فردای کرمان – پروین میرزاحسینی: کرونا که از اوایل اسفندماه سال گذشته شیوع پیدا کرد همهی مشاغل و کسب و کارها را تحت تاثیر خود قرار داد و بازار فروش همهی اصناف از جمله پوشاک را به شدت کاهش داد و حتی برخی از آنها را تا مرز ورشکستگی پیش برد. رئیس اتحادیه صنف پوشاک کرمان میگوید تاثیر تعطیلیها به دلیل بیماری کرونا در کرمان بیش از سایر شهرها بوده زیرا درست در زمان رونق بازار و فروش اصناف در شب عید، اعلام کردند که فروشگاهها باید تعطیل شوند. منزلی از تعطیلی بیسابقهی فروشگاههای پوشاک در کرمان خبر داد و گفت که تسهیلات کرونا به دلیل رقم پایینی که برای آن تعیین شده بود و بروکراسیهای اداری، از سوی فعالان بخش پوشاک مورد استقبال قرار نگرفته است. او در عین حال میگوید که این روزها تورم بیش از کرونا کسبه را با مشکل مواجه کرده و سرمایهی اصناف را هدف قرار داده است.
تعطیلی 49 واحد صنفی پوشاک از ابتدای سالجاری
روحالله منزلی در گفتوگو با خبرنگار فردای کرمان، با اشاره به تاثیر کرونا بر بازار پوشاک کرمان، بیان کرد: «از یک سو شیوع کرونا در بازار، بحران و رکود ایجاد کرده و از سوی دیگر تورم هم بر فعالیت تمام اصناف ازجمله صنف پوشاک تاثیر گذاشته که البته این تاثیر بر صنف پوشاک بیشتر است».
وی توضیح داد: «زمانی که برای خرید به بسیاری از فروشگاهها مراجعه میکنید کالا را به قیمت روز به فروش میرسانند و حتی برای فروش، قیمت را از مرکز سوال میکنند اما برخی رستهها مانند کیف و کفش، پوشاک یا مواد غذایی، قیمت روز را ندارند. فرد کالا را با همهی رکود و مشکلاتی که وجود دارد برای عرضه میآورد اما بعد که برای تهیهی جنس مراجعه میکند، قیمتها 20 تا 40 درصد گرانتر شده و عملا درآمد او منفی شده و نه تنها سودی نبرده که زیان هم دیده است».
رئیس اتحادیه صنف پوشاک کرمان افزود: «این وضعیت بازار پوشاک را دچار بحران کرده و بسیاری از فروشگاهها تعطیل شدند و یا پروانهی خود را غیرفعال کردند».
وی ادامه داد: «در ادوار گذشته شاید در طول سال، یکی دو مورد ابطال پروانه داشتیم اما الان مراجعه برای ابطال یا غیرفعال کردن پروانهی کسب، روزانه شده است».
منزلی با بیان اینکه تا ابتدای سالجاری بیش از هزار و 200 واحد صنفی پوشاک در شهرستان کرمان فعالیت داشت، گفت: «از ابتدای امسال 49 مورد پروانه باطل شده و 43 نفر هم پروانهی خود را غیرفعال کردند به امید اینکه شرایط تغییر کند و بتوانند مجددا فعالیت خود را ادامه دهند».
وی بیان کرد: «البته تعدادی نیز بدون مراجعه به اتحادیه، فروشگاه یا مغازهی خود را تعطیل کردهاند و این آمار قطعی و نهایی نیست».
رئیس اتحادیه صنف پوشاک کرمان با بیان اینکه فروش پوشاک کاهش شدیدی داشته است، یادآور شد: «یکی از زیانهایی که صنف پوشاک دید و متاسفانه مختص شهرستان کرمان هم بود، این بود که برخلاف بسیاری از شهرها و حتی تهران که مرکز شیوع کرونا بود و از هشتم فروردینماه صنف پوشاک را تعطیل کردند، در کرمان این صنف از دهم اسفند ماه تعطیل شد و این در حالی است که فروش عمده و ویژهی فروشگاههای پوشاک مربوط به شب عید و اسفندماه است».
وی افزود: «این تعطیلی سبب شد مشکلات زیادی برای واحدهای صنفی ایجاد شود که تعدادی تعطیل کردند و عدهای نیز با وجود مشکلات همچنان کار را ادامه میدهند».
تعداد بسیار اندکی از تسهیلات کرونا استفاده کردند
منزلی با اشاره به پرداخت تسهیلات کرونا، اظهار کرد: «دولت وعده و وعیدهایی داد که به آنها عمل نشد، حدود شش میلیون تومان برای پرداخت خسارت ناشی از کرونا تصویب کردند که این رقم، مشکلی از واحدهای صنفی حل نمیکند و برای همین مبلغ نیز، آنقدر شرایط گذاشتهاند که کسی نتوانست از آن استفاده کند».
وی ادامه داد: «هر روز نهادهای مختلف از اتحادیه آمار میخواهند اما عملا کاری برای مردم انجام نشده در صورتی که میتوانستند این وجه را بر اساس سامانهای که واحدهای صنفی دارای پروانهی کسب و فعال را نشان میدهد، به صورت بلاعوض پرداخت کنند تا حداقل گوشهای از خسارت اصناف را جبران کند».
رئیس اتحادیه صنف پوشاک کرمان گفت: «تعداد بسیار اندکی از این تسهیلات که با سود 13 درصد پرداخت میشد استفاده کردند زیرا علاوه بر اینکه سود آن بالا است و رقم قابل توجهی هم نیست، روند دریافت تسهیلات آنقدر پیچیده بود که کسی حاضر نشد برای دریافت آن اقدام کند».
وی با اشاره به خسارت مزونها به دلیل تعطیلی تالارهای عروسی و عدم برگزاری مراسم، بیان کرد: «وضعیت مزونها از سایر بخشها بحرانیتر بود و هنوز هم بحرانی است. تعداد برگزاری مراسم بسیار کاهش پیدا کرده و با وجود گذشت هفت ماه از شیوع کرونا، مزونها رونق نگرفتهاند و خسارت زیادی دیدهاند و تعطیلی در این بخش نیز زیاد بوده است».
منزلی در پاسخ به این سوال که میزان خسارت صنف پوشاک کرمان را چقدر برآورد میکنید؟؛ توضیح داد: «خسارت واحدهای صنفی متفاوت است. یک واحد صنفی که با چند نیرو مشغول فعالیت بوده نسبت به واحد صنفی که توسط کارفرما مدیریت میشده، خسارت بیشتری دیده، نمیتوان رقم واحدی را بیان کرد اما برآورد ما نشان میدهد به طور متوسط واحدهای صنفی از 25 میلیون تا 150 میلیون تومان زیان و خسارت دیدهاند، یعنی نه تنها درآمد کسب نکردهاند که زیان هم دیدهاند».
وی ادامه داد: «در اوج فروش اصناف در شب عید، در کرمان اعلام شد که مغازهها باید تعطیل شوند، اصناف کرمان هم برای همکاری با علوم پزشکی و تامین سلامت مردم، تعطیلی را پذیرفتند اما بعد از عید و بازگشاییها همان اتفاق رخ داد و بیماری بهصورت گسترده شیوع پیدا کرد، در حالی که تعطیلی واحدهای صنفی، خسارت زیادی به اصناف وارد کرد که جبران نشد».
ثبات برای کسبه از همه چیز مهمتر است
رئیس اتحادیه صنف پوشاک کرمان تاکید کرد: «در حال حاضر بهروز نبودن قیمت پوشاک سبب شده سرمایهی فرد هر روز کاهش پیدا کند زیرا قیمت در زمان خرید مجدد و تامین کالا، افزایش پیدا میکند».
وی با بیان اینکه ثبات برای کسبه از همه چیز مهمتر است و میتواند بر اساس ثبات کسب درآمد کند، گفت :«افزایش قیمتها، سود مغازهدار را کاهش میدهد و موجب خسارت میشود».
منزلی بیان کرد: «تورم بیش از کرونا کسبه را با مشکل مواجه کرده است».
وی افزود: «کسانی که شم اقتصادی دارند و متوجه شرایط هستند واحدهای صنفی خود را تعطیل میکنند و تعدادی نیز دستوپنجه نرم میکنند تا شاید شرایط بهتر شود، البته شاید بیم این را دارند اگر تعطیل کنند چه باید بکنند، باید خانهنشین شوند که این خانهنشینی هم فرد را دچار مشکل میکند». /پ
نظر خود را بنویسید