت انفجاری ندارد اما استان همچنان در وضعیت قرمز کرونا قرار دارد. البته یکی، دو شهرستان که دکتر مهدی شفیعی در نشست خبری امروز خود نامی هم از آنها نبرد در وضعیت سفید و زرد هستند ولی بیش از 90 درصد از شهرستانهای استان در وضعیت قرمز و نارنجی یعنی بسیار پرخطر و باخطر بالا قرار دارند.
شهرستانهای جنوبی استان که سه هفته زودتر از شمال استان وارد وضعیت قرمز شدند، اگرچه این روزها با کاهش ورودی به بیمارستانها مواجه هستند اما، به گفتهی شفیعی، تعداد بیماران روی تخت در این مناطق بالاست و ورودی جدید هم دارند در نتیجه، عمدهی شهرستانهای جنوبی استان همچنان در وضعیت قرمز کرونا هستند.
به گفتهی شفیعی، استان کرمان در فروردینماه یک موج از بیماری را تجربه کرده بود اما موج آن زمان، آنقدر گسترده نبود که این موج دوم هست. در همین حال، شفیعی در پاسخ به «فردایکرمان» تایید کرد که روند کنترل اپیدمی در موج دوم در استان کُند است و دلایلی هم برای آن برشمرد. او گفت که پیشبینی میکردند از هفتهی دوم مردادماه به روند کاهشی برسیم اما الان تازه روند ثابت شده و احتمالا از این هفته و هفتهی آینده به سمت کنترل بیماری در استان خواهیم رفت و اگر در هفتههای پیشرو به ویژه در جریان برگزاری تجمعات ماه محرم، نکات بهداشتی رعایت شود، میتوانیم به حفظ وضعیت جدید امیدوار باشیم. و اگر هم رعایت نکنیم، موج بعدی در مهرماه رخ خواهد داد.
بنا به گفتهی سخنگوی علومپزشکی کرمان از اسفندماه تا دیروز شنبه، بیش از 50 هزار تست کرونا در استان گرفته شده، 14 هزار و 283 نفر با شک اولیه به کرونا بستری شدند و تا امروز یکشنبه 26 مردادماه، پنج هزار و 124 بیمار قطعی بستری شدهاند که 71 نفر آنها مربوط به شبانهروز گذشته هستند.
در حال حاضر، 320 بیمار قطعی کرونا در استان بستری هستند و بنا به اعلام شفیعی، تقریبا همین تعداد بیمار هم بستری و منتظر جواب آزمایششان هستند.
شفیعی در نشست خبری مجازی خود دربارهی آخرین وضعیت کرونا در استان تا عصر یکشنبه 26 مردادماه؛ در پاسخ به فردایکرمان توضیحاتی داد که در ادامه میخوانید.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان، عصر یکشنبه 26 مردادماه در ابتدای نشست خبری مجازی، با بیان اینکه در شبانهروز گذشته 71 بیمار جدید کرونا در بیمارستانهای استان بستری شدند، گفت: «57 نفر از این بیماران از حوزهی دانشگاه علوم پزشکی کرمان، 9 نفرشان از جنوب استان، دو نفر از دانشگاه بم و دو نفر هم از دانشکده سیرجان هستند».
وی با بیان اینکه یک نفر از بیماران جدید هم از حوزهی دانشگاه رفسنجان است، افزود: «متاسفانه در شبانهروز گذشته، 12 بیمار کرونا نیز جان خود را از دست دادند و آمار جانباختگان قطعی در استان به 613 نفر رسید».
شفیعی توضیح داد: «هفت نفر از جانباختگان مربوط به حوزهی دانشگاه کرمان و سه نفرشان از حوزهی دانشگاه رفسنجان هستند».
وی با بیان اینکه یک نفر از متوفیان جدید از جنوب استان است، اضافه کرد: «یک نفر دیگر هم از حوزهی دانشگاه بم است».
وی افزود: «در حال حاضر، 320 بیمار کرونا در استان بستری هستند که 228 نفرشان از حوزهی دانشگاه علومپزشکی کرمان، 35 نفرشان از حوزهی دانشگاه جیرفت، 26 نفرشان از حوزهی دانشکده سیرجان، 17 نفرشان از حوزهی دانشگاه بم و 14 نفرشان از حوزهی دانشگاه رفسنجان هستند».
سخنگوی علومپزشکی کرمان سپس گفت: «نزدیک به همین تعداد بیمار هم با شک بیماری بستری و منتظر دریافت جواب آزمایش هستند».
وی با بیان اینکه در این حدود دو ماه، تعداد بیماران نسبت به تختهای بیمارستانی بالا بوده و این، فشار زیادی به سیستم درمانی و کادر بهداشت و درمان ما وارد کرده است، افزود: «از ابتدای اپیدمی تا روز گذشته، در استان کرمان بیش از 50 هزار تست کرونا انجام شده است که تعداد قابلتوجهی آزمایش برای تعداد محدودی آزمایشگاه است».
شفیعی ادامه داد: «از ابتدای اپیدمی تا امروز یکشنبه، 14 هزار و 283 نفر با علائم حاد تنفسی و علائم اولیهی این بیماری به مراکز درمانی مراجعه کردهاند که تحت درمان کرونا قرار گرفتهاند و این هم، آمار بالایی محسوب میشود». وی اضافه کرد: «تعداد زیادی بیمار سرپایی هم داشتیم که چون به مراکز مختلف مراجعه کردهاند آمار دقیقی از آنها نداریم».
شفیعی سپس، در پاسخ به فردایکرمان دربارهی وضعیت کرونا در استان توضیحاتی داد که میخوانید.
آقای دکتر، لطفا تحلیلی از وضعیت اپیدمی کرونا در استان را ارائه بفرمایید. آیا وضعیت همچنان در کل استان قرمز است؟
روند بیماری در استان از اسفندماه که اوایل اپیدمی بود شروع شد و در فروردینماه، موج خفیفی از اپیدمی تجربه کردیم که خوشبختانه موج بزرگی نبود و سیستم بهداشت و درمانی را دچار چالش نکرد. دلیل آن هم این بود که برنامههای مراقبتی و محدودیتهای ترافیکی و تعطیلی صنوف و دانشگاهها و مدارس را در کنار تعطیلات نوروز و پویش در خانه بمانیم را داشتیم. با مجموعهی این اقدامات و همکاری مردم، زنجیره قطع شد در حالی که برخی استانها آن زمان پیکهای بزرگی را تجربه کردند. از اوایل اردیبهشتماه مدت زمان محدودیت ایجاد کردن؛ که سه تا نهایت پنج هفته براساس کمون بیماری است؛ سپری شد، به تدریج اصناف باز شدند، با این رویکرد که جامعه به شرایط استقرار اپیدمی با حفظ پروتکلها برگردد. بازگشایی صنوف و از سرگیری فعالیتها در جامعه و ترددها و سفرها و عدم رعایت پروتکلها و نکات بهداشتی و آداب عطسه و سرفه باعث برقراری مجدد زنجیرهی انتقال در کشور و از جمله استان خودمان که پاکتر هم بود شد.
البته در این وضعیت، برگزاری مراسمات عروسی و عزا و ختم نقش پررنگی داشت و با وجود اینکه اردیبهشتماه خوبی را سپری کرده بودیم و اکثر روزها فوتی نداشتیم و تعداد بستریشدگان گاهی به تعداد انگشتان دست میرسید اما کمکم بعد از نیمهی خرداد و تقریبا از اوایل تیرماه افزایش موارد را مشاهده میکردیم و کمکم وارد موج دوم شدیم که موج نسبتا بزرگی هم بود و همچنان هم ادامه دارد. در موج دوم، بیماران کرونا، 70 تا 80 درصد ظرفیت بیمارستانی را اشغال کردند. اکنون اما به نظر میرسد از سوی مردم نکات بهداشتی بیشتر رعایت میشود. در کل استان 60 درصد مردم از ماسک استفاده میکنند. در شهرهای بزرگتر مثل کرمان و سیرجان تا 75 و 80 درصد هم میرسد. اما برای قطع زنجیرهی انتقال باید استفاده از ماسک و فاصلهگذاری فیزیکی در بیش از 90 درصد مردم باشد. چون این عدد 60 درصد است، اپیدمی دارد بیش از حد طول میکشد ولی همین میزان هم که رعایت شده، آثار آن مشاهده میشود. حدود یک هفته، 10 روزی است روند سکون را داریم و افزایش موارد به شکل انفجاری نداریم. اگر دستورالعملها در مراسم مذهبی و عزاداری و ازدحامها رعایت نشود موج بعدی اپیدمی در مهرماه نشان داده میشود ولی اگر رعایت شود، میتوانیم امیدوار باشیم که اپیدمی کنترلشده داشته باشیم. در حال حاضر، نگرانیهایی هم دربارهی بازگشایی مدارس و دانشگاهها وجود دارد که در حال بررسی است. بهطور کلی، به نظر میرسد این اپیدمی به راحتی نمیخواهد از جامعه دور شود و یک اپیدمی مزمن است و باید روابط و فعالیتهای اجتماعی را براساس پروتکلها ادامه دهیم.
جنوب استان که زودتر از دیگر نقاط وارد وضعیت قرمز کرونا شد همچنان در وضعیت قرمز قرار دارد؟
آمارها در وزارتخانه هفتگی بهروز میشود و تا اطلاعات جدید میآید همان گزارشهای قبلی برقرار است. اکثر شهرستانها در استان قرمز و نارنجی هستند به جز یکی، دو شهرستان که در وضعیت سفید و زرد قرار دارند. بهطور کلی، بیش از 90 درصد شهرستانهای استان، قرمز و نارنجی یعنی بسیار پرخطر و با خطربالا هستند. اگر 50 تا 60 درصد شهرستانهای استان در وضعیت زرد و سفید و نارنجی قرار گیرد، میتوانیم به وضعیت هشدار برمیگردیم. اگر تعداد بیشتری در این رنگبندی قرار گیرد، زنجیره کنترل میشود و از هشدار خارج میشویم. اکنون استان در وضعیت قرمز است. در جنوب استان هم که سه هفته زودتر از شمال استان وضعیت قرمز برقرار شد، ورودی بیمارستانها به شدت کاهش پیدا کرده ولی موارد بستری روی تخت بالاست و مریض جدید هم دارد وارد میشود. شاخصها براساس صد هزار نفر جمعیت محاسبه میشود و در حال حاضر، عمدهی شهرستانهای جنوبی در وضعیت قرمز هستند بهجز یکی که آن هم چون بیمارستانی ندارد و آمارش در دیگر شهرستانها محاسبه میشود وضعیت قرمز ندارد. ضمن اینکه وزارتخانه بهزودی شاخصهای رنگبندی را تغییر میدهد و به جای شاخصهای درمانی، شاخصهای بهداشتی را مدنظر قرار میدهد.
در مناطق تحت پوشش دانشگاه علومپزشکی کرمان شامل راور، رابر، بافت، بردسیر، کوهبنان، کرمان، شهربابک، زرند، ارزوئیه که مدتی است بیشترین آمار بستریشدگان روزانه را دارند کدام شهرستانها وضع بدتری دارند؟
نمیتوان قضاوت کنیم چون آمارها براساس 100 هزار نفر جمعیت محاسبه میشوند. ممکن است شهرستان کرمان تعداد آماربستری و فوت روزانهاش بالا باشد ولی وقتی در صد هزار جمعیت محاسبه شود، از یک شهرستان کوچک آمارهایش کمتر باشد. بنابراین ملاک ارزیابی را همان رنگبندی قرمز و زرد و نارنجی مدنظر میگیریم. هرچه رنگ به سمت روشنتر برود یعنی وضعیت آن منطقه از لحاظ کنترل زنجیرهی انتقال بهتر است نه که وضعیت بیماران بهتر است یا خوش حالتر هستند.
مدت زیادی است که آمار مرگومیرهای روزانهی کرونا در استان دو رقمی است. چرا این وضعیت پیش آمده؟ و بفرمایید بیشتر متوفیان در چه ردهی سنی بودهاند و زنان بیشتر بودهاند یا مردان؟
متوسط سن مرگومیر بعد از شروع اپیدمی به شکل محسوسی کاهش یافت. اول سال، متوسط سن تقریبا 75 تا 78 سال بود، بعد به 56 رسید و الان حدود 65 سال است. تعداد متوفیان عدد بزرگی نیست ولی وقتی فردی 35 ساله فوت میکند میانگین سنی را به شدت پایین میآورد. این وضعیت نشان میدهد وقتی اپیدمی گسترده میشود مرگومیر آن، دیگر پیر و جوان نمیشناسد و افراد جوان را هم دچار فوت هم میکند. درست است 80 درصد افراد نوع خفیف بیماری را میگیرند ولی همان 10 درصد دیگر، وقتی اپیدمی گسترده است حتما از گروههای پرخطر نیستند بلکه کودک و جوان و مادران باردار هم ممکن است درگیر شوند. متاسفانه در موج دوم اپیدمی اکثر روزها آمار مرگ دو رقمی بود و که این، برای ما هم خوشایند نبوده است.
در استان، مرگومیر در نوزدان و کودکان هم بالاست؟
خوشبختانه نوزادان و کودکان نوع خفیف و بدون علامت بیماری را میگیرند و سرپایی درمان میشود ولی با این وجود بستری و فوت هم داشتیم که عمدهی آنها، بیماری زمینهای از جمله سرطان یا بیماریهای مادرزادی داشتند. در مجموع، آمار بستری و مرگ در این گروه خیلی کم است. عدد دقیقی در ذهنم نیست. بهطور کلی، کمتر از چهار درصد بستریشدگان، اطفال و نوجوانان یعنی کمتر از 14 سالهها بودهاند.
تاکنون چند نفر در استان کرونا گرفتهاند و چند درصد از جمعیت کل استان را شامل میشود؟
در کل استان تاکنون 14 هزار و 283 نفر با شک اولیهی بیماری بستری شدند که پنج هزار و 124 نفر از این بستریشدگان، آزمایش مثبت کرونا داشتهاند. مواردی که تشخیص داده میشوند قطعا از این میزان بیشتر است چرا که تعداد زیادی بیماران سرپایی هستند و خیلی دقیق نمیتوان حساب کرد که کل مبتلاشدگان چه عددی است. چون به مراکز متعدد خصوصی مراجعه میکنند و سیستم نظاممندی برای جمعآوری آمارشان نداریم. الان که در مرحلهی استقرار اپیدمی هستیم میگوییم هر بیمار بستری، دو تا سه نفر را ممکن است آلوده به ویروس کرده باشد. تقریبا عدد بستری را در دو و نیم تا سه ضرب کنیم، رقم تخمینی افرادی که بیماری خفیف و سرپایی داشتند بهدست میآید. همین عدد را سه تا چهار و نیم برابر بکنیم، عدد تخمینی ناقلان سالم به دست میآید.
آقای دکتر، استانهایی که شرایط قرمز کرونا داشتند کمکم در حال خروج از این وضعیت هستند ولی ما در کرمان هنوز شاهد وضعیت قرمز کرونا هستیم. دلیل آن چیست؟
پیشبینی داشتیم از هفتهی دوم مردادماه به روند کاهشی برسیم اما الان روند تازه ثابت شده و نشان میدهد کنترل اپیدمی دارد بهکندی اتفاق میافتد. در موج دوم کرونا، موتور محرک اپیدمی مراقبتهای فردی است. یکی از مهمترین مولفهها استفاده از ماسک است. وقتی مدت زمان کنترل بیماری کوتاهتر میشود که بالای 90 درصد مردم ماسک بزنند. الان در بهترین حالت، 60 درصد مردم ماسک میزنند. بحث بعدی رعایت توصیههای بهداشتی است؛ عدهی زیادی رعایت میکنند ولی عدهای هم رعایت نمیکنند و همین افراد بیماری را گسترش میدهند. با این وجود، انتظار داریم طی این هفته و هفتهی آینده به سمت کنترل اپیدمی برویم. / الف
نظر خود را بنویسید