فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: در پی انتشار خبری از موضع شفیعی، معاون میراثفرهنگی استان کرمان دربارهی تخریب خانهی تاریخی «تیمو» که؛ گفته بود: «قبول داریم برای ثبت ملی آن کوتاهی شده است»، رضا ناصری، معمار، فعال مدنی و دانشجوی دکترای معماری دانشگاه شهید بهشتی تهران در استوری اینستاگرام خود نسبت به در خطر بودن بیمارستان شفا که از بازماندگان معماری دههی چهل شهر کرمان است، هشدار داد و نوشت: «بیمارستان شفا، این میراث ارزشمند معماری معاصر، این ماوای هزاران خاطرهی تلخ و شیرین، این راوی صدها حادثه و رویداد تاریخ معاصر کرمان در معرض خطر است».
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، او با اشاره به اینکه تخریب خانهی تیمو و چندی قبل، تخریب باغ قاجاری مدعیالعموم خیابان سجاد با وجود ثبت ملی، هرچند داستانی مکرر است اما تمام وجودمان را تلخ کرده است، خطاب به متولیان در کرمان تصریح کرد: «کوتاهی کردن را تمام کنید، غافلگیر شدن را تمام کنید. از حالا هشدارها را بشنوید».
در پی این ابراز نگرانی، از ناصری خواستم تا در اینباره توضیحات بیشتری بدهد، او اما گفت که در حال حاضر، قصد گفتوگو در اینباره ندارد و آن را موکول به زمانی دیگر کرد.
به نظر میرسد نگرانیها، مربوط به پروژهای است که قرار است موسسه ملل در کرمان اجرا کند. در اینباره، 25 تیرماه جاری، آیتالهی موسوی، معاون عمرانی استاندار کرمان به ایسنا کرمان گفت: «باتوجه به اینکه وزیر بهداشت و درمان تفویض اختیار به استاندار کرمان و رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان در خصوص راهاندازی بیمارستانها را داده، مقرر شده موسسه اعتباری ملل ظرف دو هفتهی آینده، توافقنامهی احداث بیمارستان جایگزین بیمارستان شفا را به صورت مشارکتی تنظیم کرده تا به تصویب برسد».
وی افزود: «سالها پیش برای احداث بیمارستان جایگزین شفا در ورودی شهر کرمان زمینی انتخاب و حتی کارگاه احداث این بیمارستان نیز تجهیز و عملیات اجرایی این پروژه تا حدودی آغاز شد که به دلیل وجود معارض از ۵۰ هکتار تعیین شده برای این بیمارستان، تنها ۳۰ هکتار آن باقی ماند اما پس از تغییر مدیریت دانشگاه علومپزشکی، نظر دانشگاه برای احداث بیمارستان در ورودی شهر کرمان تغییر کرد و جایگزین بیمارستان کنونی شفا، بیمارستان جدیدی با تجمیع ساختمانهای فعلی شفا خواهد بود که البته پیشنهاد خوبی است زیرا ساختمانهای بیمارستان کنونی شفا پراکنده بوده و شاید استحکام مناسبی هم نداشته باشند».
حالا که ناصری این موضوع را اطلاعرسانی کرده و افراد زیادی در شهر نگران سرنوشت این بنا شدهاند؛ نیاز است تا رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان، بهعنوان نهادی که در حال حاضر متولی این بناست شفافسازی کند تا مشخص شود آیا در جریان ساخت بیمارستان جدید، قصدی برای تخریب این بیمارستان و ساختوساز در زمین مرغوب آن دارند یا خیر؟ فردایکرمان برای اطلاعرسانی در این زمینه از سوی متولیان و همچنین دوستداران میراثفرهنگی اعلام آمادگی میکند.
بیمارستان شفا را جزو میراث معماری شهر کرمان بهحساب میآورند تا جایی که بسیاری، آن را واجد ثبت ملی شدن میدانند. بنابراین، نیاز جدی به شناسایی و معرفی ارزشهای معماری و اجتماعی آن وجود دارد و ضروری است میراثفرهنگی دربارهی ثبت این ساختمان و دانشگاه علومپزشکی برای مرمت آن اقدام کنند.
به گزارش فردایکرمان، مطابق آنچه که در سایت رسمی بیمارستان شفا کرمان آمده است، ساخت آن از سال ۱۳۳۹ شروع شده و در سال ۱۳۴۳ مورد بهرهبرداری قرار گرفته است.
در ابتدا، اين بيمارستان برای مداوای بيماران ریوی بهویژه مسلولین مورد استفاده قرار میگرفت و در آن زمان كاملا خارج از شهر واقع شده و تنها با جادهی باريك و خاكی به شهر پیوند میخورد.
ابتدا نام اين بيمارستان آسايشگاه مسلولين و بعدا به بيمارستان ريوی رضا پهلوی تغيير نام داد. از سال ۱۳۵۶ اما، به دستور وزارت بهداری وقت فعالیت بیمارستان متوقف شد و مجدد در شهريور ۱۳۵۹ با ۱۵۰ تخت و افتتاح بخشهای داخلی و جراحی عمومی شروع بهكار مجدد کرد.
در سال ۱۳۶۴ با تصويب وزارت متبوع بيمارستان برای تبديل به بيمارستان آموزشی، با تمام تجهيزات و پرسنل به دانشكده پزشكی واگذار شد و با نام بيمارستان شماره ۲ دانشكده پزشكی، به تدريج با تبديل به يك مركز تخصصی و فوق تخصصی آموزشی درمانی ادامه فعاليت داد.
قدمت ساختمانها، از بدو تاسیس در سال ۱۳۴۴ تا سال ۱۳۸۸ متفاوت است.
بخش جراحی قلب باز در سال ۱۳۷۱ در این بیمارستان تاسیس شد و اولين عمل جراحی قلب باز در استانهای جنوبشرق کشور، در همين سال این بیمارستان انجام شد.
در سال ۱۳۷۸ بيمارستان چشمپزشكی خداداد مهرابی و در سال ۱۳۸۰ بيمارستان سوانح سوختگی كه در سال ۱۳۶۸ از بيمارستان جدا شده بود مجددا در بيمارستان شفا ادغام شد و در نهایت از مجموع همهی این بخشها بزرگترین مرکز آموزشیدرمانی استان کرمان تشکیل شده است.
زیربنای این مرکز ۳۴۰۰۰ متر مربع بوده که در مساحت ۹۱۰۰۰ متر مربع و در بعضی از ساختمانها حداکثر تا دو طبقه واقع شده است. / الف
عکس: کرمان نو
نظر خود را بنویسید