فردای کرمان – پروین میرزاحسینی: تا دو هفته پیش قیمت مرغ در استان کرمان بین 26 تا 27 هزار تومان بود اما ناگهان، قیمت روند صعودی در پیش گرفت و امروز سهشنبه به 33 هزار و 910 تومان رسیده است.
این در حالی است که تنظیم بازار کشور حدود یک ماه پیش برای حمایت از مرغداران و تولیدکنندگان قیمت مرغ را 20 هزار و 400 تومان مصوب کرد. هرچند مرغ در مغازههای سطح شهر همیشه بیش از این قیمت عرضه میشد اما حالا به شکل سرسامآوری افزایش یافته و دیگر تعداد بیشتری از مردم توان خرید ندارند. به گفتهی مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان کرمان کاهش تولید در سطح کشور سبب کمبود مرغ در بازار و افزایش قیمت مرغ در کرمان شده است اما او پیشبینی میکند که با توجه به جوجهریزیهای انجام شده طی 10 روز آینده بازار متعادل خواهد شد.
معاون بازرگانی سازمان صمت هم با بیان اینکه مرغ از فردا با قیمت 32 هزار و 430 تومان عرضه خواهد شد، تاکید کرد که مرغ ظرف چند روز آینده ارزان میشود و مردم بهتر است خرید خود را به تعویق بیندازند.
قیمت مرغ پایین میآید
سیدحسن مَهدی، مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان کرمان روز سهشنبه چهارم آذرماه در گفتوگو با خبرنگار «فردای کرمان» با بیان اینکه قیمت مرغ امروز در کرمان برای مصرفکننده ۳۳ هزار و ۹۱۰ تومان است، دربارهی علت این افزایش قیمت توضیح داد: «متاسفانه پایان شهریورماه و ابتدای مهرماه، در سطح کشور، مزارع مرغ مادر، یعنی واحدهایی که جوجهی یکروزه ارائه میکنند تقریباً به مدت ۱۰ تا ۱۵ روز جوجهی یکروزه ارائه نکردند و به دلیل ضرر و زیانهای سنگین مجبور شدند که نسبت به کاهش تولید و اصطلاحا حذف گلّهها یا کم کردن تولید گلّهها اقدام کنند».
وی با اشاره به حذف گلّههای جوجهی یکروزه در فروردین ماه و حاشیههای ایجاد شده، بیان کرد: «به دلیل اینکه تولید افزایش پیدا کرده بود و ممکن بود مزارع مرغ مادر دوباره با یک فاجعهی دیگر مواجه شوند، مجبور شدند حدود دو هفته، جوجهی یکروزه به بازار ارائه نکنند و عملا این عرضه به زیر پنج درصد رسید».
مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان کرمان افزود: «این موضوع سبب شده در کمتر از یک هفته، قیمت در برخی نقاط حتی به 37 هزار تومان هم برسد».
وی اظهار کرد: «بر اساس کمیتهی برنامهریزی و هماهنگی قیمت مرغ استان که تحت ستاد تنظیم بازار فعالیت میکند فعلا قیمت مرغ در استان ۳۳ هزار و ۹۱۰ تومان تعیین شده است و به شدت بازار را رصد میکنیم».
مَهدی ادامه داد: «میزان تولید در استان هم کاهش نسبتاً زیادی داشته و مجبور هستیم حدود ۲۵ درصد کمبود مرغ را از استانهای همجوار و ترجیحا از یزد که تولید بیشتری دارند وارد کنیم، استان یزد قیمت مرغ را برای داخل استان پایین نگه داشته اما مرغی که میخواهند برای خارج از استان عرضه کند با قیمت دو تا سه هزار تومان بالاتر عرضه میکنند که این موضوع نیز بر قیمت مرغ تاثیر میگذارد».
وی گفت: «در حال حاضر به دلیل اینکه قیمت مرغ بسیار بالا رفته، تقاضا به شدت کاهش پیدا کرده است زیرا مردم برای خرید دو عدد مرغ باید حدود ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان پول بپردازند».
مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان کرمان خاطرنشان کرد: «پیشبینی ما این است که حداکثر طی یک هفته تا ۱۰ روز آینده به قیمت حدود هشت روز قبل یعنی ۲۶ هزار تومان برمیگردیم و احتمال دارد ظرف یک ماه آینده قیمت پایینتر هم بیاید زیرا تولید افزایش پیدا کرده است».
وی اظهار کرد: «در شهریورماه و مهر ماه، ۲۲ تا ۲۵ درصد کاهش جوجهریزی داشتیم ولی این وضعیت در آبان ماه جبران شد و تولیدات آبان، تا نیمهی آذرماه به بازار میآید و پیشبینی میکنیم حدود ۱۰ روز آینده کاهش قیمت داشته باشیم».
مشکلات عرضۀ نهاده از طریق سامانۀ بازارگاه
مَهدی در خصوص وضعیت نهادهها و نحوهی تامین آن توسط مرغداران نیز توضیح داد: «از اواخر اردیبهشتماه سال جاری که تمامی نهادهها در سامانهای به اسم بازارگاه عرضه میشود، عرضهی نهادهها به تدریج بسیار کم و محدود شد، علیرغم اینکه دولت تعهد کرده بود و قول داده بود حداکثر کمک را در بحث تامین نهادهها خواهد داشت تا این لحظه حداکثر میزان نهادهای که تأمین میشود حدود ۵۵ درصد است و مرغداران مجبورند ۴۵ درصد و بعضاً بیش از این میزان از نهادهی مورد نیاز خود را از بازار آزاد تهیه کنند که متاسفانه قیمت آن هم بسیار بالاست».
وی افزود: «قیمت کنجالهی سویا که الان حدود سههزار و 700 تومان تصویب شده است در بازار آزاد به قیمت ۱۵ هزار تومان عرضه میشود و ذرت هزار و 700 تومانی در بازار آزاد بیش از چهار هزار تومان به فروش میرسد و این اتفاق هم بر قیمت تمام شده تاثیر میگذارد».
مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان کرمان بیان کرد: «حسب برنامهریزیهای انجام شده و قولی که معاون محترم وزیر در امور دام وزارت کشاورزی دادهاند قرار بر این است که از امروز میزان تامین نهادهها افزایش پیدا کند و حداکثر به ۷۰ تا ۸۰ درصد برسد اما اشکالات ساختاری در سامانهی بازارگاه داریم به عنوان مثال همین امروز سامانه از صبح قطع است و بیش از ۵۰ واحد مرغداری ما معطل هستند و نمیتوانند نهادهی مورد نیاز خود را خریداری کنند».
وی گفت: «امیدوارم که این اشکالات ساختاری حل شود البته همکاران محترم در وزارت جهاد تلاش خود را میکنند اگر این اتفاقها بیفتد قطعاً ما شاهد کاهش قیمت از یک ماه آینده خواهیم بود».
وی با بیان اینکه قیمت مرغ به تامین مواد اولیه و نهادهها بستگی دارد، خاطرنشان کرد: «فکر میکنم قیمت مرغ به حدود ۲۷ هزار تومان برسد اما این میزان کاهش قیمت، مشروط به تامین نهادهها است و اگر تامین نشود قیمت افزایش پیدا میکند».
مَهدی بیان کرد: «امیدوارم شرایط بهنحوی پیش برود که تمام نهادهها تأمین شود و اگر این اتفاق بیفتد امکان فروش مرغ به قیمت مصوب حداکثر 21 تا 22 هزار تومان امکانپذیر است».
وی با بیان اینکه در این شرایط فروش کمتر از 26 هزار تومان باعث ضرر و زیان مرغداران است، گفت: «متاسفانه تعدادی از مرغداران ما حتی نتوانستند یک کیلو نهاده تامین کنند و ضرر و زیان زیادی متحمل شدهاند».
مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان کرمان اظهار کرد: «مردم گمان میکنند افزایش قیمت مرغ دست مرغدار است در صورتی که تولیدکننده به حق خود قانع است اما متاسفانه امروز قیمت تمامشده افزایش یافته است».
توزیع نهاده در بازار سیاه
وی با اشاره به نقش واسطهها و دلالها در افزایش قیمت نهادههای دامی، توضیح داد: «میزان قابل ملاحظهای از نهادهی دامی، حدود ۴۵ درصد، از طریق بازار سیاه با قیمتهای بیش از پنج تا شش برابر تامین میشود و این جای تامل دارد و دستگاههای مسئول خصوصاً دستگاههای نظارتی باید بیشتر ورود کنند، وقتی میگوییم نهاده در کشور وارد نشده چگونه در بازار آزاد موجود است؟ این سوال بسیار واضح است، گاهی بعضی کارشناسان میگویند تولید کم شده و به همین دلیل مرغداران نهاده را در شبکهی دلالی عرضه میکنند، ممکن است یک تا دو درصد اینگونه باشد اما ما عادت داریم صورت مسئله را پاک کنیم و تولیدکننده را متهم کنیم، دامداران و مرغداران اولویتشان تولید است منتها بحث شبکهی نظارت ضعیف است و این مساله تاثیر نسبتاً قابل ملاحظهای روی قیمت تمامشدهی مرغ دارد، اگر این نهادهها در شبکهی نظارتی از طریق سیستم دولتی توزیع شود قطعاً قیمت به شدت کاهش پیدا میکند».
مَهدی بیان کرد: «قبلا که جهاد کشاورزی نهاده را توزیع میکرد و از طریق اتحادیههای مرغداران در سراسر کشور توزیع میشد اشکالاتی وجود داشت اما مشکل تا ۹۰ درصد حل میشد اما امروز متاسفانه شاهد مشکلات سامانهای، نرمافزاری و مدیریتی در سطح کلان کشور هستیم که امیدواریم هرچه زودتر حل شود».
مردم خریدشان را مدیریت کنند
معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان نیز در گفتوگو با «فردای کرمان» علت افزایش قیمت مرغ را خلاء تولید بیان کرد و افزود: «حدود ۴۵ تا ۵۰ روز قبل، دو هفته خلاء تولید داشتیم و هیچ تولیدی به دلیل تخصیص نهادهها در کشور انجام نشد که نتایج آن امروز در بازار مشاهده میشود».
سینا خسروی بیان کرد: «با توجه به جوجهریزیهای انجام شده مرغ از فردا با قیمت 32 هزار و 430 تومان عرضه خواهد شد».
وی اضافه کرد: «از هفتهی آینده تولید به شرایط عادی برمیگردد و امیدواریم قیمت به 23 تا 24 هزار تومان برسد».
خسروی افزود: «از مردم خواهش میکنم مصرف خود را مدیریت، و خرید خود را به ۱۰ روز آینده موکول کنند زیرا این موضوع نیز کمک میکند تا زودتر کاهش قیمت داشته باشیم».
وی از تخصیص 250 تن مرغ منجمد به استان کرمان خبر داد و گفت: «۲۵۰ تن سهمیه به استان اختصاص داده شده که هنوز پشتیبانی امور دام نمیتواند توزیع کند اما این میزان برای استان پهناوری مثل کرمان که روزانه 200 تن مصرف مرغ دارد تاثیری در بازار ندارد». / الف
نظر خود را بنویسید