فردایکرمان ـ کورش افضلی*: «به بهانهی روز شهرسازی چند جملهای در مورد ضعفهای ساختاری حاکم بر این تخصص اصلی توسعهی شهری میگویم و همینطور اندکی نیز از فرصتها و توانهای شهرسازان استان!
نظام شهرسازی استان پدیدهای منحرف شده از نظام شهرسازی کشور است! بسیاری از استانها دارای گروه شهرسازی در نظام مهندسی ساختمان استان هستند! استان کرمان با وجود اینکه 20 سال است اینجانب جهت احقاق حقوق شهرسازان تلاش کردهام ولی هنوز به جایی نرسیده! این روزها نیز تعدادی از شهرسازان جوان در رسیدن به جایگاهی و نقشی در نظام مهندسی ساختمان استان کرمان تلاش میکنند! استانهای کوچک و همجوار تماما دارای گروه شهرساز هستند! تاثیر شهرسازی در شهرداریهای کوچک استان فارس و هرمزگان به رویهای معمولی تبدیل شده! ولی هنوز در استان کرمان پدیدهای فانتزی و عجیب و غریب است!
در شرایطی که نهادهای قانونی(نظام مهندسی ساختمان) و نهادهای مدنی (NGO ها و یا شبکههای اجتماعی) نتوانستهاند نقشی برای شهرسازان ایجاد کنند، به نظر میرسد که شهرسازان نیز تا امروز از گفتمان مسلطی برخوردار نشدهاند.
این رویهها و جریانها، اثر خود را بر زندگی مردم میگذارد. این جریان بازار و یا گفتمان اقتدار دولتی و نظام مهندسی، مشارکت شهرسازان را در ایجاد رویههای جدیدی که مشکل مردم محلههای شهر را برطرف میسازد، را نادیده میگیرد.
شهر یعنی اجتماع شهری یعنی مشارکت، یعنی رفع نیازهای اجتماعی در جهت تکامل فردی! با این توضیح نظام شهرسازی کنونی حداقل توجه را به فرآیند شهرسازی اینچنینی دارد. نظام شهرسازی امروز کرمان، شهرسازان را به مشارکت نمیطلبد.
با این حال نامناسبی که ساختار شهرسازی استان در مواجهه با مسئلههای زیاد شهرها و روستاهای استان دارد، فرصتها و نقاط قوت زیادی در ساختار نیروی تحصیل کردهی شهرسازی داریم.
مشکلات زیاد شهرها و روستاهای استان، نیاز به اندیشههای خوب دارد. اندیشههایی که روی هم گذاشته شود و اندک اندک مسئلههای مردم را کم کند. مردمی که در کوچههای تنگ و مخروبهی بافت تاریخی کرمان ساکن هستند چه گناهی کردهاند؟ مردمانی که در اطراف قلاع دختر و اردشیر ساکن هستند چه گناهی کردهاند که نسبت به غرب شهر از خدمات اولیه زندگی محروم هستند؟ مردمانی که در اسکانهای رسمی شهر کرمان، سکونت یافتهاند، چه میدانستند که چنین سرنوشتی در انتظار آنهاست؟ و سوالهای عدالتمحور دیگر در این مورد زیادند!
پاسخ به اینچنین سوالهایی را فقط شهرسازان میتوانند بدهند. شهرسازانی که اگر به کار گرفته شوند و نقش درستی به مشارکت آنها در حل مسئلههای شهر داده شود، مسلما اثرگذار خواهند بود!
در این چارچوب در حال حاضر بیش از 1000 فارغالتحصیل رشتهی شهرسازی در سطوح کارشناسی، کارشناسی ارشد و به صورت محدود دکتری در استان کرمان داریم که نقش یک انرژی مضاعف را برای تغییر بیعدالتیها و حتی محرومیتهای شهرسازی شهرها و روستاهای استان میتوانند ایفا نمایند.
این وضعیت نیاز به نشان دادن چراغ امید به شهرسازان دارد. چراغ امیدی که جوشش و خروشی را در رفع محرومیتهای بافتها و محلات شهری به پا میکند.
شهرسازان فارغالتحصیل استان کرمان آمادهاند!! شهرسازان به نهادهای دولتی، شهرداری، و سازمان نظام مهندسی ساختمان امید بسته و نیاز است که اندکی شهرسازان را امیدوار نمایند.! با این اقدام روز شهرساز را به روز شهرساز تبدیل کنیم!».
*شهرساز، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد کرمان
نظر خود را بنویسید