گروه جامعه ـ سرپرست پایگاه میراث جهانی منظر فرهنگی روستای صخرهای میمند با بیان اینکه زندگی کوچنشینی یا «درون کوچ ویژه» خاص ساکنان روستای صخرهای میمند است، گفت: «کوچنشینی در این روستا به این شکل است که ساکنان آن سه بار کوچ چهار ماهه دارند، بهطوری که در چهار ماه اول سال در «ﺳﺮآﻏﻞ»ها (منازل) که در دامنهی ورودی میمند است زندگی میکنند، در چهار ماه دوم سال در آبادیهای اطراف روستا ساکن هستند و در چهار ماه آخر سال هم که زمستان است، در خود روستا میمانند».
به گزارش فردایکرمان، مهری جوادی در گفتوگو با ایرانآنلاین افزود: «براساس آمار در فصل زمستان همیشه 60 نفر در روستا زندگی خود را میگذرانند. بنابراین کوچ روستاییان میمند یکباره اتفاق نمیافتد و روستا خالی از سکنه نمیشود، معمولا میمند طی سال همیشه 30 نفر ساکن را دارد. بهعنوان مثال، سالخوردگان همیشه از ساکنان ثابت روستا هستند».
جوادی در ادامه، دربارهی تسهیلاتی که به ساکنان روستا برای مرمت داده میشود، توضیح داد: «مصالح استفاده شده در این خانههای صخرهای مصالح ساختمانی فعلی که در ساختمان سازیهای شهری استفاده میشود، نیست. در این صخرهها از «گچ نیم پخته» استفاده شده که ما نیز این محصول خاص را به طور رایگان در اختیارشان قرار میدهیم تا مثلا برای مرمت سقف یا دیوار استفاده کنند. برای مرمت و بازسازی فضاهای صخرهای هم کارشناسانی را اعزام میکنیم تا با نظارت آنها فضای صخرهای مرمت و بازسازی شود. برای جابهجایی سنگها نیز بیلهای مکانیکی مخصوص در اختیارشان میگذاریم زیرا ورود این گونه وسایل به داخل روستا ممنوع است. جادهای که از آن وارد روستای صخرهای میشویم از روی سقف حمام قدیمی میگذرد، بنابراین اگر این گونه وسایل نقلیه سنگین بخواهند از این جاده عبور کنند، به روستا آسیب خواهد رسید».
جوادی ادامه داد: «امکاناتی نیز پایگاه ثبت جهانی به روستاییان میمند برای ایجاد اشتغال میدهد. امکاناتی از قبیل ایجاد کارگاه برای آموزش نمدبافی، قالیبافی و احیای صنایعدستی را پایگاه بهطور رایگان در اختیار ساکنان این روستا قرار میدهد و تا زمانی که علاقهمندان به آموزش، به مرحله یادگیری کامل برسند مسئولان پایگاه در آنجا میمانند اما به محض اینکه افراد آموزش دیده بتوانند تولید داشته باشند، پایگاه فعالیتش را کاهش میدهد تا روستاییان بتوانند تولیدات خود را به فروش برسانند که این خود اشتغالزایی هم دارد».
وی اضافه کرد: «در همین راستا، پایگاه افرادی که این دورههای آموزشی را گذراندهاند به صندوق کارآفرینی یا کمیته امداد معرفی میکند و امکاناتی را در قالب وام به آنان میدهد. وامهایی که کمیته امداد میدهد بازپرداخت آن با بهرهی شش درصد و بازپرداخت وامی که صندوق کارآفرینی میدهد، 10 تا 12 درصد است».
وی دربارهی افرادی که این تسهیلات را به طور مثال برای ایجاد اقامتگاه بومگردی گرفتهاند اما هنوز دست به کار نشدهاند یا درقالب کار دیگری استفاده کردهاند، گفت: «تاکنون به موردی در این زمینه برخورد نکردهایم اما در حال بررسی آن هستیم تا اگر شخصی مجوز برای اقامت بومگردی گرفته اما برای فعالیت دیگری استفاده کرده را شناسایی و بررسی کنیم. اگر کم کاری از سوی این افراد صورت گرفته باشد مجوزشان را باطل میکنیم و در صورتی که امکانات روستا اجازه فعالیت به آنها را نداده باشد مورد بررسی قرار میدهیم».
2906
سرپرست پایگاه میراث جهانی میمند:
نظر خود را بنویسید