فردای کرمان – گروه اقتصاد: آیین بهرهبرداری مرحلهی اول شیرینسازی آب و قطعهی اول انتقال آب خلیجفارس به فلات مرکزی ایران با ارتباط تصویری رئیسجمهوری آغاز شد. این پروژه جزو طرحهای ملی وزارت نیرو و وزارت صمت در استانهای هرمزگان و کرمان است که برای اجرای آن ۱۶ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری شده است.
با افتتاح مرحلهی اول طرح شیرینسازی آب، روزانه ۲۰۰ هزار مترمکعب آب برای مصارف آشامیدنی و صنایع در استانهای هرمزگان و کرمان، نمکزدایی میشود.
وزیر صمت نیز شب گذشته برای شرکت در مراسم افتتاح این ابرپروژه وارد کرمان شد.
رئیسجمهور در آیین افتتاح این طرح گفت که خط انتقال آب از خلیج فارس، خط انتقال امید است زیرا فقط آب به فلات مرکزی ایران نمیرسد بلکه امید منتقل میشود.
به گزارش فردای کرمان به نقل از ایرنا سراسری، رئیس جمهوری روز پنجشنبه در آیین افتتاح مرحله اول شیرین سازی و قطعه اول خط انتقال آب به فلات مرکزی ایران در سی و یکمین برنامه پویش ملی«تدبیر و امید برای جهش تولید»، با بیان اینکه طرح انتقال آب به فلات مرکزی ایران صنایع ما را متحول میکند، بیان کرد: «در هفتهی وحدت توانستیم طرح باور نکردنی را افتتاح کنیم. البته امسال پروژههای بسیار مهمی تا پایان سال و اگر خداوند توفیق داد در اوایل سال آینده مردم عزیزمان شاهد خواهند بود و این پروژهها، پروژههای بسیار بزرگ و تاریخی برای کشور ما هستند».
حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی افزود: «این پروژه پروژهای بود که باور نکردنی بود و در دولت تدبیر و امید محقق شد. من باید به راستی این خط انتقال آب را خط انتقال امید بگذارم. چون فقط آب به فلات مرکزی نمیرسد، بلکه امید به فلات مرکزی میرسد. همهی کشاورزان، صنعتگران و مردم به یک آب پایدار امیدوار میشوند و این طرح انتقال امید را به ملت بزرگ ایران تبریک میگویم».
وی اضافه کرد: «ما طرحهای بسیار بزرگی را به اتمام رساندیم و طرحهای بسیار بزرگی را پیش رو داریم. امسال طرح احیای دریاچه ارومیه را خواهیم داشت که آن هم یک طرح بینظیر است. پروژهی عظیم دیگر نفت را از گوره به جاسک خواهد برد که اوایل سال آینده افتتاح میشود».
رئیس جمهوری افزود: «به کوری چشم آنهایی که فکر میکردند با تحریم و فشار بر ملت ایران میتوانند ملت ایران را متوقف کنند، یا طرحهای توسعهای ملت عظیم و بزرگ را متوقف کنند و علیرغم اینکه یک دولت تروریست در آمریکا روی کار بوده و این همه فشار بر مردم ما آورده، ما توانستیم قدمهای بسیار بزرگ را برداریم و امروز سیویکمین هفته است که امسال پای برنامهی افتتاح مینشینیم».
طرح انتقال آب تا یزد و چادرملو ادامه مییابد
روحانی با بیان اینکه تا پایان سال طرحهای عظیم و بزرگ را به ثمر میرسانیم، یادآورشد: «این طرحها مال ملت ایران، کارگران، مهندسین، مدیران و همهی آنهایی است که تلاش کردند».
وی با بیان اینکه طراحی، اجرا و تامین مالی همه داخلی است، گفت: «تامین مالی طرح یا توسط شرکتهای خصوصی بوده و یا صندوق توسعه کمک کرده و یا بانکها تسهیلات گرفتند و این کار عظیم و بزرگی است که به ثمر نشسته و انشاءالله بقیهی فازهای آن هم با همین سرعت ادامه پیدا میکند و اگر مشکلی هم باشد باز هم دولت در خدمت مردم خواهد بود برای اینکه این طرحها را بتوانیم به پایان برسانیم».
روحانی ادامه داد: «طول این طرح بیش از۸۰۰ کیلومتر است که فاز اول آن ۳۰۵ کیلومتر است و الان افتتاح میشود. این پروژه در ادامه به مس سرچشمه میرسد و تا یزد و چادرملو ادامه مییابد».
رئیس جمهوری با بیان اینکه این طرح بسیار عظیم و بزرگ صنایع ما را متحول میکند، گفت: «صدها چاه که آب را از زیر زمین برای این صنایع تامین میکرده، آب این چاهها یا به مصرف دیگر میرسد یا آنهایی که ضرورت نداشته باشد، بسته میشود».
وی خاطرنشان کرد: «ما در کشور چاههای غیرمجاز زیادی داریم که باعث فرونشست زمین میشود. بنابراین این طرح علاوه بر اینکه به مردم امید میدهد محیط زیست ما را هم حفظ میکند».
طرح انتقال آب کاملا محیط زیستی است
روحانی اظهار کرد: «برخیها فکر نکنند که اگر ما آب را از دریا برداریم برای محیط زیست مضر است. اینطور نیست. برداشت آب از دریا باید حساب شده باشد و این طرح کاملا محیط زیستی است. ما در چند کیلومتری دریا آب را برداشت میکنیم و پساب را در چندکیلومتری وسط دریا برمیگردانیم که برای آبزیان مضرر نباشد. محیط زیست ما در همهی این طرحها حضور فعال دارد و این طرحها در چارچوب اصول محیط زیستی اجرا و پیاده میشود».
وی ادامه داد: «امروز ما یک اقدام عظیم و بزرگی را برای مردم شاهد بودیم. ضمن اینکه آب برای حیات مردم هم بسیار مهم است و تنها برای مصرف صنعت و کشاورزی نیست. آب مصرفی مردم هم باید تامین شود. در برخی از جهات شاید چارهای جز اینکه آب دریا را شیرین کنیم، نداشته باشیم».
رئیس جمهوری خاطرنشان کرد: «همانطور که امروز گفته شد در طرح آیندهی بندرعباس، ۵۰ درصد آب مصرفی مردم با شیرینسازی از آب دریا تامین میشود. بنابراین این کار، اقدام بسیار بزرگ و عظیمی برای حیات مردم، توسعه و صنعت کشور است که بسیار حائز اهمیت است و اینگونه طرحها باید اجرا و پیاده شود».
روحانی با بیان اینکه ما در سال ۹۲، ۱۸ دستگاه آب شیرینکن داشتیم و امروز ۷۲ دستگاه آب شیرین کن داریم، اظهار کرد: «این یک تحول عظیم و بزرگی است که در این هفت سال رخ داده که انشاءالله در سالی که ۹ ماه دیگر از عمر این دولت باقی مانده، با همان تلاش با کوشش روز اول و با همان امید روز اول، به کار خود ادامه میدهیم و من تردیدی در موفقیت دولت، ملت و مردم برای آبادانی ایران ندارم».
۲۶ میلیارد مترمکعب آب به سه استان جنوبی تخصیص یافت
وزیر نیرو نیز در این مراسم گفت: «۲۶ میلیارد مترمکعب آب بدون نمکزدایی به سه استان هرمزگان، بوشهر و سیستان و بلوچستان از محل آب دریای خلیج فارس تخصیص یافت که صرف خنک کردن برجهای خنککنندهی نیروگاهها، آبزیپروری و غیره خواهد شد».
رضا اردکانیان افزود: «وزارت نیرو از ابتدای امسال قطار پویش «هر هفته الف- ب- ایران» را به راه انداخت که امروز وزارت صنعت، معدن و تجارت همراه با بخش خصوصی فعال، لوکوموتیو دیگر قدرتمند آن هستند».
وی بیان کرد: «امروز شیرینسازی آب دریا یکی از پروژههای مهم در جهان محسوب میشود، به طوری که ۷۵ درصد نمکزداییها در منطقهی ما انجام شده، بیش از ۸۵۰ آب شیرینکن در منطقهی خلیج فارس مشغول فعالیت است که ۲۵ مورد آنها آب شیرینکنهای بزرگ با ظرفیت بیش از ۱۰۰ هزار مترمکعب در شبانهروز هستند و پروژهی امروز نیز از همین پروژههاست».
اردکانیان ادامه داد: «از حدود ۶۷ سال پیش در این منطقه نمکزدایی از آب در کشورهای همسایه انجام میشد و امروز به دلیل دستیابی به فناوری، امکان اقتصادی کردن چنین طرحها و پروژههایی وجود دارد».
وی گفت: «در دولت تدبیر و امید مطالعهی انتقال آب از خلیج فارس و دریای عمان به ۱۷ استان کشور آغاز شد که اکنون به انتها رسیده، ۱۷ استانی که سالیانه ۶۰ میلیارد مترمکعب مصرف آب سطحی و زیرزمینی دارند که دو میلیارد مترمکعب آن در بخش صنعت مصرف میشود».
وزیر نیرو اضافه کرد: «مطابق برنامهی توسعهی ۳۰ ساله، مصرف آب در بخش صنعت در این استانها به بیش از سه میلیارد مترمکعب افزایش خواهد داشت و محاسبات نشان داده بخش صنعت سالیانه ۹۵۰ میلیون مترمکعب برای مصارف خود کمبود خواهند داشت و به همین دلیل، استفاده از آب دریا یکی از روشهای تاثیرگذار خواهد بود».
وی بیان کرد: «از مجموع ۲۶ میلیارد مترمکعب آب تخصیصیافته به سه استان یاد شده، ۱۳ میلیارد مترمکعب آب بدون نمکزدایی در حال بهرهبرداری است».
اردکانیان خاطرنشان کرد: «۲.۷ میلیارد مترمکعب آب شیرین از این آب تخصیص یافته، حاصل میشود که میتواند به مصارف عمدتا صنعتی برسد».
وی گفت: «پروژهی امروز یکی از پروژههای مهم است که از مجموع ۴۵۰ میلیون مترمکعب آب تخصیص داده شده به صنایع و بخش خصوصی، ۱۵۰ میلیون مترمکعب آب شیرین به دست خواهد آمد که میتواند برای مصارف شرب و صنعتی هرمزگان و همچنین مصارف صنعتی کرمان و یزد مورد استفاده قرار بگیرد».
اردکانیان گفت: «این پروژه در عین هزینهبر بودن، قیمت تمامشدهی آب در صنعت در شهری همچون سیرجان حدود دو دلار خواهد بود که دو درصد هزینههای فرآوری فولاد و بسیار ناچیز خواهد بود».
وی افزود: «تولید هر تن فولاد نیازمند پنج مترمکعب آب بوده و بنابراین ۱۰ یورو هزینه دارد که بسیار اقتصادی است».
وزیر نیرو خاطرنشانکرد: «اگر به مجموع ۸۵ میلیارد مترمکعب آب منابع تجدیدپذیر کشور نگاه کنیم، ارزش سالیانه آن ۲۰۰ میلیارد یورو خواهد بود که در چرخهی فعالیتهای مختلف در حال استفاده است».
وی ادامهداد: «چنین طرحی حاصل شکوفایی کشور در بخشهای فناوری، مدیریت و جلب مشارکت بخش خصوصی در چهار دههی گذشته و کار بسیار بزرگی است، بزرگی آن به ۸۲۰ کیلومتر خط انتقال، دهها ایستگاه پمپاژ، صرف هزاران مگاوات ساعت انرژی و دستیابی به فناوری شیرینسازی آب شور نیست، بلکه مهمترین ویژگی آن این است که باید آیندهی کشور را از نظر زیستی، روشن دید».
وزیر نیرو اضافهکرد: «امروز نیازمند وجود صنایع بزرگی هستیم که تامین آب با این هزینه برایشان موجه باشد و هر چه جلوتر برویم، دیگر نیازی نیست تا به دنبال صنایع جدید باشیم، بلکه باید صنایع مستقرمان را توجیه کنیم که به جای استفاده از آب شرب یا حقابههای کشاورزان، به استفاده از آب دریا بپردازند که استمرار، پایداری و توجیه اقتصادی دارد و مطابق ملاحظات زیست محیطی است».
انتقال آب از دریا میراثی برای کشور خواهد بود
وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز که برای شرکت در مراسم افتتاح پروژه انتقال آب خلیج فارس به سیرجان سفر کرده بود، در این آیین گفت: «دولت، کشور را با مشارکت و همکاری شرکتهای توسعهگرا صنعتی و معدنی میسازد».
علیرضا رزم حسینی افزود: «امروز، روز تاریخی و مبارکی برای ملت ایران است زیرا بزرگترین پروژه آبی در نظام جمهوری اسلامی به عنوان طرحی نادر در منطقهی خاورمیانه اجرا و افتتاح شد و این پروژه در فازهای بعدی ادامه خواهد داشت».
وی اظهار کرد: «گذشتگان بیش از دو هزار سال، قنواتی در دل کویر و فلات مرکزی کشور حفر کردند و آب را به منظور مصرف در بخش کشاورزی و آشامیدن روی زمین آوردند و امروز نسل ما بزرگترین انتقال آب از دریا به فلات مرکزی ایران را دولت تدبیر و امید اجرا کرد که برای نسلهای آینده به یادگار خواهد ماند و میراثی برای کشور خواهد بود».
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه شعار «ما می توانیم» در این پروژه اجرا شد افزود: «این شعار حیرت و شگفتی همگان را به دنبال داشت زیرا در ابتدا، بسیاری مخالف اجرای این پروژه بودند و امروز در دولت دوازدهم ما مفتخریم که در نظام جمهوری اسلامی از این طرح بهرهبرداری کنیم».
وی بیان کرد: «این طرح بدون ریالی اعتبار دولتی افتتاح شد و قرار است شرکتهای توسعهگرا و صنعتی معدنی کشور را بسازند و این شرکتها برای بقای خود و مردم حاضر به سرمایهگذاری شدند».
رزمحسینی ادامه داد: «اعتبار پروژهی انتقال آب از محل منابع بانکی و شرکتهای صنعتی و معدنی تامین شد و در این طرح ۱۹۴ شرکت داخلی در ۱۵ استان کشور مشارکت داشتند و روزانه هشت هزار نفر در این پروژه مشغول به کار بودند و طراحی و اجرای آن تا جایی که ممکن بود توسط دانش بومی اجرا شده است».
وی ادامه داد: «این حرکت نشان داد که میتوان برای بخش صنعت و آشامیدنی کشور آب پایدار تامین کرد لذا میتوانیم پسانداز آب را در کشور داشته باشیم که با اجرای این طرح حداقل میتوان ۱۸۰ میلیون مترمکعب در آب صرفهجویی کنیم».
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: «امروز صرفهی اقتصادی در این است که آب را به سمت معادن بیاوریم».
وی اضافه کرد: «در اجرای طرح انتقال آب همکاری و انسجام کامل بین بخشهای مختلف دولت از جمله وزارت نیرو، جهاد کشاورزی، محیط زیست، صندوق توسعه ملی، مدیران منطقهای و محلهای و نمایندگان مجلس مشاهده شد».
وزیر صمت گفت: «نکتهی دیگر این پروژهای بود که این طرح با ایده از پایین به بالا توسط افرادی مطرح و با هزینهی شخصی مطالعه شد و در دولت تدبیر و امید به سرعت مراحل اجرایی را گذراند، لذا میتوان ایدههای باورنکردنی حتی از پایین را به ویژه در وزارتخانهها نیز مورد توجه قرار دهیم».
وی ادامه داد: «این طرح توسط مدیران شجاع انجام شد، مدیران مس سرچشمه، گل گهر و چادرملو که ریسک حساب شدهای در این طرح انجام دادند».
رزمحسینی افزود: «انتقال آب از دریا برای خودروسازی و شهرکهای صنعتی صرفهی اقتصادی دارد و وزارت نیرو باید جلودار و مشوق اجرای اینگونه طرحها باشد که همهی صنایع و استانها از این نعمت بهرهمند شوند».
وی بیان کرد: «انتقال آب از چابهار به سیستان بلوچستان، خراسان رضوی و جنوبی در این دوره آغاز شده که شرکت آن تاسیس و سهام داران این طرح معادن هستند که مطالعات آن نیز آغاز شده و برای اجرای این طرح زمین ۱۵۰ هکتاری در چابهار در اختیار گرفتیم».
انتقال سالانه 600 میلیارد مترمکعب آب به کرمان و یزد
استاندار کرمان نیز با بیان اینکه مطالعات اولیهی طرح انتقال آب خلیج فارس سال ۱۳۹۲ انجام و عملیات اجرایی از سال ۱۳۹۵ آغاز شده است،دربارهی جزییات این طرح گفت: «این طرح در سه خط در نظر گرفته شده که در مجموع ۶۰۰ میلیون مترمکعب در سال آب را شیرین کرده به استانهای کرمان و یزد منتقل میکند».
محمدجواد فدائی افزود: «خط اول این پروژه سه فاز دارد که شامل انتقال آب از بندرعباس به گلگهر سیرجان، گلگهر تا مس سرچشمه و سرچشمه تا چادرملو یزد است».
وی ادامه داد: «در مجموع خط اول پروژه ۱۸۰ میلیون مترمکعب آب را در سال منتقل میکند که ۵۰ میلیون مترمکعب آن به شهرهای استان هرمزگان داده میشود و ۴۵ میلیون مترمکعب سهم گلگهر، ۴۰ میلیون مترمکعب سرچشمه و ۳۰ میلیون مترمکعب سهم چادرملو است و ۱۵ میلیون مترمکعب نیز در طول مسیر برای شرب و مواردی دیگر استفاده میشود».
استاندار هرمزگان، نیز طرح آبشیرینکن در بندعباس را یک «ابر پروژه ملی» دانست و توضیح داد: «سهم آبی هرمزگان از مرحلهی نخست این طرح ۵۰هزار مترمکعب است که برای جبران کمبود آب شرب شهر خمیر و روستاهای اطرف آن وارد مدار خواهد شد».
فریدون همتی افزود: «این طرح با استفاده از ظرفیت داخلی و باور به توانمندی مهندسان و جوانان کشورمان اجرایی شده است و تاکنون حدود هشتهزار میلیارد تومان سرمایهگذاری ریالی و ۵۰۰ میلون یورو سرمایهگذاری ارزی در آن انجام شده است».
قطعهی نخست انتقال آب از تاسیسات آب شیرینکن گلگهر به طول ۳۰۵ کیلومتر خواهد بود. قطعهی دوم انتقال از گلگهر به مس سرچشمه به طول ۱۵۰ کیلومتر و قطعهی سوم انتقال از مس سرچشمه تا صنایع فولادی اردکان ۳۶۰ کیلومتر و انشعاب صنایع معدنی چادرملو ۱۵۰ کیلومتر خواهد بود. در بخش تاسیسات آب شیرینکن در فاز نخست به مقدار ۱۸۰ میلیون مترمکعب در سال و ظرفیت تولید آن سالانه ۶۵۰ میلیون مترمکعب خواهد بود.
برای افتتاح این طرح، ۳۰۵ کیلومتر خط لوله انتقال، هفت ایستگاه پمپاژ آب و ۱۰ پست ۴۰۰، ۲۳۰، ۱۳۲ و ۶۳ کیلو ولت و ۱۵۰ کیلومتر خط انتقال نیرو و همچنین ۳۳ مخزن تعادلی، ذخیره و مقابله با ضربهی آب به ظرفیت ۱۸۷ مترمکعب، طراحی و اجرا شده است. /پ
نظر خود را بنویسید